Ухвала
від 22.06.2020 по справі 915/827/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

УХВАЛА

про передачу справи на розгляд іншого суду

22 червня 2020 року Справа № 915/827/20

м.Миколаїв

Господарський суд Миколаївської області, у складі судді Семенчук Н.О., розглянувши матеріали позовної заяви

за позовом: Приватного акціонерного товариства Миколаївєвродім , 54036, м.Миклаїв, вул.Очаківська, 1-а; адреса для листування: а/с 67, м.Миколаїв, 54020

до відповідача: Миколаївської обласної державної адміністрації, 54001, м.Миколаїв, вул.Адміральська, 22

про: - визнання незаконною відмову в укладенні з позивачем додаткової угоди про поновлення договору оренди землі;

- визнання додаткової угоди укладеною.

17.06.2020 Приватне акціонерне товариство Миколаївєвродім звернулось до Господарського суду Миколаївської області з позовною заявою №25 від 16.06.2020 в якій просить суд:

- визнати незаконною відмову Миколаївської обласної державної адміністрації від укладання з позивачем додаткової угоди про поновлення договору оренди землі, оформлену листом від 06.05.2020 за №05-58/769/5-20;

- визнати укладеною між Приватним акціонерним товариством Миколаївєвродім та Миколаївською обласною державною адміністрацією додаткову угоду до договору оренди землі від 29.12.2009 зареєстрованого в книзі реєстрації договорів оренди землі від 29.12.2009 за №040949006599 в редакції зазначеній в прохальній частині позовної заяви.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку щодо передачі (направлення) матеріалів позовної заяви за виключною підсудністю до Господарського суду міста Києва з наступних підстав.

Статтею 125 Конституції України передбачено, що судоустрій в Україні будується за принципами територіальності та спеціалізації і визначається законом.

Аналогічні положення закріплені в ч. 1 ст. 17 Закону України Про судоустрій і статус суддів .

Загальні правила господарського судочинства встановлені Господарським процесуальним кодексом України та вимагають дотримання правил територіальної, предметної та суб`єктної підсудності.

Територіальна підсудність - це компетенція із розгляду справ однорідними судами залежно від території, на яку поширюється їх юрисдикція.

Основними видами територіальної підсудності є, зокрема загальна, альтернативна та виключна.

Господарський процесуальний кодекс України визначає юрисдикцію та повноваження господарських судів, встановлює порядок здійснення судочинства у господарських судах. (ст. 1 ГПК України)

Загальна територіальна підсудність встановлюється як загальне правило і застосовується у тому випадку, коли вона не змінена або доповнена іншим видом територіальної підсудності.

Частиною 1 ст. 27 ГПК України передбачено, що позов пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Тобто, загальне правило територіальної підсудності щодо пред`явлення позову за місцезнаходженням відповідача застосовується лише у випадку, коли інші правила підсудності не встановлені положеннями ГПК України.

Статтею 30 ГПК України встановлено правила виключної підсудності справ.

Під виключною підсудністю розуміється те, що певна категорія справ за предметом спору або суб`єктним складом її учасників може розглядатися лише певним господарським судом, в даному випадку в такій категорії справ правила загальної підсудності застосовуватися не можуть. Виключна підсудність означає, що деякі категорії справ не можуть розглядатися за загальними правилами підсудності, а також за правилами альтернативної підсудності. У цих категоріях справ не допускається також договірна підсудність.

У відповідності до ч.5 ст.30 Господарського процесуального кодексу України, спори, у яких відповідачем є Кабінет Міністрів України, міністерство чи інший центральний орган виконавчої влади, Національний банк України, Рахункова палата, Верховна Рада Автономної Республіки Крим або Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські ради або обласні, Київська і Севастопольська міські державні адміністрації, а також справи, матеріали яких містять державну таємницю, розглядаються місцевим господарським судом, юрисдикція якого поширюється на місто Київ, незалежно від наявності інших визначених цією статтею підстав для виключної підсудності такого спору іншому господарському суду.

В позовній заяві позивач зазначає відповідачем Миколаївську обласну державну адміністрацію.

Відповідно до п.1 ч.1 ст. 31 Господарського процесуального кодексу України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Враховуючи, що відповідачем за даним позовом є Миколаївська обласна державна адміністрація, то позовна заява Приватного акціонерного товариства Миколаївєвродім про визнання незаконною відмову в укладенні з позивачем додаткової угоди про поновлення договору оренди землі та визнання додаткової угоди укладеною, не належить до територіальної юрисдикції (підсудності) Господарського суду Миколаївської області, у зв`язку з чим матеріали за вказаною позовною заявою підлягають передачі за виключною підсудністю до господарського суду міста Києва.

Положеннями ч.6 ст. 31 Господарського процесуального кодексу України визначено, що спори між судами щодо підсудності не допускаються.

Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому цією статтею, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана (ч.7 ст. 31 ГПК України).

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 31 Господарського процесуального кодексу України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду, а згідно з частиною 3 цієї статті - передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини 1 цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Керуючись ч.5 ст.30, 31, ст.ст. 232, 233, 234, 235 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

1. Справу №915/827/20 за позовом Приватного акціонерного товариства Миколаївєвродім до Миколаївської обласної державної адміністрації про визнання незаконною відмову в укладенні з позивачем додаткової угоди про поновлення договору оренди землі; - визнання додаткової угоди укладеною - передати до Господарського суду міста Києва (01030, м. Київ, вул. Б. Хмельницького, 44-в)

Ухвала суду, у відповідності до ч.2 ст.235 Господарського процесуального кодексу України, набирає законної 22.06.2020.

Згідно ст.ст.254, 255 Господарського процесуального кодексу України, учасники справи, особи, які не брали участь у справі, якщо господарський суд вирішив питання про їх права та обов`язки, мають право подати апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції. Ухвали суду першої інстанції оскаржуються в апеляційному порядку окремо від рішення суду лише у випадках, передбачених статтею 255 цього Кодексу.

Ухвала господарського суду може бути оскаржене в порядку та строки, передбачені ст.ст. 256-259 ГПК України з урахуванням п.4 розділу Х "Прикінцеві положення" ГПК України та підпункту 17.5 пункту 17 Розділу XI "Перехідні положення" ГПК України.

Суддя Н.О. Семенчук

СудГосподарський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення22.06.2020
Оприлюднено24.06.2020
Номер документу89956873
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —915/827/20

Рішення від 24.12.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Селівон А.М.

Рішення від 24.12.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Селівон А.М.

Ухвала від 17.11.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Селівон А.М.

Ухвала від 23.09.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Селівон А.М.

Ухвала від 26.08.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Селівон А.М.

Ухвала від 27.07.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Селівон А.М.

Ухвала від 22.06.2020

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Семенчук Н.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні