Ухвала
від 12.06.2020 по справі 569/4099/20
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/4099/20

1-кс/569/3115/20

УХВАЛА

12 червня 2020 року м. Рівне

Слідчий суддя Рівненського міського суду ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень СУФР ГУ ДФС у Рівненській області підполковника податкової міліції ОСОБА_3 , яке погоджено прокурором прокуратури Рівненської області ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів,-

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень СУФР ГУ ДФС у Рівненсчькій області підполковник податкової міліції ОСОБА_3 звернувся до суду із клопотанням, яке погоджено прокурором прокуратури Рівненської області ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів, які знаходяться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що за адресою: АДРЕСА_1 .

В обґрунтуванняклопотання вказує, що слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Рівненській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32020180000000010 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ПП « ОСОБА_5 » протягом 2017-2019 років здійснили постачання товарів і послуг кінцевим споживачам через Інтернет-магазин і мережу магазинів цифрової та комп`ютерної техніки під торговою маркою « ІНФОРМАЦІЯ_2 », занизивши, при цьому, об`єкт оподаткування податком на прибуток та податком на додану вартість. Для реалізації схеми ухилення від сплати податків службові особи ПП « ОСОБА_5 » документально відображали продаж товарів та надання послуг з використанням торгової марки «КТС» від імені підконтрольних фізичних осіб-підприємців ОСОБА_6 (РНОКПП НОМЕР_1 ), ОСОБА_7 (РНОКПП НОМЕР_2 ), ОСОБА_8 (РНОКПП НОМЕР_3 ), ОСОБА_9 (РНОКПП НОМЕР_4 ), ОСОБА_10 (РНОКПП НОМЕР_5 ), ОСОБА_11 (РНОКПП НОМЕР_6 ), ОСОБА_12 (РНОКПП НОМЕР_7 ), ОСОБА_13 (РНОКПП НОМЕР_8 ), ОСОБА_14 (РНОКПП НОМЕР_9 ), ОСОБА_15 (РНОКПП НОМЕР_10 ), ОСОБА_16 (РНОКПП НОМЕР_11 ), ОСОБА_17 (РНОКПП НОМЕР_12 ), ОСОБА_18 (РНОКПП НОМЕР_13 ), ОСОБА_19 (РНОКПП НОМЕР_14 ) без сплати ПДВ, при цьому, кінцевим покупцям видавалися нефіскальні чеки. Вказані дії службових осіб ПП « ОСОБА_5 » та пов`язаних із ними фізичних осіб підприємців призвели до ненадходження до бюджету податків за період 2017-2019 років в сумі 6975 482 грн., що є великим розміром.

Викладені факти підтверджуються висновком сектору боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, викладеному у листі ІНФОРМАЦІЯ_3 від 07.02.2020 №18/17-00-16-12.

Також в ході досудового розслідування встановлено, що значна частина товарів ПП « ОСОБА_5 » продавались кінцевим споживачам через Інтернет-магазин (офіційний сайт ІНФОРМАЦІЯ_4 ) від імені перерахованих вище фізичних осіб підприємців без відображення останніми отриманих доходів у податковому обліку. При цьому більшість товарів доставлялась замовникам логістичною компанією ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ». За поставлені товари вказані фізичні особи отримували від кінцевих покупців грошові перекази через фінансову установу - ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 , адреса АДРЕСА_2 ).

З метою дослідження обставин постачання товарів (комп`ютерної, цифрової, оргтехніки, засобів зв`язку, аксесуарів та ін.) ПП « ОСОБА_5 » та підконтрольними ФОП через інтернет-магазин, встановлення реального обсягу і вартості поставлених товарів та отриманих доходів від їх продажу, виникла необхідність у здійсненні тимчасового доступу до документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » щодо проведених фінансово-господарських операцій та інших правовідносин із ПП « ОСОБА_5 » та перерахованих вище ФОП, зокрема документів щодо відправлених товарів за період 2017-2019 років тощо.

Слідчий вказує на те, що вказані документи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », мають істотне значення для встановлення істини у даному кримінальному провадженні.

Слідчий подав заяву про розгляд клопотання без його участі.

З урахуванням заяви слідчого, відповідно до ч. 4ст. 107 КПК України, фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Клопотання розглядається у відсутності особи, у володінні якої знаходяться речі та документи відповідно до ч. 2ст. 163 КПК України.

Дослідивши клопотання, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч.1ст.159 КК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно п. 2 ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

При розгляді клопотання, слідчий суддя враховує правові позиції Європейського суду з прав людини, висловлені у рішеннях від 15.07.2003 року у справі «Ернст та інші проти Бельгії» та від 07.07.2007 року «Смирнов проти Росії», де зазначено про визначення конкретної підстави та мети відповідної слідчої дії, конкретної інформації про мету та предмети, які підлягають вилученню, про пропорційність проведення відповідних дій органів влади та протиправність наділення слідчих органів широкими повноваженнями по визначенню на власний розсуд вирішувати питання про вилучення певних матеріалів.

Як встановлено судом, слідчий у поданому клопотанні просить суд надати тимчасовий доступ до документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », з метою дослідження обставин постачання товарів підприємством та підконтрольними фізичними особами через Інтернет-магазин, встановити реальний обсяг і вартість поставлених товарів та отриманих доходів, проведення документальної перевірки та відповідних експертиз.

Враховуючи тривалість досудового розслідування, а також що клопотання слідчого та додані матеріали не містять достатніх обґрунтувань, які вказують на необхідність тимчасового доступу до документів (інформації) про які йдеться у клопотанні, а саме яке суттєве значення вони мають для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, і яких саме, то слідчий суддя не вбачає підстав для задоволення клопотання, а тому у його задоволенні слід відмовити.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 163, 309 КПК України, -

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання слідчого про надання тимчасового доступу до оригіналів документів фінансово-господарської діяльності, які знаходяться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що за адресою: АДРЕСА_1 - відмовити.

Ухвала в апеляційному порядку оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Рівненського міського суду ОСОБА_1

СудРівненський міський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення12.06.2020
Оприлюднено05.06.2024
Номер документу89804302
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —569/4099/20

Ухвала від 15.02.2021

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 12.06.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 12.06.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 04.06.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 03.06.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 03.06.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 03.06.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 03.06.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 03.06.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 03.06.2020

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні