Ухвала
від 22.06.2020 по справі 910/24198/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

22.06.2020Справа № 910/24198/14 За заявою Регіонального відділення Фонду державного майна України по Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях

про заміну сторони виконавчого провадження

у справі №910/24198/14

за позовом Регіонального відділення Фонду державного майна України по Івано-Франківській області

до Підприємства об`єднання громадян "Українські соціальні ініціативи молоді"

про стягнення 4 984,53 грн.

Суддя Приходько І.В.

Секретар судового засідання

Жалоба С.Р.

Представники учасників судового процесу: не з`явились;

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

04.11.2014 до Господарського суду міста Києва надійшла позовна заява Регіонального відділення Фонду державного майна України по Івано-Франківській області з вимогами до Підприємства об`єднання громадян "Українські соціальні ініціативи молоді" про стягнення 4984 грн. 53 коп., з яких 2997 грн. 49 коп. основного боргу, 416 грн. 96 коп. пені та 1570 грн. 08 коп. неустойки.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 07.11.2014 порушено провадження у справі №910/24198/14 та справу призначено до розгляду на 24.11.2014.

Рішенням Господарського суду міста Києва від 08.12.2014 позов задоволено частково, стягнуто з Підприємства об`єднання громадян "Українські соціальні ініціативи молоді" на користь Регіонального відділення Фонду державного майна України по Івано-Франківській області основний борг в розмірі 2997 (дві тисячі дев`ятсот дев`яносто сім) грн. 49 коп., пеню в розмірі 257 (двісті п`ятдесят сім) грн. 50 коп. та неустойку в розмірі 1570 (одна тисяча п`ятсот сімдесят) грн. 08 коп. В іншій частині позову відмовлено. Стягнуто з Підприємства об`єднання громадян "Українські соціальні ініціативи молоді" в дохід Державного бюджету України судовий збір в розмірі 1827 грн. 00 коп.

На виконання рішення Господарського суду міста Києва від 08.12.2014 у справі №910/24198/14, яке набрало законної сили 26.12.2014, видано накази.

10.06.2020 до Господарського суду міста Києва від Регіонального відділення Фонду державного майна України по Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях надійшла заява про заміну сторони виконавчого провадження, яка передана судді Приходько І.В. відповідно до повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 11.06.2020 розгляд заяви Регіонального відділення Фонду державного майна України по Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях про заміну сторони виконавчого провадження було призначено на 22.06.2020.

У судове засідання 22.06.2020 представники сторін не з`явилися. Про дату, час та місце судового засідання були повідомлені належним чином.

Відповідно до ч. 3 ст. 334 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Розглянувши заяву Регіонального відділення Фонду державного майна України по Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях про заміну стягувача правонаступником, господарський суд виходить з такого.

За приписами частини першої статті 129-1 Конституції України суд ухвалює рішення іменем України. Судове рішення є обов`язковим до виконання.

Відповідно до ч. 1 ст. 326 Господарського процесуального кодексу України судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами.

Виконання судового рішення здійснюється на підставі наказу, виданого судом, який розглядав справу як суд першої інстанції (ч. 1 ст. 327 Господарського процесуального кодексу України).

Статтею 1 Закону України "Про виконавче провадження" визначено, що виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) - це сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

За приписами частин 1, 2 статті 15 Закону України "Про виконавче провадження" сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ. Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов`язок щодо виконання рішення.

З доданих до заяви про заміну сторони виконавчого провадження документів вбачається, що наказом Фонду державного майна України від 06.03.2019 №231 утворено Регіональне відділення Фонду державного майна України по Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях як юридичну особу публічного права. Установлено, що Регіональне відділення Фонду державного майна України по Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях є правонаступником, зокрема, Регіонального відділення Фонду державного майна України по Івано-Франківській області.

Згідно інформації, яка міститься в витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських організацій, станом на 22.06.2020 юридична особа за наступними реквізитами Регіонального відділення Фонду державного майна України по Івано-Франківській області (76019, Івано-Франківська обл., м. Івано-Франківськ, вул. Василіянок, буд. 48; ідентифікаційний код: 13660726) є припиненою.

Згідно з ч. 5 ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження" у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Частинами 1, 2 статті 334 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Процесуальне правонаступництво - це перехід процесуальних прав і обов`язків сторони у справі до іншої особи у зв`язку з вибуттям особи зі складу спірного матеріального правовідношення. Процесуальне правонаступництво випливає з юридичних фактів правонаступництва і відображає зв`язок матеріального і процесуального права. У кожному конкретному випадку для вирішення питань можливості правонаступництва господарському суду слід аналізувати відповідні фактичні обставини, передбачені нормами матеріального права.

Відповідно до статті 52 Господарського процесуального кодексу України, у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Згідно з частиною 5 статті 334 Господарського процесуального кодексу України положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

При цьому матеріали справи не містять доказів повного фактичного виконання боржником судового рішення, у тому числі сплати боржником залишку заборгованості, яка є предметом договору відступлення.

Дослідивши додані до заяви докази та проаналізувавши відповідні фактичні обставини, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для здійснення заміни сторони виконавчого провадження. При цьому, суд враховує, що процесуальне правонаступництво в розумінні статті 52 Господарського процесуального кодексу України допускається на будь-якій стадії судового процесу, включаючи стадію виконання судового рішення; а право звернення з заявою про заміну сторони її правонаступником надано, зокрема, заінтересованій особі.

Керуючись ст.ст. 232-235, 334 ГПК України, Господарський суд міста Києва, -

УХВАЛИВ:

1. Задовольнити заяву Регіонального відділення Фонду державного майна України по Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях про заміну сторони по справі № 910/24198/14.

2.Замінити сторону (стягувача) у справі № 910/24198/14 з Регіонального відділення Фонду державного майна України по Івано-Франківській області (76019, Івано-Франківська обл., м. Івано-Франківськ, вул. Василіянок, буд. 48; ідентифікаційний код: 13660726) на його правонаступника - Регіональне відділення Фонду державного майна України по Івано-Франківській, Чернівецькій та Тернопільській областях (76019, Івано-Франківська обл., м. Івано-Франківськ, вул. Василіянок, буд. 48; ідентифікаційний код: 42891875).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та підлягає оскарженню в передбаченому законом порядку.

Суддя І.В. Приходько

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення22.06.2020
Оприлюднено23.06.2020
Номер документу89956531
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/24198/14

Ухвала від 22.06.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Приходько І.В.

Ухвала від 11.06.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Приходько І.В.

Рішення від 08.12.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Отрош І.М.

Ухвала від 07.11.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Отрош І.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні