Ухвала
від 18.06.2020 по справі 635/386/20
ХАРКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №635/386/20

Провадження № 1-кс/635/958/2020

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 червня 2020 року сел.Покотилівка

Слідчий суддя Харківського районного суду Харківської області ОСОБА_1 ,

секретар судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду у сел.Покотилівка Харківського району Харківської області клопотання старшого слідчого СВ Харківського ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019221430000490 від 06.12.2019 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч.1 ст.239, ч.2 ст.197-1 КК України, -

в с т а н о в и в :

Слідчий СВ Харківського ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, погодженим прокурором Харківської місцевої прокуратури №6 Харківської області ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_1 , а саме:

-технічних документів щодо розташування будівель та споруд;

-розрахунків щодо нарахування та виплати заробітної плати працівникам, що обслуговують ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 ";

-договорів щодо проведення переробки (утилізації) відходів сміття, видобування газу, підключення до газопроводів та електричної мережі, актів виконаних робіт, платіжних документів до договорів;

-договорів, укладених з фізичними особами підприємцями чи юридичними особами з приводу переробки (утилізації) відходів сміття, які займаються господарською діяльністю щодо поводження з відходами, сміттям з фізичними та юридичними особами;

-документів, що свідчать про умови виконання вказаних договорів та проведення фінансово господарських операцій з ними;

-актів перевірок контролюючих органів;

-актів зустрічних перевірок;

-документації щодо ведення обліку відходів, сміття та інформування з цього приводу органів місцевого самоврядування;

-документації щодо планування будівництва та реконструкції об`єктів поводження з відходами, сміттям;

-документів, що свідчать про отриману суму грошових коштів в якості оплати за послуги від фізичних та юридичних осіб;

-документів щодо оформлення земельних ділянок для здійснення діяльності з переробки (утилізації) сміття;

-документів щодо здійснення діяльності з очищення забруднених земельних ділянок від сміття;

-документів, журналів обліку в`їзду, виїзду автотранспорту, що перевозить сміття, журналів та актів зважування вказаного сміття;

-штатного розпису працівників, які мають відношення до переробки, утилізації сміття, наказів про призначення на посади вказаних працівників, посадових обов`язків вказаних працівників;

-наказів про призначення працівника (працівників) відповідального за належну роботу переробки (утилізації) сміття;

-розрахунків щодо нарахування та виплати заробітної плати вказаним працівникам,

за період з 01 січня 2017 року по теперішній час.

Своє клопотання слідчий обґрунтовує тим, що слідчим відділом Харківського ВП ГУНП у Харківській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019221430000490 від 06.12.2019 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.364. ч.1 ст.239, ч.2 ст.197-1 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що АТЗТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " було надано в оренду земельні ділянки з кадастровими номерами 6325158500:02:007:0002, 6325158500:02:007:0003. Під час проведення робіт з інвентаризації земель ІНФОРМАЦІЯ_2 було встановлено, що межі земель, наданих АТЗТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 ", самовільно розширились на земельні ділянки сільськогосподарського призначення, кадастрові номери 6325158500:02:002:0003, 6325158500:02:007:0018 загальною площею 26,97091 га, які знаходяться в постійному користуванні університету, що призвело до захоплення частини земельних ділянок університету загальною площею 16,1389 га.

Так, внаслідок незаконного захоплення земель ІНФОРМАЦІЯ_2 , АТЗТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " самовільно використовує не за цільовим призначенням 16,1389 га земель сільськогосподарського призначення, перетворивши їх на смітник.

Під час досудового розслідування встановлено, що 20 вересня 2017 року Приватне акціонерне товариство « ІНФОРМАЦІЯ_1 » передало Товариству з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в особі директора ОСОБА_5 у строкове платне користування частину земельної ділянки, розташованої на території Роганської селищної ради кадастровий номер 6325158500:02:007:0003, площею 12,668 га та земельну ділянку, розташовану на території Роганської селищної ради кадастровий номер 6325158500:02:007:0002, площею 6,4521 га. Згідно з договором орендар передав орендарю у тимчасове платне користування цех №5 1-ї та 2-ї черги (полігон з утилізації та переробки побутових відходів), до складу якого входять ангар, гараж, склад ПММ, навіс, вбиральня, свердловини, колодязь, замощення, дренажна система, огорожа, які знаходься за адресою: АДРЕСА_1 .

Слідчий зазначає, що 05 червня 2020 року ОСОБА_5 , який є директором « ІНФОРМАЦІЯ_1 », було повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення-злочину, передбаченого ч.2 ст.197-1 КК України, тобто самовільне зайняття земельної ділянки, яка відноситься до категорії особливо цінних земель, а саме земельних ділянок з кадастровими номерами 6325158500:02:002:0003, 6325158500:02:007:0018.

З урахування викладеного, слідчий просить тимчасовий доступ до вищевказаних документів, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_1 .

У судове засідання слідчий ОСОБА_3 не з`явився, про місце, день та час розгляду клопотання був повідомлений належним чином, надав до суду заяву про розгляд клопотання без його участі.

Представник особи, у володінні якої перебувають документи, - адвокат ОСОБА_6 у судове засідання не з`явився, надав до суду заяву про розгляд клопотання без його участі, в якій проти задоволення клопотання заперечував, зазначивши, що клопотання є безпідставним, оскільки слідчий не обґрунтовує, для чого йому необхідні документи, що стосуються фінансово-господарської діяльності підприємства, яке доказове значення вони мають у вказаному кримінальному провадженні, вважає такі дії слідчого грубим втручанням в господарську діяльність ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ». Зазначив, що функціонування сміттєзвалища підтверджується самим підприємством, що воно обслуговує вказане сміттєзвалище на законних підставах за наявності усіх відповідних ліцензій та дозволів. Зауважив, що слідчий не звертався до керівництва підприємства із запитами щодо надання документів, до яких він наразі просить надати тимчасовий доступ.

Оскільки учасники кримінального провадження у судове засідання не з`явились, відповідно до ч.4ст.107 КПК Українифіксування судового засідання за допомогою технічних засобів не здійснювалося.

Слідчий суддя, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, вважає його таким, що не підлягає задоволенню, при цьому виходить із наступного.

Відповідно до ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей та документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі та документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Статтею 160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Положеннями ч.2ст.160КПКУкраїнивстановлено,щоуклопотанні протимчасовийдоступдо речейтадокументів зазначаються:

1) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання;

2) правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

3) речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати;

4) підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

5) значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні;

6) можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю;

7) обґрунтування необхідності вилучення речей і оригіналів або копій документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Згідно з ч.5,6 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до п.4 ч.1 ст.162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть містити конфіденційну інформацію, в тому числі така, що містить комерційну таємницю.

Відповідно до п.8 ч.1 ст.162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних.

Згідно з ч. 5 ст. 6 Закону України «Про про захист персональних даних» обробка персональних даних здійснюється для конкретних і законних цілей, визначених за згодою суб`єкта персональних даних, або у випадках, передбачених законами України, у порядку, встановленому законодавством. Відповідно до ч. 1 ст. 22 Закону України «Про про захист персональних даних» суди здійснюють контроль за додержанням законодавства про захист персональних даних у межах повноважень, передбачених законом.

Слідчим суддею встановлено, що до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про кримінальне провадження №42019221430000490 від 06.12.2019 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч.1 ст.239, ч.2 ст.197-1 КК України, за фактом самовільного зайняття посадовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » шляхом зловживання своїм службовим становищем частини земель ІНФОРМАЦІЯ_2 , що відносяться до категорії особливо цінних земель, та забруднення грунту вказаних земель.

У клопотанні слідчий посилається на той факт, що 05 червня 2020 року ОСОБА_5 , який є директором « ІНФОРМАЦІЯ_1 », було повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення-злочину, передбаченого ч.2 ст.197-1 КК України, тобто самовільне зайняття земельної ділянки, яка відноситься до категорії особливо цінних земель, а саме земельних ділянок з кадастровими номерами 6325158500:02:002:0003, 6325158500:02:007:0018, та враховуючи вказану обставину, просить надати тимчасовий доступ до документів, а саме:

-технічних документів щодо розташування будівель та споруд;

-розрахунків щодо нарахування та виплати заробітної плати працівникам, що обслуговують ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 ";

-договорів щодо проведення переробки (утилізації) відходів сміття, видобування газу, підключення до газопроводів та електричної мережі, актів виконаних робіт, платіжних документів до договорів;

-договорів, укладених з фізичними особами підприємцями чи юридичними особами з приводу переробки (утилізації) відходів сміття, які займаються господарською діяльністю щодо поводження з відходами, сміттям з фізичними та юридичними особами;

-документів, що свідчать про умови виконання вказаних договорів та проведення фінансово господарських операцій з ними;

-актів перевірок контролюючих органів;

-актів зустрічних перевірок;

-документації щодо ведення обліку відходів, сміття та інформування з цього приводу органів місцевого самоврядування;

-документації щодо планування будівництва та реконструкції об`єктів поводження з відходами, сміттям;

-документів, що свідчать про отриману суму грошових коштів в якості оплати за послуги від фізичних та юридичних осіб;

-документів щодо оформлення земельних ділянок для здійснення діяльності з переробки (утилізації) сміття;

-документів щодо здійснення діяльності з очищення забруднених земельних ділянок від сміття;

-документів, журналів обліку в`їзду, виїзду автотранспорту, що перевозить сміття, журналів та актів зважування вказаного сміття;

-штатного розпису працівників, які мають відношення до переробки, утилізації сміття, наказів про призначення на посади вказаних працівників, посадових обов`язків вказаних працівників;

-наказів про призначення працівника (працівників) відповідального за належну роботу переробки (утилізації) сміття;

-розрахунків щодо нарахування та виплати заробітної плати вказаним працівникам,

за період з 01 січня 2017 року по теперішній час.

При вивченні матеріалів клопотання слідчим суддею встановлено, що у переліку документів, до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ, переважно містяться документи, що стосуються фінансово-господарської діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », документи, що стосуються нарахування та виплати заробітної плати працівникам вказаного підприємства, їх посадові обов`язки, штатний розпис тощо. Разом з цим слідчий взагалі не обґрунтовує, яке саме доказове мають вказані документи у кримінальному проваджені, які саме факти та обставини передбачається довести за допомогою інформації, яка міститься у вищевказаних документах, яким чином вони стосуються факту захоплення та забруднення земель.

Крім того, всупереч вимогам п.6 ч.2 ст.160 КПК України, слідчий взагалі не зазначив неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести саме на підставі документів фінансово-господарської діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », враховуючи той факт, що вказані акти містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя зауважує, що клопотання слідчого містить лише короткий виклад обставин, правову кваліфікацію кримінального правопорушення та перелік речей та документів, до яких пропонується здійснити тимчасовий доступ, при цьому у порушення п.5 ст.160 КПК України слідчий взагалі не обґрунтовує значення цих документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Крім того, з матеріалів, доданих до клопотання, не вбачається, що у порядку положень ст.93 КПК України слідчий взагалі звертався до керівництва ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з метою отримання копій вказаних документів.

Зважаючи на викладене, з огляду на правове обґрунтування клопотання слідчого та той факт, що ним не доведено, що документи, до яких він просить надати тимчасовий доступ, самі по собі або в сукупності з іншими речами та документами мають доказове значення для встановлення важливих обставин у кримінальному проваджені, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019221430000490 від 06.12.2019 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч.1 ст.239, ч.2 ст.197-1 КК України, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання є необґрунтованим та вважає за необхідне відмовити у його задоволенні.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст.131-132, 159-166, 309 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні клопотання старшого слідчого СВ Харківського ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань №42019221430000490 від 06.12.2019, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч.1 ст.239, ч.2 ст.197-1 КК України - відмовити.

Ухвала оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудХарківський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення18.06.2020
Оприлюднено28.05.2024
Номер документу89909231
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —635/386/20

Ухвала від 25.08.2020

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Шинкарчук Я. А.

Ухвала від 14.08.2020

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Савченко Д. М.

Ухвала від 13.08.2020

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Савченко Д. М.

Ухвала від 03.08.2020

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Шинкарчук Я. А.

Ухвала від 03.08.2020

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Шинкарчук Я. А.

Ухвала від 03.08.2020

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Шинкарчук Я. А.

Ухвала від 15.07.2020

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Шинкарчук Я. А.

Ухвала від 15.07.2020

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Шинкарчук Я. А.

Ухвала від 30.06.2020

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Бобко Т. В.

Ухвала від 30.06.2020

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Бобко Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні