Рішення
від 23.06.2020 по справі 529/380/20
ДИКАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 529/380/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 червня 2020 року Диканський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого - судді Гвоздика А. Є.

при секретарі - Скрипник Р. А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Диканька цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту постійного проживання садкоємця разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини,-

ВСТАНОВИВ:

Мати заявника - ОСОБА_2 до дня своєї смерті була зареєстрована та проживала по АДРЕСА_1 . Через похилий вік та стан здоров`я матері, він, останні три роки її життя та до часу смерті фактично проживав разом з нею за вище вказаною адресою, здійснював догляд за останньою.

Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина у виді будинковолодіння, розташованого по АДРЕСА_1 .

Однак, через відсутність доказів, які підтверджують його постійне місце проживання разом з нині померлою матір`ю, нотаріусом відмовлено у оформленні спадкових прав через пропуск строку звернення з заявою про прийняття спадщини. Тому позивач звернувся до суду з заявою про встановлення факту постійного проживання спадкоємця разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

В судове засідання заявник ОСОБА_1 не з`явився, а до суду подав письмову заяву в якій просить розгляд справи проводити в його відсутність. При цьому вказує, що свою заяву підтримує та просить її задоволити з обставин вказаних у ній.

Заінтересована особа Великобудищанська сільська рада Диканського району Полтавської області, в судове засідання не з`явилась, однак надіслала клопотання про розгляд справи у відсутність її представника, заперечення щодо встановлення факту відсутні.

За вказаних обставин розгляд справи був проведений без участі представника Великобудищанської сільської ради Диканського району Полтавської області.

Вивчивши письмову заяву заявника, письмові покази свідків, дослідивши матеріали справи та оцінивши їх у сукупності, суд приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , що підтверджується належно завіреною копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого Великобудищанською сільською радою Диканського району Полтавської області.

За життя нині померлій ОСОБА_2 належав житловий будинок, розташований по АДРЕСА_1 .

Заявник по справі є сином нині померлої ОСОБА_2 , що підтверджується належно завіреною копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , виданого 29 травня 1956 року, а тому є спадкоємцем майна, після смерті його матері.

Як вбачається з довідки виданої 18.05.2020 року Великобудищанською сільською радою Диканського району Полтавської області, що нині померла ОСОБА_2 до дня смерті була зареєстрована та проживала по АДРЕСА_1 . При цьому, у даній довідці зазначено, що на час смерті остання проживала з сином ОСОБА_1 - заявником по справі.

Відповідно до п. 23 Постанови № 7 від 30 травня 2007 року Про судову практику у справах про спадкування якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку із чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

В судовому засіданні встановлено, що через похилий вік нині померлої ОСОБА_2 , з метою догляду за останньою та допомогою по господарству, до неї, на постійне проживання переїхав син - заявник по справі, який проживав разом з нею, до дня смерті матері, також поніс витрати на її поховання.

Окрім цього, факт постійного проживання заявника з своєю нині померлою матір`ю ОСОБА_2 , тобто спадкодавцем, також повністю підтверджується письмовими поясненнями свідків ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , які зазначили, що вони є односельчанами та сусідами вказаних осіб, а тому достеменно знають, що нині померла, останні три роки її життя, мала незадовільний стан здоров`я, а тому проживала разом з сином - заявником по справі, по АДРЕСА_1 . Заявник здійснював догляд за своєю матір`ю, виконував всю необхідну роботу по господарству та проживав разом з нині померлою, до дня її смерті, тобто на час відкриття спадщини. При цьому, свідки зазначили, що останній на даний час і продовжує проживати за вказаною адресою після смерті матері.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши їх як кожен окремо так і в сукупності, враховуючи вище наведене, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення заяви та встановлення факту постійного проживання ОСОБА_1 , як спадкоємця за законом першої черги, разом зі своєю нині покійною матір`ю ОСОБА_2 , тобто спадкодавцем, на час відкриття спадщини. Встановлення такого факту, в свою чергу, необхідно заявнику для подальшого оформлення спадщини, яка відкрилась після смерті матері.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.4, 7, 18, 293, 294, 315, 316, 319 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 , проживаючого по АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_3 , заінтересована особа Великобудищанська сільська рада Диканського району Полтавської області, вул. Ю.Кононенка, 31, с. Великі Будища Диканського району Полтавської області, Код ЄДРПОУ 21045946, про встановлення факту постійного проживання спадкоємця разом з спадкодавцем на час відкриття спадщини, задоволити.

Встановити факт проживання спадкоємця ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , разом із спадкодавцем - матір`ю ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час відкриття спадщини.

Факт встановлюється для подальшого оформлення спадкових прав після смерті ОСОБА_2 .

Рішення набирає законної сили через 30 днів з дня його проголошення, якщо на нього не буде подана апеляційна скарга учасниками справи.

Рішення може бути оскаржене протягом 30 днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Полтавського апеляційного суду.

Головуючий:

СудДиканський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення23.06.2020
Оприлюднено26.06.2020
Номер документу90033700
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —529/380/20

Рішення від 23.06.2020

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Гвоздик А. Є.

Ухвала від 03.06.2020

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Гвоздик А. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні