Ухвала
від 24.06.2020 по справі 911/1722/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"24" червня 2020 р. Справа № 911/1722/20

Господарський суд Київської області у складі судді Лутак Т.В., розглянувши

заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Поско Інтернешнл Україна

про забезпечення вимог кредитора

у справі № 911/1722/20

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю Поско Інтернешнл Україна

до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю Долинський комбікормовий завод

про відкриття провадження у справі про банкрутство

встановив:

До господарського суду Київської області звернулося Товариство з обмеженою відповідальністю Поско Інтернешнл Україна (далі - кредитор або заявник) із заявою б/н від 12.06.2020 (вх. № 1732/20 від 12.06.2020) про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю Долинський комбікормовий завод (далі - боржник), у зв`язку з неспроможністю останнього сплатити заборгованість у розмірі 18 744 181, 35 грн., на підставі статей 8, 34 Кодексу України з процедур банкрутства.

Ухвалою господарського суду Київської області від 18.06.2020 прийнято заяву про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю Долинський комбікормовий завод до розгляду; проведення підготовчого засідання суду призначено на 13.07.2020; запропоновано арбітражним керуючим Добродубу Олексію Яковичу, Дашку Ігорю Валерійовичу та Кірячок Інессі Олександрівні до 08.07.2020 подати заяву на участі у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю Долинський комбікормовий завод у відповідності до вимог Кодексу України з процедур банкрутства; зобов`язано заявника та боржника надати суду певні документи; вжито заходи для забезпечення вимог кредиторів шляхом заборони власнику майна (органу, уповноваженому управляти майном) боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю Долинський комбікормовий завод (ідентифікаційний код - 34201037) та боржнику приймати рішення про ліквідацію, реорганізацію боржника, а також відчужувати основні засоби.

До господарського суду Київської області від Товариства з обмеженою відповідальністю Поско Інтернешнл Україна надійшла заява б/н від 18.06.2020 (вх. № 12213/20 від 18.06.2020) про забезпечення вимог кредитора, у якій заявник, посилаючись на статті 35, 39, 40 Кодексу України з процедур банкрутства, просить суд вжити заходів для забезпечення вимог кредиторів, зокрема:

- заборонити ТОВ Долинський комбікормовий завод вчиняти без згоди арбітражного керуючого будь-які правочини;

- позбавити ТОВ Долинський комбікормовий завод права розпорядження його нерухомим майном без згоди розпорядника майна або суду, у провадженні якого знаходиться дана справа;

- накласти арешт на комплекс нерухомого майна, загальною площею 4668 кв.м., що знаходиться за адресою: Кіровоградська область, Долинський район, м. Долинська, вулиця Войкова, будинок 1, та належить на праві власності боржнику;

- накласти арешт на все рухоме майно боржника;

- накласти арешт на нерухоме майно, що належало на праві власності боржнику та було незаконно перереєстровано і станом на поточну дату належить ТОВ Долинський агротехпостач , а саме: комплекс, загальною площею 2559,5 м.кв., розташований за адресою: Кіровоградська область, місто Долинська, вулиця Чумацький Шлях (попередня назва - Войкова), будинок 1Б, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 78895235219; земельну ділянку, кадастровий номер 3521910100:01:001:0013, площею 2,6182 гектара, розташована за адресою: Кіровоградська область, вулиця Чумацький Шлях (попередня назва - Войкова), будинок 1Б, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 47527035219;

- накласти арешт на нерухоме майно, що належало на праві власності боржнику та було незаконно перереєстровано і станом на поточну дату належить ТОВ Долинський елеватор , а саме: комплекс, загальною площею 6361,1 м.кв., розташований за адресою: Кіровоградська область, Долинський район, м. Долинська, вулиця Войкова, будинок 1, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 78711435219; земельну ділянку, кадастровий номер 3521910100:01:001:0011, площею 2,9988 гектара, розташована за адресою: Кіровоградська область, вулиця Войкова, 1, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 47584135219; земельну ділянку, кадастровий номер 3521910100:01:001:0012, площею 1,4487 гектара, розташована за адресою: Кіровоградська область, місто Долинська, вулиця Чумацький Шлях (попередня назва - Войкова), будинок 1А, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 21147335219; комплекс, загальною площею 4541,2 м.кв., розташований за адресою: Кіровоградська область, місто Долинська, вулиця Чумацький Шлях (попередня назва - Войкова), будинок 1А, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 16930435219;

- відсторонити Черкун Олену Арсентіївну від виконання обов`язків керівника ТОВ Долинський комбікормовий завод та покласти виконання його обов`язків на розпорядника майна.

Суд, дослідивши вищезазначену заяву б/н від 18.06.2020 (вх. № 12213/20 від 18.06.2020) про забезпечення вимог кредитора, зазначає таке.

Статтею 35 Кодексу України з процедур банкрутства врегульовано питання щодо прийняття заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Так, відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 35 Кодексу України з процедур банкрутства ухвалою про прийняття заяви про відкриття провадження у справі господарський суд має право вирішити питання про вжиття заходів для забезпечення вимог кредиторів шляхом заборони власнику майна (органу, уповноваженому управляти майном) боржника та боржнику приймати рішення про ліквідацію, реорганізацію боржника, а також відчужувати основні засоби.

Статтею 39 Кодексу України з процедур банкрутства визначено дії, які суд вчиняє у підготовчому засіданні, питання, які судом вирішуються у підготовчому засіданні, а також процесуальні документи, які судом приймаються за результатами розгляду поданих документів та вчинення відповідних дій.

Згідно з ч. 5 ст. 39 Кодексу України з процедур банкрутства за результатами розгляду заяви про відкриття провадження у справі та відзиву боржника господарський суд постановляє ухвалу про: відкриття провадження у справі; відмову у відкритті провадження у справі.

Відповідно до ч. 8 ст. 39 Кодексу України з процедур банкрутства в ухвалі про відкриття провадження у справі про банкрутство зазначається, зокрема, про: введення процедури розпорядження майном; призначення розпорядника майна; вжиття заходів щодо забезпечення вимог кредиторів шляхом заборони боржнику та власнику майна (органу, уповноваженому управляти майном) боржника приймати рішення щодо ліквідації, реорганізації боржника, а також відчужувати основні засоби та предмети застави.

Статтею 40 Кодексу України з процедур банкрутства врегульовано питання щодо забезпечення вимог кредиторів.

Згідно з ч. 1 ст. 40 Кодексу України з процедур банкрутства господарський суд має право за клопотанням сторін або учасників справи чи за своєю ініціативою вжити заходів до забезпечення вимог кредиторів.

Господарський суд за клопотанням розпорядника майна, кредиторів або з власної ініціативи може заборонити боржнику вчиняти без згоди арбітражного керуючого правочини, а також зобов`язати боржника передати цінні папери, майно, інші цінності на зберігання третім особам, вчинити чи утриматися від вчинення певних дій або вжити інших заходів для збереження майна боржника (у тому числі шляхом позбавлення боржника права розпорядження його нерухомим майном або цінними паперами без згоди розпорядника майна або суду, який розглядає справу про банкрутство; накладення арешту на конкретне рухоме майно боржника), про що виноситься ухвала.

Відповідно до ч. 2 та ч. 3 ст. 40 Кодексу України з процедур банкрутства у процедурі розпорядження майном за клопотанням розпорядника майна, сторін або інших учасників справи про банкрутство, що містить підтверджені відомості про перешкоджання керівником або органом управління боржника виконанню повноважень розпорядника майна, невжиття заходів щодо забезпечення збереження майна боржника, а також про вчинення ними дій, що порушують права та законні інтереси боржника або кредиторів, господарський суд має право припинити повноваження керівника або органу управління боржника та покласти виконання його обов`язків на розпорядника майна.

Про припинення повноважень керівника або органу управління боржника та покладання його обов`язків на розпорядника майна господарський суд виносить ухвалу. З дня постановлення господарським судом ухвали про припинення повноважень керівника або органу управління боржника відповідні посадові особи боржника, повноваження яких припинені ухвалою господарського суду, зобов`язані протягом трьох днів передати розпоряднику майна, а розпорядник майна - прийняти бухгалтерську та іншу документацію боржника, його печатки і штампи, матеріальні та інші цінності.

Згідно з ч. 4 ст. 40 Кодексу України з процедур банкрутства заходи щодо забезпечення вимог кредиторів діють відповідно до дня введення процедури санації і призначення керуючого санацією або до прийняття постанови про визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури і призначення ліквідатора, або до закриття провадження у справі. Господарський суд має право скасувати або змінити заходи щодо забезпечення вимог кредиторів до настання зазначених обставин, про що постановляє ухвалу.

Таким чином, нормами Кодексу України з процедур банкрутства передбачено право суду вжити заходів щодо забезпечення вимог кредиторів, проте вжиття таких заходів залежить від судової процедури, яка застосована до боржника.

Зі змісту заяви Товариства з обмеженою відповідальністю Поско Інтернешнл Україна б/н від 18.06.2020 (вх. № 12213/20 від 18.06.2020) про забезпечення вимог кредитора вбачається, що заявник просить суд вжити заходів для забезпечення вимог кредиторів на підставі ст. 40 Кодексу України з процедур банкрутства, які пов`язані та залежать від вирішення питань щодо відкриття провадження у справі про банкрутство, введення процедури розпорядження майном боржника та призначення певного арбітражного керуючого розпорядником майна боржника.

Суд звертає увагу, що провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю Долинський комбікормовий завод на даний час ще не відкрито, процедура розпорядження майном не введена та розпорядника майна не призначено.

Разом з тим, суд зазначає, що відповідно до ст. 35 Кодексу України з процедур банкрутства ухвалою господарського суду Київської області від 18.06.2020 у даній справі вжито заходів для забезпечення вимог кредиторів шляхом заборони власнику майна (органу, уповноваженому управляти майном) боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю Долинський комбікормовий завод та боржнику приймати рішення про ліквідацію, реорганізацію боржника, а також відчужувати основні засоби.

З огляду на вищевикладене, суд не вбачає на даний час можливості та підстав для вжиття вказаних заявником у заяві б/н від 18.06.2020 (вх. № 12213/20 від 18.06.2020) заходів для забезпечення вимог кредиторів, оскільки вони безпосередньо пов`язані з відкриттям провадження у справі про банкрутство та введенням такої судової процедури як розпорядження майном боржника.

За таких обставин, суд відмовляє у задоволенні заяви Товариства з обмеженою відповідальністю Поско Інтернешнл Україна б/н від 18.06.2020 (вх. № 12213/20 від 18.06.2020) про забезпечення вимог кредитора.

Керуючись ст. 234 Господарського процесуального кодексу України та статтями 6, 35, 39-40 Кодексу України з процедур банкрутства, суд

УХВАЛИВ:

1. Відмовити у задоволенні заяви Товариства з обмеженою відповідальністю Поско Інтернешнл Україна б/н від 18.06.2020 (вх. № 12213/20 від 18.06.2020) про забезпечення вимог кредитора.

Ухвала набирає законної сили відповідно до ст. 235 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржена в порядку, передбаченому статтями 255-257 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвалу підписано 24.06.2020.

Суддя Т.В. Лутак

Дата ухвалення рішення24.06.2020
Оприлюднено25.06.2020
Номер документу89996006
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —911/1722/20

Ухвала від 22.07.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 22.07.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Ткаченко Н.Г.

Постанова від 25.05.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Грек Б.М.

Ухвала від 27.04.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Грек Б.М.

Ухвала від 19.04.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Грек Б.М.

Ухвала від 05.04.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 30.03.2021

Господарське

Господарський суд Київської області

Лутак Т.В.

Ухвала від 18.01.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Ткаченко Н.Г.

Ухвала від 30.11.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Ткаченко Н.Г.

Постанова від 13.10.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сотніков С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні