Рішення
від 02.06.2020 по справі 212/9484/19
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 212/9484/19

2/212/989/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 червня 2020 року м. Кривий Ріг

Жовтневий районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі: головуючого судді Пустовіта О.Г.,при секретарі судового засідання Мігрін Н.С., за участю представника позивача ОСОБА_1 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Кривий Ріг, у порядку спрощеного провадження з викликом сторін в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 до територіальної громади виконавчого комітету Криворізької міської ради, обслуговуючого кооперативу "Житловий кооператив "КОМФОРТ-2" про виділ частки в спільному майні подружжя та визнання права власності на 1/2 його частку, розподіл спадщини та визнання права на майно в порядку спадкування за законом, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 звернулись до суду з позовною заявою про " про виділ частки в спільному майні подружжя та визнання права власності на 1/2 його частку, розподіл спадщини та визнання права на майно в порядку спадкування за законом.

В обґрунтування позову зазначили, що ОСОБА_2 , є матір`ю позивачів ОСОБА_3 та ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Кривому Розі помер ОСОБА_5 , з яким вона ОСОБА_2 , на день його смерті перебувала в зареєстрованому шлюбі з 20.06.1986 року. Позивачам ОСОБА_3 і ОСОБА_4 , померлий доводиться рідним батьком. Після смерті чоловіка та батька ОСОБА_6 залишилось спадкове майно у вигляді 1/2 частини квартири АДРЕСА_1 . Позивачі є спадкоємцями 1 черги за законом після смерті чоловіка та батька ОСОБА_5 , який не залишив заповіту. Спадщину вони прийняли у встановленому законом порядку і звернулись до нотаріату для отримання відповідного свідоцтва, але Постановою від 17.01.2019 року приватний нотаріус КМНО Літвінова І.І. відмовила в оформленні спадщини, мотивуючи тим, що відсутні право встановлювальні документи на спадкове майно - квартиру і направила нас до суду для вирішення питання. 22 жовтня 1997 року рішенням Виконкому Дзержинської райРади м. Кривого Рогу на підставі ордера № 198, який виписаний на ім`я нині померлого чоловіка і батька ОСОБА_5 їх сім`ї у складі ОСОБА_2 , позивачів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , самого померлого ОСОБА_5 була виділена для проживання окрема кооперативна 3-кімнатна квартира АДРЕСА_2 . В зазначене житло вони вселилися всією сім`єю, зареєструвалися і всі разом проживали і проживають в ньому постійно. Членом ОК Житловий кооператив КОМФОРТ-2 був померлий ОСОБА_5 , а вони-позивачі-буди членами сім`ї члена кооперативу. Балансова вартість квартири на момент отримання становила 1 300 165 грн., які станом на 09.12.1997 року за їх, позивача ОСОБА_2 і нині померлого чоловіка ОСОБА_5 спільні грошові кошти була повністю погашена і таким чином пай за кооперативну квартиру був виплачений. Даний факт підтверджується довідкою правління ОК Житловий кооператив КОМФОРТ-2 про повну виплату пайового внеску за квартиру. Ніяких додаткових угод відносно придбаної в шлюбі за спільні грошові кошти нерухомості чи будь-якого іншого майна, нажитого в шлюбі, між нею, позивачем ОСОБА_2 , та чоловіком ОСОБА_5 під час шлюбу укладено не було і в подальшому майно вони не ділили. Тому вона вважаю, що не можна віднести до спадкового майна всю квартиру АДРЕСА_1 , оскільки зазначена квартира була придбана на ім`я нині померлого ОСОБА_5 в період перебування в зареєстрованому шлюбі в 1997 році за спільні грошові кошти, і тому їй, як дружині фактичного власника, в зазначеному нерухомому майні належить 1/2 його частка. Друга половина квартири, яка формально належала померлому ОСОБА_5 , є спадковим майном для всіх позивачів повинна бути розділена між ними порівну тобто по 1/6 частці.

Ухвалою від 14 листопада 2019 року відкрито провадження у справі в порядку спадкування за законом. Призначено підготовче судове засідання.

22 січня 2020 року до суду надійшла уточнена позовна заява.

05 березня 2020 року на адресу суду надійшов відзив в якому представник відповідача просить суд прийняти рішення згідно чинного законодавства.

Ухвалою суду від 06 березня 2020 року закрито підготовче судове засідання, справу призначено до судового розгляду. Витребувано спадкову справу.

В судовому засідання представник ОСОБА_2 позовні вимоги підтримала в повному обсязі, просила їх задовольнити.

Представник ОСОБА_3 , ОСОБА_4 - ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилась, надала заву про розгляд справи у її відсутності, на позовних вимогах наполягала, просила їх задовольнити.

Представник відповідача територіальної громади виконавчого комітету Криворізької міської ради в судове засідання не з`явилась, надала заяву про розгляд справи у відсутності представника виконкому та прийняти рішення згідно чинного законодавства.

Представник відповідача обслуговуючого кооперативу "Житловий кооператив "КОМФОРТ-2" в судове засідання не з`явився, надав клопотання про розгляд справи у його відсутності, проти задоволення позовних вимог не заперечує.

Вислухавши представника позивача, дослідивши матеріали справи, оцінивши надані докази у їх сукупності, суд приходить до висновку, що позовна заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи. Часом відкриття спадщини є день смерті особи.

Згідно ч. 1 ст. 1216 ЦК України , спадкування є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст.1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

У ст. 1218 ЦК України зазначено, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст.1261 Цивільного кодексу України спадкоємцями першої черги за законом є діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя та спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Згідно ст. 1297 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Cудом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_5 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 08.04.2016 року.

Після його смерті відкрилася спадщина та позивач, як спадкоємиця першої черги до майна померлого, 17.01.2019 звернулась до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини.

Постановою приватного нотаріуса Криворізького міського нотаріального округу Дніпропетровської області Літвінової Л.В. від 17.01.2019 позивачу ОСОБА_6 було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, у зв`язку з тим, що не надано належним чином оформлений документ, що підтверджує право власності ОСОБА_5 на вказану квартиру.

Щодо позовної вимоги про визначення частки у спадковому майні, а саме: квартири АДРЕСА_1 , що перебуває у спільній сумісній власності, суд зазначає наступне.

Внаслідок смерті ОСОБА_5 відкрилася спадщина, часом відкриття якої є день його смерті. До складу спадщини, у відповідності до ст. 1218 ЦК України , ввійшли всі права та обов`язки ОСОБА_5 , що належали йому на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

В інформаційному листі Вищого спеціалізованого суду України Про судову практику у справах за позовами про захист права приватної власності №20 від 22.12.1995 частка учасника спільної сумісної власності визначається при поділі майна, виділі частки з спільного майна, звернення стягнення на майно учасника спільної сумісної власності за його боргами та відкритті після нього спадщини.

Згідно ордера на жиле приміщення № НОМЕР_2 , виданого виконавчим комітетом Дзержинської райради народних депутатів Кривого рогу 22.10.1997 ОСОБА_5 та членам його родини ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , була виділена для проживання окрема кооперативна 3-кімнатна квартира в ЖБК "Комфорт-2"№ 62 загальною площею 69,6 кв.м, житловою площею 39.14 кв. метри, що розташована на шостому поверсі 10-ти поверхового будинку АДРЕСА_3 , пайовий внесок за квартиру був повністю сплачений станом на 09.12.1997року.

Згідно ч.1 ст.368 ЦК України спільна власність двох або більше осіб без визначення часток кожного з них у праві власності є спільною сумісною власністю.

Відповідно до ст.370 ЦК України співвласники мають право на виділ у натурі частки із майна, що є у спільній сумісній власності . У разі виділу частки із майна, що є у спільній сумісній власності, вважається, що частки кожного із співвласників у праві спільної сумісної власності є рівними, якщо інше не встановлено домовленістю між ними, законом або рішенням суду.

Згідно ст.372 ЦК України майно, що є у спільній сумісній власності, може бути поділене між співвласниками за домовленістю між ними. У разі поділу майна, що є у спільній сумісній власності, вважається, що частки співвласників у праві спільної сумісної власності є рівними, якщо інше не встановлено домовленістю між ними або законом.

Відповідно до ст. 384 ЦК України, член житлово-будівельного (житлового) має право володіння і користування, а за згодою кооперативу - і розпоряджання квартирою, яку він займає в будинку кооперативу, якщо він не викупив її.

У відповідності до положень п.12 Постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 30.05.2008 року Про судову практику у справах про спадкування , у разі смерті співвласника приватизованого будинку (квартири) частки кожного із співвласників у праві спільної власності є рівними, якщо інше не було встановлено договором між ними (ч.2 ст. 370 , ч.2 ст. 372 ЦК України ).

Згідно роз`яснень, наданих Пленумом ВСУ з розгляду цивільних та кримінальних справ в п.3.4 Інформаційного листа №24-753/0/4-13 від 16.05.2013 року Про судову практику розгляду цивільних прав про спадкування , у разі відмови нотаріуса видати свідоцтво про право на спадщину спадкоємці учасника спільної сумісної власності мають право звернутися з позовом про визначення частки майна, належної померлому на праві спільної сумісної власності. Зі змісту ст.357 ЦК України вбачається, що під терміном "визначення часток" законодавець розуміє визначення (встановлення) розміру частки співвласника у спільному сумісному майні.

У зв`язку з невизначеністю частки померлого ОСОБА_2 у спільній сумісній власності, позивач позбавлений можливості реалізувати своє право на спадкування.

Згідно ст.ст. 1258 , 1261 ЦК України спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово, при цьому у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Згідно п. 3.4. Інформаційного листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16 травня 2013 року № 24-753/0/4-13, спадкоємці учасника спільної сумісної власності мають право звернутися з позовом про визначення частки майна, належної померлому на праві спільної сумісної власності. Зі змісту ст. 357 ЦК вбачається, що під терміном визначення часток законодавець розуміє визначення (встановлення) розміру частки співвласника у спільному сумісному майні.

Оскільки частки співвласників у праві спільної сумісної власності на вищевказаний будинок не виділені, а також принцип рівності їх часток, як співвласників у праві спільної сумісної власності не змінений законом чи рішенням суду, тому частки кожного із них, як співвласників будинку є рівними, і кожному окремо належить по 1/4 частці нерухомого майна.

Пунктом 23 постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику у справах про спадкування від 30 травня 2008 року № 7 визначено, що за наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформлені права на спадщину особа може звернутись до суду за правилами позовного провадження.

Згідно п. 4.15. глави 10 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22 лютого 2012 року № 296/5 , зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22 лютого 2012 року за № 282/20595, видача свідоцтва про право на спадщину на майно, яке підлягає реєстрації, проводиться нотаріусом після подання правовстановлюючих документів щодо належності цього майна спадкодавцеві та перевірки відсутності заборони або арешту цього майна.

Відповідно до ст. 328 ЦК України , право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема, з правочинів, тобто дій особи, спрямованих на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно ст.1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Статтею 1218 ЦК встановлено, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч. 1 ст. 1216 ЦК України , спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

Умовою для переходу в порядку спадкування права власності на об`єкти нерухомості, в тому числі житловий будинок, інші споруди, земельну ділянку є набуття спадкодавцем зазначеного права у встановленому законодавством України порядку.

Відповідно до ст.1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно до ст. 1261 ЦК України , позивач по справі є спадкоємцем першої черги після померлого ОСОБА_4 .

Згідно з ч. 1 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом або за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Згідно до ч. 1 ст. 1270 ЦК України - для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Частиною 1 ст.1296 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину.

Відповідно до ст. 1297 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

За матеріалами справи щодо майна померлого ОСОБА_5 не встановлено наявність його заповітів, а тому спадкування відбувається за законом, позивач прийняла спадщину і подала про це нотаріусу відповідну заяву у встановлений шестимісячний строк, проте нотаріусом було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, тому виник цивільно-правовий спір, що підлягає розглядові у позовному провадженні.

Відповідачі не заперечують проти визнання за позивачами майна, яке належить померлому ОСОБА_5 .

Статтею 392 ЦК визначено, що власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Згідно ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Відповідно до ст. 16 ЦК Україна кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Одним із таких способів захисту цивільних прав та інтересів є, зокрема, визнання права.

Згідно ст. 76 ЦПК України , доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно вимог ст. 81 ЦПК України , кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідно до ст. 77 ЦПК України предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Враховуючи вищевикладене суд вважає, що заявлені вимоги підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 15 , 16 , 368 , 370 , 372 , 357 , 392 , 1220 , 1216 , 1217 , 1218 , 1258 , 1261 , 1270 , 1297 ЦК України , ст. ст. 12 , 13 , 76 , 77 , 81 , 223 , 247 , 263-265 , 268 , 315 , 354 ЦПК України , суд, -

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 до громади виконавчого комітету Криворізької міської ради, обслуговуючого кооперативу "Житловий кооператив "КОМФОРТ-2" про виділ частки в спільному майні подружжя та визнання права власності на 1/2 його частку, розподіл спадщини та визнання права на майно в порядку спадкування за законом - задовольнити.

Визначити частку померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Кривому Розі ОСОБА_5 в спільному сумісному майні подружжя - квартирі АДРЕСА_1 - в розмірі 1/2, визнавши за ОСОБА_2 , право власності на 1/2 частку квартири АДРЕСА_2 - як на спільне майно, що нажите під час перебування в зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_5 , померлим ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визнати за ОСОБА_2 , право власності на 1/6 частку квартири АДРЕСА_2 в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_5 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визнати за ОСОБА_3 , право власності на 1/6 частку квартири АДРЕСА_2 в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_5 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визнати за ОСОБА_4 , право власності на 1/6 частку квартири АДРЕСА_2 в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_5 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Дніпровського апеляційного суду через Жовтневий районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області протягом тридцяти днів з дня складення повного рішення.

Відповідно до п. 3 Розділу XII ЦПК України під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строк, зазначений в цьому рішенні продовжується на строк дії такого карантину.

Відомості про учасників справи:

Позивач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_3 , зареєстрована та мешкає за адресою: АДРЕСА_4 .

Позивач: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_4 , зареєстрований та мешкає за адресою: АДРЕСА_4 .

Позивач: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_5 , зареєстрований та мешкає за адресою: АДРЕСА_4 .

Відповідач: Криворізька міська рада, юридична адреса: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, пл. Молодіжна, буд. 1, код ЄДРПОУ 33874388.

Відповідач: обслуговуючий кооператив "Житловий кооператив "КОМФОРТ-2", юридична адреса: м. Кривий Ріг, м-н Індустріальний, буд. 78, ЄДРПОУ 24996091.

Повний текст рішення виготовлено 09 червня 2020 року.

Суддя: О. Г. Пустовіт

Дата ухвалення рішення02.06.2020
Оприлюднено14.06.2020
Номер документу89775420
СудочинствоЦивільне
Сутьвиділ частки в спільному майні подружжя та визнання права власності на 1/2 його частку, розподіл спадщини та визнання права на майно в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —212/9484/19

Рішення від 02.06.2020

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Пустовіт О. Г.

Рішення від 02.06.2020

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Пустовіт О. Г.

Ухвала від 06.04.2020

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Пустовіт О. Г.

Ухвала від 06.03.2020

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Пустовіт О. Г.

Ухвала від 14.11.2019

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Пустовіт О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні