Рішення
від 26.05.2020 по справі 263/18843/19
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МАРІУПОЛЯ

Справа № 263/18843/19

Провадження № 2/263/965/2020

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 травня 2020 року м.Маріуполь Жовтневий районний суд міста Маріуполя Донецької області у складі головуючого судді Федоренко Т.І., при секретарі Диміч Т.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження в залі суду в м. Маріуполі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , в інтересах якої діє Яровий Андрій Вікторович до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Куїнджі 152 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 про зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

24.12.2019 року позивач ОСОБА_1 звернулась до Жовтневого районного суду м.Маріуполя Донецької області з позовом до відповідача, який було уточнено, в якому просила визнати незаконним та скасувати рішення загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку Куїнджі 152 , оформлене Протоколом загальних зборів №4 від 06 жовтня 2019 в частині відмови в проведенні поточного ремонту зовнішніх стиків великопанельних стін квартири АДРЕСА_1 та зобов`язати Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Куїнджі 152 провести поточний ремонт зовнішніх стиків великопанельних стін квартири АДРЕСА_1 .

Свої вимоги мотивувала тим, що вона є співвласником квартири АДРЕСА_1 . Рішенням установчих зборів від 17.05.2016 року власниками квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 було створено Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Куїнджі 152 .

Листом від 16.08.2019 року позивач звернулась до голови ОСББ Куїнджі 152 ,

відповідно до якого зазначено про розгерметизацію міжпанельних швів з зовнішньої

сторони стіни квартири, що привело до порушення теплоізоляція приміщення (квартири),

промокання стіни при опадах, та просила прийняти заходи з усунення вказаних недоліків.

В порушення Закону України Про звернення громадян , головою ОСББ Куїнджі

152 відповідь на звернення позивача від 16.08.2019 надано не було. Відповідно до Протоколу засідання правління ОСББ Куїнджі 152 від серпня 2019 року, без номеру, голова правління запропонувала, а правління підтримало пропозицію про розгляд заяви позивача про ремонт міжпанельних швів на чергових загальних зборах.

13 вересня 2019 року позивач повторно звернулась до голови ОСББ Куїнджі 1 52 із заявою з посиланням на положення нормативно-правових актів про необхідність та обов`язковість проведення ремонту міжпанельних швів багатоквартирного будинку.

За наслідками розгляду даного листа правлінням ОСББ Куїнджі 152 було надано відповідь від 18.09.2019 року про відмову в проведенні ремонтних робіт стиків стін, та запропоновано повторно звернутись з заявою про проведення ремонту таких стиків з кошторисом на загальних зборах які мали відбутися 20.09.2019 року о 18-00.

Відповідно до Витягу, складеного 19.10.2019 Протоколу №6 від 06.10.2019 зборів співвласників, на загальних зборах слухали Голову Правління, яка запропонувала, у зв`язку з тим, що багато співвласників вже самостійно виконали ремонт міжпанельних швів, а в планах на 2019 рік не передбачено коштів на поточний ремонт міжпанельних швів усього будинку, кожному співвласнику виконати ремонт міжпанельних швів самостійно.

На голосування поставлено пропозицію про не виконання ремонту та вирішено не виконувати ремонт міжпанельних швів співвласнику квартири АДРЕСА_1 за рахунок ОСББ, кожен співвласник виконує ремонт міжпанельних швів самостійно за власні кошти.

Позивач вважає, що рішення загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку Куїнджі 152 від 19.10.2019 в частині відмови в проведенні поточного ремонту зовнішніх стиків панелей стін квартири позивача с незаконним та підлягає скасуванню, оскільки не відповідає як положенням статуту так і вимогам законодавства, порушує права позивача, а така бездіяльність відповідача щодо не виконання поточного ремонту є протиправною. Співвласники будинку є рівними при здійсненні своїх прав, спільне майно багатоквартирного будинку є спільною сумісною власністю співвласників, а ОСББ, як управитель житлового будинку, зобов`язано забезпечувати здійснення профілактичних, поточних, капітальних та аварійних ремонтів відповідно до встановлених стандартами, нормативами, нормами і правилами вимог щодо строків та регламентів, тому звертається до суду з вказаною позовною заявою.

Ухвалою суду від 27 грудня 2019 року відкрито провадження у справі, вирішено розгляд справи проводити за правилами спрощеного позовного провадження та призначено судове засідання для розгляду справи по суті.

Ухвалою суду від 06.02.2020 року постановлено проводити розгляд справи за правилами загального позовного провадження, призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою суду від 11.02.2020 року справу призначено до судового розгляду.

Позивач та її представник адвокат Яровий А.В. в судовому засіданні наполягали на своїх позовних вимогах, надали пояснення, аналогічні, викладеним у позові, зазначивши, що наружні стіни квартири позивача відносяться до спільного майна та основна діяльність ОСББ полягає у здійсненні забезпеченя належного утримання спільного майна, тому дії відповідача не відповідають вимогам законодавства, а ОСББ зобов`язано відремонтувати за свій рахунок пошкодження у наружній стіні будинку. В подальшому надали суду заяву про розгляд справи за їх відсутності, уточнені позовні вимоги підтримали та просили їх задовольнити.

Представник відповідача голова ОСББ Куїнджі 152 Шмат Т.І. в судовому засіданні проти позову заперечувала, зазначивши, що на час розгляду заяви позивача та на цей час у ОСББ відсутні кошти для проведення ремонтних робіт, тому у задоволенні заяви позивача рішенням загальних зборів співвласників будинку більшістю голосів було відмовлено. 06.10.2019 року зборами співвласників будинку, які оформлені протоколом № 4 було вирішено винести вказане питання на письмове голосування та відповідного до проведенного письмового голосування 74 власники вирішили не проводити ремонт позивачу за кошти ОСББ, 3 проти та 7 не приймало участь.

Представник відповідача адвокат Білозьоров О.Б. проти позову заперечував, зазначивши, що рішення відповідача прийнято відповідно до вимог статуту та законодавства, відповідно до наявної матеріальної можливості ОСББ, тому не може бути скасованим та підлягає виконанню усіма членами ОСББ. Позивач не надала належних доказів того, що у її квартирі маються пошкодження стіни. В подальшому надав заяву про розгляд справи за їх відсутності, у задоволенні позовних вимог просив відмовити.

Суду надано відзив, в якому зазначено що, Протоколом №7 загальних зборів ОСББ Куїнджі 152 від 27.11.2018 р. був затверджений кошторис на управління/утримання будинку та прибудинкової території на 2019 рік, згідно якому на поточний ремонт передбачено лише 900 грн., а також вирішено, що кожен співвласник виконує ремонт фасадів своєї квартири за власний рахунок (підпункт 4). Протоколом №4 загальних зборів ОСББ Куїнджі 152 від 06.10.2019 р. було вирішено не виконувати ремонт міжпанельних швів співвласнику квартири АДРЕСА_1 за рахунок ОСББ. Вважає, що ОСББ Куїнджі 152 діє у відповідності до норм діючого законодавства, з урахуванням положень власного статуту та враховуючи інтереси всіх співвласників квартир, а будь-яке втручання у його господарську діяльність з боку державних/правоохоронних органів є неприпустимим.

Представником позивача адвокатом Яровим А.В. суду надано заяву про стягнення витрат на професійну правничу допомогу, а саме на оплату послуг адвоката у сумі 4000 грн..

Треті особи ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 надали суду заяви про розгляд справи за їх відсутності, уточнені позовні вимоги підтримали, просили їх задовольнити.

Заслухавши сторони, з'ясувавши думку усіх учасників процесу, дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позовні вимоги не підлягають задоволенню, виходячи з наступних підстав.

Судом установлено, що Рішенням установчих зборів від 17.05.2016 року власниками квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 було створено Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Куїнджі 152 .

Власниками квартири АДРЕСА_1 , є ОСОБА_1 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , що підтверджується свідоцтвом про право власності на житло від 17.09.1998 року № 9217/п.

Відповідно до ч. 4 ст. 4 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку від 29 листопада 2001 року № 2866-ІІІ, основна діяльність полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Відповідно до ч. 7 ст. 4 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , об`єднання є неприбутковою організацією і не має на меті прибутку для його розподілу між співвласниками.

Відповідно до ст. 21 Закону України Про об`єднання співвласників квартирного будинку , кошти об`єднання складаються з: залишків коштів на утримання і ремонт багатоквартирного будинку на рахунках особи, що здійснювала управління таким будинком до створення об`єднання; внесків і платежів співвласників; коштів, отриманих об`єднанням у результаті здавання в оренду допоміжних приміщень та іншого спільного майна багатоквартирного будинку; коштів, отриманих об`єднанням як відшкодування за надані окремим категоріям громадян пільги на оплату житлово-комунальних послуг та призначені житлові субсидії; коштів та майна, що надходять для забезпечення потреб основної діяльності об`єднання; добровільних майнових, у тому числі грошових, внесків фізичних та юридичних осіб; коштів, залучених на умовах кредиту або позики; коштів державного та/або місцевого бюджетів, отриманих на підставі спільного фінансування для утримання, реконструкції, реставрації, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення багатоквартирного будинку; пасивних доходів; доходів від діяльності заснованих об`єднанням юридичних осіб, що спрямовуються на виконання статутних цілей об`єднання; коштів, отриманих з інших джерел, що спрямовуються на виконання статутних цілей об`єднання. Порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів, встановлюються загальними зборами об`єднання відповідно до законодавства та статуту об`єднання.

Основним джерелом формування коштів об`єднання є внески і платежі співвласників будинку.

Відповідно до ч. 4 ст. 319 ЦК України, власність зобов`язує.

Відповідно до ч. 2 ст. 7 Закону України Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку , кожний співвласник несе зобов`язання щодо належного утримання, експлуатації, реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку пропорційно до його частки співвласника.

Відповідно до ст. 15 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , до обов`язків співвласника належить, зокрема, обов`язок своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Відповідно до ч. 1 ст. 10 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , органами управління об`єднання є загальні збори співвласників, правління, ревізійна комісія об`єднання.

Згідно ч. 2 ст. 10 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , вищим органом управління об`єднання є загальні збори.

Відповідно до ч. 5 ст. 10 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників.

Відповідно до ч. 9 ст. 10 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , до виключної компетенції загальних зборів співвласників відноситься, зокрема, затвердження кошторису, балансу об`єднання та річного звіту; визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників.

Відповідно до ст. 7 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , у Статуті об`єднання визначається, зокрема, порядок скликання та проведення загальних зборів, періодичність проведення зборів, порядок голосування на зборах та прийняття рішень на них, перелік питань, для вирішення яких потрібна кваліфікована більшість голосів, порядок прийняття кошторису, створення та використання фондів об`єднання, включаючи резервні, а також порядок оплати спільних витрат.

Пунктом 11 розділу III статуту ОСББ Куїнджі 152 передбачено, що рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників.

Згідно п.5 розділу IV статуту ОСББ Куїнджі 152 кошти об`єднання, включаючи кошти ремонтного, резервного фондів, витрачаються правлінням згідно з кошторисами, затвердженими загальними зборами співвласників, та окремими рішеннями загальних зборів співвласників.

Протоколом №7 загальних зборів ОСББ Куїнджі 152 від 27.11.2018 р. був затверджений кошторис на управління/утримання будинку та прибудинкової території на 2019 рік, згідно якому на поточний ремонт передбачено лише 900 грн., а також вирішено, що кожен співвласник виконує ремонт фасадів своєї квартири за власний рахунок (підпункт 4).

Протоколом №4 загальних зборів ОСББ Куїнджі 152 від 06.10.2019 р. було вирішено не виконувати ремонт міжпанельних швів співвласнику квартири АДРЕСА_1 за рахунок ОСББ.

Таким чином судом встановлено, що на час звернення позивача із заявою до правління ОСББ Куїнджі 152 щодо виконання ремонтних рабіт наружної стіни будинку в частині її квартири, у ОСББ фактично були відсутні матеріальні можливості щодо здійснення такого ременту. Більшостю голосів співвласників будинку було прийнто рішення про непроведення зазначеного ремонту.

Відповідно до ч. 3ст. 10 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підстави своїх вимог або заперечень, надавши докази відповідно до вимог ст.ст. 57-60 ЦПК України.

Згідно із ч. 4ст. 10 ЦПК України, суд сприяє всебічному і повному зясуванню обставин справи: розяснює особам, які беруть участь у справі, їх права та обовязки, попереджує про наслідки вчинення або не вчинення процесуальних дій і сприяє здійсненню їхніх прав у випадках, встановлених цим Кодексом.

Цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають рівні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості.

Відповідно до ст. 212 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, обєктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жоден доказ не має для суду наперед встановленого значення. Суд оцінює належність, допустимість і взаємний звязок доказів в їх сукупності.

Суд вважає посилання позивача про незаконність рішення загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку Куїнджі 152 , оформлене Протоколом загальних зборів №4 від 06 жовтня 2019 року, в частині відмови в проведенні поточного ремонту зовнішніх стиків великопанельних стін квартири АДРЕСА_1 необґрунтованими, так як загальні зборів співвласників багатоквартирного будинку Куїнджі 152 були повноважними та проведена відповідно до Статуту. Відмова загальних зборів ОСББ у проведені ремонту за зверненям позивача мотивована відсутність матеріальної можливості та загальним рішенням співвласників було вирішено проводити кожному співвласнику ремонт фасадів своєї квартири за власний рахунок. Тому посилання позивача на вимоги законодавства, що передбачають обов`язок ОСББ утримувати у належному стані майно співвласників, як на підставу для визнання рішення відповідача незаконним та його скасування, суд не приймає, оскільки рішення відповідача приймалося у відповідності до статуту ОСББ та вимог чинного законодавства. Крім того, позивач не позбавлена можливості повторно звертатися до правління ОСББ з питання ремонту фасаду будинку, враховуючи можливість збільшення кошторису ОСББ, співвласники квартир відповідно до вимог статуту ОСББ та Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку не позбавлені можливості вирішувати питання щодо збільшення витрат на утримання будинку, його ремонту, тощо.

Пункт 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод зобов`язує суд умотивовувати своє рішення, але дану вимогу не слід розуміти як таку, що вимагає детальної відповіді на кожний аргумент. Тому інші доводи позивача суд відхиляє, оскільки відповідно до наведених вимог законодавста та досліджених доказів суд прийшов до висновку про відмову у задоволенні позову.

За таких обставин, суд вважає, що позов необґрунтований та задоволенню не підлягає.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат по сплаті судового збору, суд виходить з наступного: при подачі основного позову позивачем було сплачено судовий збір за звернення до суду в розмірі 768,40 гривень. Беручи до уваги, що суд дійшов висновку про відмову у задоволенні позову, відповідно до ч.2 ст.144 ЦПК України, слід залишити за ОСОБА_1 понесені нею вищевказані витрати по сплаті судового збору та відсутні підстави для стягнення на користь позивача витрат, понесених по сплаті правничої допомоги.

Керуючись ст. 525, 526, 530, 615, 625 ЦК України, ст.ст. 67, 68 ЖК України, Законом України Про обєднання співвласників багатоквартирного будинку , ст.ст. 12, 13, 141, 263-265, 354 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

У задоволенні позову ОСОБА_1 , в інтересах якої діє Яровий Андрій Вікторович до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Куїнджі 152 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору - ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 про зобов`язання вчинити певні дії - відмовити.

Рішення суду може бути оскаржене до Донецького апеляційного суду через Жовтневий районний суд м. Маріуполя Донецької області шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відомості про учасників справи:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Представник позивача: Яровой Андрій Вікторович , свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю від 21.01.2019 року, діє на підставі ордеру від 23.12.2019 року.

Відповідач: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Куїнджі 152 , код ЄРДПОУ 40717101, юридична адреса: м.Маріуполь, вул.Куїнджі, буд.152.

Повний текст рішення суду виготовлено 01.06.2020 року.

Суддя Т.І.Федоренко

Дата ухвалення рішення26.05.2020
Оприлюднено03.06.2020
Номер документу89548293
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —263/18843/19

Постанова від 15.07.2020

Цивільне

Донецький апеляційний суд

Принцевська В. П.

Постанова від 15.07.2020

Цивільне

Донецький апеляційний суд

Принцевська В. П.

Ухвала від 08.07.2020

Цивільне

Донецький апеляційний суд

Принцевська В. П.

Ухвала від 02.07.2020

Цивільне

Донецький апеляційний суд

Принцевська В. П.

Рішення від 01.06.2020

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Маріуполя

Федоренко Т. І.

Рішення від 26.05.2020

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Маріуполя

Федоренко Т. І.

Рішення від 26.05.2020

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Маріуполя

Федоренко Т. І.

Ухвала від 11.02.2020

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Маріуполя

Федоренко Т. І.

Ухвала від 06.02.2020

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Маріуполя

Федоренко Т. І.

Ухвала від 27.12.2019

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Маріуполя

Федоренко Т. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні