Рішення
від 04.06.2020 по справі 613/402/20
БОГОДУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №613/402/20 Провадження № 2/613/239/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 червня 2020 року Богодухівський районний суд Харківської області у складі:

головуючого судді - Уварової Ю.В.,

за участі секретаря - Макушинської О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Богодухові цивільну справу № 613/402/20, провадження № 2/613/239/20 за позовом ОСОБА_1 , представник позивача - адвокат Векленко В.І. до Куп`єваської сільської ради Богодухівського району Харківської області, треті особи: ОСОБА_2 , Богодухівська державна нотаріальна контора Харківської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Куп`єваської сільської ради Богодухівського району Харківської області, треті особи: ОСОБА_2 , Богодухівська держнотконтора Харківської області, у якому просить визначити йому додатковий трьохмісячний строк для подання заяви до Богодухівської державної нотаріальної контори Харківської області про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , що помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Свої вимоги позивач мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його дядько - ОСОБА_3 . Після його смерті залишилося спадкове майно, яке складається з житлового будинку АДРЕСА_1 та земельної ділянки площею 4,98 га, розташованої на території Куп`єваської сільської ради Богодухівського району, що належала йому на праві приватної власності на підставі державного акту на право приватної власності на землю серії РЗ № 798390, виданого 19.08.2003 року Богодухівською районною державною адміністрацією Харківської області. ОСОБА_3 залишив заповіт, відповідно до якого частину свого майна, а саме: вказаний житловий будинок, він заповів ОСОБА_2 , яка спадщину прийняла та отримала відповідне свідоцтво про право на спадщину за заповітом. В іншій частині майна, у тому числі на земельну ділянку, ОСОБА_3 заповіту не залишив.

Позивач зазначає, що він є племінником померлого та є єдиним спадкоємцем решти спадкового майна ОСОБА_3 за законом, яке не охоплюється його заповітом. Через стан здоров`я ОСОБА_1 не зміг вчасно звернутися до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини. При зверненні до Богодухівської державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадкового майна 01.03.2018 року ОСОБА_1 було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, у зв`язку з пропуском строку для прийняття спадщини після смерті спадкодавця.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився. Представник позивача - адвокат Векленко В.І. надав суду заяву, в якій просив суд розглядати справу за його відсутності та відсутності позивача, на задоволенні позову наполягав.

Представник відповідача - Куп`єваської сільської ради Богодухівського району Харківської області, в судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи за його відсутності, проти позовних вимог не заперечував, відзив на позов не надав.

Треті особи: ОСОБА_2 та представник Богодухівської державної нотаріальної контори Харківської області в судове засідання не з`явились, надали до суду заяви про розгляд справи за їх відсутності, проти позовних вимог не заперечували, письмових пояснень щодо позову не надали.

Заходи забезпечення позову не вживались. Інші процесуальні дії у справі не проводились.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 /а.с. 10/.

Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина на все належне йому майно, до складу якої входить, в тому числі житловий будинок, розташований за адресою: АДРЕСА_1 та земельна ділянка кадастровий номер: 6320885500:01:002:0029, загальною площею 4,98 га, розташована на території Куп`єваської сільської ради Богодухівського району Харківської області, передана для ведення товарного сільськогосподарського виробництва /а.с. 12/.

Померлий ОСОБА_3 залишив заповіт, посвідчений Куп`єваською сільською радою 13.04.2007 року за № 03, відповідно до якого житловий будинок з усіма надвірними будовами, розташований за адресою: АДРЕСА_1 він заповідав ОСОБА_2 , яка спадщину прийняла та отримала відповідне свідоцтво про право на спадщину за заповітом, що підтверджується копією спадкової справи №667/2007 після померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 /а.с. 20-23/.

В іншій частині майна, у тому числі на вищевказану земельну ділянку, ОСОБА_3 заповіту не залишив.

Позивач ОСОБА_1 є племінником ОСОБА_3 , оскільки батько позивача - ОСОБА_4 та спадкодавець - ОСОБА_3 були рідними братами, що підтверджується копією свідоцтва про народження ОСОБА_1 серії НОМЕР_3 /а.с. 8/, копією запису акта про народження ОСОБА_3 /а.с. 15/, копією свідоцтва про народження ОСОБА_4 серії НОМЕР_4 /а.с. 16/.

Батько позивача - ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_5 /а.с. 9/.

Інші спадкоємці за законом та за заповітом відсутні, що підтверджується копією спадкової справи №667/2007 після померлого ОСОБА_3 /а.с. 20-23/.

Відповідно до довідки №02-36/34 від 30.03.2020 року, виданої Куп`єваською сільською радою Богодухівського району Харківської області, ОСОБА_3 на день смерті проживав та був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 . На день його смерті, інші особи за вказаною адресою зареєстрованими не значаться та не проживали /а.с. 17/.

Постановою державного нотаріуса Богодухівської державної нотаріальної контори Харківської області від 01 березня 2018 року, ОСОБА_1 було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 дядька - ОСОБА_3 , у зв`язку з пропуском строку для прийняття спадщини /а.с. 19/.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно з ч. 3 ст. 1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до абзацу 6 п. 24 постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 30.05.2008 року Про судову практику у справах про спадкування , - вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Поважність пропуску строку є оціночною категорією та підлягає з`ясуванню у кожному окремому випадку.

З 21.02.2008 року по 24.03.2008 року ОСОБА_1 перебував на лікуванні у лікаря травматолога з діагнозом: закрите ушкодження медіального меніску правого колінного суглобу, закрите ушкодження зв`язкового апарату, порушення функції опору та акту ходьби. У вказаний період було обмежено навантаження рухатись та проведено курс медикаментозного лікування, що підтверджується відповідною медичною довідкою КНП Богодухівська ЦРЛ від 19.03.2020 року /а.с. 18/.

Суд вважає, що позивач пропустив строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин, а саме за станом здоров`я, у зв`язку з цим приходить до висновку, що існують підстави для визначення позивачу додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини.

Керуючись ст.ст. 1262, 1266, 1270, 1272 ЦК України, ст. ст. 4, 12, 13, 81, 259, 263-265, 354, 355, ч. 3 Розділу ХІІ Прикінцевих положень ЦПК України, пп.15.5 п.15 Розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини за законом після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 - три місяці з дня набрання рішенням законної сили.

Рішення може бути оскаржене до Харківського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги на рішення суду через Богодухівський районний суд Харківської області, протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відповідно до ч. 3 Розділу ХІІ Прикінцевих положень ЦПК України під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки апеляційного оскарження, продовжуються на строк дії такого карантину.

Позивач - ОСОБА_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової карти платника податків НОМЕР_6 .

Представник позивача - адвокат Векленко Віталій Іванович, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 , паспорт серії НОМЕР_7 .

Відповідач - Куп`єваська сільська рада Богодухівського району Харківської області, розташована за адресою: Харківська область, Богодухівський район, с. Куп`єваха, вул. Горєлова, 6, код ЄДРПОУ 04397193.

Третя особа - ОСОБА_2 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Третя особа - Богодухівська державна нотаріальна контора Харківської області, розташована за адресою: Харківська область, м. Богодухів, вул. Чернієнка, буд. 7, код ЄДРПОУ 02900618.

СУДДЯ

Дата ухвалення рішення04.06.2020
Оприлюднено05.06.2020
Номер документу89650362
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —613/402/20

Рішення від 04.06.2020

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

Ухвала від 25.05.2020

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

Ухвала від 13.04.2020

Цивільне

Богодухівський районний суд Харківської області

Уварова Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні