Ухвала
від 15.06.2020 по справі 587/354/19
КАСАЦІЙНИЙ ЦИВІЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

Ухвала

15 червня 2020 року

м. Київ

справа № 587 /354/19

провадження № 61-13309св19

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:

Усика Г. І. (суддя-доповідач), Гулейкова І. Ю., Ступак О. В.,

розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю Агрофірма Северинівська на постанову Сумського апеляційного суду

від 10 червня 2019 року у складі колегії суддів: Кононенко О. Ю.,

Криворотенка В. І., Ткачук С. С.,

ВСТАНОВИВ:

У лютому 2019 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Агрофірма Северинівська (далі - ТОВ Агрофірма Северинівська ) про розірвання договорів оренди землі.

Короткий зміст рішень судів попередніх інстанцій

Рішенням Сумського районного суду Сумської області від 17 квітня 2019 року у задоволенні позову ОСОБА_1 відмовлено.

Постановою Сумського апеляційного суду від 10 червня 2019 року апеляційну скаргу ОСОБА_1 задоволено, рішення Сумського районного суду Сумської області від 17 квітня 2019 року в частині вирішення вимог про розірвання договору оренди землі від 12 червня 2017 року скасовано та ухвалено у цій частині нове судове рішення.

Розірвано договір оренди земельної ділянки площею 3,3603 га, кадастровий номер 5924786900:11:002:0108, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Северинівської сільської ради Сумського району Сумської області, укладений між ОСОБА_1 та ТОВ Агрофірма Северинівська , зареєстрований у реєстрі 20 вересня 2017 року (номер запису про інше речове право 22497585), з поверненням земельної ділянки власнику.

Вирішено питання розподілу судових витрат.

Короткий зміст доводів касаційної скарги

У липні 2019 року до Верховного Суду надійшла касаційна скарга ТОВ Агрофірма Северинівська , у якій заявник просив скасувати постанову Сумського апеляційного суду від 10 червня 2019 року та залишити в силі рішення Сумського районного суду Сумської області від 17 квітня 2019 року, посилаючись на неправильне застосування судом апеляційної інстанції норм матеріального права та порушення норм процесуального права.

Рух справи у суді касаційної інстанції

Ухвалою Верховного Суду від 29 липня 2019 року відкрито касаційне провадження у справі та витребувано матеріали справи.

У серпні 2019 року до Верховного Суду надійшла справа.

Нормативно-правове обгрунтування

За змістом частини другої статті 389 ЦПК України, у редакції, чинній на час подання касаційної скарги, підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.

Згідно з частиною п`ятою статті 401 ЦПК України суд касаційної інстанції призначає справу до судового розгляду за відсутності підстав, встановлених частинами третьою, четвертою цієї статті. Справа призначається до судового розгляду, якщо хоча б один суддя із складу суду дійшов такого висновку. Про призначення справи до судового розгляду постановляється ухвала, яка підписується всім складом суду.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, суд приходить до висновку, що справа підлягає призначенню до судового розгляду, оскільки доводи касаційної скарги викликають необхідність перевірки матеріалів справи.

Щодо виклику у судове засіданні учасників справи

Заява ТОВ Агрофірма Северинівська про зупинення виконання оскаржуваного судового рішення містить клопотання про виклик представника заявника у судове засідання з розгляду касаційної скарги ТОВ Агрофірма Северинівська на постанову Сумського апеляційного суду від 10 червня 2019 року.

Відповідно до частини першої статті 402 ЦПК України у суді касаційної інстанції скарга розглядається за правилами розгляду справи судом першої інстанції в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи з урахуванням статті 400 цього Кодексу.

Абзац другий частини першої даної статті визначає, що у разі необхідності учасники справи можуть бути викликані для надання пояснень у справі.

Таким чином, питання виклику учасників справи у судове засідання суд вирішує з урахуванням конкретних обставин справи та встановленої необхідності надання пояснень учасниками справи.

Положення частин п`ятої та шостої статті 279 ЦПК України, якою врегульовано порядок розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження в суді першої інстанції, не застосовуються при касаційному розгляді, оскільки суд касаційної інстанції перевіряє правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права та не вирішує питань доказування у справі і не встановлює обставин справи.

Відповідно до частини тринадцятої статті 7 ЦПК Українирозгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи.

При обговоренні доповіді судді-доповідача про проведені підготовчі дії та обставини, необхідні для ухвалення судового рішення, колегія суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду дійшла висновку про відсутність необхідності виклику у судове засідання учасників справи для надання ними пояснень та про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у ній матеріалами (у письмовому провадженні). Копія судового рішення у такому разі надсилається у порядку, передбаченому частиною п`ятою статті 272 ЦПК України.

З огляду на те, що згідно з частиною першою статті 8 ЦПК України ніхто не може бути позбавлений права на інформацію про дату, час і місце розгляду своєї справи, суд інформує учасників справи про те, що зазначена інформація оприлюднюється на офіційному веб-порталі судової влади України.

Відповідно до частини одинадцятої статті 34 ЦПК України, з урахуванням категорії і складності справи, справа підлягає розгляду колегією у складі п`яти суддів.

Керуючись частиною тринадцятою статті 7, частиною одинадцятою статті 34, частиною другою статті 127 частиною п`ятою статті 401, частиною першою статті 402 ЦПК України, Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду

УХВАЛИВ:

Справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Агрофірма Северинівська про розірвання договорів оренди землі, за касаційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю Агрофірма Северинівська на постанову Сумського апеляційного суду

від 10 червня 2019 року призначити до судового розгляду колегією у складі п`яти суддів в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін за наявними у ній матеріалами.

Відмовити у задоволенні клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю Агрофірма Северинівська про участь у судовому засіданні за касаційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю Агрофірма Северинівська на постанову Сумського апеляційного суду від 10 червня 2019 року.

Інформацію про дату розгляду справи оприлюднити на офіційному веб-порталі судової влади України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді: Г. І. Усик

І. Ю. Гулейков

О. В. Ступак

Дата ухвалення рішення15.06.2020
Оприлюднено17.06.2020
Номер документу89824849
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —587/354/19

Постанова від 08.07.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Усик Григорій Іванович

Ухвала від 15.06.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Усик Григорій Іванович

Ухвала від 03.09.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Усик Григорій Іванович

Ухвала від 29.07.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Усик Григорій Іванович

Постанова від 10.06.2019

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Кононенко О. Ю.

Постанова від 10.06.2019

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Кононенко О. Ю.

Ухвала від 27.05.2019

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Кононенко О. Ю.

Ухвала від 27.05.2019

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Кононенко О. Ю.

Рішення від 17.04.2019

Цивільне

Сумський районний суд Сумської області

Черних О. М.

Ухвала від 28.03.2019

Цивільне

Сумський районний суд Сумської області

Черних О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні