Рішення
від 17.06.2020 по справі 924/48/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"17" червня 2020 р. Справа № 924/48/20

м. Хмельницький

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Заверухи С.В., за участю секретаря судового засідання Тлустої У.О., розглянувши справу у залі судового засідання № 205

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Укрстандарт", м. Хмельницький

до товариства з обмеженою відповідальністю "Будфаворит", м. Хмельницький

про стягнення безпідставно набутого майна та збитків, у розмірі 611149,89 грн.,

представники сторін:

позивача: Сітніков А.В. - представник згідно довіреності (адвокат);

відповідача: Вітюк В.Ж. - представник згідно довіреності (адвокат).

Рішення ухвалюється 17.06.2020р., оскільки в судових засіданнях 12.05.2020р., 27.05.2020р., 02.06.2020р. оголошувались перерви .

Відповідно до ст. 240 ГПК України в судовому засіданні проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Процесуальні дії по справі.

Ухвалою від 27 січня 2020 року відкрито провадження у справі в порядку розгляду за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою суду від 8 лютого 2020 року підготовче засідання по справі відкладено до 2 березня 2020 року.

02.03.2020р. суд (не виходячи до нарадчої кімнати) керуючись ч. 2 ст. 182 ГПК України, постановив ухвалу про відкладення підготовчого засідання на 10:30 год. 25.03.2020р.

Ухвалою господарського суду Хмельницької області від 25.03.2020р. продовжено строк підготовчого провадження у справі № 924/48/20 на 30 днів та відкладено підготовче засідання.

Ухвалою суду від 08.04.2020р. відкладено підготовче засідання у справі № 924/48/20 на 27 квітня 2020р.

Ухвалою суду від 27.04.2020 р. закрито підготовче провадження.

Виклад позицій учасників судового процесу, заяви, клопотання.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Укрстандарт" звернулося з позовом до господарського суду про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю "Будфаворит" 611149,89 грн., які складаються з 466899,89 грн. безпідставно набутих коштів та 144259,00 грн. нанесених збитків.

Свої вимоги позивач мотивує неналежним виконанням відповідачем умов договору підряду на технічне обслуговування та ремонт ліфтів і диспетчерських систем № 2 від 28.02.2017р., згідно якого позивач передав відповідачу на обслуговування 26 ліфтів у м. Хмельницький. Зокрема, позивач стверджує, що відповідачем не були виконані обов`язки щодо технічного обслуговування ліфтів, здійснення електровимірів у переданих на обслуговування ліфтах, не проводився необхідний ремонт та заміна обладнання ліфтів, не велись записи, передбачені чинними нормативними вимогами щодо експлуатації ліфтів, тощо. Крім того, позивач у позовній заяві зазначає, що при виконанні робіт по монтажу ліфта в житловому будинку по вул . Будівельників, 5/ 2 внаслідок грубого порушення вимог законодавства про охорону праці відбувся нещасний випадок, внаслідок якого працівники товариства отримали тілесні ушкодження. Незважаючи на це, товариство з обмеженою відповідальністю "Укрстандарт" своєчасно оплачувало надані акти надання послуг про повне технічне обслуговування та ремонт ліфтів і диспетчерських систем в період з квітня 2017 року до вересня 2019 року. Відповідач також вказує на велику кількість скарг мешканців будинків до ЖЕК про незадовільну роботу ліфтів, що змусило товариство залучати іншу спеціалізовану організацію та перевірити стан виконання зобов`язань по договору з боку товариства з обмеженою відповідальністю "Будфаворит". За висновками технічної експертної організації із промислової безпеки, приватного підприємства "Ліфт-захід" встановлено, що з 2017 року по жовтень 2019 року товариством з обмеженою відповідальністю "Будфаворит" не проводились необхідні технічні огляди та ремонти ліфтів.

02.03.2020р. представником позивача надано суду відповідь на відзив щодо наведених відповідачем аргументів у відзиві. Так, позивач вказує щодо тверджень відповідача, що нещасний випадок ніяким чином не стосується предмету позову, оскільки роботи по монтажу виконувалися іншою організацією, що в ухвалі слідчого судді, що надана до матеріалів справи, вказано про нещасний випадок 02.02.2018р. із працівниками ТОВ "Будфаворит плюс" ОСОБА_1 та ОСОБА_1 , натомість відповідачем надано копію посвідчення № НОМЕР_1 на ім`я ОСОБА_1 та копії доповідних на ім`я головного інженера ОСОБА_1 Крім того, відповідач не надав трудові книжки вказаних осіб та не пояснює, яким чином вони могли взагалі виконувати обов`язки, якщо з лютого 2018р. знаходилися на довготривалому лікуванні.

Представник позивача також стверджує, що відповідно до записів журналу обліку щоденних викликів в період з 30.05.2019р. по 17.10.2019р. по ліфтам "Укрстандарт" зафіксовано 63 скарги на незадовільну роботу ліфтів. Вказане свідчить, на думку позивача, про невиконання обов`язку забезпечити безперебійну роботу ліфтів та усунути несправності. Таким чином, 63 скарги людей, занесені в журнал, є письмовими скаргами мешканців на незадовільну роботу ліфтів.

На наведені відповідачем вимоги ст. 853 ЦК України щодо невиконання замовником зобов`язань при прийнятті виконаної роботи, позивач зазначає, що замовник не мав повноважень та можливості оглянути виконані роботи, оскільки це потребує відповідного дозволу та системи допуску до такого огляду спеціально підготовлених працівників. Не містять такого зобов`язання і умови договору підряду від 28.02.2017р.

Окрім того, позивачем звернуто увагу, що відповідно до п. 5.1.1. договору підряду підрядник повідомлення про виконання робіт (із зазначенням виду робіт, об`єкту, обсягу робіт, їх вартості) до товариства з обмеженою відповідальністю жодного разу не надав. При цьому надані акти надання послуг за своє правовою природою є вимогою про сплату щомісячної абонентської плати.

Також представник позивача зауважує, що відповідно до ст. 839 ЦК України передбачено виконання робіт, визначених договором з матеріалів підрядника. У цьому випадку доказами виконання робіт, зокрема, є докази придбання підрядником таких матеріалів та їх списання шляхом використання при проведенні робіт. До позовної заяви та до відповіді на відзив такі докази не надані.

Стосовно наданих відповідачем копій посвідчень електромеханіків з ліфтів позивач вказує, що вони є неналежними доказами, оскільки не підтверджують, що вказані особи перебувають у трудових відносинах із товариством з обмеженою відповідальністю "Будфаворит" в період дії спірного договору. Крім цього, графа "особистий підпис" є незаповненими. Також немає доказів, що вказані особи в період дії договору пройшли щорічне навчання.

Позивач підтримав позовні вимоги у повному обсязі.

Представником відповідача надано суду відзив від 27.02.2020р. на позовну заяву товариства з обмеженою відповідальністю "Укрстандарт", у якій вказано, зокрема, що відповідач не здійснює монтаж ліфтів, а здійснює свою господарську діяльність, що пов`язана із обслуговуванням та ремонтом ліфтів. При цьому, будь-які господарські угоди на монтаж ліфтів між сторонами у даній справі не укладалися. Вказаний позивачем нещасний випадок по вул. Будівельників, 5/2 за твердженням відповідача ніяким чином не стосується предмета позову та не має ніякого відношення до відповідача, оскільки роботи по монтажу вказаного ліфта виконувалися іншою організацією.

Твердження позивача про критичну масу скарг мешканців будинків на незадовільну роботу ліфтів є безпідставним, оскільки в період дії договору жодних претензій, листів на адресу товариства з обмеженою відповідальністю "Будфаворит" не направлялося, за виключенням тих, які надійшли у жовтні 2019р. із мотивів небажання продовжувати договірні відносини.

Посилання позивача на висновки технічної експертної організації із промислової безпеки приватного підприємства "Ліфт-Захід" про те, що із 2017 року не проводилися роботи по обслуговуванню ліфтів, а саме електровиміри, заміна вузлів та обладнання, поломки із неналежним обслуговуванням ліфтів, не зазначення в паспортах ліфтів відповідальних осіб за проведення ТО ліфтів, відповідач вважає необґрунтованими. Так, відповідач вважає, що товариство з обмеженою відповідальністю "Будфаворит" не є спеціалізованою організацією відповідно до пп. 9.2.3. Правил будови і безпечної експлуатації ліфтів, уповноваженою на проведення технічних оглядів ліфтів. Крім того, наказами керівника відповідача було призначено відповідальних осіб, які пройшли навчання та отримали кваліфікацію необхідну для обслуговування ліфтів. Питання якісного надання послуг з обслуговування ліфтів щорічно розглядалося на виробничих нарадах товариства з обмеженою відповідальністю "Будфаворит", де вживалися заходи до покращення надання послуг по безперебійній та безпечній роботі ліфтів, що підтверджується протоколами. При цьому у службових записках за 2019 рік працівники відповідача зазначали, які роботи ними проводилися по обслуговуванню ліфтів позивача. Також відзначено, що деякі ліфти мали юридично встановлену заборону експлуатації, однак відповідальність за це, на думку відповідача, несе власник ліфтів, товариство з обмеженою відповідальністю "Укрстандарт", а не обслуговуюча організація.

Як зазначає представник відповідача, саме з вини позивача подальше обслуговування ліфтів стало неможливим, оскільки із 15.10.2019р. сталися випадки втручання в роботу ліфтів та проникнення в машинне приміщення сторонніх осіб, що підтверджується доповідними записками електромеханіків. Відповідачем звернуто увагу, що позивачем долучено висновок щодо термінового ремонту ліфтів № 117 від 28.10.2019р., що складений ПП "Смарт ліфт", однак відповідно до наданих актів прийому-передачі ліфтів, вказані у них ліфти передані на обслуговування ТОВ "Смарт ліфт".

Також відповідач із посиланням на ст. 853 ЦК України зазначає, що замовник зобов`язаний прийняти роботу, виконану підрядником відповідно до договору підряду, оглянути її і в разі виявлення допущених у роботі відступів від умов договору або інших недоліків негайно заявити про них підрядникові. Якщо замовник не зробить такої заяви, він втрачає право у подальшому посилатися на ці відступи від умов договору або недоліки у виконаній роботі. В силу вказаної норми закону відповідач зобов`язаний був повідомити підрядника про недоліки, що могли мати місце при виконанні договору. Однак, таких претензій відповідачем не було заявлено. Аналогічні вимоги містить також пп. 5.1.1. укладеного між сторонами договору від 28.02.2017р.

Стосовно посилань позивача на судову практику (справа № 910/9072/17) відповідач зазначає, що у позивача відсутні правові підстави на стягнення 466899,89 грн., як безпідставно набутих грошей, оскільки між сторонами існували договірні відносини, що базувалися на договорі підряду № 2 від 28.02.2017р.

Щодо позовних вимог в частині стягнення збитків відповідач відзначає, що останні позивачем не обґрунтовані та не доведені, оскільки в період з 15.10.2019р. по 28.10.2019р. товариством з обмеженою відповідальністю "Укрстандарт" згідно актів прийому-передачі було передано на обслуговування ТОВ "Смарт ліфт" ліфти, незважаючи на дію договору підряду № 2 від 28.02.2017р. При цьому, відповідача, як сторону договору, не було повідомлено, що стороння організація фактично була допущена позивачем до експлуатації ліфтів.

Перелік обставин, які є предметом доказування; та доказів, якими сторони підтверджують або спростовують наявність даних обставин.

28.02.2017р. між товариством з обмеженою відповідальністю "Укрстандарт" (замовник) та товариством з обмеженою відповідальністю "Будфаворит" (підрядник) укладено договір підряду на технічне обслуговування та ремонт ліфтів і диспетчерських систем № 2, відповідно до пункту 1.1 якого замовник доручає, а підрядник приймає на себе організацію і виконання робіт по повному технічному обслуговуванню та ремонту ліфтів і диспетчерських систем на об`єктах замовника, обумовлених додатком № 1, який є невід`ємною частиною цього Договору.

Термін дії договору - з 1 березня 2017 року по 31 грудня 2021 року.

26.10.2018р. між товариством з обмеженою відповідальністю "Укрстандарт" та товариством з обмеженою відповідальністю "Будфаворит" укладено додаткову угоду до договору підряду на технічне обслуговування та ремонт ліфтів і диспетчерських систем № 2 від 28.02.2017р., у якій сторони пункт 2.1 договору виклали в такій редакції: " 2.1. Сума оплати робіт за виконання технічного обслуговування ліфтів та диспетчерських систем становить 18260,00 грн. в місяць, і визначена відповідно до Порядку встановлення вартості технічного обслуговування ліфтів та систем диспетчеризації , затвердженого наказом № 369 від 09.11.2006 року Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України . Додаткова угода з додатком № 1 набрала сили 01.11.2018.

20.12.2018р. між товариством з обмеженою відповідальністю "Укрстандарт" та товариством з обмеженою відповідальністю "Будфаворит" укладено додаткову угоду до договору підряду на технічне обслуговування та ремонт ліфтів і диспетчерських систем № 2 від 28.02.2017р., у якій сторони пункт 2.1 Договору виклали в такій редакції: 2.1. Сума оплати робіт за виконання технічного обслуговування ліфтів та диспетчерських систем становить 25000,00 грн. в місяць, і визначена відповідно до "Порядку встановлення вартості технічного обслуговування ліфтів та систем диспетчеризації", затвердженого наказом № 369 від 09.11.2006 року Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України". Додаткова угода набрала сили 01.01.2019р.

В тексті додаткової угоди від 20.12.2018р. було зазначено "Перелік об`єктів та щомісячної вартості робіт у 2019 році" - повне обслуговування 25 ліфтів, які знаходяться на балансі ТОВ "Укрстандарт" за адресою: м. Хмельницький, вул. Будівельників 1-5, вул. Будівельників, 4/2, 5/1, вул. Зарічанська, 10/5, 14/4а.

Згідно наданої товариством з обмеженою відповідальністю "Укрстандарт" картки рахунку 631 за січень 2017 року - грудень 2019 року по Договору № 2 "Техобслуговування" контрагенту "Будфаворит" виплати за період з 28.04.2017р. по 09.09.2019р. склали 466899,89 грн.

На підтвердження здійснених виплат за договором підряду на технічне обслуговування та ремонт ліфтів і диспетчерських систем № 2 від 28.02.2017р. товариством з обмеженою відповідальністю "Укрстандарт" за період квітень 2017 року - червень 2019 року надано копії двосторонніх актів надання послуг, а саме: № 26 від 28.04.2017 на суму 13200,00 грн., № 29 від 19.05.2017 на суму 13200,00 грн., від 22.06.2017 на суму 132000,00 грн., від 21.07.2017 на суму 13200,00 грн., від 21.08.2017 на суму 13200,00 грн., № 63 від 18.09.2017 на суму 13200,00 грн., № 70 від 24.10.2017 на суму 13200,00 грн., № 77 від 21.11.2017 на суму 13800,00 грн., № 04 від 18.12.2017 на суму 13800,00 грн., № 7 від 23.01.2018 на суму 13800,00 грн., № 25 від 23.02.2018 на суму 13800,00 грн., № 38 від 20.03.2018 на суму 16100,00 грн., № 55 від 23.04.2018 на суму 16800,00 грн., від 31.05.2018 на суму 16799,89 грн., від 18.06.2018 на суму 16800,00 грн., № 99 від 18.07.2018 на суму 16800,00 грн., № 118 від 21.08.2018 на суму 16800,00 грн., № 131 від 20.09.2018 на суму 16800,00 грн., № 153 від 19.10.2018 на суму 16800,00 грн., № 169 від 19.11.2018 на суму 16800,00 грн., № 184 від 17.12.2018 на суму 18260,75 грн., № 10 від 24.01.2019 на суму 25000,00 грн., № 25 від 21.02.2019 на суму 25000,00 грн., № 40 від 15.03.2019 на суму 25000,00 грн., № 64 від 18.04.2019 на суму 25000,00 грн., № 87 від 20.05.2019 на суму 26000,00 грн., № 106 від 19.06.2019 на суму 26000,00 грн.

Позивачем було також надано ухвалу Хмельницького міськрайонного суду від 04.12.2018 по справі № 686/27433/18, якою було відмовлено в задоволенні клопотання представника ТОВ "Укрстандарт" про скасування арешту майна, який було накладено ухвалою слідчого судді від 05.11.2018р. на вилучену 02.11.2018р. металеву платформу ліфта. Вказаною ухвалою встановлено, що згідно з витягу з ЄРДР, 02.11.2018р. близько 11 год. 30 хв. на будівництві житлового будинку, що по вул. Будівельників, 5/2 на території Грузевицької сільської ради Хмельницького району, під час виконання робіт по монтажу ліфту, внаслідок порушення законодавства про охорону праці, ОСОБА_1 та ОСОБА_1 отримали тілесні ушкодження. 02.11.2018р. слідчим проведено огляд місця події, а саме під`їзду будинку по вул. Будівельників, 5/2 ж . м. Грузевиця -2 на території Грузевицької сільської ради Хмельницького району, в ході якого вилучено металеву платформу ліфту, яку в подальшому визнано речовим доказом.

Згідно наданих позивачем копій договорів підряду № 61 від 28.10.2019р. та № 64 від 28.10.2019р., підрядником за даними договорами, ПП "Смарт ліфт" було проведено електровиміри та поточне технічне обслуговування ліфтів ТОВ "Укрстандарт", а також здійснено ремонтні роботи у ліфтах, розташованих за адресами:

1) вул. Зарічанська, 10/5: плата керування ПУ-1; заміна плати керування; комплект вкладишів кабіни та башмаків; заміна вкладишів кабіни та противаги;

2) вул. Зарічанська, 14/4а (1 та 2 під`їзди): 2 комплекти вкладишів кабіни та противаги; заміна вкладишів кабіни та противаги у 2-х ліфтах;

3) вул. Будівельників, 1 (1 та 2 під`їзди): вкладиші 2 комплекти; заміна вкладишів; сальник основного редуктора 2 шт., заміна сальників;

4) вул. Будівельників, 1 (3 під`їзд): вкладиші кабіни та противаги 1 комплект; заміна вкладишів кабіни та противаги; заміна шпильки гальмівного бліна;

5) вул. Будівельників, 1 (4 під`їзд): вкладиші кабіни та противаги 1 комплект; заміна вкладишів кабіни та противаги; трансформатор ОДЗ та його заміна; ремонт контактора низу;

6) вул. Будівельників, 1 (5 під`їзд): вкладиші кабіни та противаги 1 комплект; заміна вкладишів кабіни та противаги; сальник основного редуктора; заміна сальника основного редуктора;

7) вул. Будівельників, 2 (1-4 під`їзди): вкладиші кабіни та противаги 4 комплекти; заміна вкладишів кабіни та противаги (4 ліфта);

8) вул. Будівельників, 3 (1-5 під`їзди): вкладиші кабіни та противаги 5 комплектів; заміна вкладишів кабіни та противаги (5 ліфтів); сальник основного редуктора 2 комплекти; заміна сальника основного редуктора (2, 4 під`їзди);

9) вул. Будівельників, 4 (1-4 під`їзди): вкладиші кабіни та противаги 4 комплекти; заміна вкладишів кабіни та противаги (4 ліфта);

10) вул. Будівельників, 4/1: вкладиші кабіни та противаги 1 комплект; заміна вкладишів кабіни.

11) вул. Будівельників, 5/1 (1-2 під`їзди): проведено ПТО.

На підтвердження своїх доводів про відсутність наданих послуг з ремонту та обслуговування ліфтів, відповідачем надано наступні документи:

По вул. Зарічанська, 10/5.

1. Згідно акту прийому-передачі ліфта від 16.10.2019 ТОВ "Укрстандарт" та ТОВ "Смартліфт" проведено обстеження стану ліфта за адресою: вул. Зарічанська, 10/5. Ліфт, який змонтовано в цьому будинку передається на обслуговування ТОВ "Смартліфт" у ввімкненому стані і потребує додаткової ревізії.

Відповідно до акту від 15.10.2019р. ТОВ "Укрстандарт" та ТОВ "Смартліфт" у зв`язку з постійними скаргами мешканців будинку по вул . Зарічанська, 10/ 5 проведено обстеження стану ліфтового господарства, за результатами якого виявлено: диспетчеризація в справному стані; вхідні напруги відповідають необхідним характеристикам; двигун в справному стані; відсутній журнал реєстрації ремонтів; у паспорті ліфта відсутні записи про відповідальних осіб; прострочено ПТО ліфта; плата управління потребує додаткового обстеження; кілька контактів клемних колодок не затиснуті; знятий шунт обмеження швидкості.

Згідно акта прийому-передачі ліфта на обслуговування від 17.10.2019р., підписаного директором ТОВ "Смарт ліфт" ОСОБА_26 , електромеханіком з ліфтів ОСОБА_3 та власником ліфта ТОВ Укрстандарт , було оглянуто ліфт електричний пасажирський, що розташований за адресою: м. Хмельницький, вул. Зарічанська, 10/5 та виявлено наступні недоліки: не працює плата ПУ-1; необхідна заміна вкладишів кабіни та противаги; розкручені клемні з`єднання в станції керування, внаслідок чого можливий вихід плати керування; у паспортах відсутні записи відповідальних осіб, які мають вноситись відповідно до вимог Правил будови та безпечної експлуатації ліфтів; прострочене проходження ліфтом періодичного та технічного огляду (п. 9.4.1. ПББЕЛ); прострочене здійснення електровимірів, що передбачені п. 9.4.2. ПББЕЛ.

У відомості дефектів та пошкоджень від 24.10.2019р. (м. Хмельницький, вул. Зарічанська, 10/5), складеної приватним підприємством "Ліфт-Захід", зазначено, що при огляді ліфта виявлені наступні недоліки: не працює плата ПУ-1; необхідна заміна вкладишів кабіни та противаги; розкручені клемні з`єднання в станції керування, внаслідок чого можливий вихід плати керування; у паспортах відсутні записи відповідальних осіб, які мають вноситись відповідно до вимог Правил будови та безпечної експлуатації ліфтів; прострочене проходження ліфтом періодичного та технічного огляду (п. 9.4.1. ПББЕЛ); прострочене здійснення електровимірів, що передбачені п. 9.4.2. ПББЕЛ.

У паспорті ліфта 2456 (заводський номер140373), що розташований по вул. Зарічанська 10/5, у відомостях про працівників, відповідальних за організацію робіт з технічного обслуговування і ремонту ліфтів (розділ 7 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказами № 184-А від 10.06.2013 та № 84А від 06.02.2015р. призначено виконуючим роботи ОСОБА_28 ; наказом № 50-А від 15.10.2019р. - головного інженера ОСОБА_27

У відомостях про працівників, відповідальних за справний стан ліфта (розділ 8 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказами № 184-А від 10.06.2013р. та № 54 А від 06.02.2014р. призначено електромеханіка Туроєва Ю.В.; наказом № 50-А від 15.10.2019р. - ОСОБА_32

Технічним експертом ОСОБА_5 у розділі 10 паспорта ліфта 07.06.2013р. внесено запис про проведення первинного повного технічного огляду ліфта, проведення випробування вантажем та відповідності ліфта вимогам ПББЕЛ. 31.03.2017р. внесено запис про припинення експлуатації ліфта з 01.04.2017р. 24.10.2019р. внесено запис технічним експертом ОСОБА_6 про проведення позачергового технічного огляду ліфта у зв`язку з перерваною експлуатацією більше як 12 місяців, за результатами якого ліфт визнано придатним до подальшої експлуатації терміном до наступного огляду.

По вул . Зарічанська, 14/4 .

2. Згідно акту прийому-передачі ліфта від 16.10.2019р. ТОВ "Укрстандарт" та ТОВ "Смартліфт" проведено обстеження стану ліфта за адресою: вул. Зарічанська, 14/4А, 1 п-д. Ліфт, який змонтовано в цьому будинку передається на обслуговування ТОВ "Смартліфт" у ввімкненому стані і потребує додаткової ревізії.

Згідно акту прийому-передачі ліфта від 16.10.2019р. ТОВ "Укрстандарт" та ТОВ "Смартліфт" проведено обстеження стану ліфта за адресою: вул. Зарічанська, 14/4А, 2 п-д. Ліфт, який змонтовано в цьому будинку передається на обслуговування ТОВ "Смартліфт" у ввімкненому стані і потребує додаткової ревізії.

Відповідно до акту прийому-передачі ліфта на обслуговування № 2 від 17.10.2019р., підписаного директором ТОВ "Смарт ліфт" ОСОБА_26 , електромеханіком з ліфтів ОСОБА_3 та власником ліфта ТОВ "Укрстандарт", було оглянуто 2 ліфти електричні пасажирські, що розташовані за адресою: м. Хмельницький, вул. Зарічанська, 14/4 та виявлено наступні недоліки: виявлено знос канатотягового шківа (потенційна причина - не змащені канати), необхідна заміна шківа та основних канатів; необхідна заміна вкладишів кабіни та вкладишів противаги; необхідно виконати регулювання механізму дверей кабіни та дверей шахти; необхідно здійснити регулювання перепуску і перепідйому; у паспортах відсутні записи відповідальних осіб, які мають вноситись відповідно до вимог Правил будови та безпечної експлуатації ліфтів; прострочене проходження ліфтом періодичного технічного огляду (п. 9.4.1. ПББЕЛ); прострочено здійснення електровимірів, що передбачені п. 9.4.2. ПББЕЛ; необхідний ремонт системи диспетчеризації (переговорного пристрою) та панелі керування в кабіні.

У відомості дефектів та пошкоджень від 24.10.2019р. (м. Хмельницький, вул. Зарічанська, 14/4А), складеної приватним підприємством "Ліфт-Захід", зазначено, що при огляді ліфтів (2 під`їзди) виявлені наступні недоліки: виявлено знос канатотягового шківа (потенційна причина - не змащені канати), необхідна заміна шківа та основних канатів; необхідна заміна вкладишів кабіни та вкладишів противаги; необхідно виконати регулювання механізму дверей кабіни та дверей шахти; необхідно здійснити регулювання перепуску і перепідйому; у паспортах відсутні записи відповідальних осіб, які мають вноситись відповідно до вимог Правил будови та безпечної експлуатації ліфтів; прострочене проходження ліфтом періодичного технічного огляду (п. 9.4.1. ПББЕЛ); прострочено здійснення електровимірів, що передбачені п. 9.4.2. ПББЕЛ; необхідний ремонт системи диспетчеризації (переговорного пристрою) та панелі керування в кабіні.

У паспорті ліфта 2519, що розташований по вул. Зарічанська 14/4А (1 під`їзд), у відомостях про працівників, відповідальних за організацію робіт з технічного обслуговування і ремонту ліфтів (розділ 7 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказами № 105-А від 28.03.2014 та № 84А від 26.02.2015 призначено виконуючим роботи ОСОБА_33 ; наказом № 50-А від 15.10.2019 - головного інженера ОСОБА_27

У відомостях про працівників, відповідальних за справний стан ліфта (розділ 8 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказами № 105-А від 28.03.2014 та № 54 А від 26.02.2014 призначено електромеханіка Туроєва Ю.В . ; наказом № 50-А від 15.10.2019 - ОСОБА_32

Технічним експертом ОСОБА_5 у розділі 10 паспорта ліфта у березні 2014 року внесено запис про проведення первинного повного технічного огляду ліфта, проведення випробування вантажем та відповідності ліфта вимогам ПББЕЛ. 11.07.2014 внесено запис, що згідно дозволу від 01.07.2014 експлуатація ліфта дозволяється. 25.03.2016 експертом з технічного огляду Ковальчуком проведено періодичний технічний огляд ліфта, за результатами якого встановлено, що ліфт знаходиться в справному стані, що забезпечує його безпечну роботу. 31.03.2017 внесено запис про припинення експлуатації ліфта з 01.04.2017 24.10.2019 внесено запис технічним експертом ОСОБА_6 про проведення позачергового технічного огляду ліфта у зв`язку з перерваною експлуатацією більше як 12 місяців, за результатами якого ліфт визнано придатним до подальшої експлуатації терміном до наступного огляду.

3. У паспорті ліфта 2520, що розташований по вул. Зарічанська 14/4А (2 під`їзд), у відомостях про працівників, відповідальних за організацію робіт з технічного обслуговування і ремонту ліфтів (розділ 7 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказами № 105-А від 27.03.2014 та № 84А від 26.02.2015 призначено виконуючим роботи ОСОБА_28 ; наказом № 50-А від 15.10.2019 - головного інженера ОСОБА_27

У відомостях про працівників, відповідальних за справний стан ліфта (розділ 8 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказами № 105-А від 27.03.2014 та № 54 А від 06.02.2014 призначено електромеханіка Туроєва Ю.В . ; наказом № 50-А від 15.10.2019 - ОСОБА_32

Технічним експертом ОСОБА_5 у розділі 10 паспорта ліфта у березні 2014 року внесено запис про проведення первинного повного технічного огляду ліфта, проведення випробування вантажем та відповідності ліфта вимогам ПББЕЛ. 11.07.2014 внесено запис, що згідно дозволу від 01.07.2014 експлуатація ліфта дозволяється. 17.03.2016 експертом з технічного огляду Ковальчуком проведено періодичний технічний огляд ліфта, за результатами якого встановлено, що ліфт знаходиться в справному стані, що забезпечує його безпечну роботу. 31.03.2017 внесено запис про припинення експлуатації ліфта з 01.04.2017. 24.10.2019 внесено запис технічним експертом ОСОБА_6 про проведення позачергового технічного огляду ліфта у зв`язку з перерваною експлуатацією більше як 12 місяців, за результатами якого ліфт визнано придатним до подальшої експлуатації терміном до наступного огляду.

По вул. Будівельників , 1 .

4. Згідно акта прийому-передачі ліфта на обслуговування № 10 від 17.10.2019, підписаного директором ТОВ "Смарт ліфт" ОСОБА_26, електромеханіком з ліфтів ОСОБА_3 та власником ліфта ТОВ "Укрстандарт", було оглянуто ліфт електричний пасажирський, що розташований за адресою: м. Хмельницький, вул . Будівельників , 1 (1 під`їзд) та виявлено наступні недоліки: прострочене проходження ліфтом періодичного та технічного огляду (п. 9.4.1. ПББЕЛ); прострочене здійснення електровимірів, що передбачені п. 9.4.2. ПББЕЛ; необхідна заміна вкладишів кабіни та противаги; необхідна заміна частини маслянок; протікання сальника, основного редуктора, необхідна заміна. Також для зручності пасажирів бажано замінити освітлення в кабіні, встановивши LED-лампи, разом з цим не впливає на експлуатацію ліфта.

У відомості дефектів та пошкоджень від 24.10.2019 (м. Хмельницький, вул. Будівельників, 1, п. 1), складеної приватним підприємством "Ліфт-Захід", зазначено, що при огляді ліфта виявлені наступні недоліки: прострочене проходження ліфтом періодичного та технічного огляду (п. 9.4.1. ПББЕЛ); прострочене здійснення електровимірів, що передбачені п. 9.4.2. ПББЕЛ; необхідна заміна вкладишів кабіни та противаги; необхідна заміна частини маслянок; протікання сальника, основного редуктора, необхідна заміна.

У паспорті ліфта 2408 (заводський 112983), що розташований по вул . Будівельників 1 (1 під`їзд), у відомостях про працівників, відповідальних за організацію робіт з технічного обслуговування і ремонту ліфтів (розділ 7 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказами № 194-А від 06.06.2012 та № 84А від 26.02.2015 призначено виконуючим роботи ОСОБА_33 ; наказом № 50-А від 15.10.2019 - головного інженера ОСОБА_27

У відомостях про працівників, відповідальних за справний стан ліфта (розділ 8 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказами № 194-А від 06.06.2012 та № 54 А від 26.02.2014 призначено електромеханіків ОСОБА_35 та ОСОБА_9 ; наказом № 50-А від 15.10.2019 - ОСОБА_34

Технічним експертом ОСОБА_5 у розділі 10 паспорта ліфта 28.05.2012 внесено запис про проведення первинного повного технічного огляду ліфта, проведення випробування вантажем та відповідності ліфта вимогам ПББЕЛ. 09.07.2012 внесено запис, що згідно дозволу № 183.12.68 експлуатація ліфта дозволяється. 18.07.2012 внесено запис, що згідно дозволу № 183.12.68 експлуатація ліфта дозволяється. 09.07.2014 експертом з технічного огляду ОСОБА_11 проведено періодичний технічний огляд ліфта, за результатами якого встановлено, що ліфт знаходиться в справному стані, що забезпечує його безпечну роботу. 08.07.2016 експертом з технічного огляду ОСОБА_36 проведено періодичний технічний огляд ліфта, за результатами якого встановлено, що ліфт знаходиться в справному стані, що забезпечує його безпечну роботу. 31.03.2017 внесено запис про припинення експлуатації ліфта з 01.04.2017. 24.10.2019 внесено запис технічним експертом ОСОБА_6 про проведення позачергового технічного огляду ліфта у зв`язку з перерваною експлуатацією більше як 12 місяців, за результатами якого ліфт визнано придатним до подальшої експлуатації терміном до наступного огляду.

5. Згідно акта прийому-передачі ліфта на обслуговування № 9 від 28.10.2019, підписаного директором ТОВ "Смарт ліфт" ОСОБА_37 , електромеханіком з ліфтів ОСОБА_3 та власником ліфта ТОВ "Укрстандарт", було оглянуто ліфт електричний пасажирський, що розташований за адресою: м. Хмельницький, вул. Будівельників, 1 (2 під`їзд) та виявлено наступні недоліки: прострочене проходження ліфтом періодичного та технічного огляду (п. 9.4.1. ПББЕЛ); прострочене здійснення електровимірів, що передбачені п. 9.4.2. ПББЕЛ; необхідна заміна вкладишів кабіни та противаги; необхідна заміна частини маслянок; протікання сальника, основного редуктора, необхідна заміна. Також для зручності пасажирів бажано замінити освітлення в кабіні, встановивши LED-лампи, разом з цим не впливає на експлуатацію ліфта.

У відомості дефектів та пошкоджень від 24.10.2019 (м. Хмельницький, вул. Будівельників, 1, під`їзд 2), складеної приватним підприємством "Ліфт-Захід", зазначено, що при огляді ліфта виявлені наступні недоліки: прострочене проходження ліфтом періодичного та технічного огляду (п. 9.4.1. ПББЕЛ); прострочене здійснення електровимірів, що передбачені п. 9.4.2. ПББЕЛ; необхідна заміна вкладишів кабіни та противаги; необхідна заміна частини маслянок; протікання сальника, основного редуктора, необхідна заміна.

У паспорті ліфта 2409 (заводський 112988), що розташований по вул. Будівельників 1 (2 під`їзд), у відомостях про працівників, відповідальних за організацію робіт з технічного обслуговування і ремонту ліфтів (розділ 7 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказами № 194-А від 06.06.2012 та № 84-А від 26.02.2015 призначено виконуючим роботи ОСОБА_28 ; наказом № 50-А від 15.10.2019 - головного інженера ОСОБА_27

У відомостях про працівників, відповідальних за справний стан ліфта (розділ 8 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказами № 194-А від 06.06.2012 та № 54-А від 06.02.2014 призначено електромеханіків ОСОБА_35 та ОСОБА_9 ; наказом № 50-А від 15.10.2019 - ОСОБА_34

Технічним експертом ОСОБА_5 у розділі 10 паспорта ліфта 28.05.2012 внесено запис про проведення первинного повного технічного огляду ліфта, проведення випробування вантажем та відповідності ліфта вимогам ПББЕЛ. 09.07.2012 внесено запис, що згідно дозволу № 183.12.68 експлуатація ліфта дозволяється. 18.07.2012 внесено запис, що згідно дозволу № 183.12.68 експлуатація ліфта дозволяється. 09.07.2014 експертом з технічного огляду ОСОБА_11 проведено періодичний технічний огляд ліфта, за результатами якого встановлено, що ліфт знаходиться в справному стані, що забезпечує його безпечну роботу. 08.07.2016 експертом з технічного огляду ОСОБА_13 проведено періодичний технічний огляд ліфта, за результатами якого встановлено, що ліфт знаходиться в справному стані, що забезпечує його безпечну роботу. 31.03.2017 внесено запис про припинення експлуатації ліфта з 01.04.2017. 24.10.2019 внесено запис технічним експертом ОСОБА_6 про проведення позачергового технічного огляду ліфта у зв`язку з перерваною експлуатацією більше як 12 місяців, за результатами якого ліфт визнано придатним до подальшої експлуатації терміном до наступного огляду.

6. Згідно акта прийому-передачі ліфта на обслуговування № 11 від 28.10.2019, підписаного директором ТОВ "Смарт ліфт" ОСОБА_26 , електромеханіком з ліфтів ОСОБА_3 та власником ліфта ТОВ "Укрстандарт", було оглянуто ліфт електричний пасажирський, що розташований за адресою: м. Хмельницький, вул. Будівельників, 1 (3 під`їзд) та виявлено наступні недоліки: прострочене проходження ліфтом періодичного та технічного огляду (п. 9.4.1. ПББЕЛ); прострочене здійснення електровимірів, що передбачені п. 9.4.2. ПББЕЛ; необхідна заміна вкладишів кабіни та противаги; необхідна заміна частини маслянок; протікання сальника, основного редуктора, необхідна заміна; обірвана шпилька на бліну тормоза, бажано замінити для уникнення подальших пошкоджень. Також для зручності пасажирів бажано замінити освітлення в кабіні, встановивши LED-лампи, разом з цим не впливає на експлуатацію ліфта.

У паспорті ліфта 2410 (заводський 112982), що розташований по вул. Будівельників 1 (3 під`їзд), у відомостях про працівників, відповідальних за організацію робіт з технічного обслуговування і ремонту ліфтів (розділ 7 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказами № 194-А від 06.06.2012 та № 84-А від 26.02.2015 призначено виконуючим роботи ОСОБА_28 ; наказом № 50-А від 15.10.2019 - головного інженера ОСОБА_27

У відомостях про працівників, відповідальних за справний стан ліфта (розділ 8 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказами № 194-А від 06.06.2012 та № 54-А від 06.02.2014 призначено електромеханіків ОСОБА_35 та ОСОБА_9 ; наказом № 50-А від 15.10.2019 - ОСОБА_34

Технічним експертом ОСОБА_5 у розділі 10 паспорта ліфта 28.05.2012 внесено запис про проведення первинного повного технічного огляду ліфта, проведення випробування вантажем та відповідності ліфта вимогам ПББЕЛ. 09.07.2012 внесено запис, що згідно дозволу № 183.12.68 експлуатація ліфта дозволяється. 18.07.2012 внесено запис, що згідно дозволу № 183.12.68 експлуатація ліфта дозволяється. 09.07.2014 експертом з технічного огляду ОСОБА_11 проведено періодичний технічний огляд ліфта, за результатами якого встановлено, що ліфт знаходиться в справному стані, що забезпечує його безпечну роботу. 08.07.2016 експертом з технічного огляду ОСОБА_13 проведено періодичний технічний огляд ліфта, за результатами якого встановлено, що ліфт знаходиться в справному стані, що забезпечує його безпечну роботу. 31.03.2017 внесено запис про припинення експлуатації ліфта з 01.04.2017. 24.10.2019 внесено запис технічним експертом ОСОБА_6 про проведення позачергового технічного огляду ліфта у зв`язку з перерваною експлуатацією більше як 12 місяців, за результатами якого ліфт визнано придатним до подальшої експлуатації терміном до наступного огляду.

7. Згідно акта прийому-передачі ліфта на обслуговування № 12 від 28.10.2019, підписаного директором ТОВ "Смарт ліфт" ОСОБА_37 , електромеханіком з ліфтів ОСОБА_3 та власником ліфта ТОВ "Укрстандарт", було оглянуто ліфт електричний пасажирський, що розташований за адресою: м. Хмельницький, вул. Будівельників, 1 (4 під`їзд) та виявлено наступні недоліки: прострочене проходження ліфтом періодичного та технічного огляду (п. 9.4.1. ПББЕЛ); прострочене здійснення електровимірів, що передбачені п. 9.4.2. ПББЕЛ; необхідна заміна вкладишів кабіни та противаги; вийшов з ладу трансформатор ОДЗ; необхідна заміна частини маслянок; не функціонує контактор низу. Також для зручності пасажирів бажано замінити освітлення в кабіні, встановивши LED-лампи, разом з цим не впливає на експлуатацію ліфта.

У відомості дефектів та пошкоджень від 24.10.2019 (м. Хмельницький, вул. Будівельників, 1, під`їзд 4), складеної приватним підприємством "Ліфт-Захід", зазначено, що при огляді ліфта виявлені наступні недоліки: прострочене проходження ліфтом періодичного та технічного огляду (п. 9.4.1. ПББЕЛ); прострочене здійснення електровимірів, що передбачені п. 9.4.2. ПББЕЛ; необхідна заміна вкладишів кабіни та противаги; вийшов з ладу трансформатор ОДЗ; необхідна заміна частини маслянок; не функціонує контактор низу.

У паспорті ліфта 2411 (заводський 112986), що розташований по вул. Будівельників 1 (4 під`їзд), у відомостях про працівників, відповідальних за організацію робіт з технічного обслуговування і ремонту ліфтів (розділ 7 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказами № 194-А від 06.06.2012 та № 84-А від 26.02.2015 призначено виконуючим роботи ОСОБА_28 ; наказом № 50-А від 15.10.2019 - головного інженера ОСОБА_27

У відомостях про працівників, відповідальних за справний стан ліфта (розділ 8 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказами № 194-А від 06.06.2012 та № 54-А від 06.02.2014 призначено електромеханіків ОСОБА_35 та ОСОБА_9 ; наказом № 50-А від 15.10.2019 - ОСОБА_34

Технічним експертом ОСОБА_5 у розділі 10 паспорта ліфта 28.05.2012 внесено запис про проведення первинного повного технічного огляду ліфта, проведення випробування вантажем та відповідності ліфта вимогам ПББЕЛ. 09.07.2012 внесено запис, що згідно дозволу № 183.12.68 експлуатація ліфта дозволяється. 18.07.2012 внесено запис, що згідно дозволу № 183.12.68 експлуатація ліфта дозволяється. 09.07.2014 експертом з технічного огляду ОСОБА_11 проведено періодичний технічний огляд ліфта, за результатами якого встановлено, що ліфт знаходиться в справному стані, що забезпечує його безпечну роботу. 08.07.2016 експертом з технічного огляду ОСОБА_13 проведено періодичний технічний огляд ліфта, за результатами якого встановлено, що ліфт знаходиться в справному стані, що забезпечує його безпечну роботу. 31.03.2017 внесено запис про припинення експлуатації ліфта з 01.04.2017. 24.10.2019 внесено запис технічним експертом ОСОБА_6 про проведення позачергового технічного огляду ліфта у зв`язку з перерваною експлуатацією більше як 12 місяців, за результатами якого ліфт визнано придатним до подальшої експлуатації терміном до наступного огляду.

8. Згідно акта прийому-передачі ліфта на обслуговування № 13 від 28.10.2019, підписаного директором ТОВ "Смарт ліфт" ОСОБА_37 , електромеханіком з ліфтів ОСОБА_3 та власником ліфта ТОВ "Укрстандарт", було оглянуто ліфт електричний пасажирський, що розташований за адресою: м. Хмельницький, вул. Будівельників, 1 (5 під`їзд) та виявлено наступні недоліки: прострочене проходження ліфтом періодичного та технічного огляду (п. 9.4.1. ПББЕЛ); прострочене здійснення електровимірів, що передбачені п. 9.4.2. ПББЕЛ; необхідна заміна вкладишів кабіни та противаги; необхідна заміна частини маслянок; протікання сальника основного редуктора, необхідна заміна. Також для зручності пасажирів бажано замінити освітлення в кабіні, встановивши LED-лампи, разом з цим не впливає на експлуатацію ліфта.

У відомості дефектів та пошкоджень від 24.10.2019 (м. Хмельницький, вул. Будівельників, 1, під`їзд 5), складеної приватним підприємством "Ліфт-Захід", зазначено, що при огляді ліфта виявлені наступні недоліки: прострочене проходження ліфтом періодичного та технічного огляду (п. 9.4.1. ПББЕЛ); прострочене здійснення електровимірів, що передбачені п. 9.4.2. ПББЕЛ; необхідна заміна вкладишів кабіни та противаги; необхідна заміна частини маслянок; протікання сальника основного редуктора, необхідна заміна.

У паспорті ліфта 2412 (заводський 112981), що розташований по вул. Будівельників 1 (5 під`їзд), у відомостях про працівників, відповідальних за організацію робіт з технічного обслуговування і ремонту ліфтів (розділ 7 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказами № 194-А від 06.06.2012 та № 84-А від 26.02.2015 призначено виконуючим роботи ОСОБА_28 ; наказом № 50-А від 15.10.2019 - головного інженера ОСОБА_27

У відомостях про працівників, відповідальних за справний стан ліфта (розділ 8 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказами № 194-А від 06.06.2012 та № 54-А від 06.02.2014 призначено електромеханіків ОСОБА_35 та ОСОБА_9 ; наказом № 50-А від 15.10.2019 - ОСОБА_34

Технічним експертом ОСОБА_5 у розділі 10 паспорта ліфта 28.05.2012 внесено запис про проведення первинного повного технічного огляду ліфта, проведення випробування вантажем та відповідності ліфта вимогам ПББЕЛ. 09.07.2012 внесено запис, що згідно дозволу № 183.12.68 експлуатація ліфта дозволяється. 18.07.2012 внесено запис, що згідно дозволу № 183.12.68 експлуатація ліфта дозволяється. 09.07.2014 експертом з технічного огляду ОСОБА_11 проведено періодичний технічний огляд ліфта, за результатами якого встановлено, що ліфт знаходиться в справному стані, що забезпечує його безпечну роботу. 08.07.2016 експертом з технічного огляду ОСОБА_38 проведено періодичний технічний огляд ліфта, за результатами якого встановлено, що ліфт знаходиться в справному стані, що забезпечує його безпечну роботу. 31.03.2017 внесено запис про припинення експлуатації ліфта з 01.04.2017. 22.10.2019. внесено запис технічним експертом ОСОБА_6 про проведення позачергового технічного огляду ліфта у зв`язку з перерваною експлуатацією більше як 12 місяців, за результатами якого ліфт визнано придатним до подальшої експлуатації терміном до наступного огляду.

По вул. Будівельників, 2 .

9. Згідно акта прийому-передачі ліфта на обслуговування № 8 від 24.10.2019, підписаного директором ТОВ "Смарт ліфт" ОСОБА_26, електромеханіком з ліфтів ОСОБА_3 та власником ліфта ТОВ "Укрстандарт", було оглянуто 4 ліфти електричні пасажирські, що розташований за адресою: м. Хмельницький, вул. Будівельників, 2 та виявлено наступні недоліки: прострочене проходження ліфтом періодичного та технічного огляду (п. 9.4.1. ПББЕЛ); прострочене здійснення електровимірів, що передбачені п. 9.4.2. ПББЕЛ; необхідна заміна вкладишів кабіни та противаги; 4 під`їзд - зношена черв`ячна пара основного редуктора, протікає масло, потребує заміни.

У відомості дефектів та пошкоджень від 24.10.2019 ( м . Хмельницький, вул. Будівельників, 1, під`їзди 1-4), складеної приватним підприємством "Ліфт-Захід", зазначено, що при огляді ліфта виявлені наступні недоліки: прострочене проходження ліфтом періодичного та технічного огляду (п. 9.4.1. ПББЕЛ); прострочене здійснення електровимірів, що передбачені п. 9.4.2. ПББЕЛ; необхідна заміна вкладишів кабіни та противаги; 4 під`їзд - зношена черв`ячна пара основного редуктора, протікає масло, потребує заміни.

У паспорті ліфта 2443 (заводський 122093), що розташований по вул. Будівельників, 2 (1 під`їзд), у відомостях про працівників, відповідальних за організацію робіт з технічного обслуговування і ремонту ліфтів (розділ 7 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказами № 38-А від 25.01.2013 та № 184-А від 26.02.2015 призначено виконуючим роботи ОСОБА_28 ; наказом № 50-А від 15.10.2019 - головного інженера ОСОБА_27

У відомостях про працівників, відповідальних за справний стан ліфта (розділ 8 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказами № 38-А від 25.01.2013 та № 54-А від 06.02.2014 призначено електромеханіка ОСОБА_16 ; наказом № 50-А від 15.10.2019 - ОСОБА_34

Технічним експертом ОСОБА_5 у розділі 10 паспорта ліфта 04.02.2013 внесено запис про проведення періодичного технічного огляду ліфта, проведення випробування вантажем та відповідності ліфта вимогам ПББЕЛ. 13.04.2013 внесено запис, що згідно дозволу № 154.10.68-45.34.0 від 19.10.2015 введено ліфт в експлуатацію. 04.02.2015 експертом з технічного огляду ОСОБА_11 проведено періодичний технічний огляд ліфта, за результатами якого встановлено, що ліфт знаходиться в справному стані, що забезпечує його безпечну роботу. 06.02.2017 експертом з технічного огляду ОСОБА_13 проведено періодичний технічний огляд ліфта, за результатами якого встановлено, що ліфт знаходиться в справному стані, що забезпечує його безпечну роботу. 31.03.2017 внесено запис про припинення експлуатації ліфта з 01.04.2017. 21.10.2019 внесено запис технічним експертом ОСОБА_17 про проведення позачергового технічного огляду ліфта у зв`язку з перерваною експлуатацією більше як 12 місяців, за результатами якого ліфт визнано придатним до подальшої експлуатації терміном до наступного огляду.

10. У паспорті ліфта 2444 (заводський 122094), що розташований по вул. Будівельників, 2 (2 під`їзд), у відомостях про працівників, відповідальних за організацію робіт з технічного обслуговування і ремонту ліфтів (розділ 7 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказами № 38-А від 25.01.2013 та № 84-А від 26.02.2015 призначено виконуючим роботи ОСОБА_28 ; наказом № 50-А від 15.10.2019 - головного інженера ОСОБА_27

У відомостях про працівників, відповідальних за справний стан ліфта (розділ 8 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказами № 38-А від 25.01.2013 та № 54-А від 06.02.2014 призначено електромеханіка ОСОБА_16 ; наказом № 50-А від 15.10.2019 - ОСОБА_34

Технічним експертом ОСОБА_5 у розділі 10 паспорта ліфта 04.02.2013 внесено запис про проведення періодичного технічного огляду ліфта, проведення випробування вантажем та відповідності ліфта вимогам ПББЕЛ. 30.04.2013 внесено запис, що згідно дозволу № 154.10.68-45.34.0 від 19.10.2015 введено ліфт в експлуатацію. 04.02.2015 експертом з технічного огляду ОСОБА_11 проведено періодичний технічний огляд ліфта, за результатами якого встановлено, що ліфт знаходиться в справному стані, що забезпечує його безпечну роботу. 04.02.2017 експертом з технічного огляду ОСОБА_13 проведено періодичний технічний огляд ліфта, за результатами якого встановлено, що ліфт знаходиться в справному стані, що забезпечує його безпечну роботу. 31.03.2017 внесено запис про припинення експлуатації ліфта з 01.04.2017 21.10.2019 внесено запис технічним експертом ОСОБА_17 про проведення позачергового технічного огляду ліфта у зв`язку з перерваною експлуатацією більше як 12 місяців, за результатами якого ліфт визнано придатним до подальшої експлуатації терміном до наступного огляду.

11. У паспорті ліфта 2445 (заводський 119574), що розташований по вул. Будівельників, 2 (3 під`їзд), у відомостях про працівників, відповідальних за організацію робіт з технічного обслуговування і ремонту ліфтів (розділ 7 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказами № 37-А від 25.01.2013 та № 84-А від 26.02.2015 призначено виконуючим роботи ОСОБА_28 ; наказом № 50-А від 15.10.2019 - головного інженера ОСОБА_27

У відомостях про працівників, відповідальних за справний стан ліфта (розділ 8 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказами № 37-А від 25.01.2013 та № 54-А від 06.02.2014 призначено електромеханіка ОСОБА_16 ; наказом № 50-А від 19.10.2019 - ОСОБА_34

Технічним експертом ОСОБА_5 у розділі 10 паспорта ліфта 04.02.2013 внесено запис про проведення періодичного технічного огляду ліфта, проведення випробування вантажем та відповідності ліфта вимогам ПББЕЛ. 30.04.2013 внесено запис, що згідно дозволу № 154.10.68-45.34.0 від 19.10.2015 введено ліфт в експлуатацію. 04.02.2015 експертом з технічного огляду ОСОБА_11 проведено періодичний технічний огляд ліфта, за результатами якого встановлено, що ліфт знаходиться в справному стані, що забезпечує його безпечну роботу. 06.02.2017 експертом з технічного огляду ОСОБА_13 проведено періодичний технічний огляд ліфта, за результатами якого встановлено, що ліфт знаходиться в справному стані, що забезпечує його безпечну роботу. 31.03.2017 внесено запис про припинення експлуатації ліфта з 01.04.2017. 21.10.2019 внесено запис технічним експертом ОСОБА_17 про проведення позачергового технічного огляду ліфта у зв`язку з перерваною експлуатацією більш як 12 місяців, за результатами якого ліфт визнано придатним до подальшої експлуатації терміном до наступного огляду.

12. У паспорті ліфта 2446 (заводський 119572), що розташований по вул . Будівельників , 2 (4 під`їзд), у відомостях про працівників, відповідальних за організацію робіт з технічного обслуговування і ремонту ліфтів (розділ 7 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказами № 38-А від 25.01.2013 та № 84-А від 26.02.2015 призначено виконуючим роботи ОСОБА_28 ; наказом № 50-А від 15.10.2019 - головного інженера ОСОБА_27

У відомостях про працівників, відповідальних за справний стан ліфта (розділ 8 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказами № 38-А від 25.01.2013 призначено електромеханіка ОСОБА_16 ; наказом № 50-А від 15.10.2019 - ОСОБА_34

Технічним експертом ОСОБА_5 у розділі 10 паспорта ліфта 04.02.2013 внесено запис про проведення періодичного технічного огляду ліфта, проведення випробування вантажем та відповідності ліфта вимогам ПББЕЛ. 30.04.2013 внесено запис, що згідно дозволу № 154.10.68-45.34.0 від 19.10.2015 введено ліфт в експлуатацію. 04.02.2015 експертом з технічного огляду ОСОБА_11 проведено періодичний технічний огляд ліфта, за результатами якого встановлено, що ліфт знаходиться в справному стані, що забезпечує його безпечну роботу. 06.02.2017 експертом з технічного огляду ОСОБА_38 проведено періодичний технічний огляд ліфта, за результатами якого встановлено, що ліфт знаходиться в справному стані, що забезпечує його безпечну роботу. 31.03.2017 внесено запис про припинення експлуатації ліфта з 01.04.2017. 25.10.2019 внесено запис технічним експертом ОСОБА_6 про проведення позачергового технічного огляду ліфта у зв`язку з перерваною експлуатацією більше як 12 місяців, за результатами якого ліфт визнано придатним до подальшої експлуатації терміном до наступного огляду.

По вул . Будівельників, 3 .

13. Згідно акта прийому-передачі ліфта на обслуговування № 7 від 24.10.2019, підписаного директором ТОВ "Смарт ліфт" ОСОБА_26, електромеханіком з ліфтів ОСОБА_3 та власником ліфта ТОВ "Укрстандарт", було оглянуто 5 ліфтів електричних пасажирських, що розташований за адресою: м. Хмельницький, вул. Будівельників, 3 та виявлено наступні недоліки: прострочене проходження ліфтом періодичного та технічного огляду (п. 9.4.1. ПББЕЛ); прострочене здійснення електровимірів, що передбачені п. 9.4.2. ПББЕЛ; необхідна заміна вкладишів кабіни та противаги; зношені сальники, підтікають редуктора.

У відомості дефектів та пошкоджень від 24.10.2019 (м. Хмельницький, вул. Будівельників, 3, під`їзди 1-5), складеної приватним підприємством "Ліфт-Захід", зазначено, що при огляді ліфта виявлені наступні недоліки: прострочене проходження ліфтом періодичного та технічного огляду (п. 9.4.1. ПББЕЛ); прострочене здійснення електровимірів, що передбачені п. 9.4.2. ПББЕЛ; необхідна заміна вкладишів кабіни та противаги; зношені сальники, підтікають редуктора.

У паспорті ліфта 2464 (заводський 138389), що розташований по вул. Будівельників , 3 (1 під`їзд), у відомостях про працівників, відповідальних за організацію робіт з технічного обслуговування і ремонту ліфтів (розділ 7 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказами № 212-А та № 84-А від 26.02.2015 призначено виконуючим роботи ОСОБА_28 ; наказом № 50-А від 15.10.2019 - головного інженера ОСОБА_27

У відомостях про працівників, відповідальних за справний стан ліфта (розділ 8 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказами № 212-А та № 54-А від 06.02.2014 призначено електромеханіка ОСОБА_16 ; наказом № 50-А від 15.10.2019 - ОСОБА_34

Технічним експертом ОСОБА_5 у розділі 10 паспорта ліфта 03.09.2013 внесено запис про проведення первинного повного технічного огляду ліфта, проведення випробування вантажем та відповідності ліфта вимогам ПББЕЛ. 11.09.2013 та 13.09.2013 внесено записи, що згідно дозволу № 153.10.68-45.34.0 від 19.10.2010 введено ліфт в експлуатацію. 03.09.2015 експертом з технічного огляду ОСОБА_13 проведено періодичний технічний огляд ліфта, за результатами якого встановлено, що ліфт знаходиться в справному стані, що забезпечує його безпечну роботу. 31.03.2017 внесено запис про припинення експлуатації ліфта з 01.04.2017. 21.10.2019 внесено запис технічним експертом ОСОБА_17 про проведення позачергового технічного огляду ліфта у зв`язку з перерваною експлуатацією більше як 12 місяців, за результатами якого ліфт визнано придатним до подальшої експлуатації терміном до наступного огляду.

14. У паспорті ліфта 2465 (заводський 138391), що розташований по вул. Будівельників, 3 (2 під`їзд), у відомостях про працівників, відповідальних за організацію робіт з технічного обслуговування і ремонту ліфтів (розділ 7 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказами № 212-А та № 84-А від 26.02.2015 призначено виконуючим роботи ОСОБА_28 ; наказом № 50-А від 15.10.2019 - головного інженера ОСОБА_27

У відомостях про працівників, відповідальних за справний стан ліфта (розділ 8 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказами № 212-А та № 54-А від 06.02.2014 призначено електромеханіка ОСОБА_16 ; наказом № 50-А від 15.10.2019 - ОСОБА_34

Технічним експертом ОСОБА_5 у розділі 10 паспорта ліфта 03.09.2013 внесено запис про проведення первинного повного технічного огляду ліфта, проведення випробування вантажем та відповідності ліфта вимогам ПББЕЛ. 11.09.2013 та 13.09.2013 внесено записи, що згідно дозволу № 153.10.68-45.34.0 від 19.10.2010 введено ліфт в експлуатацію. 03.09.2015 експертом з технічного огляду ОСОБА_13 проведено періодичний технічний огляд ліфта, за результатами якого встановлено, що ліфт знаходиться в справному стані, що забезпечує його безпечну роботу. 31.03.2017 внесено запис про припинення експлуатації ліфта з 01.04.2017. 29.10.2019 внесено запис технічним експертом ОСОБА_17 про проведення позачергового технічного огляду ліфта у зв`язку з перерваною експлуатацією більше як 12 місяців, за результатами якого ліфт визнано придатним до подальшої експлуатації терміном до наступного огляду.

15. У паспорті ліфта 2466 (заводський 138390), що розташований по вул. Будівельників, 3 (3 під`їзд), у відомостях про працівників, відповідальних за організацію робіт з технічного обслуговування і ремонту ліфтів (розділ 7 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказами № 212-А та № 84-А від 26.02.2015 призначено виконуючим роботи ОСОБА_28 ; наказом № 50-А від 15.10.2019 - головного інженера ОСОБА_27

У відомостях про працівників, відповідальних за справний стан ліфта (розділ 8 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказами № 212-А та № 54-А від 06.02.2014 призначено електромеханіка ОСОБА_16 ; наказом № 50-А від 15.10.2019 - ОСОБА_34

Технічним експертом ОСОБА_5 у розділі 10 паспорта ліфта 03.09.2013 внесено запис про проведення первинного повного технічного огляду ліфта, проведення випробування вантажем та відповідності ліфта вимогам ПББЕЛ. 11.09.2013 та 13.09.2013 внесено записи, що згідно дозволу № 153.10.68-45.34.0 від 19.10.2010 введено ліфт в експлуатацію. 03.09.2015 експертом з технічного огляду ОСОБА_13 проведено періодичний технічний огляд ліфта, за результатами якого встановлено, що ліфт знаходиться в справному стані, що забезпечує його безпечну роботу. 31.03.2017 внесено запис про припинення експлуатації ліфта з 01.04.2017. 29.10.2019 внесено запис технічним експертом ОСОБА_6 про проведення позачергового технічного огляду ліфта у зв`язку з перерваною експлуатацією більше як 12 місяців, за результатами якого ліфт визнано придатним до подальшої експлуатації терміном до наступного огляду.

16. У паспорті ліфта 2467 (заводський 138392), що розташований по вул. Будівельників, 3 (4 під`їзд), у відомостях про працівників, відповідальних за організацію робіт з технічного обслуговування і ремонту ліфтів (розділ 7 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказами № 212-А від 01.07.2013 та № 84-А від 26.02.2015 призначено виконуючим роботи ОСОБА_28 ; наказом № 50-А від 15.10.2019 - головного інженера ОСОБА_27

У відомостях про працівників, відповідальних за справний стан ліфта (розділ 8 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказами № 212-А від 01.07.2013 та № 54-А від 06.02.2014 призначено електромеханіка ОСОБА_16 ; наказом № 50-А від 15.10.2019 - ОСОБА_34

Технічним експертом ОСОБА_5 у розділі 10 паспорта ліфта 03.09.2013 внесено запис про проведення первинного повного технічного огляду ліфта, проведення випробування вантажем та відповідності ліфта вимогам ПББЕЛ. 11.09.2013 та 13.09.2013 внесено записи, що згідно дозволу № 153.10.68-45.34.0 від 19.10.2010 введено ліфт в експлуатацію. 03.09.2015 експертом з технічного огляду ОСОБА_13 проведено періодичний технічний огляд ліфта, за результатами якого встановлено, що ліфт знаходиться в справному стані, що забезпечує його безпечну роботу. 31.03.2017 внесено запис про припинення експлуатації ліфта з 01.04.2017. 29.10.2019 внесено запис технічним експертом ОСОБА_6 про проведення позачергового технічного огляду ліфта у зв`язку з перерваною експлуатацією більше як 12 місяців, за результатами якого ліфт визнано придатним до подальшої експлуатації терміном до наступного огляду.

17. У паспорті ліфта 2468 (заводський 139288), що розташований по вул . Будівельників , 3 (5 під`їзд), у відомостях про працівників, відповідальних за організацію робіт з технічного обслуговування і ремонту ліфтів (розділ 7 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказом № 84-А від 26.02.2015 призначено виконуючим роботи ОСОБА_28 ; наказом № 50-А від 15.10.2019 - головного інженера ОСОБА_27

У відомостях про працівників, відповідальних за справний стан ліфта (розділ 8 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказом № 54-А від 06.02.2014 призначено електромеханіка ОСОБА_16 ; наказом № 50-А від 15.10.2019 - ОСОБА_34

Технічним експертом ОСОБА_5 у розділі 10 паспорта ліфта 03.09.2013 внесено запис про проведення первинного повного технічного огляду ліфта, проведення випробування вантажем та відповідності ліфта вимогам ПББЕЛ. 11.09.2013 та 13.09.2013 внесено записи, що згідно дозволу № 153.10.68-45.34.0 від 19.10.2010 введено ліфт в експлуатацію. 03.09.2015 експертом з технічного огляду ОСОБА_13 проведено періодичний технічний огляд ліфта, за результатами якого встановлено, що ліфт знаходиться в справному стані, що забезпечує його безпечну роботу. 31.03.2017 внесено запис про припинення експлуатації ліфта з 01.04.2017. 23.10.2019 внесено запис технічним експертом ОСОБА_17 про проведення позачергового технічного огляду ліфта у зв`язку з перерваною експлуатацією більше як 12 місяців, за результатами якого ліфт визнано придатним до подальшої експлуатації терміном до наступного огляду.

По вул . Будівельників, 4 .

18. Згідно акта прийому-передачі ліфта на обслуговування № 6 від 24.10.2019, підписаного директором ТОВ "Смарт ліфт" ОСОБА_26, електромеханіком з ліфтів ОСОБА_3 та власником ліфта ТОВ "Укрстандарт", було оглянуто 4 ліфти електричні пасажирські, що розташований за адресою: м. Хмельницький, вул. Будівельників, 3 та виявлено наступні недоліки: прострочене проходження ліфтом періодичного та технічного огляду (п. 9.4.1. ПББЕЛ); прострочене здійснення електровимірів, що передбачені п. 9.4.2. ПББЕЛ; необхідна заміна вкладишів кабіни та противаги.

У відомості дефектів та пошкоджень від 24.10.2019 (м. Хмельницький, вул. Будівельників, 4, під`їзди 1-4), складеної приватним підприємством "Ліфт-Захід", зазначено, що при огляді ліфта виявлені наступні недоліки: прострочене проходження ліфтом періодичного та технічного огляду (п. 9.4.1. ПББЕЛ); прострочене здійснення електровимірів, що передбачені п. 9.4.2. ПББЕЛ; необхідна заміна вкладишів кабіни та противаги.

У паспорті ліфта 2492 (заводський 156904), що розташований по вул. Будівельників, 4 (1 під`їзд), у відомостях про працівників, відповідальних за організацію робіт з технічного обслуговування і ремонту ліфтів (розділ 7 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказами № 365 А від 05.12.2012 та № 84-А від 26.02.2015 призначено виконуючим роботи ОСОБА_28 ; наказом № 50-А від 15.10.2019 - головного інженера ОСОБА_27

У відомостях про працівників, відповідальних за справний стан ліфта (розділ 8 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказами № 365 А від 05.12.2012 та № 84-А від 26.02.2015 призначено електромеханіків ОСОБА_42 та ОСОБА_16 ; наказом № 50-А від 15.10.2019 - ОСОБА_34

Технічним експертом ОСОБА_5 у розділі 10 паспорта ліфта 05.12.2013 внесено запис про проведення первинного повного технічного огляду ліфта, проведення випробування вантажем та відповідності ліфта вимогам ПББЕЛ. 13.06.2014 внесено записи, що згідно дозволу № 153.10.68-45.34.0 від 19.10.2010 введено ліфт в експлуатацію. 07.12.2015 експертом з технічного огляду ОСОБА_13 проведено періодичний технічний огляд ліфта, за результатами якого встановлено, що ліфт знаходиться в справному стані, що забезпечує його безпечну роботу. 31.03.2017 внесено запис про припинення експлуатації ліфта з 01.04.2017. 22.10.2019 внесено запис технічним експертом ОСОБА_6 про проведення позачергового технічного огляду ліфта у зв`язку з перерваною експлуатацією більше як 12 місяців, за результатами якого ліфт визнано придатним до подальшої експлуатації терміном до наступного огляду.

19. У паспорті ліфта 2493 (заводський 156905), що розташований по вул. Будівельників, 4 (2 під`їзд), у відомостях про працівників, відповідальних за організацію робіт з технічного обслуговування і ремонту ліфтів (розділ 7 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказами № 365-А від 05.12.2012 та № 84-А від 26.02.2015 призначено виконуючим роботи ОСОБА_28 ; наказом № 50-А від 15.10.2019 - головного інженера ОСОБА_27

У відомостях про працівників, відповідальних за справний стан ліфта (розділ 8 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказами № 365-А від 05.12.2012 та № 54-А від 06.02.2014 призначено електромеханіків ОСОБА_42 та ОСОБА_39 ; наказом № 50-А від 15.10.2019 - ОСОБА_41

Технічним експертом ОСОБА_5 у розділі 10 паспорта ліфта 05.12.2013 внесено запис про проведення первинного повного технічного огляду ліфта, проведення випробування вантажем та відповідності ліфта вимогам ПББЕЛ. 07.12.2015 експертом з технічного огляду ОСОБА_43 проведено періодичний технічний огляд ліфта, за результатами якого встановлено, що ліфт знаходиться в справному стані, що забезпечує його безпечну роботу. 31.03.2017 внесено запис про припинення експлуатації ліфта з 01.04.2017. 23.10.2019 внесено запис технічним експертом ОСОБА_6 про проведення позачергового технічного огляду ліфта у зв`язку з перерваною експлуатацією більше як 12 місяців, за результатами якого ліфт визнано придатним до подальшої експлуатації терміном до наступного огляду.

20. У паспорті ліфта 2582, що розташований по вул. Будівельників, 4 (3 під`їзд), у відомостях про працівників, відповідальних за організацію робіт з технічного обслуговування і ремонту ліфтів (розділ 7 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказом № 16-07-01 від 16.07.2015 призначено інженера ОСОБА_1 ; наказом № 50-А від 15.10.2019 - головного інженера ОСОБА_27

У відомостях про працівників, відповідальних за справний стан ліфта (розділ 8 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказами № 16-07-01 від 16.07.2015 призначено електромеханіка ОСОБА_40; наказом № 50-А від 15.10.2019 - ОСОБА_41

Технічним експертом ОСОБА_5 у розділі 10 паспорта ліфта 15.04.2015 внесено запис про проведення первинного повного технічного огляду ліфта, проведення випробування вантажем та відповідності ліфта вимогам ПББЕЛ. 23.10.2019 внесено запис технічним експертом ОСОБА_31 про проведення позачергового технічного огляду ліфта у зв`язку з перерваною експлуатацією більше як 12 місяців, за результатами якого ліфт визнано придатним до подальшої експлуатації терміном до наступного огляду.

21. У паспорті ліфта 2583, що розташований по вул. Будівельників, 4 (4 під`їзд), у відомостях про працівників, відповідальних за організацію робіт з технічного обслуговування і ремонту ліфтів (розділ 7 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказом № 16-07-01 від 16.07.2015 призначено інженера ОСОБА_1 ; наказом № 50-А від 15.10.2019 - головного інженера ОСОБА_27

У відомостях про працівників, відповідальних за справний стан ліфта (розділ 8 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказом № 16-07-01 від 16.07.2015 призначено електромеханіка ОСОБА_30; наказом № 50-А від 15.10.2019 - ОСОБА_41

Технічним експертом ОСОБА_5 у розділі 10 паспорта ліфта 02.02.2015 внесено запис про проведення первинного повного технічного огляду ліфта, проведення випробування вантажем та відповідності ліфта вимогам ПББЕЛ. 28.10.2019 внесено запис технічним експертом ОСОБА_31 про проведення позачергового технічного огляду ліфта у зв`язку з перерваною експлуатацією більше як 12 місяців, за результатами якого ліфт визнано придатним до подальшої експлуатації терміном до наступного огляду.

По вул . Будівельників, 4/1 .

22. Згідно акта прийому-передачі ліфта на обслуговування № 3 від 17.10.2019, підписаного директором ТОВ "Смарт ліфт" ОСОБА_44 , електромеханіком з ліфтів ОСОБА_3 та власником ліфта ТОВ "Укрстандарт", було оглянуто ліфт електричний пасажирський, що розташований за адресою: м. Хмельницький, вул. Будівельників, 4 /1 та виявлено наступні недоліки: прострочене проходження ліфтом періодичного та технічного огляду (п. 9.4.1. ПББЕЛ); прострочене здійснення електровимірів, що передбачені п. 9.4.2. ПББЕЛ; необхідна заміна вкладишів кабіни; розкручений поріг кабіни, через що можлива аварійна зупинка ліфта; у паспортах відсутні записи відповідальних осіб, які мають вноситись відповідно до вимог Правил будови та безпечної експлуатації ліфтів.

У відомості дефектів та пошкоджень від 24.10.2019 ( м . Хмельницький, вул. Будівельників, 4/1), складеної приватним підприємством "Ліфт-Захід", зазначено, що при огляді ліфта виявлені наступні недоліки: прострочене проходження ліфтом періодичного та технічного огляду (п. 9.4.1. ПББЕЛ); прострочене здійснення електровимірів, що передбачені п. 9.4.2. ПББЕЛ; необхідна заміна вкладишів кабіни; розкручений поріг кабіни, через що можлива аварійна зупинка ліфта; у паспортах відсутні записи відповідальних осіб, які мають вноситись відповідно до вимог Правил будови та безпечної експлуатації ліфтів.

У паспорті ліфта 2665, що розташований по вул. Будівельників, 4, у відомостях про працівників, відповідальних за організацію робіт з технічного обслуговування і ремонту ліфтів (розділ 7 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказом № 16-07-01 від 16.07.2015 призначено інженера ОСОБА_1 ; наказом № 50-А від 15.10.2019 - головного інженера ОСОБА_27

У відомостях про працівників, відповідальних за справний стан ліфта (розділ 8 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказом № 16-07-01 від 16.07.2015 призначено механіка ОСОБА_30; наказом № 50-А від 15.10.2019 - ОСОБА_34

Технічним експертом ОСОБА_5 у розділі 10 паспорта ліфта 30.08.2016 внесено запис про проведення первинного повного технічного огляду ліфта, проведення випробування вантажем та відповідності ліфта вимогам ПББЕЛ. 13.06.2014 внесено записи, що згідно дозволу № 153.10.68-45.34.0 від 19.10.2010 введено ліфт в експлуатацію. 28.10.2019 внесено запис технічним експертом ОСОБА_31 про проведення позачергового технічного огляду ліфта у зв`язку з перерваною експлуатацією більше як 12 місяців, за результатами якого ліфт визнано придатним до подальшої експлуатації терміном до наступного огляду.

По вул . Будівельників, 4/2 .

23. Згідно акта прийому-передачі ліфта на обслуговування № 4 від 17.10.2019, підписаного директором ТОВ "Смарт ліфт" ОСОБА_26, електромеханіком з ліфтів ОСОБА_3 та власником ліфта ТОВ "Укрстандарт", було оглянуто 2 ліфти електричні пасажирські, що розташований за адресою: м. Хмельницький, вул. Будівельників, 4 /2 та виявлено наступні недоліки: прострочене проходження ліфтом періодичного та технічного огляду (п. 9.4.1. ПББЕЛ); прострочене здійснення електровимірів, що передбачені п. 9.4.2. ПББЕЛ; відчеплений захист канатотягового шківа; у паспортах відсутні записи відповідальних осіб, які мають вноситись відповідно до вимог Правил будови та безпечної експлуатації ліфтів.

У відомості дефектів та пошкоджень від 24.10.2019 (м. Хмельницький, вул. Будівельників, 4/1, 2 шт.), складеної приватним підприємством "Ліфт-Захід", зазначено, що при огляді ліфта виявлені наступні недоліки: прострочене проходження ліфтом періодичного та технічного огляду (п. 9.4.1. ПББЕЛ); прострочене здійснення електровимірів, що передбачені п. 9.4.2. ПББЕЛ; відчеплений захист канатотягового шківа; у паспортах відсутні записи відповідальних осіб, які мають вноситись відповідно до вимог Правил будови та безпечної експлуатації ліфтів.

У паспорті ліфта 2748 (заводський номер 190911), що розташований по вул. Будівельників, 4/ 2 (1 під`їзд), у відомостях про працівників, відповідальних за організацію робіт з технічного обслуговування і ремонту ліфтів (розділ 7 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказом (не зазначено) призначено інженера ОСОБА_29; наказом № 50-А від 15.10.2019 - головного інженера ОСОБА_27

У відомостях про працівників, відповідальних за справний стан ліфта (розділ 8 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказом (не зазначено) призначено механіків Сімловича О . В. та ОСОБА_16 ; наказом № 50-А від 15.10.2019 - ОСОБА_41

Технічним експертом ОСОБА_5 у розділі 10 паспорта ліфта 26.06.2017 внесено запис про проведення первинного повного технічного огляду ліфта, проведення випробування вантажем та відповідності ліфта вимогам ПББЕЛ. 21.10.2019 внесено запис технічним експертом ОСОБА_6 про проведення позачергового технічного огляду ліфта у зв`язку з перерваною експлуатацією більше як 12 місяців, за результатами якого ліфт визнано придатним до подальшої експлуатації терміном до наступного огляду.

24. У паспорті ліфта 2749 (заводський номер 190910), що розташований по вул. Будівельників, 4/2 (2 під`їзд), у відомостях про працівників, відповідальних за організацію робіт з технічного обслуговування і ремонту ліфтів (розділ 7 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказом (не зазначено) призначено головного інженера ОСОБА_1; наказом № 50-А від 15.10.2019 - головного інженера ОСОБА_27

У відомостях про працівників, відповідальних за справний стан ліфта (розділ 8 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказом (не зазначено) призначено механіків Сімловича О.В. та ОСОБА_16 ; наказом № 50-А від 15.10.2019 - ОСОБА_41

Технічним експертом ОСОБА_5 у розділі 10 паспорта ліфта 26.06.2017 внесено запис про проведення первинного повного технічного огляду ліфта, проведення випробування вантажем та відповідності ліфта вимогам ПББЕЛ. 21.10.2019 внесено запис технічним експертом ОСОБА_6 про проведення позачергового технічного огляду ліфта у зв`язку з перерваною експлуатацією більше як 12 місяців, за результатами якого ліфт визнано придатним до подальшої експлуатації терміном до наступного огляду.

По вул . Будівельників, 5/1 .

25. Згідно акта прийому-передачі ліфта на обслуговування № 5 від 17.10.2019, підписаного директором ТОВ "Смарт ліфт" ОСОБА_26, електромеханіком з ліфтів ОСОБА_3 та власником ліфта ТОВ "Укрстандарт", було оглянуто 2 ліфти електричні пасажирські, що розташований за адресою: м. Хмельницький, вул. Будівельників, 5 /1 та виявлено наступні недоліки: прострочене проходження ліфтом періодичного та технічного огляду (п. 9.4.1. ПББЕЛ); прострочене здійснення електровимірів, що передбачені п. 9.4.2. ПББЕЛ; у паспортах відсутні записи відповідальних осіб, які мають вноситись відповідно до вимог Правил будови та безпечної експлуатації ліфтів.

У відомості дефектів та пошкоджень від 24.10.2019 ( м . Хмельницький, вул. Будівельників, 5/1), складеної приватним підприємством "Ліфт-Захід", зазначено, що при огляді ліфта виявлені наступні недоліки: прострочене проходження ліфтом періодичного та технічного огляду (п. 9.4.1. ПББЕЛ); прострочене здійснення електровимірів, що передбачені п. 9.4.2. ПББЕЛ; у паспортах відсутні записи відповідальних осіб, які мають вноситись відповідно до вимог Правил будови та безпечної експлуатації ліфтів.

У паспорті ліфта 2816 (заводський номер 218235), що розташований по вул. Будівельників, 5/1, у відомостях про працівників, відповідальних за організацію робіт з технічного обслуговування і ремонту ліфтів (розділ 7 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказом (не зазначено) призначено головного інженера ОСОБА_1; наказом № 50-А від 15.10.2019 - головного інженера ОСОБА_27

У відомостях про працівників, відповідальних за справний стан ліфта (розділ 8 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказом № 50-А від 15.10.2019 призначено електромеханіка ОСОБА_41

Технічним експертом ОСОБА_5 у розділі 10 паспорта ліфта 14.09.2018 внесено запис про проведення первинного повного технічного огляду ліфта, проведення випробування вантажем та відповідності ліфта вимогам ПББЕЛ. 21.10.2019 внесено запис технічним експертом ОСОБА_6 про проведення позачергового технічного огляду ліфта у зв`язку з перерваною експлуатацією більше як 12 місяців, за результатами якого ліфт визнано придатним до подальшої експлуатації терміном до наступного огляду.

26. У паспорті ліфта 2817 (заводський номер 218234), що розташований по вул. Будівельників, 5/ 1, у відомостях про працівників, відповідальних за організацію робіт з технічного обслуговування і ремонту ліфтів (розділ 7 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказом (не зазначено) призначено головного інженера ОСОБА_1; наказом № 50-А від 15.10.2019 - головного інженера ОСОБА_27

У відомостях про працівників, відповідальних за справний стан ліфта (розділ 8 паспорта ліфта) містяться наступні відмітки: наказом № 50-А від 15.10.2019 призначено електромеханіка ОСОБА_41

Технічним експертом ОСОБА_5 у розділі 10 паспорта ліфта 14.09.2018 внесено запис про проведення первинного повного технічного огляду ліфта, проведення випробування вантажем та відповідності ліфта вимогам ПББЕЛ.

На підставі перелічених вище доказів позивач стверджує, що відповідачем належним чином не виконувались роботи з технічного обслуговування ліфтів, відповідач не виконував взяті на себе за Договором підряду на технічне обслуговування та ремонт ліфтів і диспетчерських систем № 2 від 28.02.2017 зобов`язання, отже безпідставно отримував кошти, сплачені позивачем на виконання цього договору. Окрім того, позивач стверджує, що невиконання відповідачем своїх обов`язків за Договором № 2 від 28.02.2017 призвело до вимушеного звертання позивача до спеціалізованих організацій, що мало наслідком понесення позивачем додаткових витрат на оплату їх послуг. За сукупністю наведених обставин позивач звернувся до суду з даним позовом.

Наказом від 05.06.2017р. № 13 товариства з обмеженою відповідальністю "Будфаворит" призначено електромеханіка ОСОБА_24 відповідальним за організацію ремонту і технічне обслуговування ліфтів за адресами: вул. Будівельників, 2 (під. 1-4), вул. Будівельників, 3 (під. 1-5), вул. Будівельників, 4 (під 1-2), вул. Зарічанська, 10/5 (під 1), вул. Зарічанська , 14/4 А (під. 1-2), вул. П. Мирного, 1 (під 1-2), вул. Вінницьке шосе, 1/7 (під. 1-3).

Наказом № 1 від 02.01.2018р. товариства з обмеженою відповідальністю "Будфаворит" електромеханіків ОСОБА_25 , ОСОБА_24 закріплено за ліфтами товариства з обмеженою відповідальністю "Укрстандарт" (вул. Будівельників, 1-6; вул. Зарічанська, 10/5, 14/4а). Обов`язки відповідального за ремонт і технічне обслуговування ліфтів покладено на ОСОБА_23

Наказом № 2 від 02.01.2019р. товариства з обмеженою відповідальністю "Будфаворит" електромеханіків ОСОБА_25 , ОСОБА_24 закріплено за ліфтами товариства з обмеженою відповідальністю "Укрстандарт" (вул. Будівельників, 1-6, 4/2, 5/1, вул. Зарічанська, 10/5, 14/4а). Обов`язки відповідального за ремонт, технічне обслуговування та організацію експлуатації ліфтів залишено за директором М. Довгалюком.

Товариством з обмеженою відповідальністю "Будфаворит" надано калькуляцію вартості технічного обслуговування 25 ліфтів, які знаходяться на балансі замовника за адресою: вул. Будівельників, 1-6, 4/2, 5/1, вул. Зарічанська, 10/5, 14/4а, середньомісячна вартість техобслуговування і ремонт яких складає 1000,00 грн., а також довідку про придбання ТМЦ в період з 01.10.2018р. по 30.10.2019р. на загальну суму 28428,74 грн.

Норми права, застосовані судом, оцінка доказів (визнання більш вірогідними), аргументів, наведених учасниками справи, та висновки щодо порушення, не визнання або оспорення прав чи інтересів, за захистом яких мало місце звернення до суду.

Частиною 1 статті 1212 Цивільного кодексу України встановлено, що особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов`язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов`язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала. Положення цієї глави застосовуються незалежно від того, чи безпідставне набуття або збереження майна було результатом поведінки набувача майна, потерпілого, інших осіб чи наслідком події. Положення Глави 83 ЦК України застосовуються також до вимог про: 1) повернення виконаного за недійсним правочином; 2) витребування майна власником із чужого незаконного володіння; 3) повернення виконаного однією із сторін у зобов`язанні; 4) відшкодування шкоди особою, яка незаконно набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи.

З тексту даної статті слідує, що вимога про повернення майна, набутого без достатньої правової підстави може бути пред`явлена набувачу майна лише за умови первісно безпідставного набуття нею майна, або у випадку, коли така особа набула майно у законний спосіб, але підстава набуття майна згодом припинила існування. В даному випадку суд звертає увагу на те, що підстава набуття майна, припинення якої може бути застосовано в контексті статті 1212 ЦК України, повинна бути такою, що супроводжує набуте майно протягом всього часу його існування або можливості його використання у спосіб, що випливає з природи такого майна. Стаття 1212 ЦК України не може бути застосована для будь-якого випадку набуття майна, підстави набуття якого згодом втратили свою дію.

Судом об`єктивно встановлено, що правовідносини, які стали причиною для звернення позивача з даним позовом до суду, виникли між сторонами з укладення Договору підряду на технічне обслуговування та ремонт ліфтів і диспетчерських систем № 2 від 28.02.2017р.

Відповідно до норм статті 215 ЦК України, підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п`ятою та шостою статті 203 цього Кодексу. Недійсним є правочин, якщо його недійсність встановлена законом (нікчемний правочин). У цьому разі визнання такого правочину недійсним судом не вимагається. Якщо недійсність правочину прямо не встановлена законом, але одна із сторін або інша заінтересована особа заперечує його дійсність на підставах, встановлених законом, такий правочин може бути визнаний судом недійсним (оспорюваний правочин).

Відповідно до частини 1-3, 5, 6 статті 203 ЦК України 1) зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам; 2) особа, яка вчиняє правочин, повинна мати необхідний обсяг цивільної дієздатності; 3) волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі; 5) правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним; 6) правочин, що вчиняється батьками (усиновлювачами), не може суперечити правам та інтересам їхніх малолітніх, неповнолітніх чи непрацездатних дітей.

Частиною 1 статті 216 ЦК України встановлено, що недійсний правочин не створює юридичних наслідків, крім тих, що пов`язані з його недійсністю. У разі недійсності правочину кожна із сторін зобов`язана повернути другій стороні у натурі все, що вона одержала на виконання цього правочину, а в разі неможливості такого повернення, зокрема тоді, коли одержане полягає у користуванні майном, виконаній роботі, наданій послузі, - відшкодувати вартість того, що одержано, за цінами, які існують на момент відшкодування.

З аналізу наявного в матеріалах справи доказу - Договору № 2 від 28.02.2017р., судом встановлено, що вказаний договір був укладений між позивачем та відповідачем у відповідності до вимог чинного законодавства та за формою і змістом відповідає вимогам Цивільного кодексу України та Господарського кодексу України. Судом не виявлено ознак даного договору, які б свідчили про його нікчемність в розумінні чинного законодавства. Також в суду відсутні докази того, що вказаний договір був визнаний недійсним у встановленому законом порядку.

За таких умов суд зазначає, що вимога позивача про стягнення з відповідача суми у розмірі 466899,89 грн. як безпідставно набутих коштів - не може бути задоволена, оскільки не відповідає вимогам, встановленим статтею 1212 ЦК України. Суд зазначає, що відповідно до наявних у справі матеріалів, вказані кошти були сплачені позивачем відповідачу на підставі укладеного муж ними Договору № 2 від 28.02.2017р. Вказаний договір, як уже зазначалось, не є нікчемним та не був визнаний недійсним у встановленому порядку, отже в даному випадку він не є підставою набуття майна, яка відпала - в розумінні статті 1212 ЦК України.

У разі, коли поведінка набувача, потерпілого, інших осіб або подія утворюють правову підставу для набуття (збереження) майна, стаття 1212 ЦК України може бути застосована тільки після того, як така правова підстава в установленому порядку скасована, визнана недійсною, змінена, припинена або була відсутня взагалі. Чинний договір чи інший правочин є достатньою та належною правовою підставою набуття майна (отримання коштів) - правова позиція висловлена Верховним Судом України в постанові від 03.06.2015р. по справі № 6-100цс15. Аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду від 05.12.2018р.по справі № 367/6344/16-ц.

Суд звертає увагу на те, що з наданих позивачем доказів, а саме Актів надання послуг, датованих періодом з квітня 2017 по червень 2019 року, складених на підставі Договору № 2 від 28.02.2017р., які підписані позивачем, вбачається, що позивач, діючи як повноправний суб`єкт господарських відносин, прийняв вказані акти від відповідача та затвердив їх своїм підписом та печаткою, чи фактично підтвердив достатність підстав для отримання відповідачем коштів за Договором № 2 від 28.02.2017р.

Щодо доводу позивача про те, що позивач не мав компетенції перевіряти виконання робіт за договором, суд вказує на те, що позивачем надано суду копії Договору підряду № 61 від 28.10.2019р. та Договору підряду № 64 від 28.10.2019р., а також Акти прийому-передачі ліфта на обслуговування, складені між ТОВ "Укрстандарт" та ПП "Смарт ліфт", які підтверджують факт звернення позивача до третьої сторони для оцінки стану ліфтів, що перебувають у власності позивача. За даних умов суд вважає твердження позивача щодо відсутності компетенції щодо перевірки стану виконання робіт за Договором № 2 від 28.02.2017р. - несуттєвими, оскільки умови даного договору не містять заборони для замовника залучати третіх осіб для перевірки якості виконання робіт за Договором.

В той же час, норма пункту 3 частини 2 статті 1212 ЦК України не може бути застосована до даних правовідносин, оскільки наявні у матеріалах справи докази не підтверджують факт невиконання робіт з обслуговування ліфтів ТОВ "Будфаворит", а доводять лише факт невнесення відповідачем записів у паспорти ліфтів та факт понесення позивачем витрат на оплату послуг з діагностики та проведення робіт у ліфтах третіми особами, залученими позивачем.

В той же час, факт невнесення відповідачем записів до паспортів ліфтів, що перебували на обслуговуванні відповідача, свідчить про порушення ним умов пунктів 3.1.5 та 3.2.11 Договору № 2 від 28.02.2017р.

Відповідно до вказаних пунктів договору, відповідач, як підрядник, був зобов`язаний вносити в паспорти ліфтів записи, які відносяться до обов`язків підрядника та наказом призначити особу, відповідальну за організацію експлуатації ліфтів, яка повинна мати відповідну кваліфікацію та пройти атестацію у встановленому законом порядку.

Відповідно до підпункту 3.1.1 та пункту 8.5 Договору № 2 від 28.02.2017р., сторонами визначено перелік нормативно-правових актів, якими вони повинні керуватися під час виконання договірних зобов`язань, а саме: діючим законодавством України, Положенням "Про систему технічного обслуговування і ремонту ліфтів в Україні" КД 36.1-001-2000, ПББЕЛ, ГОСТ 22845-85 "Лифты электрические, пассажирские, грузовые. Правила организации производства и приемки монтажных работ", ГОСТ 22011-95 "Лифты пассажирские и грузовые. Технические условия", "Про технічне обслуговування, ремонт і реконструкцію систем ОДС (ДСЗ)".

Відповідно до пункту 5.4. Положення про систему технічного обслуговування і ремонту ліфтів в Україні, затвердженого Наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України № 73 від 10.04.2000, спеціалізована організація в разі укладання Договору відповідає за безперебійну і безпечну роботу ліфта і зобов`язана, зокрема, всі роботи з технічного обслуговування ліфтів виконувати відповідно до графіка та якісно; своєчасно готувати ліфти до чергового технічного огляду, проводити його, поставивши до відома власника, та вносити відповідні записи до паспорта ліфта і спеціального журналу.

Пунктом 3.1 Положення передбачено, що, для забезпечення безпечної та безперебійної роботи ліфтів система технічного обслуговування та ремонту ліфтів має такі форми технічного обслуговування: повне технічне обслуговування, часткове технічне обслуговування, технічне обслуговування за індивідуальними калькуляціями.

Відповідно до пункту 9.4 Правил будови і безпечної експлуатації ліфтів, затверджених Наказом Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду № 190 від 01.09.2008 (далі - Правила), періодичному (черговому) технічному огляду підлягають ліфти не рідше одного разу на 24 місяці протягом установленого строку служби, якщо інше не встановлено експлуатаційними документами виробника.

Пунктом 9.4.2 Правил передбачено, що під час періодичного технічного огляду ліфт повинен підлягати огляду, перевірянням в обсязі вимог пункту 9.3.2 цих Правил, крім перевірок, регламентованих пунктом 6.4.23 цих Правил, відстаней і розмірів, які не змінюються в процесі експлуатації ліфта, а також акта на приховані роботи. Перевіряння опору ізоляції повинні бути проведені після закінчення робіт з підготовлення електроустаткування до технічного огляду. Перевіряння елементів заземлення і повного опору петлі "фаза-нуль" повинно бути проведене в термін, установлений ПТЕ

Відповідно до пункту 9.3.2 Правил під час огляду ліфта повинно бути перевірено: стан устаткування і його кріплень, канатів, ланцюгів, електропроводки, огорожі шахти, огорожі машинного і блочного приміщень, а також відстані і розміри, регламентовані цими Правилами; наявність і стан заводських табличок і графічних символів; наявність і стан технічної документації; наявність дозволу на експлуатацію (технічне обслуговування) і ремонт ліфтів; відповідність установлення ліфта установчому кресленню і наявність у ньому і в принциповій електричній схемі записів відповідальної особи про відповідність виконаних монтажних робіт кресленням. Записи повинні бути підписані відповідальною особою.

Пунктом 9.5.4 Правил передбачається, що після закінчення технічного огляду фахівець, який його провів, робить відповідний запис у паспорті устаткування про результати технічного огляду, дозволені параметри експлуатації і строк наступного технічного огляду, скріплюючи запис підписом і печаткою.

Згідно пункту 9.7.8 Правил, посада, прізвище, ім`я та по батькові і підпис працівників, відповідальних за організацію робіт з технічного обслуговування і ремонту ліфта та за його справний стан, дата й номер наказу про призначення й закріплення за ними ліфта, а також їх підписи заносяться до паспорта ліфта.

Дослідивши наявні у матеріалах справи докази, а саме паспорти ліфтів, що перебували на обслуговуванні відповідача, суд встановив, що в них відсутні передбачені чинним законодавством записи, які повинен був внести відповідач як підрядник за Договором № 2 від 28.02.2017р.

За таких умов суд дійшов висновку, що за таких умов позивач не мав іншої можливості встановити дійсний стан ліфтів, що перебувають у його власності, крім як залучити компетентну особу для їх діагностики та надання висновків.

Згідно наявних у матеріалах справи Відомостей дефектів та пошкоджень, наданих Приватним підприємством "Ліфт-Захід" підтверджується прострочення внесення відповідачем відповідних записів до паспортів ліфтів щодо проведення технічних оглядів та порушення відповідачем вимог пунктів 3.1.3, 3.1.5, 3.2.11 Договору № 2 від 28.02.2017р.

Відповідно до пункту 3.1.3 Договору № 2 від 28.02.2017р. відповідач, як підрядник, зобов`язаний був усувати несправності ліфтів і систем диспетчеризації, не передбачених пунктом 5.5 Договору, без додаткової оплати.

Відповідно до умов пункту 5.5 Договору № 2 від 28.02.2017р., незаплановані відновлювальні роботи, які виникли в результаті порушень Правил користування ліфтами, розкрадання, псування обладнання і кабельних ліній, підпалів, порушення енергопостачання, залиття атмосферними опадами, ліфтового і диспетчерського обладнання і інших подібних випадках виконуються за окрему плату понад суми, передбаченої цим Договором, на підставі листа Замовника з оплатою до початку проведення робіт згідно з калькуляцією витрат на відновлення.

З наявних у справі доказів, а саме: Договору підряду № 61 від 28.10.2019р. та Договору підряду № 64 від 28.10.2019р., вбачається, що позивачем було залучено в якості такої особи ПП "Смарт ліфт". Платіжні доручення № 1838 від 30.10.2019р. та № 1846 від 31.10.2019р., наявні у матеріалах справи, підтверджують оплату позивачем послуг за вищевказаними договорами. З текстів даних договорів вбачається, що послуги та роботи, що були надані/виконані ПП "Смарт ліфт", є такими, що повинні були бути виконані відповідачем як підрядником за Договором № 2 від 28.02.2017р. без додаткової оплати.

Відповідно до статті 22 ЦК України особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування. Збитками є: втрати, яких особа зазнала у зв`язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки); доходи, які особа могла б реально одержати за звичайних обставин, якби її право не було порушене (упущена вигода). Збитки відшкодовуються у повному обсязі, якщо договором або законом не передбачено відшкодування у меншому або більшому розмірі.

Частинами 1, 2 статті 623 ЦК України передбачено, що боржник, який порушив зобов`язання, має відшкодувати кредиторові завдані цим збитки. Розмір збитків, завданих порушенням зобов`язання, доказується кредитором.

Статтею 1166 ЦК України встановлено, що майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

За загальним правилом, для застосування такої міри відповідальності, як стягнення збитків, необхідною є наявність усіх елементів складу цивільного правопорушення, а саме: протиправної поведінки, збитків, причинного зв`язку між протиправною поведінкою боржника та збитками, вини. За відсутності хоча б одного із цих елементів цивільно-правова відповідальність не настає.

Як зазначалось, відповідачем було допущено порушення умов Договору № 2 від 28.02.2017р., зокрема, не внесено передбачених законодавством та Договором записів до паспортів ліфтів, що зумовило виникнення у позивача потреби залучення третіх осіб для встановлення фактичного стану ліфтів, що перебували на обслуговуванні відповідача. За результатами такої діагностики було встановлено необхідність проведення робіт, що згідно пункту 3.1.3 Договору № 2 від 28.02.2017р. покладались на відповідача і оплачувались з загальної вартості його послуг за цим Договором, тобто позивачем були понесені витрати, пов`язані з відновленням його прав як замовника за Договором № 2 від 28.02.2017р. Разом з тим, відповідачем не доведено, що порушення умов Договору № 2 від 28.02.2017р. були допущені ним не з власної вини, або що ним було вжито всіх заходів щодо недопущення вказаних порушень.

За даних умов суд дійшов висновку, що витрати, понесені позивачем на оплату послуг ПП "Смарт ліфт" за договорами підряду № 61 та № 64 від 28.10.2019р. підлягають частковому стягненню з відповідача.

Згідно Договору № 2 від 28.02.2017р. та додаткових угод до нього, на обслуговування відповідачу були передані ліфти, які знаходяться на балансі ТОВ "Укрстандарт", у м. Хмельницький за адресами: вул. Будівельників 1-5, 4/2, 5/1, вул. Зарічанська, 10/5, 14/4а.

Відповідно до Договору підряду № 61 від 28.10.2019р., підрядником, ПП "Смарт ліфт", були виконані роботи з проведення електровимірів та проведення періодичного технічного огляду ліфтів у місті Хмельницький, за адресами: вул. Будівельників 1, 2, 4, 4/1, 4/2, 5, 5/1, вул. Зарічанська 10/5, 14/4а. Вартість послуг з проведення електровимірів на одному ліфті становить 850 грн., вартість послуг з проведення періодичного технічного огляду ліфта становить 2850 грн.

Таким чином, вартість робіт з проведення електровимірів та періодичного технічного огляду ліфтів, що перебували на обслуговуванні відповідача, становила:

вул. Будівельників, 1 (5 ліфтів) - (850+2850)*5=18500 грн.;

вул. Будівельників, 2 (4 ліфти) - (850+2850)*4=14800 грн.;

вул. Будівельників, 4 (4 ліфти) - (850+2850)*4=14800 грн.;

вул. Будівельників, 4/2 (2 ліфти) - (850+2850)*2=7400 грн.;

вул. Будівельників, 5 (5 ліфтів) - (850+2850)*5=18500 грн.;

вул. Будівельників 5/1 (2 ліфти) - (850)*2=1700 грн. (ПТО не проводилось);

вул. Зарічанська, 10/5 (1 ліфт) - (850+2850)*1=3700 грн.;

вул. Зарічанська, 14/4 (2 ліфти) - (850+2850)*2=7400 грн.

Загальна вартість виконаних робіт становить - 86800 грн.

Відповідно до Договору підряду № 64 від 28.10.2019р., підрядником, ПП "Смарт ліфт", були виконані роботи з приведення ліфтів замовника, ТОВ "Укрстандарт", у відповідність до вимог, передбачених ППБЕЛ та іншими нормативними актами щодо функціонування ліфтів, у місті Хмельницький, за адресами: вул. Бандери 2/1А, вул. Будівельників 1, 2, 3, 4, 4/1, вул. Зарічанська 10/5, 14/4а.

Таким чином, вартість робіт з приведення ліфтів, що перебували на обслуговуванні відповідача, у відповідність до вимог, передбачених ППБЕЛ та іншими нормативними актами щодо функціонування ліфтів, становила:

вул. Будівельників, 1 (5 ліфтів) - 11100 грн.;

вул. Будівельників, 2 (4 ліфти) - 6000 грн.;

вул. Будівельників, 3 (5 ліфтів) - 9500 грн.;

вул. Будівельників, 4 (4 ліфти) - 6000 грн.;

вул. Зарічанська, 10/5 (1 ліфт) - 12000 грн.;

вул. Зарічанська, 14/4а (2 ліфти) - 5200 грн.

Загальна вартість становить - 49800 грн.

Сукупна вартість витрат, понесених ТОВ "Укрстандарт" внаслідок порушень умов Договору № 2 від 28.02.2017р. з боку відповідача, та підлягають стягненню, становить - 86800+49800=136600 грн.

Витрати, понесені позивачем за Договорами підряду № 61 та 64 від 28.10.2019р. на робіт проведення електровимірів та періодичного технічного огляду, приведення ліфтів у відповідність до вимог, передбачених ППБЕЛ та іншими нормативними актами щодо функціонування ліфтів, щодо ліфтів, належних позивачу, за адресою: вул. Будівельників 4/1 у місті Хмельницький, стягненню не підлягають, оскільки у матеріалах справи відсутні докази того, що ліфти позивача за вказаною адресою передавались на обслуговування відповідачу.

Розподіл судових витрат між сторонами.

Відповідно до пункту 2 частини 1 статті 129 ГПК України, судовий збір покладається у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Позивачем заявлено позовні вимоги у розмірі 611149,89 грн., з яких задоволенню підлягає сума у розмірі 136600 грн., що становить 22,35% від заявлених вимог. При поданні позовної заяви позивачем сплачено позовний збір у розмірі 9167,25 грн., 22,35% від якої становить сума у розмірі 2048,88 грн. Вказана сума підлягає стягненню з відповідача в порядку статті 129 ГПК України.

Керуючись статтями 2, 20, 24, 73-79, 129, 232, 237, 238, 240, 241, 327 Господарського процесуального кодексу України, суд,

ВИРІШИВ:

позовну заяву товариства з обмеженою відповідальністю "Укрстандарт", м. Хмельницький до товариства з обмеженою відповідальністю "Будфаворит", м. Хмельницький про стягнення 611149,89 грн. задовольнити частково.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Будфаворит" (код ЄДРПОУ 39100324, адреса: 29000, місто Хмельницький, Львівське шосе, будинок 43/1, квартира 92) на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Укрстандарт" (код ЄДРПОУ 21336603, адреса: 29000, місто Хмельницький, вул. Кам`янецька, будинок 161) збитки у розмірі 136600,00 грн. (сто тридцять шість тисяч шістсот гривень 00 коп.).

Видати наказ.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Будфаворит" (код ЄДРПОУ 39100324, адреса: 29000, місто Хмельницький, Львівське шосе, будинок 43/1, квартира 92) на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Укрстандарт" (код ЄДРПОУ 21336603, адреса: 29000, місто Хмельницький, вул. Кам`янецька, будинок 161) судові витрати у розмірі 2048,88 грн. (дві тисячі сорок вісім гривень 88 копійок).

Видати наказ.

В задоволенні решти позовних вимог щодо стягнення 466899,89 грн. безпідставно набутих коштів та 7650 грн. збитків відмовити.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів до Північно-західного апеляційного господарського суду з урахуванням ч. 4 розділу Х "Прикінцеві положення". Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено 17.06.2020 року.

Суддя С.В. Заверуха

Надруковано 3 примірники:

1 - долучено до матеріалів справи;

2 - надіслано позивачу ( 29016, місто Хмельницький, Львівське шосе, будинок 43/1, квартира 92 );

3- відповідачу (29008, місто Хмельницький, вул. Кам`янецька, будинок 161).

Всім рекомендованим поштовим відправленням з повідомленням про вручення.

Дата ухвалення рішення17.06.2020
Оприлюднено18.06.2020
Номер документу89868641
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення безпідставно набутого майна та збитків, у розмірі 611149,89 грн

Судовий реєстр по справі —924/48/20

Ухвала від 24.12.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Случ О.В.

Ухвала від 10.11.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Случ О.В.

Постанова від 22.09.2020

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Савченко Г.І.

Ухвала від 15.09.2020

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Савченко Г.І.

Ухвала від 20.07.2020

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Савченко Г.І.

Рішення від 17.06.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Заверуха С.В.

Ухвала від 27.04.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Заверуха С.В.

Ухвала від 08.04.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Заверуха С.В.

Ухвала від 25.03.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Заверуха С.В.

Ухвала від 18.02.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Заверуха С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні