Постанова
від 05.12.2008 по справі 2-а-5165/08
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа №2-а-5165/08

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

«05» грудня 2008 року м. Чернігів

Чернігівський окружний адміністративни й суд у складі:

Головуючої судді - Гр ом Л. М.

при секретарі - Закупрі П. П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом уп равління Пенсійного фонду України в Деснянському районі м. Чернігова до приватного підприємства «Імперія Сервіса» про стягнення боргу зі спла ти страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхув ання , -

ВСТАНОВИВ:

06.11.2008 року пози вач звернувся суду з адміністративним позовом до приватного підприємс тва «Імперія Сервіса» (п/р 26003715 в ЧФ АБ «Синтез» , МФО 353326 , код 34452682 ) і просить суд стягнути на рахунок управ ління (п/р 25609303051155 в ОПЕРВ ЧОУ Ощадбанку , МФО 353553 , код 21395284) з відповідача борг зі сплати страхових внескі в на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за лютий- серпен ь 2008 року в сумі 5667 , 20 грн . , мотивуючи тим , що відповідач не виконує належним чином вимог чинно го законодавств , а саме не сплачує страхові внески.

В судовому засіданні представник позивач а позов та його мотиви підтримав повністю посилаючись на обставини , які викладені в поз овній заяві , про сив позов задовольнити повністю.

В судове зас ідання представник відповідача не з'явився.

Розглянувши подані сторонами документи і матеріали , всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обст авини , на яких ґр унтується позов , об'єктивно оцінивши докази , які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті , суд вважає , що позов підлягає задоволенню на слідуючих підстав ах.

В судовому засіданні встановлено , що приватне підприємс тво «Імперія Сервіса» зареєстроване в управлінні Пенсійного Фонду Укр аїни в Деснянському районі м. Чернігова , як платник страхових внесків на загальнообов'яз кове державне пенсійне страхування.

Страхувальниками відповідно до п. 1 ст.14 Закону України «Про заг альнообов'язкове державне пенсійне страхування від 09.07.2003 року № 1058 (далі Закон № 1058) є підприємства , установи і організації , створені відповідно до за конодавства України , незалежно від форми власності , виду діяльності та господ арювання , об'єдн ання громадян , п рофспілки , політ ичні партії (у то му числі філії , п редставництва , в ідділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств , установ , організацій , об'єднань громадян , профспілок , політичних партій , які мають окремий бала нс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами) , фізичні особи - суб'єкти підприємницької діял ьності та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб - суб'єктів підприємницької дія льності , які обр али особливий спосіб оподаткування (фіксований податок , єдиний податок , фіксований сільськогоспо дарський податок , придбали спеціальний торговий патент) , які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умов ах , передбачених законодавством , або за договорами цивільно-правового характеру - для осіб , зазначених у п.п.1 , 10 , 15 ст. 11 цього Закону.

Зазначені страхувальники згідно ч. 1 ст.15 Закону №1058 є платниками страхових внес ків до Пенсійного фонду.

Страхувальник зобов'язаний нараховувати , обчислювати і с плачувати в установлені строки і в повному обсязі страхові внески (п.6 ч.2 с т. 17 Закону №1058).

Згідно п.1 п.8 Прикінцевих положень Закону №1058: «До набрання чинн ості законом про спрямування частини страхових внесків до Накопичувал ьного фонду (крім підпункту 5 , який діє протягом строку , визначеного Законом Укра їни «Про внесення змін до деяких законів України щодо оподаткування сіл ьськогосподарських підприємств та підтримки соціальних стандартів їх працівників» від 24 ч ервня 2004 року): страхо ві внески , що пер ераховуються до солідарної системи (крім страхових внесків , що перераховуються особа ми , зазначеними в пунктах 3 і 4 статті 11 та у статті 12 цього Закону , а також страхових внесків , сплачуваних за о сіб , зазначених у пунктах 8 , 13 , 14 ст атті 11 цього Закону) , сплачуються стр ахувальниками та застрахованими особами на умовах і в порядку , визначених цим Законо м , та в розмірах , передбачених За коном України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» (400/97-ВР) для відповідних платників збору.

Приватне підприємство «Імперія Сервіса» , як платник стра хових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування , згідно п.6 ч.2 ст. 17 Закону №1058 зобов'язане нараховувати , обчислювати і сп лачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 17 Закону № 1058 відповідач у строки , встановлені Законом № 1058 , подав до управління ПФУ р озрахунки суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенс ійне страхування , що підлягають сплаті. Відповідно до розрахунків сум страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванн я з лютого 2008 року по с ерпень 2008 року за відп овідачем значиться заборгованість по сплаті страхових внесків в сумі 5667 , 20 грн .

Термін сплати внесків згідно з ч. 6 ст. 20 Закону № 1058 за календарний місяць - не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення звітного м ісяця.

Частиною 12 статті 20 Закону № 1058 передбачено , що страхові внески підлягають сплаті незалеж но від фінансового стану платника страхових внесків.

У відповідн ості з вимогами ст. 106 Закону № 1054 суми страх ових внесків своєчасно не сплачені страхувальниками у строки , визначені ст. 20 цього Закону , вважаються простроченою заборгованістю зі сплати страхових внесків.

Згідно з п.2 ст. 106 Закону № 1058 суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/а бо не сплачені страхувальником у строки , визначені ст. 20 Закону , в тому числі обчислені територіальними органами ПФ У , вважаються пр остроченою заборгованістю із сплати страхових внесків і стягуються з н арахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

На підставі карток особових рахунків бор жника відповідно до пунктів 8.2. , 8.3. Інструкції про порядо к обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внес ків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійног о фонду України , затвердженої постановою правління ПФУ 19.12.2003 № 21-1 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції Укр аїни 16.01.2004 за № 64/8661 , управл інням ПФУ сформовано та надіслано відповідачу вимогу про сплату боргу п о страховим внескам від 06.10.2008 за № Ю-3203 , яка була вручена йому особисто.

Суми зазначені у вимозі , підлягають сплаті протяг ом 10 робочих дів з дня одержання вимоги , тобто до 21.10.2008 року , але відповідач добровільно визначену вимогою суму в повному обсязі не сплатив.

Страхувальник у разі незгоди з розрахунк ом суми недоїмки , зазначеної у вимозі про сплату недоїмки , узгоджує її з органами Пен сійного фонду в порядку , встановленому правлінням Пенсійного фонду , а в разі неузгодження в имоги із органами Пенсійного фонду має право на оскарження вимоги в судо вому порядку (ст. 106 За кону № 105 8-І V ).

Як вбачається з позовної заяви , на день розгляду справи в с уді відповідачем недоїмку по страховим внескам до Пенсійного фонду не с плачено. Проте , в ідповідачем також і не використано його право узгодити розмір заборгов аності із відповідним управлінням ПФУ чи оскаржити вимогу до суду.

Відповідно до положень , закріплених статтею 11 КАС України , розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Доказами в адміністративному судочинств і є будь-які фактичні дані , на підставі яких суд встановлює наявність або відсу тність обставин , що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб , які беруть участь у спр аві , та інші обст авини , що мають з начення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються судом на підставі пояснень сторін , третіх осіб та їхніх представників , показань свідків , письмових і речових до казів , висновків експертів (ст. 69 КАС України).

За правилами , встановленими ст. 71 КАС України , кожна сторона повинна довести ті обставини , на яких ґрунтуют ься її вимоги та заперечення , крім випадків , встановлених статтею 72 цього Кодексу.

В ході судового слідства було встановлено , що виконавчі документи пр о стягнення заборгованості , визначеного в адміністративному позові , на примусове стягнення до органів державної виконавчої служби не передавались.

Доказів , які б спростовували доводи позивача , відповідач суду не надав.

Виходячи з с истемного аналізу положень чинного законодавства України , дослідивши матеріали спр ави та оцінивши докази , які є у справі за своїм внутрішнім переконанням , що ґрунтується на ї х безпосередньому , всебічному , повному та об'єктивному дослідженні , суд прийшов до висновку , що позовні вимог и є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Судові витрати по справі згідно ч.4 ст.94 КАС України з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного , керуючись ст.ст. 122 , 158-163 , 167 Кодексу адміністра тивного судочинства України , суд -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задов ольнити в повному обсязі.

Стягнути з п риватного підприємства «Імперія Сервіса» (п/р 26003715 в ЧФ АБ «Синтез» , МФО 353326 , код 34452682 ) на рахунок управління Пенсійного фонду України в Де снянському районі міста Чернігова (п/р 25609303051155 в ОПЕРВ ЧОУ Ощадбанку , МФО 353553 , код 21395284) борг зі сплати страхових внесків на загальнообов'яз кове державне пенсійне страхування за лютий - серпень 2008 року в сумі 5667 , 20 грн .

Постанова може бути оскаржена до Київськ ого апеляційного адміністративного суду протягом десяти днів з дня її с кладання в повному обсязі , особою , яка оскаржує постанову , за правилами , встановленими ст. ст. 185-187 КАС України , шляхом подання через суд першої інстанції заяви про апеляційне оскарження. Апеляційна скарга на постанову суду пе ршої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви пр о апеляційне оскарження. Апеляційна скарга може бути подана без поперед нього подання заяви про апеляційне оскарження , якщо скарга подається у строк , встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Постанова с уду в повному обсязі виготовлена 10 грудня 2008 року.

СудЧернігівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення05.12.2008
Оприлюднено21.04.2010
Номер документу8985469
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-5165/08

Постанова від 05.12.2008

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Гром Л.М.

Постанова від 15.01.2009

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Капустинський М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні