Рішення
від 24.06.2020 по справі 826/16334/18
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 червня 2020 року м. Київ № 826/16334/18

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі судді Арсірія Р.О., розглянув у порядку письмового провадження адміністративну справу

за позовом Приватного підприємства Маркон до третя особаДепартаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києва Виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) Товариство з обмеженою відповідальністю КАДОРР- Україна Товариство з обмеженою відповідальністю Маркон-Строй про зобов`язання вчинити дії, Прийняв до уваги наступне :

Приватне підприємство Маркон звернулось до суду з даним позовом в якому просить :

Визнати протиправними дії Департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) з призначення та проведення перевірки дотримання вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності на об`єкті Будівництво готельного комплексу із закладами громадського харчування та паркінгом для легкового автотранспорту на Андріївському узвозі, 14-16 Подільського району міста Києва завершеної 29.05.2018.

Визнати протиправними дії Департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) щодо складання Протоколу про правопорушення у сфері містобудівної діяльності від 29.05.2018 стосовно Приватного підприємства МАРКОН щодо об`єкта Будівництво готельного комплексу із закладами громадського харчування та паркінгом для легкового автотранспорту на Андріївському узвозі, 14-16 Подільського району міста Києва .

Визнати протиправним та скасувати припис Департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) про усунення порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил від 29.05.2018, що винесений Приватному підприємству МАРКОН щодо об`єкта Будівництво готельного комплексу із закладами громадського харчування та паркінгом для легкового автотранспорту на Андріївському узвозі, 14-16 Подільського району міста Києва .

Визнати протиправним та скасувати припис Департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) про зупинення підготовчих та будівельних робіт від 29.05.2018, що винесений Приватному підприємству МАРКОМ щодо об`єкта Будівництво готельного комплекту із закладами громадського харчування та паркінгом для легкового автотранспорту на Андріївському узвозі, 14-16 Подільського району міста Києва .

Визнати протиправним та скасувати наказ №152 від 12.06.2018 Департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києва виконавчою органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) Про анулювання дозволу на виконання будівельних робіт , яким анульовано дозвіл на виконання будівельних робіт "Будівництво готельного комплексу із закладами громадського харчування та паркінгом для легкового автотранспорту, за адресою:-Андріївський узвіз. 14-16 у Подільському районі м.Києва від 14.10.2010 №2230-Пд/К, замовник - Приватне підприємство МАРКОН .

Ухвалою суду від 08.10.2018 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження в адміністративній справі в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін та проведення судового засідання за наявними у справі матеріалами.

У вказаній ухвалі суду роз`яснено учасникам справи, що суд розглядає справу у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше.

Запропоновано відповідачу у п`ятнадцятиденний строк з дня вручення йому даної ухвали надати відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ч.ч 2-4 ст. 162 КАС України, або заяву про визнання позову.

Запропоновано позивачу подати до суду відповідь на відзив (ст. 163 КАС України), а відповідачу - заперечення (ст. 164 КАС України) протягом п`ятиденного строку, відлік якого починається для позивача - з моменту отримання відзиву на позов, а для відповідача - з моменту отримання відповіді на відзив.

Відповідач проти позову заперечував згідно письмового відзиву на позовну заяву, в якому зазначив про правомірність своїх дій та безпідставність вимог позивача.

18.10.2018 позивачем через канцелярію суду подано клопотання про залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Товариство з обмеженою відповідальністю Маркон-Строй .

В обґрунтування даного клопотання позивачем зазначено, що 12.06.2018 укладено угоду про розірвання договору генерального підряду на капітальне будівництво №1/16 від 11.07.2016 з ТОВ КАДОРР-Україна .

Ухвалою суду від 18.10.2018 залучено до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Товариство з обмеженою відповідальністю Маркон-Строй .

Треті особи своєї позиції по суті заявлених позовних вимог не надали.

Ухвалою суду від 19.10.2018 у вказаній справі було вжито заходи забезпечення адміністративного позову, а саме:

Зупинено дію припису Департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) про усунення порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил від 29.05.2018, що винесений Приватному підприємству "Маркон" щодо об`єкта "Будівництво готельного комплексу із закладами громадського харчування та паркінгом для легкового автотранспорту на Андріївському узвозі, 14-16 Подільського району міста Києва".

Зупинено дію припису Департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) про зупинення підготовчих та будівельних робіт від 29.05.2018, що винесений Приватному підприємству "Маркон" щодо об`єкта "Будівництво готельного комплексу із закладами громадського харчування та паркінгом для легкового автотранспорту на Андріївському узвозі, 14-16 Подільського району міста Києва".

Зупинено дію наказу №152 від 12.06.2018 Департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) "Про анулювання дозволу на виконання будівельних робіт", яким анульовано дозвіл на виконання будівельних робіт "Будівництво готельного комплексу із закладами громадського харчування та паркінгом для легкового автотранспорту за адресою: Андріївський узвіз, 14-16 у Подільському районі м.Києва від 14.10.2010 №2230-Пд/К, замовник - Приватне підприємство "Маркон".

18.12.2018 від позивача надійшла заява про збільшення позовних вимог, в якій позивач просив визнати протиправною та скасувати постанову Департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) №15/18/073-5419 від 12.06.2018 про накладання штрафу за правопорушення у сфері містобудівної діяльності щодо Приватного підприємства МАРКОН , обґрунтовуючи свої вимоги тим, що постанову про накладення штрафу прийнято за результатами протиправної перевірки від 29.05.2018.

Ухвалою суду від 24.12.2018 заяву про збільшення позовних вимог повернуто позивачу.

Постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 16.01.2019 апеляційну скаргу Департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю м. Києва Виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) на ухвалу Окружного адміністративного суду міста Києва від 19.10.2018 року про вжиття заходів забезпечення позову - задоволено, Ухвалу Окружного адміністративного суду міста Києва від 19.10.2018 про вжиття заходів забезпечення позову - скасовано, та ухвалено нову постанову, якою у задоволенні заяви Приватного підприємства "Маркон" про вжиття заходів забезпечення адміністративного позову - відмовлено.

13.05.2020 від позивача надійшло клопотання про встановлення додаткового строку для подання доказів.

Ухвалою суду від 29.05.2020 у задоволенні клопотання Приватного підприємства "Маркон" відмовлено, та клопотання від 13.05.2020 повернуто Позивачу разом з доданими документами, у зв`язку з тим, що Приватним підприємством "Маркон" не обґрунтовано причини неможливості подання доказів у строк, що встановлений ухвалою суду від 08.10.2018.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Окружний адміністративний суд міста Києва, встановив.

Як слідує з матеріалів справи Інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю у місті Києві надано замовнику - Приватному підприємству МАРКОН дозвіл на виконання будівельних робіт №2230-Пд/К від 14.10.2010 із будівництва готельного комплексу із закладами громадського харчування та паркінгом для легкового автотранспорту за адресою: Андріївський узвіз, 14-16 у Подільському районі м.Києва. Заявою вх.№40-13983 від 12.07.2016 Приватного підприємства МАРКОН внесено зміни до Дозволу від 14.10.2010 №2230-Пд/К, вид будівництва - нове будівництво, категорія складності СС2 (ІV).

05.01.2018 Департаментом з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) проведено позапланову перевірку об`єкту Будівництво готельного комплексу із закладами громадського харчування та паркінгом для легкового автотранспорту на Андріївському узвозі, 14-16 Подільського району міста Києва .

Відповідачем за результатами перевірки виявлено порушення містобудівного законодавства, складено акт перевірки дотримання вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, державних будівельних норм стандартів і правил від 05.01.2018.

Згідно цьому акту при здійсненні будівельних робіт позивачем порушено вимоги пункту 3.2.13 ДБН А.3.1-5:2016 Організація будівельного виробництва , ДБН В.1.2-5-2007 Науково-технічний супровід будівельних об`єктів , ДБН В.1.2-12-2008 Будівництво в умовах ущільненої забудови. Вимоги безпеки .

Такий висновок обґрунтовано наступним.

Під час перевірки надано проект організації будівництва (ПОБ) (22/10/08-0-ПОБ), розроблений ТОВ Інноваційні бізнес технології , відповідно до якого зведення готельного комплексу пропонується здійснювати мобільним баштовим краном Liebherr MK80 (з підйомною стрілою) зі стрілою 36,6 м і вантажопідйомністю на максимальному вильоті 1,7т.

Водночас, проектом виконання робіт (ПВР), розробленим ТОВ Конструкторсько-будівельний центр , передбачено під час виконання будівельних робіт на об`єкті використовувати баштовий кран Liebherr 91ЕС.

Таким чином, проект виконання робіт розроблено з відхиленням від проекту організації будівництва.

Крім того, у матеріалах науково-технічного супроводу, який здійснюється Київським Національним університетом будівництва та архітектури згідно договору від 29.01.2017, відсутня інформація щодо оточуючих будівель та споруд, які підлягають обов`язковому моніторингу.

На підставі висновків, викладених в акті перевірки, відповідачем складено Припис про усунення порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил від 05.01.2018, яким вимагалось у термін до 05.02.2018 усунути виявлені порушення у відповідності до законодавства.

Також, за результатами перевірки відповідачем складено Припис про зупинення підготовчих та будівельних робіт від 05.01.2018, яким вимагалось з 05.01.2018 зупинити виконання будівельних робіт до усунення допущених порушень вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності.

29.05.2018, з метою перевірки виконання вимог за результатами перевірки від 05.01.2018, Департаментом з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) проведено позапланову перевірку об`єкту Будівництво готельного комплексу із закладами громадського харчування та паркінгом для легкового автотранспорту на Андріївському узвозі, 14-16 Подільського району міста Києва .

Відповідачем за результатами перевірки складено протокол порушення у сфері містобудівної діяльності від 29.05.2018, де зазначено, що позивачем не виконано вимоги припису Департаменту про усунення порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, державних стандартів і правил від 05.01.2018, підпункт а пункту 3 частини 3 ст.41 Закону України Про регулювання містобудівної діяльності .

Також, за результатами перевірки відповідачем складено припис про усунення порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил від 29.05.2018, яким вимагалось у термін до 29.06.2018 усунути виявлені порушення у відповідності до законодавства.

Крім того, за результатами перевірки відповідачем складено припис про зупинення підготовчих та будівельних робіт від 29.05.2018, яким вимагалось з 29.05.2018 зупинити виконання будівельних робіт до усунення допущених порушень вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності.

Наказом №152 від 12.06.2018 Департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) Про анулювання дозволу на виконання будівельних робіт з посиланням на ч.6 ст.37 Закону України Про регулювання містобудівної діяльності , на підставі актів, складених за результатами проведення планового (Позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб?єктами містобудування вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил під час виконання підготовчих та будівельних робіт за №б/н, складених 05.01.2018р., 29.05.2018р. вирішено анулювати дозвіл на виконання будівельних робіт Будівництво готельного комплексу із закладами громадського харчування та паркінгом для легкового автотранспорту за адресою: Андріївський узвіз, 14-16 у Подільському районі м.Києва від 14.10.2010р. №2230-Пд/К. Замовник - Приватне підприємство МАРКОН .

Управлінню дозвільних процедур наказано забезпечити невідкладне направлення копії наказу до Державної архітектурно-будівельної інспекції України для виключення запису щодо реєстрації повідомлення про зміну даних у зареєстрованому дозволі на виконання будівельних робіт №ІУ120162082027 з єдиного реєстру документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт і засвідчують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об?єктів, відомостей про проведення на доопрацювання, відмов у видачі, скасування та анулювання зазначених документів.

Однак, результати первинної перевірки від 05.01.2018, а саме припис про усунення порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил від 05.01.2018, та припис про зупинення підготовчих та будівельних робіт від 05.01.2018, було оскаржено Приватним підприємством МАРКОН до суду.

Рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва від 06.03.2018 у справі №826/2234/18 за адміністративним позовом Приватного підприємства Маркон до Департаменту з питань Державного архітектурно-будівельного контролю м.Києва виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) позовні вимоги було задоволено.

Постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 07.05.2019 було задоволено апеляційну скаргу Департаменту з питань архітектурно-будівельного контролю м. Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація). Рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 06 березня 2018 року - скасоване, та ухвалено нове судове рішення, яким у задоволенні адміністративного позову було відмовлено повністю.

Скасовуючи Рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 06.03.2018 року у справі №826/2234/18 та відмовляючи в задоволенні позовних вимог ПП Маркон , колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду від 07.05.2019 дійшла наступних висновків:

…Згідно з актом перевірки № б/н від 05.01.2018 при здійсненні будівельних робіт ПП Маркон порушено вимоги пункту 3.2.13 ДБН А.3.1-5:2016 Організація будівельного виробництва , ДБН В.1.2-5-2007 Науково-технічний супровід будівельних об`єктів , ДБН В.1.2-12-2008 Будівництво в умовах ущільненої забудови. Вимоги безпеки у зв`язку з наступним:

Під час перевірки надано проект організації будівництва (ПОБ) (22/10/08-0-ПОБ), розроблений ТОВ Інноваційні бізнес технології , відповідно до якого зведення готельного комплексу пропонується здійснювати мобільним баштовим краном Liebherr MK80 (з підйомною стрілою) зі стрілою 36,6 м і вантажопідйомністю на максимальному вильоті 1,7т.

Водночас, проектом виконання робіт (ПВР), розробленим ТОВ Конструкторсько-будівельний центр , передбачено під час виконання будівельних робіт на об`єкті використовувати баштовий кран Liebherr 91ЕС.

Таким чином, колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду у справі №826/2234/18 дійшла до висновку, що проект виконання робіт розроблено з відхиленням від проекту організації будівництва.

Крім того, колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду у справі №826/2234/18 дійшла до висновку, що у матеріалах науково-технічного супроводу, який здійснюється Київським Національним університетом будівництва та архітектури згідно договору від 29.01.2017, відсутня інформація щодо оточуючих будівель та споруд, які підлягають обов`язковому моніторингу.

На підставі висновків, викладених в акті перевірки, Департаментом з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) видано припис про усунення порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил від 05.01.2018, яким ПП Маркон зобов`язано у термін до 05.02.2018 усунути виявлені порушення та припис про зупинення підготовчих та будівельних робіт від 05.01.2018, яким позивача зобов`язано зупинити виконання будівельних робіт до усунення порушень вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності .

Статтею 9 Закону України Про архітектурну діяльність від 20 травня 1999 р. № 687-XIV установлено, що будівництво (нове будівництво, реконструкція, реставрація, капітальний ремонт) об`єкта архітектури здійснюється відповідно до затвердженої проектної документації, державних стандартів, норм і правил у порядку, визначеному Законом України Про регулювання містобудівної діяльності .

Згідно частини 5 статті 26 Закону України Про регулювання містобудівної діяльності від 17 лютого 2011 р. № 3038-VI проектування та будівництво об`єктів здійснюється власниками або користувачами земельних ділянок у такому порядку: отримання замовником або проектувальником вихідних даних; розроблення проектної документації та проведення у випадках, передбачених статтею 31 цього Закону, її експертизи; затвердження проектної документації; виконання підготовчих та будівельних робіт; прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів; реєстрація права власності на об`єкт містобудування.

Пунктом 11 частини 1 статті 1 Закону України Про регулювання містобудівної діяльності визначено, що проектна документація - це затверджені текстові та графічні матеріали, якими визначаються містобудівні, об`ємно-планувальні, архітектурні, конструктивні, технічні, технологічні вирішення, а також кошториси об`єктів будівництва.

Згідно частини 1 статті 31 Закону України Про регулювання містобудівної діяльності проектна документація на будівництво об`єктів розробляється у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері містобудування, з урахуванням вимог містобудівної документації та вихідних даних і дотриманням вимог законодавства, будівельних норм, державних стандартів і правил та затверджується замовником.

За визначенням, наданим у частині 1 статті 1 Закону України Про будівельні норми від 5 листопада 2009 р. № 1704-VI будівельні норми - це затверджений суб`єктом нормування підзаконний нормативний акт технічного характеру, що містить обов`язкові вимоги у сфері будівництва, містобудування та архітектури.

Державні будівельні норми України А.3.1-5:2016 Організація будівельного виробництва затверджено наказом Мінрегіону України № 115 від 05.05.2016.

Відповідно до пункту 1 ДБН А.3.1-5:2016 Організація будівельного виробництва ці Норми встановлюють загальні вимоги до організації будівельного виробництва під час нового будівництва, реконструкції, капітального ремонту, технічного переоснащення (далі - будівництво) будинків, будівель, споруд будь-якого призначення, їх комплексів або частин, лінійних об`єктів інженерно-транспортної інфраструктури (далі - об`єкти будівництва).

Згідно підпункту 3.2.11 пункту 3 ДБН А.3.1-5:2016 Організація будівельного виробництва проект організації будівництва (ПОБ) це вид проектно-технологічної документації у складі проекту, яка містить рішення з організації будівництва об`єкта в цілому та, за необхідності, черги, пускового комплексу, відокремленої частини, частини об`єкта будівництва, підготовчих робіт.

Підпункт 3.2.13 пункту 3 ДБН А.3.1-5:2016 Організація будівельного виробництва визначає, що проект виконання робіт (ПВР) це вид проектно-технологічної документації, яка розробляється на основі робочої документації та проекту організації будівництва і визначає та деталізує технологію, організацію та умови виконання будівельних робіт.

Колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду у справі №826/2234/18 дійшла до висновку, що у проекті організації будівництва на об`єкті Будівництво готельного комплексу із закладами громадського харчування та паркінгом для легкового автотранспорту на Андріївському узвозі, 14-16 у Подільському районі м. Києва передбачено використання мобільного баштового крану Liebherr MK80 (з підйомною стрілою) зі стрілою 36,6 м і вантажопідйомністю на максимальному вильоті 1,7т.

Разом з тим, проект виконання робіт (ПВР) передбачає використання під час виконання будівельних робіт на об`єкті баштового крану Liebherr 91ЕС.

ПП Маркон не надано суду документи, які б підтвердили виконання вимог припису про усунення порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил від 29.05.2018.

Ухвалою суду від 29.05.2020 у задоволенні клопотання Приватного підприємства "Маркон" відмовлено, та клопотання від 13.05.2020 повернуто Позивачу разом з доданими документами.

Враховуючи, що ПП Маркон не виконано вимоги припису Департаменту про усунення порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, державних стандартів і правил від 05.01.2018, суд вважає цілком правомірним складання Департаментом з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) протоколу про правопорушення у сфері містобудівної діяльності від 29.05.2018, припису про усунення порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил від 29.05.2018 та припису про зупинення підготовчих та будівельних робіт від 29.05.2018, щодо об`єкта Будівництво готельного комплекту із закладами громадського харчування та паркінгом для легкового автотранспорту на Андріївському узвозі. 14-16 Подільського району міста Києва .

Згідно ч.6 ст.37 Закону України Про регулювання містобудівної діяльності встановлює, що дозвіл на виконання будівельних робіт може бути анульовано органом державного архітектурно-будівельного контролю у разі:

1) подання замовником заяви про анулювання дозволу на виконання будівельних робіт;

2) наявності відомостей про ліквідацію юридичної особи, що є замовником;

3) встановлення під час перевірки порушень вимог містобудівної документації, містобудівних умов та обмежень, невідповідності об`єкта будівництва проектній документації на будівництво такого об`єкта, вимогам будівельних норм, стандартів і правил, порушень містобудівного законодавства у разі невиконання вимог приписів посадових осіб органів державного архітектурно-будівельного контролю;

4) скасування містобудівних умов та обмежень;

5) систематичного (два і більше разів підряд) перешкоджання проведенню перевірки посадовими особами органу державного архітектурно-будівельного контролю.

Враховуючи вищезазначені норми права, суд дійшов до висновку про правомірність наказу №152 від 12.06.2018 Департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) Про анулювання дозволу на виконання будівельних робіт на підставі актів, складених за результатами проведення планового (Позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб?єктами містобудування вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил під час виконання підготовчих та будівельних робіт за №б/н, складених 05.01.2018, 29.05.2018, яким вирішено анулювати дозвіл на виконання будівельних робіт Будівництво готельного комплексу із закладами громадського харчування та паркінгом для легкового автотранспорту за адресою: Андріївський узвіз, 14-16 у Подільському районі м.Києва від 14.10.2010 №2230-Пд/К. Замовник - Приватне підприємство МАРКОН .

Крім вищезазначеного, ПП Маркон порушено ст.9 Закону України Про архітектурну діяльність , ст.211 (пункт б ) Земельного кодексу України оскільки відповідно до акту обстеженим земельної ділянки Департаменту земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 25.04.2018 №18-0596-07 земельна ділянка орієнтовною площею 0,04 га на якій влаштовано будівельний майданчик (складовано будівельні матеріали та встановлено баштовий кран) відповідно до Закону України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності відноситься до земель до земель комунальної власності територіальної громади міста Києва.

Рішень щодо передачі (надання) зазначеної земельної ділянки у власність (користування) Київська міська рада за поданням Департаменту земельних ресурсів не приймала, а отже в діях Приватного підприємства Маркон вбачаються ознаки самовільного зайняття земельної ділянки орієнтовною площею 0,04 га (ст. 211 (пункт "б") Земельною кодексу України).

Відповідно до п. 17.3 Проекту організації будівництва (22/10/08-0-ПОБ) (ПОБ), у зв`язку із відсутністю на будівельному майданчику вільних місць для розташування побутових приміщень для працюючих, їх розміщення пропонується виконати на одній із сторін вздовж вулиці Фролівська, Замовнику необхідно звернутись до відповідних місцевих органів для узгодження розміщення побутовок вздовж вулиці Фролівська. Згідно будгенплану ПОБ (22/10/08-0-ПОБ) зазначено, що до початку проведення будівельно-монтажних робіт слід узгодити з власниками і мешканцями сусідніх будинків, а також іншими зацікавленими органами порядок спільного користування проїжджою частиною вулиці Фролівська.

Замовником ПП Маркон зазначені вимоги ПОБ виконано не було.

За таких обставин, суд дійшов до висновку, що наказом №152 від 12.06.2018 правомірно анульовано дозвіл на виконання будівельних робіт Будівництво готельного комплексу із закладами громадського харчування та паркінгом для легкового автотранспорту за адресою: Андріївський узвіз, 14-16 у Подільському районі м.Києва від 14.10.2010 №2230-Пд/К. Замовник - Приватне підприємство МАРКОН , та забудова вищезазначеної земельної ділянки є неможливою, а позовні вимоги задоволенню не підлягають.

Відповідно до ч.1 ст.2 Кодексу адміністративного судочинства України завданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб`єктів владних повноважень.

Згідно ч.1 ст.9 Кодексу адміністративного судочинства України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Частиною 1 ст.77 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Відповідно до ч.1 ст.90 Кодексу адміністративного судочинства України суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об`єктивному дослідженні.

Керуючись статтями 72-77, 139, 241-246, 250, 255 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

В И Р І Ш И В :

У задоволенні адміністративного позову відмовити повністю.

Приватне підприємство Маркон (02068, м.Київ, вул.Урлівська, б.21, кв.86, код ЄДРПОУ 31747476)

Департамент з питань державного архітектурно-будівельного контролю міста Києва Виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) (01001, м.Київ, вул.Трьохсвятительська, б.4-в, код ЄДРПОУ 40224921)

Товариство з обмеженою відповідальністю КАДОРР-Україна (65009, м.Одеса, Французький бульвар, б.66/2, офіс 306, код ЄДРПОУ 40391848)

Товариство з обмеженою відповідальністю Маркон-Строй (65014, м.Одеса, вул.Успенська, б.39/1, офіс 34, код ЄДРПОУ 41391868)

Рішення набирає законної сили відповідно до статті 255 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржене до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими статтями 293, 295-297 Кодексу адміністративного судочинства України.

Відповідно до підпункту 15.5 пункту 15 розділу VII "Перехідні положення" Кодексу адміністративного судочинства України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Суддя Р.О. Арсірій

Дата ухвалення рішення24.06.2020
Оприлюднено30.06.2020
Номер документу90027934
СудочинствоАдміністративне
Сутьвстановлення додаткового строку для подання доказів. Ухвалою суду від 29.05.2020 у задоволенні клопотання Приватного підприємства "Маркон" відмовлено, та клопотання від 13.05.2020 повернуто Позивачу разом з доданими документами, у зв`язку з тим, що Приватним підприємством "Маркон" не обґрунтовано причини неможливості подання доказів у строк, що встановлений ухвалою суду від 08.10.2018. Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Окружний адміністративний суд міста Києва

Судовий реєстр по справі —826/16334/18

Постанова від 13.04.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Рибачук А.І.

Ухвала від 12.04.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Рибачук А.І.

Ухвала від 08.12.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Рибачук А.І.

Ухвала від 07.12.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Рибачук А.І.

Постанова від 20.10.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Сорочко Євген Олександрович

Постанова від 20.10.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Сорочко Євген Олександрович

Ухвала від 09.09.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Сорочко Євген Олександрович

Ухвала від 14.08.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Сорочко Євген Олександрович

Ухвала від 14.08.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Сорочко Євген Олександрович

Рішення від 24.06.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Арсірій Р.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні