Рішення
від 04.06.2020 по справі 349/460/20
РОГАТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 349/460/20

Провадження № 2/349/267/20

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

04 червня 2020 року м. Рогатин

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

у складі головуючого судді Лошак О.О.

з участю секретаря судового засідання Сірко І.В.

розглянувши в підготовчому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу № 349/460/20 за позовом ОСОБА_1 до Добринівської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області про визнання недійсним Державного акта на право приватної власності на земельні ділянки та про визнання права власності на земельні ділянки в порядку спадкування,

встановив:

ОСОБА_1 звернулася в суд із позовом до Добринівської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області про визнання недійсним державного акта на право приватної власності на землю та про визнання права власності на земельні ділянки, які розташовані на території Добринівської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області, в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обгрунтування позову зазначено, що за життя батько позивачки ОСОБА_2 набув право власності на земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського иробництва, що розташовані на території Добринівської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області. ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 помер. 25 вересня 2001 року на його ім`я Добринівською сільською радою Рогатинського району видано Державний акт на право приватної власності на землю серія І-ІФ № 012948. Позивачка є спадкоємцем за заповітом даного майна та даний час бажає нотаріально оформити свої спадкові права, проте у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом їй було відмовлено у зв`язку з тим, що державний акт на право на землю на ім`я ОСОБА_2 видано після його смерті. У зв`язку з чим позивачка змушена звертатися із даним позовом до суду.

У підготовче засідання позивачка не прибула, направила на адресу суду письмове клопотання про розгляд справи за її відсутності. Позовні вимоги підтримує повністю, просить позов задовольнити.

Представники відповідача у підготовче засідання не прибув, направив на адресу суду заяву про визнання позову, клопотання про розгляд справи за його відсутності

За ч. 3 ст. 211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Відповідно до ч.3 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Суд, дослідивши та перевіривши всі докази в їх сукупності, встановив такі факти та відповідні їм правовідносини.

ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_1 , виданим 03 лютого 2000 року Добринівською сільською радою Рогатинського району Івано-Франківської області.

Згідно копії Державного акта на право приватної власності на землю серії І - ІФ № 012948, виданого Добринівською сільської радою Рогатинського району Івано-Франківської області 25 вересня 2001 року, ОСОБА_2 на підставі рішення Добринівської сільської ради від 12 травня 2001 року передано у приватну власність земельні ділянки загальною площею 0,85 га в межах згідно з планом, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, які розташовані на території Добринівської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області.

Згідно заповіту, посвідченого секретарем виконавчого комітету Добринівської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області 30 червня 1997 року за реєстровим № 28, ОСОБА_2 все належне йому майно і все майно на яке він матиме право на день смерті заповів позивачу по справі ОСОБА_1

Державним нотаріусом Рогатинської районної державної нотаріальної контори Івано-Франківської області Андрейків Т.В. 15 липня 2017 року ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті батька ОСОБА_2 на земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Добринівської сільської ради, оскільки Державний акт на право власності на землю виданий після смерті спадкодавця ОСОБА_2 . Згідно постанови нотаріуса із документів спадкової справи №185/2017 вбачається, що окрім ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка має право на спадкування відповідно до чинного законодавства, інших спадкоємців ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 немає.

Надаючи правову оцінку викладеним обставинам, суд зазначає наступне.

За змістом ст. 25 ЦК України, здатність фізичної особи мати цивільні права та нести цивільні обов`язки є правоздатністю. Зміст правоздатності складає сукупність тих цивільних прав та обов`язків, які можуть мати фізичні особи. Цивільна правоздатність є невіддільною від самого існування людини, виникає в момент народження і припиняється зі смертю.

Право власності на землю гарантується відповідно до положень ст. 14 Конституції України.

Відповідно до п. г ч.1 ст.81 Земельного кодексу України громадяни України набувають права власності на земельні ділянки, зокрема, на підставі прийняття спадщини.

Згідно з ч. 1 ст. 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Згідно з роз`ясненнями Пленуму ВСУ, наданими в п. 10 постанови № 7 від 30 травня 2008 року Про судову практику у справах про спадкування , та відповідно до статті 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом.

Відповідно до ч.2 ст.14 Конституції України та ч.2 ст.1 Земельного Кодексу України право власності на землю гарантується, це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до Закону.

Спадкуванням за ст.1216 ЦК України є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (статті 1218 ЦК України).

Згідно ст.1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (частина третя статті 46 цього Кодексу). Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця (ч.1 ст.1221 ЦК України).

За статтею 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті (ст.1233 ЦК України).

За ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину, або не прийняти її. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч.1 ст.1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину (ст. 1296 ЦК України). Спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є майно та/або майнові права, які обтяжені, та/або нерухоме майно та інше майно, щодо якого здійснюється державна реєстрація, зобов`язаний звернутися до нотаріуса або в сільських населених пунктах - до уповноваженої на це посадової особи відповідного органу місцевого самоврядування за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на таке майно (ч.1 ст. 1297 ЦК України).

Відповідно до ст. 392 ЦК України спеціальне визнання судом права власності на майно необхідне тоді, коли щодо його належності у позивача відсутні відповідні правовстановлюючі документи.

У відповідності до пункту 23 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 № 7 Про судову практику у справах про спадкування , у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

З огляду на викладене, враховуючи, що позивачка прийняла спадщину в установлений законом строк, але не може реалізувати своє право на оформлення спадкових прав в позасудовому порядку, суд прийшов до висновку про обґрунтованість позовних вимог та їх задоволення в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 12,13,81,259,263-265 ЦПК України, суд,-

в и р і ш и в :

Позов ОСОБА_1 до Добринівської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області про визнання недійсним Державного акта на право приватної власності на земельні ділянки та про визнання права власності на земельні ділянки в порядку спадкування - задовольнити.

Визнати недійсним Державний акт на право приватної власності на землю серії ІІ-ІФ №012948, який виданий Добринівською сільської радою Рогатинського району Івано-Франківської області 25 вересня 2001 року на ім`я ОСОБА_2 на підставі рішення Добринівської сільської ради від 12 травня 2001 року на право приватної власності на земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею 0,85 га в межах згідно з планом, які розташовані на території Добринівської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на земельні ділянки площами 0,2897 га, 0,2799 га та 0,2777 га, загальною площею 0,85 га, в межах згідно з планом, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, які розташовані на території Добринівської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області, в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржене до Івано-Франківського апеляційного суду через Рогатинський районний суд Івано-Франківської області протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Сторони по справі:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_3 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач: Добринівська сільська рада Рогатинського району Івано-Франківської області, місцезнаходження: с. Добринів Рогатинського району Івано-Франківської області, код ЄДРПОУ 04354858.

Судове рішення складено 04 червня 2020 року.

Суддя О.О.Лошак

СудРогатинський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення04.06.2020
Оприлюднено09.06.2020
Номер документу89679567
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —349/460/20

Рішення від 04.06.2020

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Лошак О. О.

Ухвала від 07.05.2020

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Лошак О. О.

Ухвала від 07.04.2020

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Лошак О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні