Ухвала
від 16.06.2020 по справі 534/642/20
КОМСОМОЛЬСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 534/642/20

№ 1-кс/534/218/20

У Х В А Л А

16 червня 2020 року м. Горішні Плавні

Слідчий суддя Комсомольського міського суду Полтавської області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , старшого слідчого ОСОБА_4 , представника ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_5 , розглянувши усудовому засіданні в залі суду клопотання старшого слідчого ВП № 2 Кременчуцького ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_4 , погоджене прокурором (за матеріалами кримінального провадження, внесеними до ЄРДР за №42020171090000057 від 07.05.2020) про надання тимчасового доступу до речей і документів, що містять охоронювану законом таємницю,

В С Т А Н О В И В:

До Комсомольського міського суду Полтавської області звернулась старший слідчий ВП №2Кременчуцького ВПГУНП вПолтавській області ОСОБА_4 із клопотанням,погодженим прокурором,в якомупросить надатислідчому СВ відділення поліції №2 Кременчуцького відділу поліції ГУНП України в Полтавській області ОСОБА_6 , старшому слідчому СВ відділення поліції №2 Кременчуцького відділу поліції ГУНП України в Полтавській області ОСОБА_4 , прокурорам Горішньоплавнівського відділу Кременчуцької місцевої прокуратури ОСОБА_3 , ОСОБА_7 тимчасовий доступ до оригіналів документів, а саме: договору від 12.03.2020 №16/М9 на виконання робіт по об`єкту «Капітальний ремонт козирків в під`їздах житлового будинку АДРЕСА_1 »; проектів виконання вказаних робіт; тендерної та бухгалтерської документації, що стосується нарахування та оплати виконаних робіт; актів виконаних робіт з додатками; актів виконаних робіт щодо технічного нагляду по капітальному ремонту козирків, входів в під`їзди житлового будинку по АДРЕСА_1 , що перебуває у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 , за адресою: АДРЕСА_2 , з можливістю ознайомитися з даними документами та вилучити їх оригінали.

Застосування заходів забезпечення кримінального провадження вмотивоване необхідністю встановлення істини, досягнення повноти, всебічності та неупередженості у розслідуванні кримінального провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.191 КК України.

Як убачається з пред`явленого клопотання, 07.05.2020 під час здійснення моніторингу Інтернет-порталу публічних закупівель « ІНФОРМАЦІЯ_3 », начальником ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_8 встановлено, що 12.03.2020 між ІНФОРМАЦІЯ_5 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » укладено договір №16/М9 на виконання робіт по об`єкту: «Капітальний ремонт козирків, входів в під`їзди житлового будинку АДРЕСА_1 .

22.04.2020 Департаментом ЖКХ оплачено ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » у сумі 113407 грн. 32 коп. за виконані роботи, хоча роботи на даний час не починалися.

Відомості про кримінальне правопорушення внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 07.05.2020 №42020171090000057 за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України.

В ході проведення досудового розслідування за даним фактом було проведено огляд місця події, а саме буд. АДРЕСА_1 , а також прилеглої території, яким було встановлено, що роботи з ремонту козирків не розпочато, та видимих ознак проведення даних робіт також виявлено не було.

Відповідно до ч.1 ст.49 Бюджетного кодексу України, розпорядник бюджетнихкоштів післяотримання товарів,робіт іпослуг відповіднодо умоввзятого бюджетногозобов`язанняприймає рішенняпро їхоплату танадає дорученняна здійсненняплатежу органуКазначейства України.Тобто оплата розпорядниками бюджетних коштів повинна здійснюватися після виконання робіт, обумовлених договором підряду. З наданої Першим заступником міського голови відповіді вбачається, що реконструкція системи поливу не завершена до цього часу, а оплата за роботи покрита майже в повному обсязі, відповідно до суми договору.

З наведеного вище вбачається, що капітальний ремонт козирків до цього часу не розроблений, а оплата за роботи проведена.

Таким чином в даному випадку вбачаються обставини, які свідчать про вчинення службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_1 кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.191 КК України, що виражається у розтраті бюджетних коштів у розмірі 113407 грн. 32 коп.

Окрім того, під час досудового розслідування було допитано в якості свідків понятих, які приймали участь в огляді місця події, та які підтвердили факт невиконання зазначених робіт. окрім того свідок ОСОБА_9 , який являється мешканцем будинку АДРЕСА_3 , зазначив, що станом на 07.05.2020 жодних робіт з реконструкції козирків під`їздів будинку проведено не було.

На данийчас,для проведенняповного,всебічного інеупередженого розслідування кримінального провадження, з метою перевірки наявної інформації, виявлення слідів кримінального правопорушення, в органу досудового розслідування виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 , зокрема оригіналів договорів на виконання робіт по об`єкту «Капітальний ремонт козирків в під`їздах житлового будинку АДРЕСА_1 , проектів виконання вказаних робіт, тендерної та бухгалтерської документації, що стосується нарахування та оплати виконаних робіт, актів виконаних робіт з додатками, оригіналів актів виконаних робіт щодо технічного нагляду по капітальному ремонту козирків, входів в під`їзди житлового будинку по АДРЕСА_1 .

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ІНФОРМАЦІЯ_2 розташований за адресою: АДРЕСА_2 , та керівником якого є ОСОБА_10 .

Старший слідчий ОСОБА_4 у судовому засіданні заявлене нею клопотання підтримала повністю.

Прокурор у судовому засіданні наполягав на задоволені клопотання, одночасно зробив уточнення та прохав надати тимчасовий доступ до оригіналів документів, а саме: договору від 12.03.2020 №16/М9 на виконання робіт по об`єкту «Капітальний ремонт козирків в під`їздах житлового будинку АДРЕСА_1 »; проектів виконання вказаних робіт; тендерної та бухгалтерської документації, що стосується нарахування та оплати виконаних робіт; актів виконаних робіт з додатками; актів виконаних робіт щодо технічного нагляду по капітальному ремонту козирків, входів в під`їзди житлового будинку по АДРЕСА_1 , що перебуває у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 за адресою: АДРЕСА_2 , з можливістю ознайомитися з даними документами та вилучити їх оригінали.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 у судовому засіданні заперечувала проти задоволення клопотання в частині надання доступу до оригіналів документів тендерної документації, оскільки тендер на виконання робіт не проводився у зв`язку з не перевищенням граничного порогу, а вказана документація відсутня. Одночасно зазначила, що заперечує у задоволенні клопотання в частині вилучення оригіналу проектів виконання вказаних робіт у зв`язку з тим, що по їх закінченню, об`єкти проведення ремонтних робіт за адресою: АДРЕСА_1 будуть здаватися на баланс ЖКГ і у даному випадку вказаний оригінал документу буде вкрай необхідним. В іншій частині клопотання старшого слідчого проти задоволення не заперечувала.

Заслухавши думку старшого слідчого та прокурора, які підтримали заявлене клопотання, представника ІНФОРМАЦІЯ_2 , дослідивши надані слідчим матеріали кримінального провадження, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до вимог ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володіння якої знаходяться такі речі та документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). За змістом ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

У відповідності до п.4 ч.2 ст.160 КПК України у клопотанні про тимчасовий доступ до речей і документів зазначається, зокрема підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи.

Згідно п.1ч.5ст.163КПК України,слідчий суддя,суд постановляєухвалу пронадання тимчасовогодоступу доречей ідокументів,якщо сторонакримінального провадженняу своємуклопотанні доведенаявність достатніхпідстав вважати,що ціречі абодокументи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи.

У судовому засіданні ані прокурором, ані слідчим не було доведено достатніх підстав вважати, що тендерна документація, до якої вони прохають надати доступ, взагалі існує та перебуває у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 .

За змістом ч.7 ст.163 КПК України слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Одночасно ані прокурором,ані слідчимне доведенореальної загрози зміниабо знищенняоригіналів проектів виконання вказаних робіт щодо договору від 12.03.2020 №16/М9 на виконання робіт по об`єкту «Капітальний ремонт козирків в під`їздах житлового будинку АДРЕСА_1 та не наведено обґрунтованого досягнення мети щодо вилучення їх оригіналів.

З урахуванням зазначеного, слідчий суддя вважає за доцільне клопотання задовольнити частково.

Керуючись ст.ст.131,132,159-166 КПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчогоВП №2Кременчуцького ВПГУНП вПолтавській області ОСОБА_4 задовольнити частково.

Надати слідчому СВ відділення поліції №2 Кременчуцького відділу поліції ГУНП України в Полтавській області ОСОБА_6 , старшому слідчому СВ відділення поліції №2 Кременчуцького відділу поліції ГУНП України в Полтавській області ОСОБА_4 , прокурорам Горішньоплавнівського відділу Кременчуцької місцевої прокуратури ОСОБА_3 , ОСОБА_7 тимчасовий доступ до оригіналів документів, а саме: договору від 12.03.2020 №16/М9 на виконання робіт по об`єкту «Капітальний ремонт козирків в під`їздах житлового будинку АДРЕСА_1 »; бухгалтерської документації, що стосується нарахування та оплати виконаних робіт; актів виконаних робіт з додатками; оригіналів актів виконаних робіт щодо технічного нагляду по капітальному ремонту козирків, входів в під`їзди житлового будинку по АДРЕСА_1 , що перебуває у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (КодЄДРПОУ НОМЕР_1 ),за адресою: АДРЕСА_2 , з можливістю ознайомитися з даними документами та вилучити їх оригінали.

Надати слідчому СВ відділення поліції №2 Кременчуцького відділу поліції ГУНП України в Полтавській області ОСОБА_6 , старшому слідчому СВ відділення поліції №2 Кременчуцького відділу поліції ГУНП України в Полтавській області ОСОБА_4 , прокурорам Горішньоплавнівського відділу Кременчуцької місцевої прокуратури ОСОБА_3 , ОСОБА_7 тимчасовий доступ до оригіналів документів, зокрема проектів виконання вказаних робіт щодо договору від 12.03.2020 №16/М9 на виконання робіт по об`єкту «Капітальний ремонт козирків в під`їздах житлового будинку АДРЕСА_1 , що перебуває у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (Код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ),за адресою: АДРЕСА_2 , з можливістю ознайомитися з даними документами та вилучити їх належним чином завірені копії.

В іншій частині клопотання відмовити.

Строк дії ухвали один місяць з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Повний текст ухвали проголошено 18 червня 2020 року о 09 год. 00 хв.

СудКомсомольський міський суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення16.06.2020
Оприлюднено05.06.2024
Номер документу89900123
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —534/642/20

Ухвала від 16.06.2020

Кримінальне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Солоха О. В.

Ухвала від 15.06.2020

Кримінальне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Солоха О. В.

Ухвала від 16.06.2020

Кримінальне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Солоха О. В.

Ухвала від 15.06.2020

Кримінальне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Солоха О. В.

Ухвала від 11.06.2020

Кримінальне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Клименко С. М.

Ухвала від 11.06.2020

Кримінальне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Клименко С. М.

Ухвала від 27.05.2020

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Хіль Л. М.

Ухвала від 27.05.2020

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Хіль Л. М.

Ухвала від 22.05.2020

Кримінальне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Солоха О. В.

Ухвала від 22.05.2020

Кримінальне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Солоха О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні