Рішення
від 23.06.2020 по справі 365/127/20
ЗГУРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 365/127/20

Номер провадження: 2-о/365/9/20

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

23.06.2020 року смт. Згурівка

Згурівський районний суд Київської області в складі:

головуючого судді ХИЖНОГО Р.В.

присяжних ЄВТІНА А.М., ЗДОР С.В.

за участю

секретаря судового засідання НОСОВОЇ О.О.

представника заявника ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань № 1 справу окремого провадження за заявою ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Шевченківська сільська рада Згурівського району Київської області, ОСОБА_3 , про визнання громадянина недієздатним, встановлення над ним опіки та призначення опікуна, -

В С Т А Н О В И В:

Заявник ОСОБА_2 звернулась до Згурівського районного суду Київської області з вищезазначеною заявою, в якій вказує, що її брат ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є інвалідом І групи з дитинства, має розумову відсталість тяжкого ступеня та перебуває на обліку у психіатра Згурівської ЦРЛ з приводу хронічного психічного розладу. Внаслідок хвороби ОСОБА_4 не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Враховуючи викладене, заявник просить суд визнати ОСОБА_4 недієздатним, встановити над ним опіку та призначити йому опікуна.

В ході судового розгляду справи заінтересована особа ОСОБА_3 звернулась до суду із письмовою заявою, в якій просила призначити її опікуном над недієздатним. Заяву обґрунтовувала тим, що вона є рідною сестрою ОСОБА_4 та відповідає вимогам до опікуна. Виконавчим комітетом Шевченківської сільської ради надано висновок про доцільність призначення її опікуном над недієздатним.

В судовому засіданні представник заявника ОСОБА_5 заяву підтримав в повному обсязі, посилаючись на обставини викладені у заяві по суті, просив суд визнати ОСОБА_4 недієздатним, встановити над ним опіку та призначити опікуном над недієздатним ОСОБА_3 , оскільки від неї надійшло відповідне письмове клопотання та Виконавчим комітетом Шевченківської сільської ради надано висновок про доцільність призначення ОСОБА_3 опікуном.

В судове засідання заінтересована особа ОСОБА_3 не з`явилась, про дату, час і місце розгляду справи повідомлена належним чином, направила до суду заяву, в якій заяву про визнання ОСОБА_4 недієздатним підтримала та просила призначити її опікуном над недієздатним.

В судове засідання заінтересована особа Шевченківська сільська рада свого представника не направила, про дату, час і місце розгляду справи повідомлена належним чином. Сільський голова Стукало Г.Л. направила до суду заяву, в якій просила справу розглядати у відсутність представника заінтересованої особи, проти задоволення заяви не заперечувала.

Оцінюючи добуті в судовому засіданні докази, суд вважає за необхідне заяву задовольнити повністю, виходячи з наступного.

Дослідженими в судовому засіданні письмовими доказами встановлено, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є інвалідом І групи з дитинства, має розумову відсталість тяжкого ступеня та перебуває на обліку у психіатра Згурівської ЦРЛ з приводу хронічного психічного розладу, що встановлено з копії довідки МСЕК (а.с.13), виписки із медичної карти амбулаторного хворого (а.с.14), копії епікризу (а.с.16). ОСОБА_4 страждає на хронічний, стійкий психічний розлад - важку розумову відсталість (F-72.1 за МКХ-10), за своїм психічним станом розуміти характер та значення своїх дій та керувати ними не може (висновок судово-прихіатричного експерта № 71-ц - а.с.47-48).

Заявник ОСОБА_2 та заінтересована особа ОСОБА_3 є рідними сестрами ОСОБА_4 (копії свідоцтв про народження - а.с.8,62, копія витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб щодо підтвердження дошлюбного прізвища - а.с.12). Їх батько ОСОБА_6 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 (копія свідоцтва про смерть - а.с.9).

ОСОБА_4 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , але фактично проживає із колишньою співмешканкою батька з гр. ОСОБА_7 за адресою: АДРЕСА_2 (довідка Шевченківської сільської ради - а.с.10).

Заінтересована особа ОСОБА_3 зареєстрована в приватному будинку, який розташований в АДРЕСА_1 , в якому створені належні умови для проживання. На даний час вона фактично проживає в АДРЕСА_3 . Вона має задовільний стан здоров`я та може надавати соціальні послуги. ОСОБА_3 перебуває на обліку як безробітна в Згурівській районній філії КОЦЗ (акт обстеження житлового будинку - а.с.57, медична довідка Згурівської ЛКК - а.с.58, довідка центру зайнятості - а.с.59).

Виконавчим комітетом Шевченківської сільської ради прийнято рішення за № 24 від 20 травня 2020 року про затвердження Висновку про доцільність встановлення опіки над недієздатним ОСОБА_4 та призначення його опікуном ОСОБА_3 (рішення Шевченківської сільської ради - а.с.55, висновок - а.с.56).

Згідно ч. 1 ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

В силу ч. 1 ст. 40 ЦК України фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

Відповідно до ч. 1 ст. 41 ЦК України над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

Згідно п. 1 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Відповідно до ч. 6 ст. 300 ЦПК України строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

З огляду на те, що зібраними у справі доказами, зокрема висновком судово-прихіатричного експерта № 71-ц, доведено, що ОСОБА_4 страждає на хронічний, стійкий психічний розлад - важку розумову відсталість (F-72.1 за МКХ-10), за своїм психічним станом розуміти характер та значення своїх дій та керувати ними не може, суд вважає за необхідне визнати ОСОБА_4 , 1988 року народження, недієздатним. У зв`язку із визнанням ОСОБА_4 недієздатним, суд приймає рішення про встановлення над ним опіки та призначення його опікуном ОСОБА_3 , оскільки Виконавчим комітетом Шевченківської сільської ради, як органом опіки і піклування, прийнято рішення про доцільність призначення опікуном над недієздатним ОСОБА_3 та нею до суду подано письмову згоду щодо призначення її опікуном.

Керуючись ст.ст. 39, 40, 41 ЦК України, ст.ст. 263-265,293,299,300 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_2 , заінтересовані особи: Шевченківська сільська рада Згурівського району Київської області, ОСОБА_3 , про визнання громадянина недієздатним, встановлення над ним опіки та призначення опікуна - задовольнити повністю.

Визнати ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , недієздатним.

Встановити опіку над ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та призначити його опікуном ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстровану за адресою: АДРЕСА_1 .

Визначити строк дії рішення в частині визнання фізичної особи недієздатною два роки з моменту набрання цим рішенням законної сили.

Судові витрати віднести на рахунок держави.

Медичну карту амбулаторного хворого ОСОБА_4 - повернути до КНП Згурівська центральна районна лікарня Згурівської районної ради Київської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Київського апеляційного суду протягом 30 ( тридцяти ) днів з дня його проголошення.

На підставі п. 3 Розділу ХІІ Прикінцеві положення Цивільного процесуального кодексу України під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строк апеляційного оскарження продовжити на строк дії такого карантину.

Заявник: ОСОБА_2 , адреса: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Заінтересовані особи: Шевченківська сільська рада Згурівського району Київської області, місцезнаходження: вулиця Шевченка, будинок 28, село Шевченкове Згурівського району Київської області, Код ЄДРПОУ: 04527477.

ОСОБА_3 , адреса: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 .

ГОЛОВУЮЧИЙ Р.В. ХИЖНИЙ

ПРИСЯЖНІ А.М. ЄВТІН

С.В. ЗДОР

Дата ухвалення рішення23.06.2020
Оприлюднено24.06.2020
Номер документу89972423
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання громадянина недієздатним, встановлення над ним опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —365/127/20

Рішення від 23.06.2020

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Хижний Р. В.

Ухвала від 02.06.2020

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Хижний Р. В.

Ухвала від 27.05.2020

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Хижний Р. В.

Ухвала від 10.04.2020

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Хижний Р. В.

Ухвала від 10.04.2020

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Хижний Р. В.

Ухвала від 25.03.2020

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Хижний Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні