Рішення
від 07.04.2020 по справі 361/4467/19
БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 361/4467/19

провадження № 2-о/361/13/20

07.04.2020

РІШЕННЯ

Іменем України

07 квітня 2020 року м. Бровари

Броварський міськрайонний суд Київської області у складі:

головуючого-судді Дутчака І.М., за участю секретарів: Зазимко А.Ю., Коваль О.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Головне управління Пенсійного фонду України у Київській області про встановлення факту, що має юридичне значення,

в с т а н о в и в :

У червні 2019 року ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою, у якій просив суд встановити факт його перебування у трудових відносинах із Відкритим акціонерним товариством «Броварський Райагропостач» (далі - ВАТ «Броварський Райагропостач» або Товариство) у період з 24 вересня 1986 року по 31 грудня 1997 року.

В обґрунтування заяви зазначав, що 20 квітня 2018 року за адресою: АДРЕСА_1 , у автомобілі він виявив відсутність документів, підготовлених для оформлення пенсії, зокрема, трудової книжки. З метою фіксації даного факту він звернувся до Броварського відділу поліції ГУ НП в Київській області. У зв`язку із втратою трудової книжки та відсутністю архівних даних за період його роботи з 24 вересня 1986 року по 31 грудня 1997 року у ВАТ «Броварський Райагропостач? він не має можливості оформити пенсію. Посилався на те, що він дійсно працював у вказаний вище період у ВАТ «Броварський Райагропостач?, однак із відповідей на його запити щодо отримання довідки про підтвердження трудового стажу роботи у ВАТ «Броварський Райагропостач? до архівного відділу виконавчого комітету Броварської міської ради Київської області, Комунального підприємства «Трудовий архів Броварського району Броварської районної ради Київської області, державного архіву Київської обласної державної адміністрації, він дізнався, що документи Товариства з кадрових питань (особового складу) до архівів не надходили.

02 серпня 2018 року Броварське об`єднане управління Пенсійного фонду України Київської області (далі - Броварське ОУПФУ) повідомило його про те, що ВАТ «Броварський Райагропостач? не ліквідоване, а уточнюючих документів про період його роботи у цьому Товаристві ним (заявником) не надано, тому підстави для зарахування зазначеного періоду до його трудового стажу відсутні.

На його запит від 16 серпня 2018 року щодо надання інформації Головне управління статистики у Київській області листом від 17 серпня 2018 року за № 03-14/1697-18 повідомило його про те, що ВАТ «Броварський Райагропостач? у Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України по Київській області не значиться, підприємство з подібною назвою (код ЄДРПОУ 904670) переїхало в іншу область.

Листом від 31 серпня 2018 року Головне управління регіональної статистики повідомило його, що ВАТ «Броварський Райагропостач? відповідно до реєстраційних дій від 15 жовтня 2009 року перереєстровано у Відкрите акціонерне товариство «Одеський Райагропостач? (далі - ВАТ «Одеський Райагропостач?).

Із повідомлень Броварського ОУПФУ та Головного управління Державної фіскальної служби в Одеській області йому стало відомо, що ВАТ «Одеський Райагропостач? за адресою місцезнаходження відсутнє, із серпня 2010 року звітність не подає, до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України був внесений запис про його відсутність.

Даний факт перебування його у трудових відносинах у період з 24 вересня 1986 року по 31 грудня 1997 року з ВАТ «Райагропостач? можуть підтвердити свідки, які працювали з ним.

Заявник ОСОБА_1 та його представник ОСОБА_2 у суді заяву підтримали, надали пояснення, аналогічні викладеному, просили суд заяву задовольнити.

Заінтересована особа Головне управління Пенсійного фонду України у Київській області у судове засідання не з`явилося, відзив та будь-яких заперечень на заяву до суду не подавало.

Заслухавши пояснення сторони заявника, показання свідків, дослідивши матеріали справи, суд встановив такі факти і відповідні їм правовідносини та дійшов наступних висновків.

Суд встановив, що 20 квітня 2018 року о 11.50 год. за адресою: АДРЕСА_2 Бровари Київської області АДРЕСА_1 , у автомобілі марки «Шевроле Лачетті?, реєстраційний номер НОМЕР_1 , заявник ОСОБА_1 виявив відсутність папки чорного кольору із документами, підготовленими ним для оформлення пенсії, зокрема, паспорта громадянина України, трудової книжки, диплому про закінчення Української сільськогосподарської академії, довідки про присвоєння ідентифікаційного номера, що підтверджується висновком від 27 квітня 2018 року, складеним Броварським відділом поліції ГУ НП в Київській області за результати проведеної перевірки заяви ОСОБА_1 .

Заявник ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про підтвердження факту його перебування у трудових відносинах з ВАТ «Райагропостач» у період з 24 вересня 1986 року по 31 грудня 1997 року, необхідного для підтвердження трудового стажу для оформлення пенсії.

У ч. 1 ст. 5 ЦПК України встановлено, що, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Згідно із ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

За змістом п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до ч. 2 ст. 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Пленум Верховного Суду України у п. 1 постанови № 5 від 31 березня 1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» роз`яснив, що в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно із законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих немайнових чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Згідно із ст. 62 Закону України «Про пенсійне забезпечення» основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. Порядок підтвердження наявного трудового стажу при відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній встановлюється Кабінетом Міністрів України.

У п. 17 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 року № 637 (далі - Порядок), визначено, що за відсутності документів про наявний стаж роботи та неможливості їх одержання у зв`язку з воєнними діями, стихійним лихом, аваріями, катастрофами або іншими надзвичайними ситуаціями стаж роботи, який дає право на пенсію, встановлюється на підставі показань не менше двох свідків, які б знали заявника по спільній з ним роботі на одному підприємстві, в установі, організації (в тому числі колгоспі) або в одній системі.

За змістом п. 18 цього ж Порядку за відсутності документів про наявний стаж роботи і неможливості одержання їх внаслідок ліквідації підприємства, установи, організації або відсутності архівних даних з інших причин, ніж ті, що зазначені в пункті 17 цього Порядку, трудовий стаж установлюється на підставі показань не менше двох свідків, які б знали заявника по спільній з ним роботі на одному підприємстві, в установі, організації (в тому числі колгоспі) або в одній системі і мали документи про свою роботу за час, стосовно якого вони підтверджують роботу заявника.

Суд встановив, що заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є громадянином України.

Із довідки № 72 від 25 квітня 2018 року Товариства з обмеженою відповідальністю «Броварська сільгосптехніка» видно, що ОСОБА_1 у період з 31 грудня 1980 року по 23 вересня 1986 року працював у Броварському виробничому об`єднанні по виробничо-технічному забезпеченню сільського господарства «Райсільгосптехніка?, яке перейменоване у Товариство з обмеженою відповідальністю «Броварська сільгосптехніка» .

17 вересня 1986 року наказом № 162-К директора Броварської сільгосптехніки заявника ОСОБА_1 було звільнено з роботи із вказаного об`єднання для подальшої роботи по переводу в Броварське районне підприємство матеріально-технічного постачання.

Із запису № 13 копії трудової книжки ОСОБА_1 вбачається, що 24 вересня 1986 року він зарахований по переведенню на посаду старшого спеціаліста по постачанню до Броварського районного підприємства матеріально-технічного постачання.

03 травня 2018 року листом за вих. № 06-07/К-26 архівний відділ Броварської міської ради Київської області повідомив заявника ОСОБА_1 , що документи з кадрових питань (особового складу) Броварського районного підприємства матеріально-технічного забезпечення, після акціонування ВАТ «Броварський Райагропостач?, до архівного відділу на зберігання не надходили.

Того ж дня, 03 травня 2018 року, листом за вих. № 02-304 Комунальне підприємство «Трудовий архів Броварського району» Броварської районної ради Київської області повідомило ОСОБА_1 про те, що документи з кадрових питань (особового складу) Броварського районного підприємства матеріально-технічного постачання ВАТ «Броварський Райагропостач» на зберігання до трудового архіву не надходили.

17 травня 2018 року листом за вих. № 01-43/833 Державний архів Київської області Київської обласної державної адміністрації повідомив, що документи Броварського районного підприємства матеріально-технічного забезпечення, після акціонування Відкрите акціонерне товариство «Броварський Райагропостач? на зберігання до Державного архіву Київської області не передавались, тому відсутня можливість надати архівну довідку про трудовий стаж заявника за період з 24 вересня 1986 року по 31 грудня 1997 року.

02 серпня 2018 року Броварське ОУПФУ листом за вих. № 608/К-01 повідомило заявника ОСОБА_1 про те, що ВАТ «Броварський Райагропостач» не ліквідоване, уточнюючих документів про період його роботи у даному товаристві ним не надано, тому відсутні підстави для зарахування зазначеного вище періоду до його трудового стажу.

Головне управління статистики у Київській області листом від 17 серпня 2018 року за вих. № 03-14/1697-18 повідомило заявника ОСОБА_1 , що інформація щодо ВАТ «Броварський Райагропостач? у Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України по Київській області станом на 17 серпня 2018 року не значиться. Підприємство з подібною назвою ВАТ «Броварський Райагропостач» (ід. код 904670) переїхало в іншу область.

Головне управління регіональної статистики листом від 31 серпня 2018 року за вих. № 23-07/1494 надало заявнику інформацію про те, що ВАТ «Броварський Райагропостач? відповідно до реєстраційних дій від 15 жовтня 2009 року перереєстровано у ВАТ «Одеський Райагропостач?, (ідентифікаційний код 00904670">00904670, місцезнаходження: 65000, місто Одеса, Приморський район, вулиця Канатна, буд. 19).

06 вересня 2018 року Броварське ОУПФУ повідомило Ковбасинського М.М., що воно зверталося із запитом до ВАТ «Одеський райагропостач?, однак ця організація не зареєстрована за місцезнаходженням за вказаною вище адресою.

Із листа від 07 грудня 2018 року Головного управління ДФС в Одеській області видно, що ВАТ «Одеський райагропостач» із серпня 2010 року звітність не подає. До Єдиного державного реєстру підприємств внесено запис про його відсутність за місцезнаходженням.

За змістом ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються письмовими, речовими і електронними та показаннями свідків.

Свідки ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та ОСОБА_5 у суді суду показали, що вони знайомі із ОСОБА_1 з 1984 року, працювали разом у Броварському районному підприємстві матеріально-технічного забезпечення, у грудні 1997 року це підприємство було перейменоване у ВАТ «Броварський Райагропостач» . Заявник ОСОБА_1 під час роботи у даному товаристві займав посади інженера, спеціаліста з постачання, заступника директора товариства.

Показання свідків ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та ОСОБА_5 щодо їхньої спільної роботи разом із ОСОБА_1 у Броварському районному підприємстві матеріально-технічного забезпечення, яке було перейменовано у ВАТ «Броварський Райагропостач» , підтверджуються наданими суду копіями трудових книжок свідків.

Факт роботи заявника ОСОБА_1 у Броварському районному підприємстві матеріально-технічного постачання, яке перейменовано у ВАТ «Броварський Райагропостач» , у період з 01 січня 1998 року по травень 2004 року підтверджується індивідуальними відомостями персоніфікованого обліку про застраховану особу, сплатою страхових внесків та зарахуванням до страхового стажу ОСОБА_1 даного періоду для обчислення пенсії.

У особовій справі ОСОБА_1 , що знаходиться в Українській автомобільній корпорації Автосервісної філії «Бровари-авто» , яка оформлялася при прийомі заявника на роботу, де він працював у період 2007 - 2014 років, міститься розрахунок трудового стажу ОСОБА_1 , з якого видно, що з 1986 року по 2004 рік він працював у Броварському районному підприємстві по МТЗ, яке перейменоване у ВАТ «Броварський Райагропостач» .

Враховуючи наведене, суд вважає встановленим факт перебування у період з 24 вересня 1986 року по 31 грудня 1997 року заявника ОСОБА_1 у трудових відносинах із ВАТ «Райагропостач» (код ЄДРПОУ 00904670">00904670).

Оцінивши досліджені у судовому засіданні докази в їх сукупності, суд дійшов висновку, що заява ОСОБА_1 є обґрунтованою та доведеною в суді відповідними доказами.

Зазначений вище факт перебування заявника у трудових відносинах судом встановлено для надання ОСОБА_1 можливості оформити пенсію відповідно до законодавства.

На підставі викладеного вище, керуючись ст. ст. 2, 5, 10, 13, 76, 89, 259, 263 - 265, 293, 315, 319 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

Заяву задовольнити.

Встановити факт перебування ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , у трудових відносинах з Відкритим акціонерним товариством «Броварський Райагропостач» (код ЄДРПОУ 00904670">00904670) у період з 24 вересня 1986 року по 31 грудня 1997 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Київського апеляційного суду через Броварський міськрайонний суд Київської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасники справи, які не були присутні у судовому засіданні під час ухвалення судового рішення, мають право подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя Дутчак І. М.

СудБроварський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення07.04.2020
Оприлюднено16.06.2020
Номер документу89802301
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —361/4467/19

Ухвала від 02.11.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Лівінський Сергій Володимирович

Ухвала від 24.07.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Лівінський Сергій Володимирович

Рішення від 07.04.2020

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Дутчак І. М.

Рішення від 07.04.2020

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Дутчак І. М.

Ухвала від 01.07.2019

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Дутчак І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні