Ухвала
від 24.06.2020 по справі 16/89
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

"24" червня 2020 р. м. Ужгород Справа № 16/89

Суддя Господарського суду Закарпатської області Андрейчук Л.В., розглянувши справу №16/89

за заявою Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області, м. Ужгород

до товариства з обмеженою відповідальністю „Закарпатполіметали", с. Мужієво, Берегівський район

про банкрутство

секретар судового засідання - Штундер Д.Л.

За участю представників учасників у справі про банкрутство :

від кредитора (Cengart Financial Inc.) - Зайцев Д., керівник підприємства

від кредитора (Головне управління ДПС у Закарпатській області) - Буря О.О., довіреність №26/07-16-10-08-05 від 22.10.2019 року

від банкрута: (ТОВ "Закарпатполіметали") - не з`явився

ліквідатор - не з`явився;

Роман М.С. - прокурор відділу прокуратури Закарпатської області

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Господарського суду Закарпатської області від 09.06.2008 порушено провадження у справі №16/89 про банкрутство ТОВ "Закарпатполіметали" відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (у редакції, чинній до 19.01.2013).

Постановою Господарського суду Закарпатської області від 16.02.2010 у справі №16/89 товариство з обмеженою відповідальністю „Закарпатполіметали", с. Мужієво, Берегівський район (далі - ТзОВ „Закарпатполіметали") визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру.

Ухвалою суду від 18.05.2020 справу прийнято до провадження зі стадії ліквідації, а подальший розгляд її постановлено здійснювати відповідно до положень Кодексу України з процедур банкрутства.

До дня призначення судового засідання на електронну адресу суду від арбітражного керуючого Гусара І.О. та ПАТ ДАК Українські поліметали надійшли клопотання про відкладення розгляду справи на іншу дату, після закінчення запровадженого на території України карантину.

Окрім клопотання про відкладення розгляду справи арбітражний керуючий Гусар І.О. надав пояснення на клопотання комітету кредиторів про призначення нового ліквідатора. Так, вказуючи на той факт, що саме ним здійснюються повноваження ліквідатора товариства з обмежено відповідальністю Закарпатполіметали , наголосив, що вимог про скликання та проведення засідання комітету кредиторів до нього не надходило. З огляду на це збори комітету кредиторів 06.03.2020, за наслідками яких було подано до суду клопотання про призначення ліквідатором товариства арбітражного керуючого Кандаурової А.П., вважає такими, що проведені з порушенням встановленого Кодексом з процедур банкрутства порядку.

Також повідомив, що документація товариства-банкрута йому, ліквідатору, теж не передана, в зв`язку з чим подано скаргу на бездіяльність арбітражного керуючого Кандаурової А.П. Зауважив, що засідання комітету кредиторів буде ініційовано та проведено ним одразу ж після отримання документації ТОВ Закарпатполіметали , оскільки таке забезпечить належне виконання ліквідатором своїх обов`язків.

Присутній в судовому засіданні голова комітету кредиторів не погодився з заявленими ліквідатором клопотаннями, вважає такі навмисним затягуванням розгляду справи. Наголосив, що з 01.03.2020 арбітражний керуючий Гусар В.О не вжив жоних заходів для скликання зборів комітету кредиторів. З огляду на це, підтримав клопотання ліквідатора відкласти розгляд питання про призначення нового ліквідатора, при цьому, просить суд зобов`язати арбітражного керуючого Гусара І.О. скликати та провести засідання комітету кредиторів з включенням до порядку денного питання щодо визначення кандидатури нового ліквідатора у справі №16/89 про банкрутство ТОВ Закарпатполіметали , та подати до суду відповідні докази (протокол комітету кредиторів).

Присутній в засіданні суду прокурор погодився з позицією кредитора та підтримав заявлені ним клопотання.

Заслухавши присутніх учасників справи, розглянувши подані клопотання суд дійшов наступних висновків.

Ухвалою Господарського суду Закарпатської області від 09.10.2018 усунуто арбітражного керуючого Гусара Івана Олексійовича від виконання обов`язків ліквідатора товариства з обмеженою відповідальністю „Закарпатполіметали" під час провадження у справі про банкрутство № 16/89.

Цю Ухвалу було залишено без змін Постановою Верховного суду Касаційного господарського суду від 16.04.2019, однак, доповнено абзацом про те, що арбітражний керуючий Гусар Іван Олексійович виконує повноваження ліквідатора боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "Закарпатполіметали" до призначення судом нового ліквідатора у передбаченому законом порядку.

Однак, того ж дня, в ході продовження розгляду справи про банкрутство місцевим судом Ухвалою Господарського суду Закарпатської області від 16.04.2019 було припинено ліквідаційну процедуру товариства з обмеженою відповідальністю „Закарпатполіметали", та, відповідно, припинено повноваження ліквідатора товариства арбітражного керуючого Гусара Івана Олексійовича, оскільки відкрито процедуру санації товариства з обмеженою відповідальністю „Закарпатполіметали", призначено керуючим санацією товариства арбітражного керуючого Кандаурову Анну Павлівну.

В подальшому, Постановою Західного апеляційного господарського суду від 09.01.2020 у справі №16/89 ухвалу Господарського суду Закарпатської області від 16.04.2019 у справі №16/89 скасовано. Прийнято нове рішення, яким відмовлено у задоволенні клопотання комітету кредиторів про введення процедури санації.

Вказана постанова залишена в силі судом касаційної інстанції (постанова Верховного суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду від 27.02.2020 № 16/89).

Таким чином, починаючи з 28.02.2020 розгляд справи повернувся до стадії ліквідації за участю ліквідатора арбітражного керуючого Гусара І.О. Однак, як зазначалося вище, судом були встановлені обставини, які послужили підставою для усунення його від виконання обов`язків ліквідатора товариства з обмеженою відповідальністю „Закарпатполіметали" (ухвала суду від 09.20.2018). Разом з тим, переглядаючи рішення суду колегія суддів касаційного суду зазначила, що у випадку усунення одного ліквідатора боржника, судом повинна бути призначена ліквідатором інша особа. Оскільки при усуненні арбітражного керуючого Гусара І.О. нового ліквідатора призначено не було, це стало підставою для про покладення (продовження) на нього повноважень ліквідатора боржника ТОВ "Закарпатполіметали" на арбітражного керуючого Гусара І.О., однак, до призначення судом нового ліквідатора у передбаченому законом порядку.

З наведеного слід дійти висновку, що одним з першочергових заходів, які повинен був здійснити визнаний таким, що не може продовжувати виконувати свої повноваження ліквідатор, це заходи щодо призначення нового ліквідатора.

Відповідно до положень статті 48 Кодексу України з процедур банкрутства, звернення до господарського суду з клопотанням про призначення арбітражного керуючого, припинення повноважень арбітражного керуючого та про призначення іншого арбітражного керуючого входить до компетенції комітету кредиторів.

Збори кредиторів у провадженні у справі про банкрутство скликаються арбітражним керуючим за його ініціативою, за ініціативою комітету кредиторів чи інших кредиторів, сума вимог яких становить не менше ніж третину всіх вимог, внесених до реєстру вимог кредиторів, або за ініціативою однієї третини кількості голосів кредиторів.

Однак, як стверджує голова комітету кредиторів та не спростовується і самим ліквідатором Гусаром І.О., починаючи з 28.02.2020 жодних дій щодо скликання зборів комітету кредиторів номінальним ліквідатором банкрута вчинено не було.

Під час реалізації своїх прав та обов`язків арбітражний керуючий зобов`язаний діяти добросовісно, розсудливо та з метою, з якою ці права та обов`язки надано (покладено) (ч. 4 ст. 21 Кодексу).

Зважаючи на наведене, беручи до уваги необхідність призначення нового ліквідатора у справі та зважаючи на бездіяльність ліквідатора арбітражного керуючого Гусара І.О., суд вважає цілком обґрунтованою вимогу кредитора, яку підтримав присутній в судовому засіданні прокурор, зобов`язати вжити заходи, необхідні для призначення нового ліквідатора тобто скликати та провести збори комітету кредиторів.

Керуючись статтями 2, 48, 60 Кодексу України з процедур банкрутства, статтями 3, 12, 20, 174, 234 ГПК України, суд

П О С Т А Н О В И В:

1. Клопотання кредитора - голови комітету кредиторів Cengart Financial Inc задоволити.

2. Зобов`язати ліквідатора арбітражного керуючого Гусара Івана Олексійовича не пізніше ніж на 10 день з дня винесення цієї ухвали скликати комітет кредиторів у справі про банкрутство ТОВ Закарпатполіметали з включенням до порядку денного питання щодо визначення кандидатури нового ліквідатора у справі №16/89 про банкрутство ТОВ Закарпатполіметали .

Арбітражному керуючому Гусару Івану Олексійовичу письмо повідомити про проведення засідання комітету кредиторів кредиторів-членів комітету кредиторів у справі про банкрутство, обраних на загальних зборах кредиторів у справі про банкрутство ТОВ Закарпатполіметали 07.11.2014, а саме:

- Компанію Cengart Financial Inc (у особі керівника Зайцева Д.С.) за адресою в Україні - Київ, 01135, а/с 218. (електронною поштою на адресу cengart.inc@gmail.com);

- ПАТ ДАК Українські поліметали (03680, м. Київ, вул. Антоновича, буд.174; код ЄДРПОУ 25639720)

- Головне управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області (88000, Закарпатська обл., м. Ужгород, пл. Народна, буд. 4; код ЄДРПОУ 20453063);

- Головне управління Державної податкової служби у Закарпатській області (88000, Закарпатська обл., м. Ужгород, вул. Волошина. 52, код ЄДРПОУ 43143065)

Докази такого повідомлення надати до суду .

Зобов`язати ліквідатора арбітражного керуючого Гусара І.О. провести засідання комітету кредиторів не пізніше ніж на 20 день з дня винесення цієї ухвали та подати до суду протокол комітету кредиторів до дати наступного судового засідання.

2. Відкласти судове засідання на 23 липня 2020 р. на 10:30 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Закарпатської області за адресою: м. Ужгород, вул. Коцюбинського, 2а, зал судових засідань №3.

Вебадреса сторінки на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається - http://court.gov.ua/fair/sud5008/ або http://www.reyestr.court.gov.ua.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена до Західного апеляційного господарського суду відповідно до ст. 9 Кодексу України з процедур банкрутства в порядку, встановленому розділом IV Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Л.В. Андрейчук

Дата ухвалення рішення24.06.2020
Оприлюднено30.06.2020
Номер документу90056746
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство : від кредитора (Сengart Financial Іnc.) - Зайцев Д., керівник підприємства від кредитора (Головне управління ДПС у Закарпатській області) - Буря О.О., довіреність №26/07-16-10-08-05 від 22.10.2019 року від банкрута: (ТОВ "Закарпатполіметали") - не з`явився ліквідатор - не з`явився; Роман М.С. - прокурор відділу прокуратури Закарпатської області

Судовий реєстр по справі —16/89

Ухвала від 20.03.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Андрейчук Л.В.

Ухвала від 25.01.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Андрейчук Л.В.

Ухвала від 24.01.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Андрейчук Л.В.

Ухвала від 16.01.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Андрейчук Л.В.

Ухвала від 11.01.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Андрейчук Л.В.

Ухвала від 11.01.2024

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Андрейчук Л.В.

Ухвала від 12.12.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Андрейчук Л.В.

Ухвала від 22.11.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Андрейчук Л.В.

Ухвала від 31.10.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Андрейчук Л.В.

Ухвала від 18.10.2023

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Андрейчук Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні