Ухвала
від 11.06.2020 по справі 308/3018/20
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/3018/20

1-кс/308/2507/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11.06.2020 року м. Ужгород

Слідчий суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області ОСОБА_1 , за участю:

секретаря судового засідання - ОСОБА_2 ,

прокурора - ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання адвоката ОСОБА_4 , яка діє в інтересах підозрюваного ОСОБА_5 та в інтересах володільця транспортного засобу ОСОБА_6 , про скасування арешту тимчасово вилученого майна, а саме: автомобіля марки VOLKSWAGEN, модель PASSAT, д.н.з. НОМЕР_1 , у кримінальному провадженні, відомості прояке внесенідо Єдиного реєстру досудових розслідувань 18.03.2020 року за № 12020070040000662,

ВСТАНОВИВ:

Адвокат ОСОБА_4 , яка діє в інтересах підозрюваного ОСОБА_5 та в інтересах володільця транспортного засобу ОСОБА_6 , звернулася до слідчого судді з клопотанням про скасування арешту тимчасово вилученого майна, а саме: автомобіля марки VOLKSWAGEN, модель PASSAT, д.н.з. НОМЕР_1 , який на праві приватної власності належить ОСОБА_5 .

У клопотанні зазначено, що ухвалою Тячівського районного суду Закарпатської області від 31.03.2020 року накладено арешт на автомобіль марки «VOLKSWAGEN», модель «PASSAT», д.н.з. НОМЕР_2 . Разом з тим, вказаний автомобіль необхідний для користування володільцю, а саме: ОСОБА_6 , яка є цивільною дружиною підозрюваного ОСОБА_5 та матір`ю двох малолітніх дітей віком 4 та 7 років. Крім того, відповідно до довідки УЗО під час першого триместру вагітності від 28.04.2020 року, ОСОБА_6 є вагітною. Крім того, транспортний засіб перебуває на штраф майданчику, у зв`язку з чим пошкоджується за рахунок несприятливих погодних умов.

Захисник також вказує, що вищевказаний транспортний засіб, згідно протоколу обшуку від 27.03.2020 року, було оглянуто слідчим та на час подачі даного клопотання до суду вже проведено експертизу, що підтверджується висновком експерта за № 7/50 від 02.04.2020 року, а тому потреба в його арешті відпала.

У зв`язку з викладеним, адвокат просить слідчого суддю скасувати арешт, накладений на вищевказаний транспортний засіб, або передати його на відповідальне зберігання володільцю.

Прокурор у судовому засіданні заперечив щодо задоволення клопотання з тих підстав, що у слідчому управлінні ГУНП в Закарпатській області, за процесуального керівництва прокуратури Закарпатської області, перебувають матеріали кримінального провадження № 12020070040000662, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 18.03.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 263 та ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 115 КК України, у якому ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , оголошено про підозру. У ході проведення санкціонованого обшуку, за адресою: АДРЕСА_1 , було вилучено автомобіль марки VOLKSWAGEN, модель PASSAT, VIN-код НОМЕР_3 , д.н.з. НОМЕР_1 , на який ухвалою слідчого судді Тячівського районного суду накладено арешт, та який зберігається на спец. майданчику ГУНП в Закарпатській області. З даним автомобілем заплановано проведення ряду судових експертиз (фототехнічної) та інших слідчих дій (впізнання з потерпілим). Крім того, вказаний транспортний засіб визнано речовим доказом.

Захисник у судове засідання не з`явилася, про причини своєї неявки суду не повідомила.

Заслухавши прокурора, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя прийшов до наступних висновків.

Відповідно до частини 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

У відповідності дост. 174 КПК Україниарешт майна може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

У випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої ст. 170 КПК України, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним устатті 98 КПК України.

Відповідно до ч. 1ст. 98 КПК Україниречовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом.

Частиною 11ст. 170 КПК Українивизначено, що заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

Як встановлено у ході розгляду клопотання, у провадженні СУ Головного Управління Національної поліції України в Закарпатській області перебувають матеріали кримінального провадження № 12020070040000662, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 18 березня 2020 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 263 та ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 115 КК України.

16.04.2020 року ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 263 та ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 115 КК України, а саме: носіння, зберігання, придбання зброї без передбаченого законом дозволу та закінчений замах на вчинення умисного вбивства.

У ході проведення обшуку 27.03.2020 року було вилучено транспортний засіб марки VOLKSWAGEN, модель PASSAT, VIN-код НОМЕР_3 , д.н.з. НОМЕР_1 , який на праві приватної власності належить підозрюваному ОСОБА_5 .

Постановою начальника СВ Тячівського ВП ГУНП в Закарпатській області від 28.03.2020 року транспортний засіб марки VOLKSWAGEN, модель PASSAT, VIN-код НОМЕР_3 , д.н.з. НОМЕР_1 , визнано речовим доказом.

Ухвалою слідчого судді Тячівського районного суду Закарпатської області від 31.03.2020 року на транспортний засіб марки VOLKSWAGEN, модель PASSAT, VIN-код НОМЕР_3 , д.н.з. НОМЕР_1 , накладено арешт шляхом заборони користування, розпорядження та відчуження вказаного автомобіля.

З мотивувальної частини вищезазначеної ухвали вбачається, що досудовим розслідуванням встановлено, що автомобіль марки VOLKSWAGEN, модель PASSAT, VIN-код НОМЕР_3 , д.н.з. НОМЕР_1 , використовувався підозрюваним ОСОБА_5 для вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 115 КК України, оскільки саме з цього автомобіля було здійснено постріли в бік автомобіля «ЗАЗ Таврія», в результаті чого водій таксі отримав поранення.

Слідчий суддя констатує наступне: автомобіль марки VOLKSWAGEN, модель PASSAT, VIN-код НОМЕР_3 , д.н.з. НОМЕР_1 є речовим доказом; у правоохоронних органів є достатньо доказів, що вказують на вчинення кримінального правопорушення; у органу досудового розслідування є потреба у проведенні ще ряду слідчих дій; застосований арешт та спосіб арешту відповідає принципам розумності та співрозмірності обмеження права власності завданням кримінального провадження.

З огляду на вказане, слідчий суддя прийшов до переконання, що клопотання подане передчасно, оскільки у даній справі триває досудове розслідування, а вказаний автомобіль визнаний речовим доказом. Скасування арешту автомобіля не гарантує збереження речового доказу та може привести до розкомплектування, втрати, пошкодження чи зміни транспортного засобу, що може суттєво перешкодити кримінальному провадженню. Доводи представника власника майна про необхідність скасування арешту не гарантують його збереження.

Враховуючи викладене, слідчий суддя прийшов до висновку, що арешт на автомобіль накладено обгрунтовано, потреба у накладенні арешту не відпала, вказане майно визнано речовим доказом відповідно до вимогст. 98 КПК України, а тому подане клопотання не підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст.98,100,170-174 КПК України, слідчий суддя,

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні клопотання відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Дата та час оголошення повного тексту ухвали 12 червня 2020 року 16 год. 45 хв.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудУжгородський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення11.06.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу89837249
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про скасування арешту майна

Судовий реєстр по справі —308/3018/20

Ухвала від 27.04.2021

Кримінальне

Закарпатський апеляційний суд

Животов Є. Г.

Ухвала від 07.09.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Зарева Н. І.

Ухвала від 09.06.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Зарева Н. І.

Ухвала від 09.06.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Зарева Н. І.

Ухвала від 12.06.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Зарева Н. І.

Ухвала від 12.06.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Зарева Н. І.

Ухвала від 12.06.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Зарева Н. І.

Ухвала від 11.06.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Зарева Н. І.

Ухвала від 11.06.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Зарева Н. І.

Ухвала від 05.06.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Зарева Н. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні