Постанова
від 10.12.2009 по справі 3/24-08-288
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 грудня 2009 р. № 3/24-08-288

Вищий господарський суд України у складі колегії суд дів :

Головуючий суддя

Судді: Могил С.К.,

Малетич М.М.,

Самусенко С.С.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні касаційну скаргу представництва по управлінню комунальною влас ністю Одеської міської ради

на рішення господарського суду Оде ської області від 07.02.2008

у справі № 3/24-08-288 господарського суд у Одеської області

за позовом всеукраїнського держав ного багатопрофільного вида вництва "Маяк"

до фізичної особи-підприємця ОСОБА_4

про визнання права власності ,

за участю представників :

скаржника: Бобикін О.М.,

позивача: Гриценко С.М.,

відповідача: не з' явились,

В С Т А Н О В И В:

Оскарженим рішенням г осподарського суду Одеської області від 07 лютого 2008 року за доволено позов всеукраїнськ ого державного багатопрофіл ьного видавництва "Маяк" до фі зичної особи-підприємця ОС ОБА_4, визнано за позивачем п раво власності на нежитлове приміщення загальною площею 373,5 кв.м, що розташоване на друг ому поверсі будинку № 14 по вул . Жуковського в місті Одесі.

В касаційній скарзі предст авництво по управлінню комун альною власністю Одеської мі ської ради просить скасувати зазначене судове рішення, а с праву направити на новий роз гляд до місцевого господарсь кого суду.

Переглянувши в касаційном у порядку судове рішення, кол егія суддів Вищого господарс ького суду України, приймаюч и до уваги межі перегляду спр ави в касаційній інстанції, п риходить до висновку, що каса ційна скарга підлягає задово ленню з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено госпо дарським судом, 19 вересня 2007 ро ку між позивачем та відповід ачем було укладено договір № 1 про сумісну діяльність. Пун ктом 1 договору сторони прийн яли на себе зобов' язання шл яхом об' єднання своїх зусил ь та майна, що належить сторон ам на відповідних правових п ідставах, сумісно діяти для д осягнення спільної мети: про ведення комплексу заходів по ремонту та відновленню нежи тлових приміщень та подальшо ї передачі цих приміщень в ор ендне користування з метою з дійснення підприємницької д іяльності. Обов' язки з пров едення комплексу робіт в стр ок до 19 листопада 2007 року прийн яв на себе відповідач. В свою чергу позивач зобов' язався фінансувати проведення всіх обумовлених робіт на об' єк ті, а також - після завершенн я робіт передати приміщення в оренду відповідачу.

Іншими умовами договору пе редбачено, що право власност і на вказане приміщення розп оділяється наступним чином : позивач є власником 90% об' єк та нерухомості, а відповідач - 10%.

Як встановлено судом першо ї інстанції, після проведенн я обумовлених договором ремо нтних робіт відповідач повід омив позивача про відмову ві д участі в договорі та вимага в виділити йому 10% належного й ому нерухомого майна.

Наведене стало підставою д ля подачі позивачем, який вва жає себе добросовісною сторо ною, що виконала всі договірн і зобов' язання, позову про в изнання за ним права власнос ті на весь зазначений об' єк т нерухомості.

Розглядаючи господарський спір по суті позовних вимог, с уд першої інстанції дійшов в исновку, що договір, укладени й між сторонами справи, за сво єю правовою природою є догов ором простого товариства.

Відповідно до ч. 4 ст. 1141 Цивіль ного кодексу України договір простого товариства припиня ється, зокрема, за відмови уча сника від подальшої участі в договорі простого товариств а. Враховуючи, що така відмова відбулась з ініціативи відп овідача, суд дійшов висновку , що передбачений договором в ідсотковий розподіл права вл асності між сторонами 90% : 10% не в ідбувся з вини відповідача.

Місцевий господарський су д, приймаючи рішення про задо волення позову, виходив з тог о, що ремонтні та відновлювал ьні роботи проводились за ра хунок позивача, невиконання умов договору сталось не з ви ни останнього, відтак, посила ючись на положення ст. 328 Цивіл ьного кодексу України, суд ви знав правомірним набуття поз ивачем права власності на за значений об' єкт нерухомост і.

Суд касаційної інстанції н е може погодитись з такими ви сновками суду першої інстанц ії, виходячи з наступного.

Згідно ст. 13 ЦК України цивіл ьні права особа здійснює у ме жах, наданих їй договором або актами цивільного законодав ства; при здійсненні своїх пр ав особа зобов'язана утримув атися від дій, які могли б пору шити права інших осіб, завдат и шкоди довкіллю або культур ній спадщині; не допускаютьс я дії особи, що вчиняються з на міром завдати шкоди іншій ос обі, а також зловживання прав ом в інших формах.

З викладених норм права вба чається, що реалізація цивіл ьних прав має здійснюватись у визначених межах, поки це не суперечить інтересам інших осіб і публічним інтересам.

Приймаючи оскаржене рішен ня на підставі наявних матер іалів справи, суд першої інст анції порушив вимоги ст. 43 ГПК України, не забезпечив всебі чний розгляд всіх обставин с прави, самоусунувся від вста новлення факту наявності у п озивача права на розпоряджен ня нерухомим майном, за відсу тності жодних правовстановл юючих документів безпідстав но визнав позивача добросові сним набувачем права власнос ті на зазначений об' єкт.

Поряд з цим, з наявних матер іалів справи вбачається, що н ежитлове приміщення, яким по зивач розпорядився, укладаюч и договір про сумісну діяльн ість з відповідачем, може нал ежати до комунальної власнос ті.

Проте, суд першої інстанції достеменно не з' ясував, до я кої форми власності належить спірне майно, не залучив до уч асті у розгляді справи осіб, п рав яких може стосуватись рі шення у даній справі, крім тог о, не врахував, що будинок, в як ому розташоване вказане прим іщення є пам' яткою містобуд ування та архітектури і знах одиться під охороною держави .

З матеріалів справи також в бачається, що висновок місце вого суду про виконання пози вачем договірних зобов' яза нь по фінансуванню ремонтних робіт нежитлового приміщенн я не підтверджений жодними д оказами.

Таким чином, суд першої інст анції дійшов передчасного та необґрунтованого висновку, що позивач при укладенні дог овору про сумісну діяльність мав право розпоряджатись сп ірним майном, оскільки це мож е порушити права інших осіб.

Відповідно до ч. 1 ст. 47 ГПК Укр аїни судове рішення приймаєт ься суддею за результатами о бговорення усіх обставин спр ави. Частина перша статті 43 на званого Кодексу містить вимо ги щодо всебічного, повного і об'єктивного розгляду в судо вому процесі всіх обставин с прави в їх сукупності.

З врахуванням меж повноваж ень суду касаційної інстанці ї, встановлених ч.2 ст. 1115 та ст.1117 ГПК України, Вищий господарс ький суд України у складі кол егії суддів дійшов висновку, що допущені судом першої інс танції вищезазначені поруше ння норм матеріального та пр оцесуального права, відповід но до ч. 1 ст. 111-10 ГПК України, є під ставою для скасування прийня того у справі рішення і перед ачі справи на новий розгляд.

При новому розгляді справи суду необхідно всебічно та п овно з' ясувати обставини сп рави в їх сукупності, достеме нно з' ясувати до якої форми власності відноситься спірн е майно, та, в залежності від в становленого, вирішити спір відповідно до закону.

Керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1119 - 11111 Госп одарського процесуального к одексу України, Вищий господ арський суд України,

П О С Т А Н О В И В :

Касаційну скаргу задов ольнити.

Рішення господарського су ду Одеської області від 07.02.2008 у справі № 3/24-08-288 скасувати.

Справу № 3/24-08-288 передати на нов ий розгляд до господарського суду Одеської області.

Головуючий суддя Могил С.К.

Судді : Малетич М.М.

Самусенко С.С.

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення10.12.2009
Оприлюднено23.04.2010
Номер документу8999843
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/24-08-288

Постанова від 10.12.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Могил C.К.

Ухвала від 11.11.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Могил C.К.

Рішення від 07.02.2008

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні