Ухвала
від 03.06.2020 по справі 569/4099/20
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/4099/20

1-кс/569/2985/20

УХВАЛА

03 червня 2020 року м. Рівне

Слідчий суддя Рівненського міського суду ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень СУФР ГУ ДФС у Рівненській області підполковника податкової міліції ОСОБА_3 , якее погоджено прокурором прокуратури Рівненської області ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів,-

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень СУФР ГУ ДФС у Рівненсчькій області підполковник податкової міліції ОСОБА_3 звернувся до суду із клопотанням, яке погоджено прокурором прокуратури Рівненської області ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів, які знаходяться у володінні ФОП ОСОБА_5 ,що заадресою - АДРЕСА_1 .

В обґрунтуванняклопотання вказує, що слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Рівненській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32020180000000010 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ПП « ОСОБА_6 » протягом 2017-2019 років здійснили постачання товарів і послуг кінцевим споживачам через Інтернет-магазин і мережу магазинів цифрової та комп`ютерної техніки під торговою маркою « ІНФОРМАЦІЯ_1 », занизивши, при цьому, об`єкт оподаткування податком на прибуток та податком на додану вартість. Для реалізації схеми ухилення від сплати податків службові особи ПП « ОСОБА_6 » документально відображали продаж товарів та надання послуг з використанням торгової марки «КТС» від імені підконтрольних фізичних осіб-підприємців ОСОБА_7 (РНОКПП НОМЕР_1 ), ОСОБА_8 (РНОКПП НОМЕР_2 ), ОСОБА_9 (РНОКПП НОМЕР_3 ), ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_4 ), ОСОБА_10 (РНОКПП НОМЕР_5 ), ОСОБА_11 (РНОКПП НОМЕР_6 ), ОСОБА_12 (РНОКПП НОМЕР_7 ), ОСОБА_13 (РНОКПП НОМЕР_8 ), ОСОБА_14 (РНОКПП НОМЕР_9 ), ОСОБА_15 (РНОКПП НОМЕР_10 ), ОСОБА_16 (РНОКПП НОМЕР_11 ), ОСОБА_17 (РНОКПП НОМЕР_12 ), ОСОБА_18 (РНОКПП НОМЕР_13 ), ОСОБА_19 (РНОКПП НОМЕР_14 ) без сплати ПДВ, при цьому, кінцевим покупцям видавалися нефіскальні чеки. Вказані дії службових осіб ПП « ОСОБА_6 » та пов`язаних із ними фізичних осіб підприємців призвели до ненадходження до бюджету податків за період 2017-2019 років в сумі 6975 482 грн., що є великим розміром.

Викладені факти підтверджуються висновком сектору боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, викладеному у листі ІНФОРМАЦІЯ_2 від 07.02.2020 №18/17-00-16-12.

В ході досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_4 ),який залученийдо схемиухилення відсплати податківслужбовими особамиПП « ОСОБА_6 »,зареєстрований якфізична особа-підприємецьз 09.09.2014за адресою АДРЕСА_1 ,є платникомєдиного податку.За 2017рік ОСОБА_5 задекларував дохід у розмірі 455 985 грн., за 2018 рік 840 353 грн., за 2019 рік 505 641 грн.

З метою дослідження обставин постачання товарів (комп`ютерної, цифрової, оргтехніки, засобів зв`язку, розхідних матеріалів, аксесуарів та ін.) ПП « ОСОБА_6 », проведення фінансово-господарських операцій даним підприємством із ФОП ОСОБА_5 , через якого здійснювалась реалізація товарів, в тому числі за договорами комісії, встановлення реального обсягу та вартості поставлених (переданих) товарів ПП « ОСОБА_6 » для ФОП ОСОБА_5 , а також проданих останнім кінцевим споживачам, виникла необхідність у здійсненні тимчасового доступу до документів фінансово-господарської діяльності ФОП ОСОБА_5 за період з 01.01.2017 по 31.12.2019, які перебувають у його володінні. Вказані документи мають істотне значення для встановлення істини у кримінальному провадженні та є необхідними для використання при проведенні в подальшому документальної перевірки.

Крім того, є підстави вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення перерахованих вище документів збоку ОСОБА_5 , оскільки документи можуть бути використані як докази злочинної діяльності службових осіб ПП « ОСОБА_6 », до якої залучений, в тому числі, і він.

Також, на даний час неможливо іншими способами встановити обставини, що мають значення для даного кримінального провадження, окрім як, вилучити вищевказані документи.

З урахуванням заяви слідчого, відповідно до ч.4ст. 107 КПК України, фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Клопотання розглядається у відсутності особи, у володінні якої знаходяться речі та документи відповідно до ч.2ст. 163 КПК України.

Дослідивши клопотання, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч.1ст.159 КК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Як встановлено судом, вказані у клопотанні слідчого документи мають істотне значення для встановлення істини у кримінальному провадженні та є необхідними для використання при проведенні в подальшому документальної перевірки та проведення відповідних експертиз.

Оскільки у клопотанні слідчим наведено достатньо підстав, які відповідають вимогам встановленим ч.5ст. 163 КПК України, що речі та документи, про йдеться у клопотанні, мають суттєве значення для кримінального провадження, оскільки інформація, яка міститися в них може бути використана як доказ, і без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, слідчий суддя вважає клопотання обґрунтованим та таким, що підлягає до задоволення.

На підставі вищенаведеного та керуючись ст.ст.159,162-164 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання задоволити.

Надати слідчим слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Рівненській області, що входять до складу групи слідчих у кримінальному провадженні №32020180000000010 від 19.02.2020, ОСОБА_3 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , або за їх дорученням (постанова про проведення слідчих (розшукових) дій відповідно до ст. 40 КПК України) заступнику начальника відділу ОВЕЗ оперативного управління Головного управління ДФС у Рівненській області ОСОБА_26 , а також старшим оперуповноваженим з ОВС даного відділу ОСОБА_27 , ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , тимчасовий доступ до оригіналів документів фінансово-господарської діяльності ФОП ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_4 ,адреса - АДРЕСА_1 ) за період з 01.01.2017 по 31.12.2019, які знаходяться у його володінні, та можливість вилучити (здійснити виїмку) вказані належним чином завірені копії документів, а саме:

-книги облікудоходів,у якійвідображено доходи ФОП ОСОБА_5 за період з 01.01.2017 по 31.12.2019, документів щодо надходження товарів (комп`ютерної, цифрової, оргтехніки, засобів зв`язку, розхідних матеріалів, аксесуарів та інших), в тому числі по договорах комісії, зберігання та продажу товарів кінцевим споживачам, у тому числі одержаних по договору комісії, документів щодо наданих послуг кінцевим споживачам за вказаний вище період, в тому числі, але не виключно, договорів купівлі-продажу, комісії, надання послуг, оренди з додатками та додатковими угодами, інших договорів, прибуткових та видаткових накладних, товарно-транспортних накладних, актів надання послуг, актів приймання-передачі, звітів комітенту, рахунків, рахунків - фактур, банківських та касових документів (платіжних доручень, виписок по банківських рахунках про списання та надходження коштів, прибуткових та видаткових касових ордерів та квитанцій до них), фіскальних та товарних чеків, розписок, довіреностей, звітів про оцінку, документів складського обліку, актів інвентаризації тощо;

- документів щодо проведених ФОП ОСОБА_5 фінансово-господарських операцій, інших правовідносин із ПП « ОСОБА_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 ) за період з 01.01.2017 по 31.12.2019, в тому числі, але не виключно, договорів купівлі-продажу, надання послуг, комісії, оренди з додатками та додатковими угодами, договорів щодо надання послуг з ведення бухгалтерського та податкового обліку, прибуткових та видаткових накладних, товарно-транспортних накладних, актів надання послуг комісії та інших послуг, актів приймання-передачі, звітів комітенту, рахунків, рахунків-фактур, документів складського обліку, банківських та касових документів (платіжних доручень, виписок по банківських рахунках про списання та надходження коштів, прибуткових та видаткових касових ордерів та квитанцій до них), фіскальних та товарних чеків, розписок, довіреностей, звітів про оцінку тощо, документів щодо отримання права на використання торгової марки «КТС», документів, що підтверджують виплату комісійної винагороди та передачу комітенту коштів за продані товари тощо;

- документів, у яких містяться відомості про усіх найманих працівників, які перебували у трудових відносинах із ФОП ОСОБА_5 за період з 01.01.2017 по 31.12.2019, в т.ч. прізвища, ім`я та по-батькові, посади, дати прийняття та звільнення з роботи, контактні дані;

- документів (у тому числі дозвільного характеру), на підставі яких ФОП ОСОБА_5 займав приміщення та здійснював діяльність у магазинах під торговою маркою « ІНФОРМАЦІЯ_1 », зокрема у магазинах за адресами: АДРЕСА_2 , АДРЕСА_3 , АДРЕСА_4 , АДРЕСА_5 , АДРЕСА_6 ;

- документів (договорів, заяв про приєднання) щодо визнання електронних документів ФОП ОСОБА_5 фіскальними та податковими органами, які діяли у період з 01.01.2017 по 31.12.2019, документів щодо реєстрації та введення в експлуатацію реєстраторів розрахункових операцій, які використовувались ним протягом вказаного вище періоду (за наявності).

Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудРівненський міський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення03.06.2020
Оприлюднено07.06.2024
Номер документу89643983
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —569/4099/20

Ухвала від 15.02.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 12.06.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 12.06.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 04.06.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 03.06.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 03.06.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 03.06.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 03.06.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 03.06.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 03.06.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні