Ухвала
від 22.06.2020 по справі 482/1042/20
НОВООДЕСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

22.06.2020

Справа № 482/1042/20

Номер провадження 2/482/393/2020

У Х В А Л А

22 червня 2020 року м. Нова Одеса

Новоодеський районний суд Миколаївської області в складі головуючого судді - Демінської О.І., вивчивши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до ТзОВ Миколаїв-Сад про стягнення орендної плати та розірвання договору оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення,-

В С Т А Н О В И В :

У червні 2020 року позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовною заявою до ТзОВ Миколаїв-Сад про стягнення орендної плати та розірвання договору оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

До позовної заяви позивач додав клопотання, в якому просить звільнити його від сплати судового збору за подання позову згідно ч. 1 ст. 136 ЦПК України, пославшись на те, що він є інвалідом 3 групи, має сплачувати комунальні платежі та є отримувачем безоплатної правової допомоги.

Відповідно до ч. 1 ст. 136 ЦПК України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі.

Відповідно до ч. 1 ст. 8 Закону України Про судовий збір суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення по справі, за таких умов:

1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або

2) позивачами є:

а) військовослужбовці;

б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів;

в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда;

г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сімї;

ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або

3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоровю.

При зверненні до суду з вимогою про відстрочення або розстрочення сплати судового збору особа повинна додати до такої заяви належні документи на підтвердження факту відсутності відповідних коштів для сплати судового збору. Водночас відсутність таких доказів чи їх неналежність є підставою для відмови в задоволенні заяви про відстрочення або розстрочення сплати судового збору.

Між тим, позивачем не надано жодних документів на підтвердження факту відсутності відповідних коштів для сплати судового збору, інвалідності 3 групи.

Приймаючи до уваги зазначене, а також конституційний принцип рівності сторін перед законом і судом, позивач як сторона у справі має виконувати встановлений законодавством обов`язок сплати судового збору.

Оскільки позивач не надав суду доказів того, що розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру його річного доходу за попередній календарний рік сплати судового збору, підстави для звільнення його від слати судового збору відсутні.

Той факт, що позивач є отримувачем безоплатної правової допомоги не є визначеною законом підставою для звільнення його від сплати судового збору.

Зі змісту позовної заяви слідує, що позивачем заявлено дві вимоги майнового та немайнового характеру.

Ставки судового збору та порядок його сплати визначений Законом України Про судовий збір .

Зважаючи на вищевикладене, позивачу слід оплатити судовий збір, виходячи з двох заявлених позовних вимог (про стягнення орендної плати та розірвання договору оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення) у розмірі 840,80 грн. на рахунок: отримувач: ГУК у м. Києві/м. Київ/22030106; код отримувача: ЄДРПОУ: 37993783; банк отримувача: Казначейство України (ЕАП); рахунок отримувача: UA908999980313111256000026001; код класифікації доходів бюджету: 22030106) та надати суду документ, що підтверджує його сплату, відповідно до частини 4 статті 177 ЦПК України.

Згідно з вимогами ч.1 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог викладених у ст.ст. 175 і 177 цього Кодексу , постановляє ухвалу, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення позивачу ухвали.

На підставі наведеного і, керуючись ст.ст. 136 175, 177, 185 ЦПК України , суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

В клопотанні ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору - відмовити.

Позовну заяву ОСОБА_1 до ТзОВ Миколаїв-Сад про стягнення орендної плати та розірвання договору оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення - залишити без руху.

Надати позивачу строк десять днів з дня вручення копії ухвали для усунення недоліків, а саме: для сплати судового збору в сумі 840,80 грн.

Повідомити позивача про необхідність усунення недоліків позову в зазначений строк та роз`яснити, що інакше позовна заява вважається неподаною і повертається позивачу.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України - https://court.gov.ua/sud1419/.

Відповіднодо п.3 розділу XII "Прикінцевих положень" ЦПК України строки подання відзиву та відповіді на відзив продовжуються на строк дії карантину встановленого КМУ пов`язаного із запобіганням поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

Копію ухвали надіслати позивачу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала не підлягає оскарженню.

Суддя: О.І.Демінська

СудНовоодеський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення22.06.2020
Оприлюднено27.06.2020
Номер документу90065874
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —482/1042/20

Ухвала від 16.04.2021

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Демінська О. І.

Рішення від 21.04.2021

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Демінська О. І.

Рішення від 10.12.2020

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Демінська О. І.

Ухвала від 28.10.2020

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Демінська О. І.

Ухвала від 30.09.2020

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Демінська О. І.

Ухвала від 03.07.2020

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Демінська О. І.

Ухвала від 22.06.2020

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Демінська О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні