Ухвала
від 17.06.2020 по справі 522/11573/19
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/11573/19

Провадження по справі № 1-кс/1522/8701/20

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 червня 2020 року м. Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши у судовому засіданні клопотання старшого слідчого першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_3 про застосування запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Павлоград, Дніпропетровської області, громадянки України, із вищою економічною освітою, заміжньої, безробітньої, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої,

підозрюваної врамках кримінальногопровадження,внесеного доЄдиного реєструдосудових за№ 12018160240001476,відомості прояке внесенедо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань від19.10.2019року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212-1 КК України,

за участю сторін кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_5 ,

захисника ОСОБА_6 ,

підозрюваного ОСОБА_4 , -

В С Т А Н О В И В:

Органами досудового розслідування ОСОБА_4 підозрюється у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 212-1 КК України, за наступних обставин.

В обґрунтування клопотання слідчий посилається на наступне.

Слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС в Одеській області здійснюється досудове розслідування по кримінальному провадженню № 12018160240001476 внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 17.05.2018 за підозрою у вчиненні умисного ухилення від сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, вчиненого директором ТОВ «Одеський коровай» (код ЄДРПОУ 39300003) ОСОБА_4 передбаченого ч. 1 ст. 212-1 КК України, а також за фактом умисного ухилення від сплати податків зборів, за ознаками злочину передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_4 являлась службовою особою ТОВ «Одеський коровай», в період з 21.02.2017 по 14.06.2018, відповідала за правильність нарахування та своєчасну сплату податків, зборів та інших обов`язкових платежів в тому числі єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування.

Так, згідно п. 2, ч. 1, ст. 1 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI, єдиний внесок на загальнообов`язкове державне соціальне страхування - консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов`язкового державного соціального страхування в обов`язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов`язкового державного соціального страхування.

Відповідно п. 1, ч. 1, ст. 4 вище зазначеного Закону, платниками єдиного внеску є підприємства, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством. Єдиний внесок нараховується для платників на суму нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати.

Згідно ч. 12 ст. 9 цього Закону, єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. За наявності у платника єдиного внеску одночасно із зобов`язаннями із сплати єдиного внеску зобов`язань із сплати податків, інших обов`язкових платежів, передбачених законом, або зобов`язань перед іншими кредиторами зобов`язання із сплати єдиного внеску виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов`язаннями, крім зобов`язань з виплати заробітної плати (доходу).

Разом з тим, згідно ч. 8 ст. 9 вказаного Закону, платники цього внеску зобов`язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний місяць, не пізніше 20 числа наступного місяця.

Таким чином, ОСОБА_4 , являючись службовою особою ТОВ «Одеський коровай», у період з 01 жовтня 2017 року по 20 січня 2018 року вирішила ухилитись від сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове соціальне страхування за жовтень-грудень 2017 року, шляхом неперерахування грошових коштів на наявний особовий рахунок, відкритий для сплати даного внеску, а використавши їх на власний розсуд, зокрема на придбання товарно-матеріальних цінностей, здійснення платежів на страхування фінансових ризиків та сплати боргів підприємства.

Так, у невстановлений слідством дату та час, ОСОБА_4 передала власний ключ електронного цифрового підпису, як директора ТОВ «Одеський коровай», підпорядкованим бухгалтерам вказаного підприємства, які в подальшому після її погодження подавали податкову звітність до органів Державної фіскальної служби.

В подальшому, ОСОБА_4 , з метою втілення свого злочинного умислу, усвідомлюючи суспільну небезпеку вчинюваних нею дій, а саме, що в результаті ухилення від сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування до фондів соціального страхування не надійдуть кошти та державу позбавить можливості на належному рівні виконувати функції соціального захисту населення, усвідомлюючи покладений на неї обов`язок сплачувати зазначені внески та маючи реальну можливість їх сплати, перебуваючи в офісному приміщенні, яке розташоване за податковою адресою підприємства: м. Одеса, вул. Генерала Петрова, 14, точну дату та час слідством не встановлено, надала вказівку бухгалтеру ТОВ «Одеський коровай» подати з використанням її власного електронного цифрового підпису податкову звітність щодо нарахованого єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування до Одеського управління Офісу ВПП ДФС та до ДПІ у Малиновському районі м. Одеси ГУ ДФС в Одеській області за жовтень-грудень 2017 року.

Таким чином, за період жовтень - грудень 2017 року заборгованість зі сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у ТОВ «Одеський коровай» склала 2 322 727,34 грн.

В свою чергу, у період з 01.11.2017 по 31.01.2018 на банківські рахунки вказаного підприємства відкритих в банківських установах АБ «Південний» (МФО 328209), та ЮЖНЕ ГРУ ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК» (МФО 328704) надійшли грошові кошти у загальній сумі 181 602 151 грн.

При цьому, ОСОБА_4 , маючи у розпорядженні грошові кошти ТОВ «Одеський коровай», розміщених на вищевказаних банківських рахунках, в період з 01.11.2017 по 31.01.2018 замість оплати ЄСВ здійснила їх перерахування на розрахункові рахунки: ТзДВ «СК «Перша Європейська» (код 39436293) у сумі 20 853 168 грн., ТОВ «СТОР ЕКСПО» (код 40659485) у сумі 24 645 368 грн., ТОВ «ФК «Кредо-Інвест» (код 39746113) у сумі 1 045 100 грн., ТОВ «Профітком Агро» (код (код 41290309) у сумі 14 600 938 грн. з призначенням платежів: страхування фінансового ризику, оплата боргу згідно договорів переуступки.

Разом з цим, у вказаний період часу здійснила фінансово-господарські операції з іншими контрагентами, які пов`язані з придбанням сировини, оплатою комунальних послуг, та інші.

Вказані дії призвели до фактичного ненадходження до фондів загальнообов`язкового державного соціального страхування коштів на загальну суму 2 322 727,34 грн., що є коштами у значних розмірах.

26.05.2020 року було складено та вручено ОСОБА_4 повідомлення про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 212-1 КК України, за кваліфікуючими ознаками: умисне ухилення від сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, вчиненому службовою особою підприємства, що призвело до фактичного ненадходження до фондів загальнообов`язкового державного соціального страхування коштів у значних розмірах.

Підозра ОСОБА_4 в інкримінованому їй злочині підтверджується комплексом зібраних під час досудового розслідування та долучених до клопотання слідчого доказів (перелік відповідно до клопотання слідчого).

У зв`язку з вищевикладеним орган досудового розслідування звернувся до суду із клопотанням про застосування відносно підозрюваного запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання.

Позиція учасників судового розгляду.

Прокурор в судовому засіданні підтримав клопотання слідчого та просив суд його задовольнити в повному обсязі, посилаючись на те, що наявні ризики, передбачені ст.177 КПК України, а саме, що підозрювана зможе переховуватися від органів досудового розслідування та суду, незаконно здійснювати вплив на свідків у вказаному кримінальному провадженні.

Підозрювана ОСОБА_4 в судовому засіданні та її захисник заперечували проти задоволення клопотання слідчого про застосування до підозрюваного запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання, посилаючись на необґрунтованість підозри, та недоведеність ризиків.

Вивчивши клопотання слідчого та матеріали, які обґрунтовують доводи клопотання, заслухавши прокурора, слідчого, допитавши підозрюваного, приходжу до висновку, що клопотання слідчого про застосування відносно підозрюваного запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Мотиви суду.

З огляду на ч.3 ст.26, п.18 ч.1 ст.3 КПК України, слідчий суддя у кримінальному провадженні вирішує лише ті питання, які винесені на його розгляд сторонами та віднесено до його компетенції цим Кодексом, а слідчий суддя суддя суду першої інстанції, до повноважень якого належить здійснення у порядку, передбаченому цим Кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

Відповідно до ст.2 вказаного Кодексу, завданнями кримінального провадження, наряду, із захистом особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, є охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також те, щоб до кожного учасника кримінального провадження застосовувалась лише належна правова процедура.

У теперішній час, пред`явлена ОСОБА_7 підозра обґрунтовується зібраними по кримінальному провадженні та наданими разом з клопотанням доказами, а саме: відомостями реєстраційної справи ТОВ «Одеський коровай», які підтверджують, що обов`язки директора ТОВ «Одеський коровай в період з 21.02.2017 по 14.06.2018 виконувала ОСОБА_4 ; відомостями про рух грошових коштів по розрахунковим рахункам ТОВ «Одеський коровай» відкритих в АБ «Південний» та ЮЖНЕ ГРУ ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК», згідно яких встановлено наявність грошових коштів в період з 01.11.2017 по 31.01.2018; звітами щодо нарахованого єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування за період жовтень - грудень 2017 року; відомостями юридичної справи обслуговування банківських рахунків ТОВ «Одеський коровай» відкритих в АБ «Південний», які підтверджують, що тільки ОСОБА_4 мала можливість розпоряджатися грошовими коштами з розрахункових рахунків ТОВ «Одеський коровай» відкритих в АБ «Південний»; висновком судово-економічної експертизи №20-1780/1781 від 30.04.2019, який підтверджує суму заборгованості з ЄСВ.

Згідно наданих прокурором документів, ОСОБА_4 була директором ТОВ «Одеський коровай» до 01.02.2018 року, що спростовує доводи захисника ОСОБА_6 про необґрунтованість підозри ОСОБА_4 .

Метою застосування запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання є запобігання спробам переховуватись від органів досудового розслідування та суду, незаконно здійснювати вплив на свідків у вказаному кримінальному провадженні.

Відповідно до приписів ч.1 ст.219 КПК України, досудове розслідування має бути завершене протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

За результатом розгляду клопотання слідчого чи прокурора про застосування запобіжного заходу, слідчий суддя застосовує запобіжний захід в межах строку досудового розслідування в порядку, передбаченому КПК України.

Підозра про вчинення злочину, передбаченого ч.1 ст.212-1 КК України, була складена 26.05.2020 року, то досудове розслідування має бути закінченим до 26.07.2020 року, а тому саме до цього строку слідчий суддя може обрати запобіжний захід.

Окрім цього, відповідно до ч.2 ст.196 КПК України, в ухвалі про застосування запобіжного заходу, не пов`язаного з триманням під вартою, зазначаються конкретні обов`язки, передбачені частиною п`ятою статті 194 цього Кодексу, що покладаються на підозрюваного, обвинуваченого, та у випадках, встановлених цим Кодексом, строк, на який їх покладено.

Таким чином, на підставі наданих матеріалів, оцінюючи всі встановлені під час розгляду клопотання обставини, приходжу до висновку, що запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання зможе забезпечити належну поведінку підозрюваної під час досудового розслідування.

Керуючись ст. ст. 132, 176, 177, 178, 179, 205 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчого першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_3 про застосування запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання - задовольнити.

Застосувати до ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання, до 60 діб, в межах строку проведення досудового розслідування, а саме до 25.07.2020 року включно.

Покласти на підозрювану обов`язки, передбачені ч.5 ст.194 КПК України, а саме:

- прибувати до суду, слідчих слідчої групи по кримінальному провадженню № 12018160240001476 від 17.05.2018, прокурорів, якими здійснюється процесуальне керівництво досудовим розслідуванням по даному кримінальному провадженню, за їх викликами;

- не відлучатись за межі території Одеської області без дозволу слідчого, прокурора, суду;

- повідомляти слідчого, прокурора та суд про зміну свого місця проживання, місця роботи;

- здати на зберігання до ГУ ДМС України в Одеській області свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Строк дії ухвали слідчого судді обчислюється з моменту винесення ухвали слідчого судді, тобто з 17.06.2020 року.

Ухвала слідчого судді про застосування запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання припиняє свою дію 25.07.2020 року включно.

Повідомити підозрюваному письмово під розпис про покладені на нього обов`язки та роз`яснити, що в разі їх невиконання до нього може бути застосований більш жорсткий запобіжний захід і на нього може бути накладено грошове стягнення в розмірі від 0,25 розміру мінімальної заробітної плати до 2 розмірів мінімальної заробітної плати.

Апеляційна скарга, на ухвалу слідчого судді, може бути подана протягом п`яти днів з дня її оголошення. Для особи, яка перебуває під вартою, строк подачі апеляційної скарги обчислюється з моменту вручення їй копії судового рішення.

Подання апеляційної скарги на ухвалу слідчого судді зупиняє набрання нею законної сили, але не зупиняє її виконання.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

17.06.2020

Дата ухвалення рішення17.06.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу90111993
СудочинствоКримінальне
Сутьзастосування запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Павлоград, Дніпропетровської області, громадянки України, із вищою економічною освітою, заміжньої, безробітньої, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої, підозрюваної врамках кримінальногопровадження,внесеного доЄдиного реєструдосудових за№ 12018160240001476,відомості прояке внесенедо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань від19.10.2019року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212-1 КК України,

Судовий реєстр по справі —522/11573/19

Ухвала від 17.06.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 17.06.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 05.06.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 07.04.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 04.11.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 08.11.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 08.08.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 08.08.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні