Ухвала
від 12.06.2020 по справі 159/1558/20
КОВЕЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 159/1558/20

Провадження № 2-з/159/8/20

КОВЕЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про забезпечення позову

12 червня 2020 року м. Ковель

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

під головуванням судді Лесика В.О.,

за участі секретаря - Посполітак Г.О.,

позивача - ОСОБА_1 ,

представника позивача - ОСОБА_2 ,

представник відповідача - Грицюк В.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Ковелі заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_3 до Тойкутської сільської ради Ковельського району, третя, особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору -Головне управління Держгеокадастру у Волинській області про визнання права власності на нерухоме майно,

в с т а н о в и в :

позивачі звернулися до суду з вищевказаним позовом .

29 травня 2020 року ОСОБА_1 подала до суду заяву про забезпечення позову, у якій просить заборонити Державним кадастровим реєстраторам Головному управлінню Держгеокадастру у Волинській області здійснювати державну реєстрацію будь-яких земельних ділянок з відкриттям Поземельних книг на такі ділянки на території Тойкутської сільської ради Ковельської району Волинської області в тому самому місці, де розташована відведена ОСОБА_4 земельна ділянка площею 11,74 га для ведення фермерського господарства на території Тойкутської сільської ради відповідно до державного акта на право користування землею серія Б№006884 від 1992 року, який зареєстрований в Книзі записів державних актів за №9.

12 червня 2020 року ОСОБА_1 було подано до суду заяву про уточнення заяви про забезпечення позову у якій проситьу зв`язку зі змінами в нормативно-правових актах, які регламентують порядок здійснення державної реєстрації земельних ділянок уточнити прохальну частину заяви про забезпечення позову, а саме заборонити Державним кадастровим реєстраторам та будь-яким іншим особам, уповноваженим на здійснення їх функцій вчиняти будь-які реєстраційні дії та вносити будь-які реєстраційні записи, в тому числі здійснювати державну реєстрацію будь-яких земельних ділянок з відкриттям Поземельних книг на такі ділянки на території Тойкутської сільської ради Ковельської району Волинської області в тому самому місці, де розташована відведена ОСОБА_4 земельна ділянка площею 11,74 га для ведення фермерського господарства на території Тойкутської сільської ради (за межами населених пунктів) відповідно до державного акта на право користування землею серія Б№006884 від 1992 року, який зареєстрований в Книзі записів державних актів за №9.

В обґрунтування даних заяв зазначала, що Тойкутською сільською радою було погоджено Головному управлінню Держгеокадастру у Волинській області надання дозволів на розробку проектів відведення земельних ділянок за межами населеного пункту с. Тойкут на землях державної власності в тому самому місці, де розташована відведена ОСОБА_4 земельна ділянка площею 11,74 га для ведення фермерського господарства на території Тойкутської сільської ради відповідно до Державного акта на право користування землею серія Б№006884 від 1992 року, який зареєстрований в Книзі записів державних актів за №9.

Відповідно до рішень Тойкутської сільської ради від 17 лютого 2020 року №41/31, № 42/72, №42/73, №42/74, №42/75 було погоджено Головному управлінню Держгеокадастру у Волинській області надання жителям с. Тойкут Ковельського району, Волинської області ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 дозволів на розроблення документації із землеустрою щодо відведення земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у власність для ведення особистого селянського господарства орієнтовною площею 2,0 га, які знаходяться за межами населених пунктів Тойкутської сільської ради Ковельського району Волинської області в адміністративних межах Тойкутської сільської ради.

Відповідно до наказів Головного управління Держгеокадастру у Волинській областівід 18.02.2020 №3-1405/15-20-СГ, від 25.03.2020, №3-3139/15-20-СГ, №3-3138/15-20-СГ, від 03.03.2020, №3-2102/15-20-СГ, №3-2103/15-20-СГ Про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою були надані дозволи на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, розташованих за межами населених пунктів Тойкутської сільської ради Ковельського району, орієнтовним розміром по 2,00 га, за цільовим призначенням - для ведення особистого селянського господарства ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 .

Зваявник посилається на те, що іншим особам були надані та погоджені дозволи на розробку проектів відведення земельних ділянок в тому самому місці, де знаходиться земельна ділянка, яка була передана у довічне успадковане володіння батькові позивача ОСОБА_4 . Враховуючи предмет її позову, дії вчиненні відповідачем Тойкутською сільською радою щодо погодження надання дозволів на розроблення документації із землеустрою і той факт, що на даний час можуть бути безперешкодно виготовлені проекти відведення земельних ділянок, подані Державному кадастровому реєстратору та зареєстровані в Державному земельному кадастрі , вважає, що невжиття заходів забезпечення позову, про які вона просить, зробить неможливим або утруднить виконання рішення суду у разі задоволення її позову.

Згідно із ч. 1 ст. 149 ЦПК України суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 150 цього Кодексом заходів забезпечення позову.

У ч. 2 ст. 149 ЦПК України встановлено, що забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

За змістом п. п. 1, 2, 4 ч. 1 ст. 150 ЦПК України позов забезпечується накладенням арешту на майно, забороною вчиняти певні дії, забороною іншим особам вчиняти дії щодо предмета спору або здійснювати платежі, або передавати майно відповідачеві чи виконувати щодо нього інші зобов`язання.

Відповідно до ч. 2 ст. 150 ЦПК України суд може застосувати кілька видів забезпечення позову.

Згідно із ч. 3 ст. 150 ЦПК України заходи забезпеченняпозову мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами.

Із матеріалів вбачається, що позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом, предметом якого євизнання права довічного успадковуваного володіння на частину земельної ділянки площею 5,1878 га для ведення фермерського господарства на території Тойкутської сільської ради Ковельського району Волинської області згідно з Державним актом на право користування землею серія НОМЕР_1 від 1992 року в порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_4 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Забезпечення позову це сукупність процесуальних дій, які гарантують виконання рішення суду в разі задоволення позовних вимог.

Пленум Верховного Суду України у п. 4 постанови №9 від 22 грудня 2006 року Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову роз`яснив, що розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з`ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

Виходячи з правової природи забезпечення позову, під останнім слід розуміти вжиття судом за наявності спору між сторонами заходів щодо охорони матеріально-правових інтересів позивача, спрямованих проти несумлінних дій відповідача, який може сховати майно, розтратити його, продати, знецінити або вчинити інші дії, що можуть призвести до певних складнощів при виконанні рішення суду.

Здійснюючи оцінку обґрунтованості доводів позивача ОСОБА_1 щодо необхідності вжиття заходів забезпечення поданого позову, про які вона просить, з урахуванням розумності, обґрунтованості та адекватності вимог позивача щодо забезпечення позову; забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу; наявності зв`язку між заходами забезпечення позову, які просить застосувати ОСОБА_1 та предметом позовних вимог визнання права довічного устадкованого володіння на земельну ділянку у порядку спадкування, зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити виконання судового рішення у разі задоволення її позову; ймовірності утруднення виконання або невиконання рішення суду у разі невжиття цих заходів забезпечення позову; запобігання порушенню у зв`язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками цієї справи, слід дійти висновку, що невжиття заходів забезпечення позову ОСОБА_1 , ОСОБА_3 до Тойкутської сільської ради, третя особа Головне управління Держгеокадастру у Волинській області про визнання права довічного успадкованого володіння на нерухоме майно в порядку спадкування може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду у разі задоволення її позову.

Розглянувши заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову, враховуючи предмет та підставу спору у справі,з метою не допущення вчинення у подальшому дій, які зроблять фактично неможливим виконання рішення суду уразі задоволення позову позивача, про забезпечення якого вона звернулася до суду,суд дійшов обґрунтованого висновку про необхідність забезпечення позову шляхом заборони Державним кадастровим реєстраторам та будь-яким іншим особам, уповноваженим на здійснення їх функцій вчиняти будь-які реєстраційні дії та вносити будь-які реєстраційні записи, в тому числі здійснювати державну реєстрацію будь-яких земельних ділянок з відкриттям Поземельних книг на такі ділянки на території Тойкутської сільської ради Ковельської району Волинської області в тому самому місці, де розташована відведена ОСОБА_4 земельна ділянка площею 11,74 га для ведення фермерського господарства на території Тойкутської сільської ради (за межами населених пунктів) відповідно до державного акта на право користування землею серія Б№006884 від 1992 року, який зареєстрований в Книзі записів державних актів за №9, що буде співмірним із заявленою ОСОБА_1 позовною вимогою.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 2 , 4 , 5 , 149 153 , 259 , 260 ЦПК України ,

у х в а л и в :

Заяву задовольнити.

Заборонити Державним кадастровим реєстраторам та будь-яким іншим особам, уповноваженим на здійснення їх функцій вчиняти будь-які реєстраційні дії та вносити будь-які реєстраційні записи, в тому числі здійснювати державну реєстрацію будь-яких земельних ділянок з відкриттям Поземельних книг на такі ділянки на території Тойкутської сільської ради Ковельської району Волинської області в тому самому місці, де розташована відведена ОСОБА_4 земельна ділянка площею 11,74 га для ведення фермерського господарства на території Тойкутської сільської ради (за межами населених пунктів) відповідно до державного акта на право користування землею серія Б№006884 від 1992 року, який зареєстрований в Книзі записів державних актів за №9.

Найменування сторін:

позивач (стягувач): ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 ;

відповідач (боржник): Тойкутська сільська рада Ковельського району Волинської області, код ЄДРПОУ 04333968, місце знаходження: с.Тойкут Ковельський район Волинська область, вулиця Нова,9а.

Ухвала підлягає негайному виконанню з дня її постановлення незалежно від її оскарження, в порядку, встановленому для виконання судових рішень.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Волинського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Відповідно до підпункту 15.5 пункту 1 Розділу ХІІІ Перехідні положення Цивільного процесуального кодексу України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Ковельський міськрайонний суд Волинської області.

Головуючий: В.О.Лесик

Дата ухвалення рішення12.06.2020
Оприлюднено14.06.2020
Номер документу89773154
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —159/1558/20

Ухвала від 09.12.2022

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Лесик В. О.

Рішення від 25.09.2020

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Лесик В. О.

Рішення від 25.09.2020

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Лесик В. О.

Ухвала від 05.08.2020

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Лесик В. О.

Ухвала від 12.06.2020

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Лесик В. О.

Ухвала від 12.06.2020

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Лесик В. О.

Ухвала від 13.05.2020

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Лесик В. О.

Ухвала від 07.04.2020

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Лесик В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні