Ухвала
від 25.05.2020 по справі 335/13426/18
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/13426/18 1-кс/335/2361/2020

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 травня 2020 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду міста Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором відділу прокуратури Запорізької області ОСОБА_4 , про проведення обшуку у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018080000000259 від 05.09.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий в ОВС СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 звернувся до суду із клопотання про проведення обшуку, в обґрунтування якого зазначив, що в провадженні СУ ГУНП в Запорізькій області знаходиться кримінальне провадження №12018080000000259 від 05.09.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що посадові особи Управління житловокомунального господарства виконкому Бердянської міської ради (код 25969699) та ТОВ «Бердянськбудтрест» (код 33609949), діючи за попередньою змовою між собою, в період з жовтня по листопад 2017 року , здійснюючи капітальний ремонт дорожнього покриття, внесли до відповідного акту приймання виконаних будівельних робіт завищені обсяги фактично виконаних робіт.

Зокрема, під час моніторингу проведення державних закупівель у м. Бердянськ Запорізької області встановлено, що УЖКГ виконкому Бердянської міської ради та ТОВ «Бердянськбудтрест», в період з жовтня по листопад 2017 року проводили роботи з капітального ремонту дорожнього покриття по вул. Північна в м. Бердянськ на загальну суму 5680867,20 грн. Фактично за даними сайту «Prozorro» використання публічних коштів сплачено на рахунки ТОВ «Бердянськбудтрест» грошові кошти на суму 5680867,20 грн. За результатами виконання вказаних робіт 24.11.2017 року оформлено належним чином акт № 1 приймання виконаних будівельних робіт на вказану суму.

В ході оперативного огляду співробітниками УЗЕ в Запорізькій ДЗЕ НПУ області вказаного об`єкту встановлено, що загальна товщина шару асфальтного матеріалу укладеного по вул. Північна у м. Бердянськ, становить близько 5 см. Однак, згідно кошторисної документації та додатку №4 до тендерної документації по вказаному об`єкту загальна товщина шару асфальтного матеріалу повинна складати 11 см.

Під час документування зазначеної незаконної діяльності, у зв`язку із виниклою необхідністю, слідчим суддею було надано дозвіл (ухвала від 21.12.2018) на вилучення оригіналів документів складених представниками замовника УПРАВЛІННЯ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ БЕРДЯНСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ (код 25969699) та підрядника ТОВ «Бердянськбудтрест» (код 33609949), оформлених під час здійснення капітального ремонту дорожнього покриття по вул. Північній у м. Бердянськ. Проте, під час вручення зазначеної ухвали представник УЖКГ ВК Бердянської міської ради повідомила, що вони не можуть надати необхідні документи відразу, у зв`язку із тим, що перелік документів великий. До спливу дії ухвали, представниками УЖКГ ВК Бердянської міської ради не було надано доступ до запитуваної документації, а після спливу дії ухвали останні відмовились їх видавати. Дані обставини підтверджуються рапортом співробітника УЗЕ в Запорізькій області ДЗЕ НПУ.

Крім того,допитана вякості свідка ОСОБА_5 (колишнійв.о.начальника УЖКГ)пояснила,що їйне відомомісцезнаходження документівоформлених підчас проведених робіт з капітального ремонту дорожнього покриття по вул. Північна в м. Бердянськ.

Відповідно до реєстраційних документів встановлено, що УПРАВЛІННЯ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ БЕРДЯНСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ (код 25969699) знаходиться за адресою: Запорізька область, місто Бердянськ, площа Єдності, будинок 2.

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно нерухомість за адресою: Запорізька область, місто Бердянськ, площа Єдності, будинок 2 належить Територіальній громаді м. Бердянськ в особі Бердянської міської ради (ЄДРПОУ 20525153), ОСОБА_6 .

Посилаючись на те, що у досудового слідства наявні достатні відомості, що вказують на можливість досягнення мети слідчої дії отримання доказів по кримінальному провадженню шляхом проведення обшуку за адресою: адресою: АДРЕСА_1 , слідчий просить надати дозвіл на проведення обшуку за вказаною адресою, з метою відшукання і вилучення речей, зазначених в клопотанні, які мають значення для розслідування вказаного кримінального провадження.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав, просив його задовольнити з підстав викладених в ньому.

Слідчий суддя, дослідивши надані документи та матеріали, з урахуванням думки слідчого, дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення клопотання з огляду на таке.

Згідно з ч. 2 ст. 30 Конституції України, не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

При цьому клопотання слідчого має відповідати вимогам ч. 3 ст. 234 КПК України, зокрема в ньому мають бути зазначені найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер;короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання;правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;підстави для обшуку;житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку;особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться;індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням;обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Згідно з ч. 5 ст. 234 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:1) було вчинено кримінальне правопорушення;2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування;3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Слідчим суддею встановлено, що слідчим управлінням ГУНП в Запорізькій області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12018080000000259від 05.09.2018за ознакамикримінальних правопорушень,передбачених ч.3ст.191 КК України.

Ухвалою слідчого судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 21.12.2018 року, в рамках даного кримінального провадження, надано старшому слідчому в ОВС СУ ГУНП в Запорізькій області майору ОСОБА_3 , оперуповноваженим УЗЕ в Запорізькій області ДЗЕ Національної поліції ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , дозвіл на тимчасовий доступ до документів складених представниками замовника УПРАВЛІННЯ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА ВИКОНАВЧОГО КОМІТЕТУ БЕРДЯНСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ (код 25969699) та підрядника ТОВ «Бердянськбудтрест» (код 33609949), оформлених під час здійснення капітального ремонту дорожнього покриття по вул. Північній у м.Бердянськ, в тому числі: договір про закупівлю №308 від 17.10.2017; календарний план графік виконаних робіт до договір про закупівлю №308; договірна ціна на будівництво капітального ремонту дорожнього покриття по вул. Північній у м.Бердянськ; пояснювальна записка до договірної ціни на будівництво капітального ремонту дорожнього покриття по вул. Північній у м.Бердянськ; локальний кошторис на будівельні роботи №2-1-1 на капітальний ремонт дорожнього покриття по вул. Північній у м.Бердянськ станом на 19.09.2017 р.; підсумкова відомість ресурсів до договірної ціни на будівництво капітального ремонту дорожнього покриття по вул. Північній у м.Бердянськ; розрахунок загальновиробничих витрат до зведеного кошторису капітального ремонту дорожнього покриття по вул. Північній у м.Бердянськ; а також, додатки до договору про закупівлю №308 від 17.10.2017, проектно-кошторисна документація, дефектні акти, акти прийому-передачі форми КБ-2в, КБ-3, актів на приховані роботи, специфікації, товарно-транспортні накладні, довіреності на отримання товарно-матеріальних цінностей, розрахункові документи, банківські виписки, чеки, платіжні доручення, сертифікати якості та відповідності, технічні паспорти або технічні умови на товар, декларації на початок та на завершення виконання будівельних робіт та інші, наявність дебіторської та кредиторської заборгованості за період 2017 року; довіреності на отримання товарно-матеріальних цінностей (товарів, обладнання, продукції, тощо) працівниками УЖКГ виконкому Бердянської міської ради за вказаними договорами; копію статуту ТОВ «Бердянськбудтрест», діючого з вересня 2017 року, які перебувають в приміщенні УЖКГ виконкому Бердянської міської ради за адресою: 71100, Запорізька обл., м. Бердянськ, площа Єдності, буд. 2, з можливістю вилучення завірених належним чином копій необхідних документів.

Визначено строк дії ухвали протягом тридцяти днів з дня її постановлення слідчим суддею, тобто до 21.01.2019 року.

Відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Як вбачається з наданих документів до клопотання, зазначена ухвала слідчого судді від 21.12.2018 року вручена особі, у володінні якої знаходяться речі і документи перелічені в ухвалі слідчого судді, а саме: Виконавчому комітету м. Бердянськ, лише 18.01.2019 року, тобто за чотири дні до закінчення визначеного строку дії ухвали слідчого судді від 21.12.2018 року.

Зі змістуклопотання слідчоговбачається,що особоюу володінніякої перебуваютьдокументи повідомленоорган досудовогорозслідування пронеможливість наданнянеобхідних документів у визначений в ухвалі строк, у зв`язку з великим їх переліком.

Таким чином, невиконання ухвали слідчого судді від 21.12.2018року у визначений в ухвалі строк, послугувало не вчасне вручення органом досудового слідства зазначеної ухвали особі, у володінні якої знаходяться речі і документи.

Відтак, враховуючи зміст клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя приходить до висновку, що дане клопотання належним чином не обґрунтовано, слідчим не доведено наявність достатніх підстав вважати, що за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування.

Також слідчий суддя враховує, що ч. 1 ст.219 КПК України передбачено, що строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

З витягу по кримінальному провадженню № 12018080000000259, вбачається, що відомості в ЄРДР про кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 191 КК України, органом досудового розслідування, внесено 05.09.2018 року.

Так, на час розгляду клопотання минув строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, що встановлений ст. 219 КПК України. При цьому, слідчим в обґрунтування клопотання не надано жодного доказу проте те, що строк досудового розслідування даного кримінального провадження продовжено у порядку передбаченому КПК України.

Керуючись ст.ст. 233, 234, 237, 309 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором відділу прокуратури Запорізької області ОСОБА_4 , про проведення обшуку у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018080000000259 від 05.09.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України залишити без задоволення.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.05.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу89549910
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018080000000259 від 05.09.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —335/13426/18

Ухвала від 02.07.2021

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 04.09.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 25.05.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Геєць Ю. В.

Ухвала від 25.05.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Геєць Ю. В.

Ухвала від 17.02.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Геєць Ю. В.

Ухвала від 13.01.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Геєць Ю. В.

Ухвала від 22.08.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Геєць Ю. В.

Ухвала від 29.12.2018

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Геєць Ю. В.

Ухвала від 21.12.2018

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Геєць Ю. В.

Ухвала від 21.12.2018

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Геєць Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні