Ухвала
від 09.06.2020 по справі 640/13192/19
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 У Х В А Л А

09 червня 2020 року м. Київ № 640/13192/19

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі: головуючого судді Шулежка В.П., розглянувши питання щодо заміни відповідача правонаступником в адміністративній справі за позовом товариства з обмеженою відповідальністю РЕНАРТ до Головного управління ДФС у м. Києві, за участю третьої особи - Головного управління Державної казначейської служби України у м. Києві про визнання протиправною бездіяльності, зобов`язання вчинити дії,

В С Т А Н О В И В:

До Окружного адміністративного суду міста Києва звернулось товариство з обмеженою відповідальністю РЕНАРТ (далі - позивач, ТОВ РЕНАРТ ) до Головного управління ДФС у м. Києві (далі - відповідач, ГУ ДФС у м. Києві), за участю третьої особи - Головного управління Державної казначейської служби України у м. Києві, в якому просить визнати протиправною бездіяльність Головного управління ДФС у м. Києві про визнання протиправною бездіяльності, зобов`язання вчинити дії.

Рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва від 31.01.2020, залишеним без змін постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 18.05.2020, адміністративний позов задоволено в повному обсязі.

Представник позивача звернувся до суду із заявою про заміну відповідача правонаступником, посилаючись на реорганізацію фіскальних органів. Оскільки питання правонаступництва в процесі розгляду справи не вирішувалось, а рішення суду є обов`язковим до виконання в подальшому, позивач просить здійснити заміну відповідача на його правонаступника.

Вирішуючи питання щодо заміни відповідача правонаступником, судом встановлено наступне.

Згідно з пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України від 18.12.2018 №1200 Про утворення Державної податкової служби України та Державної митної служби утворено Державну податкову службу України та Державну митну службу України, реорганізувавши Державну фіскальну службу шляхом поділу.

Відповідно до пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 18.12.2018 №1200 Про утворення Державної податкової служби України та Державної митної служби України Державна податкова служба України та Державна митна служби України є правонаступниками прав та обов`язків реорганізованої Державної фіскальної служби у відповідних сферах діяльності.

На підставі постанови Кабінету Міністрів України від 19.06.2019 №537 Про утворення територіальних органів Державної податкової служби утворено, у тому числі, Головне управління Державної податкової служби у місті Києві та реорганізовано Головне управління Державної фіскальної служби у місті Києві шляхом приєднання до Головного управління Державної податкової служби у місті Києві.

Пунктом 3 зазначеної постанови установлено, що територіальні органи Державної фіскальної служби, які реорганізуються, продовжують здійснювати свої повноваження до передачі таких повноважень територіальним органам Державної податкової служби та центрального органу виконавчої влади, на який покладається обов`язок забезпечення запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття кримінальних правопорушень, об`єктом яких є фінансові інтереси держави та/або місцевого самоврядування, що віднесені до його підслідності відповідно до Кримінального процесуального кодексу України.

Згідно пункту 4 цієї постанови визначено територіальні органи Державної податкової служби правонаступниками майна, прав та обов`язків територіальних органів Державної фіскальної служби, що реорганізуються згідно з пунктом 2 цієї постанови, у відповідних сферах діяльності.

Згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 31.07.2019 до реєстру внесено запис про реєстрацію Головного управління Державної податкової служби у м. Києві (код ЄДРПОУ 43141267).

В той же час, з 01.08.2019 до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено відомості щодо перебування в стані припинення юридичної особи - Головного управління Державної фіскальної служби у місті Києві.

Відповідно до статті 52 Кодексу адміністративного судочинства України у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає посилання представника позивача щодо реорганізації органів Державної фіскальної служби обґрунтованими, та зазначає, що процесуальне правонаступництво можливе на будь-якій стадії адміністративного процесу, у тому числі до видання виконавчого листа.

За таких обставин, суд приходить до висновку про наявність правових підстав для заміни відповідача правонаступником, відтак заява представника позивача підлягає задоволенню.

Керуючись положеннями статей 52, 243, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

У Х В А Л И В:

Заяву представника позивача про заміну відповідача правонаступником задовольнити.

Допустити заміну відповідача - Головного управління Державної фіскальної служби у місті Києві правонаступником - Головним управлінням Державної податкової служби у м. Києві (04116, місто Київ, вулиця Шолуденка, буд. 33/19, код ЄДРПОУ 43141267).

Копії ухвали надіслати учасниками справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя В.П. Шулежко

Дата ухвалення рішення09.06.2020
Оприлюднено12.06.2020
Номер документу89727046
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправною бездіяльності, зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —640/13192/19

Ухвала від 14.12.2021

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шулежко В.П.

Ухвала від 18.11.2021

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шулежко В.П.

Ухвала від 22.02.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Хохуляк В.В.

Ухвала від 23.10.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Хохуляк В.В.

Ухвала від 11.09.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Хохуляк В.В.

Ухвала від 07.08.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гусак М.Б.

Ухвала від 01.07.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гусак М.Б.

Ухвала від 09.06.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шулежко В.П.

Постанова від 18.05.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Кузьменко Володимир Володимирович

Ухвала від 23.03.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Кузьменко Володимир Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні