Ухвала
від 29.05.2020 по справі 554/4401/20
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 29.05.2020 Справа № 554/4401/20

Єдиний унікальний номер справи: №554/4401/20

Провадження № 1-кс/554/7354/2020

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 травня 2020 року м. Полтава

Октябрський районний суд м. Полтави в складі: слідчого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого ВР ОТЗ СУ ГУНП в Полтавської області підполковника поліції ОСОБА_3 , про проведення обшуку ,-

В С Т А Н О В И В :

СУ ГУНП в Полтавській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12020170300000479 від 21.05.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 239 КК України.

21.05.2020 до чергової частини Полтавського РВП Полтавського ВП ГУНП в Полтавській області надійшло повідомлення про те, що працівники свердловини закопують в грунт сміття, чим забруднюю навколишнє середовище.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 21.05.2020 ТОВ «Інноваційні інженерні рішення» (ЄДРПОУ 41128239) на замовлення ПрАТ «Нафтогазвидобування» (ЄДРПОУ 32377038) виконувало роботи по спорудженню (буріння, облаштування та підключення свердловини, буріння водної свердловини для водозабезпечення процесу буріння свердловини) свердловини № 54, яка розташована неподалік с. Миколаївка Полтавського району Полтавської області, Мачухівської ОТГ, кадастровий номер № 5324081300:00:001:0020, Мачухського газоконденсатного родовища.

Буріння свердловини супроводжується промиванням стволу спеціальним буровим розчином. Буровий розчин обробляється, згідно технологічних регламентів, хімічними реагентами способом введення порошкоподібних і рідинних реагентів через горловину глиномішалки, через герметичну ємність, облаштовану дихальним клапаном та фільтром, або через гідрозмішувач. Технологічний процес буріння передбачає використання розчину по замкнутому циклу: свердловина вузол очистки приймальні ємності бурові насоси свердловина, в якому передбачена можливість скидання надлишків бурового розчину і бурових стічних вод у спеціальні ємності (шламові амбари).

У порушення вимог висновку з оцінки впливу на довкілля № 7-03/12-20195293747/1 від 15.08.2019, встановлено, що можливий вплив внаслідок порушення структури грунтового покриву при використанні автотранспорту та спецтехніки під час проведення будівельно-монтажних робіт та плануванні доріг до виробничих об`єктів.

До потенційних негативних факторів впливу також відноситься попадання в ґрунт витоків нафти, вуглеводного конденсату через нещільності фланцевих з`єднань несправного обладнання, дренування забруднюючих речовин через природну систему в водойми.

Окрім того відбувається забруднення повітряного середовища внаслідок спалювання природного газу в факельному амбарі на горизонтальній факельній установці, до складу продуктів згорання входить: азоту оксиди, вуглецю оксид і метан.

Можливим джерелом забруднення водних горизонтів при бурінні водних свердловин може бути буровий розчин, що використовується для їх буріння. Для збору бурового шламу передбачені шламові амбари. Амбари по периметру обвалюються грунтом. Дно і стінки амбарів ізолюються протифільтраційним екраном (гідроізоляційною плівкою).

Під час огляду свердловини № 54, яка розташована неподалік с. Миколаївка Полтавського району Полтавської області, Мачухівської ОТГ, кадастровий номер № 5324081300:00:001:0020, координати 49.554312, 34.291584, Мачухського газоконденсатного родовища, із залученням спеціаліста з державного екологічного нагляду (контролю) земельних ресурсів управління державного екологічного нагляду (контролю) у Полтавській області було виявлення порушення у вигляді: забруднення підземних вод, забруднення ґрунтів, порушення вимог висновку з оцінки впливу на довкілля, порушення вимог ЗУ «Про атмосферне повітря», оскільки під час спалювання природного газу виділяються продукти згорання (азоту оксиди, вуглецю оксиди, метан, можливо щось інше). Під час огляду представники ПрАТ «Нафтогазвидобування» ніяких документів, щодо діяльності свердловини не надавали.

Будучи допитаним в якості свідка начальник відділу державного екологічного нагляду (контролю) земельних ресурсів управління державного екологічного нагляду (контролю) у Полтавській області старший державний інспектор з охорони навколишнього природнього середовища центрального округу ОСОБА_4 , повідомив, що 21.05.2020 його було залучено як спеціаліста, працівниками правоохоронних органів для участі в огляді земельної ділянки 5324081300:00:001:0020, де розташована свердловина № 54, неподалік с. Миколаївка Полтавського району Полтавської області, на території Мачухівської ОТГ, що належить ПрАТ «Нафтогазвидобування» (ЄДРПОУ 32377038).

Земельна ділянка площею 5,2901 га відповідно до Єдиного державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, з кадастровим номером 5324081300:00:001:0020, належить ОСОБА_5 (ІПН НОМЕР_1 ), відповідно до договору земельного сервітуту № 1218-С від 27.12.2019 користується до 02.07.2034 ПрАТ «Нафтогазвидобування» - для прокладання та експлуатації газопроводу шлейфу та інгібіторопроводів від свердловини № 54 Мачухського ГКР до УПГ Мачухи.

У ході огляду виявлено, що там розташована свердловина, процес спорудження закінчений. На момент огляду буровий верстат демонтовано, проводились роботи по рекультивації. Територія не огороджена парканом, можливо охоронялась, але чітко було не визначено ким. Так як охоронці ходили, але не представлялись. Перед входом відсутній паспорт об`єкту і встановити належність свердловини, перед початком огляду було не можливо. Територія включала в себе під`їдні шляхи з бетонних плит, три шламових амбари. Один амбар факільний, знаходився ліворуч в стороні, сама свердловина та обладнання. Перший амбар був заповнений рідиною не відомого походження, темного кольору, з неприємним запахом, орієнтовно буровий шлам (відходи буріння) близько 1,5 від верху. На краю амбару встановлена мотопомпа, до якої приєднаний шланг (схожий на пожарний рукав), який проходив до факельного амбару. Тобто, можливо було за допомогою мотопомпи відкачувати рідину з першого амбару, до факельного амбару, що це може бути порушенням висновку з оцінки впливу на довкілля, що може призвести до забруднення земель. Окрім того, у першому амбарі було прорвано захисне покриття ґрунту, що так могло спричинити потрапляння бурового шламу (відходи буріння) до ґрунту, підземних вод, що також може призвести забруднення.

У другому амбарі також була рідина, візуально схожа на рідину в першому амбарі. В ході огляду виявлено, що з другого амбару прорита траншея до третього амбару, в якому вже проводилось засипання його. У третьому амбарі рідини вже не було, тільки виявлено суміш схожий на суміш ґрунтів та буровий шлам.

У ході проведення огляду, один із працівників ПрАТ «Нафтогазвидобування», відкрив кран горизонтальної факельної установки для спалювання природнього газу і підпалив, у зв`язку з чим провести огляду у факельному амбарі стало не можливим. Горіння продовжувалось весь час в ході огляду. В ході огляду було відібрано зразки: рідини з 1 та 2-го амбару, суміші у траншеї між 2-м та 3-м амбаром, ґрунту поблизу першого амбару, де було виявлено візуальні ознаки проливу рідини не відомого походження, зразки матеріалу, яким укривався ґрунт в 1-му та 2-му амбарі. Також слідчим було відібрано проби ґрунту для порівняльного зразка (фонова проба), в місці без наявних ознак забруднення.

Можливі порушення:забруднення підземнихвод,забруднення ґрунтів,порушення вимогвисновку зоцінки впливуна довкілля,порушення вимогЗУ «Проатмосферне повітря»,оскільки підчас спалюванняприродного газувиділяються продуктизгорання (азотуоксиди,вуглецю оксиди,метан,можливо щосьінше).Під часогляду представники ПрАТ«Нафтогазвидобування» ніякихдокументів,щодо діяльностісвердловини ненадавали.

Під час огляду був присутній співзасновник ТОВ «ІННОВАЦІЙНІ ІНЖЕНЕРНІ РІШЕННЯ» - який представився представником ОСОБА_6 , якому було передано на зберігання три трактори за допомогою, яких здійснювали роботи рекультивації свердловини.

У подальшому, під час спілкування з співзасновником ТОВ «ІННОВАЦІЙНІ ІНЖЕНЕРНІ РІШЕННЯ» - представником ОСОБА_6 , було запропоновано отримати постанову про витребування документів, про веденняфінансово-господарськоїдіяльності ТОВ«Інноваційні інженернірішення» (ЄДРПОУ41128239) та ПрАТ «Нафтогазвидобування» (код ЄДРПОУ 32377038) по свердловині № 54 Мачухського ГКР, але останній відмовився.

Окрім того, до СУ ГУНП в Полтавській області надійшов письмовий рапорт з ВСП ГУНП в Полтавській області, в якому зазначено, що ОСОБА_6 являється одним із засновників ТОВ «НВП Техногаз», (код ЄДРПОУ 37592714), адреса: м. Полтава, вул. Автобазівська, 7, БО «МБФ «Всесвіт», (код ЄДРПОУ 39317834), адреса: м. Полтава, вул. Автобазівська, 7, ТОВ «НВП Техногаз +», адреса: м. Полтава, вул. Автобазівська, 7. Відповідно до отриманої інформації за адресою: м. Полтава, вул. Автобазівська, 7 на другому поверсі в офісному приміщенні № 1 та № 2 та інших можуть знаходитися офіційні документи щодо взаємовідносин ТОВ «Інноваційні інженерні рішення» код ЄДРПОУ 41128239), та ПрАТ «Нафтогазвидобування», (код ЄДРПОУ 32377038), а саме: договори підряду, додатки до них, фінансово - господарська та бухгалтерська документація, прибуткові та видаткові накладні, проектно - кошторисна документація та інше. Разом з тим, зі слів охоронця офісних приміщень за адресою: м. Полтава, вул. Автобазівська, 7, кабінет ОСОБА_6 знаходиться на третьому поверсі даної будівлі. Які саме двері ведуть до кабінету ОСОБА_6 охоронцю не відомо. Будь - які написи чи таблиці, які могли б ідентифікувати кабінет ОСОБА_6 , відсутні.

Таким чином,у ходідосудового розслідуваннязібрані докази,що успівзасновника ТОВ«НВП Техногаз»,БО «МБФ«Всесвіт»,ТОВ «НВПТехногаз +», ТОВ «ІННОВАЦІЙНІ ІНЖЕНЕРНІ РІШЕННЯ» - представника ОСОБА_6 , за адресою м. Полтава, вул. Автобазівська, 7, зберігаються документи, про веденняфінансово-господарськоїдіяльності ТОВ«Інноваційні інженернірішення» (ЄДРПОУ41128239) та ПрАТ «Нафтогазвидобування» (код ЄДРПОУ 32377038) по свердловині № 54 Мачухського ГКР на земельній ділянці з кадастровим номером: 5324081300:00:001:0020 Мачухівської ОТГ поблизу с. Миколаївка, Полтавського району Полтавської області,зокрема: договори з додатками, акти виконаних робіт, акти прийому-передачі, накази про призначення, посадові інструкції, журнали (книги) інструктажів працівників, які задіянні по виконанню робіт на свердловині № 54 Мачухівської ОТГ Полтавського району Полтавської області, інформація про транспортні засоби, які були задіяні при виконанні робіт на свердловині № 54 Мачухівської ОТГ Полтавського району Полтавської області (договори оренди з додатками), дозволи на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, електронних носіїв інформації, що містять інформацію про такі документи.

Відповідно до Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно приміщення за адресою АДРЕСА_1 , належить ОСОБА_7 .

Внаслідок цього у слідства виникла необхідність у вилученні предметів та документів, які мають значення для забезпечення всебічного, повного та неупередженого розслідування обставин у даному кримінальному провадженні, встановлення всіх осіб, які вчинили злочин та причетні до його вчинення, шляхом проведення обшуку, оскільки їх долучити іншим шляхом до матеріалів кримінального провадження не вдалося.

Таким чином, у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані предмети та документи являються джерелом доказів, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному проваджені, які неможливо встановити іншим способом, враховуючи те, що вказані відомості і їх отримання та вилучення можливе лише на підставі ухвали суду.

Слідчий в судовому засіданні прохав клопотання задовольнити, пояснення надав аналогічно викладеним в клопотанні.

Відповідно до ч.1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 1 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникати до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ним володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків установлених частиною 3 ст. 233 КПК України.

Згідно ч.3 ст.233 КПК України, слідчий, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення такий дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді.

Дослідивши матеріали клопотання слідчий суддя приходить до висновку про відмову у задоволенні клопотання з наступних підстав, а саме: не конкретизоване місце проведення обшуку за адресою: м. Полтава, вул. Автобазівська, 7, а саме в прохальній частині не зазначено на якому з поверхів та в якому з кабінетів на поверху буде проводитись обшук, так як виходячи з клопотання дане приміщення складається з декількох поверхів.

Керуючись вимогами ст. 234 КПК України,

У Х В А Л И В :

В задоволенні клопотання старшого слідчого ВР ОТЗ СУ ГУНП в Полтавської області підполковника поліції ОСОБА_3 , про проведення обшуку - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення29.05.2020
Оприлюднено08.02.2023
Номер документу89604381
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —554/4401/20

Ухвала від 30.06.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 22.06.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 27.05.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Андрієнко Г. В.

Ухвала від 27.05.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 24.05.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 18.05.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Андрієнко Г. В.

Ухвала від 18.02.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 05.02.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 05.02.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 29.12.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні