Рішення
від 23.06.2020 по справі 904/446/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23.06.2020м. ДніпроСправа № 904/446/20

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Українська аграрно-хімічна компанія"

до Селянського (фермерського) господарства "ВЕСЕЛА ДОЛИНА"

про стягнення 1 897 441 грн. 42 коп.

Суддя Манько Г.В.

За участю секретаря судового засідання Федьковської О.В.

Представники:

Від позивача Єрмоленко Д.Ю.

Від відповідача Нугаєва В.В.

СУТЬ СПОРУ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Українська аграрно-хімічна компанія" звернулося до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом про стягнення з селянського (фермерського) господарства "Весела долина" основного боргу 1 317 161 грн. 45 коп., пені 114 931 грн. 53 коп., штрафу 411 348 грн. 44 коп. та судового збору.

Позивач наполягав на задоволенні позову в повному обсязі. Вважає, що наданими у справі доказами у повному обсязі підтверджені позовні вимоги. Зазначив, що усі докази, що є підставою позовних вимог надав до господарського суду. У судовому засіданні підтримав доводи, викладені у позовній заяві. Заперечував проти зменшення розміру пені та штрафу.

Відповідач у судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином. Надав відзив на позов у якому частково заперечував проти задоволення позовних вимог, надав контрозрахунок позовних вимог, просив суд зменшити розмір штрафу та пені.

У судовому засіданні на підставі ст. 240 Господарського процесуального кодексу України оголошено вступну та резолютивну частину рішення.

Розглянувши наявні матеріали справи, дослідивши надані докази, заслухавши пояснення представника позивача, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

21.11.18р. товариством з обмеженою відповідальністю "Українська аграрно-хімічна компанія" та селянським (фермерського) господарством "Весела долина" підписано договір поставки №11/1 (далі Договір).

Згідно п. 1.1 Договору продавець зобов`язується передати у власність Покупцю у встановлений строк товар, а Покупець зобов`язується прийняти цей товар та своєчасно здійснити його оплату на умовах, визначених цим Договором та додатками до нього.

Відповідно до 1.2. Договору предметом постачання по Договору є засоби захисту рослин (надалі в тексті Договору - Товар), виробник, асортимент.

вартість та кількість яких передбачаються в Додатках до цього Договору, що є його невід`ємною частиною.

Якість Товару, що постачається, повинна відповідати сертифікатам якості (паспорту - сертифікату) виробника (п. 3.1 Договору).

В п. 5.1. Договору вказано, що товар постачається Продавцем у строки, закріплені відповідним Додатком до Договору, після отримання від Покупця попередньої оплати за Товар у розмірі і порядку, передбаченому положеннями відповідного Додатку до Договору, крім випадків коли сплата попередньої оплати Сторонами не передбачається.

Поставка Товару здійснюється Продавцем на умовах СРТ (Інкотермс 2010) - склад Покупця, адреса якого зазначається у відповідному додатку до Договору. Вартість доставки включено в ціну Товару (п. 5.3 Договору).

Умовами п. 5.4. Договору визначено, що перехід права власності на Товар, а також перехід ризиків випадкового знищення чи пошкодження Товару, відбувається в момент передачі Товару Покупцю по накладній (-им).

Умовами п. 6.1 Договору визначено, що Покупець сплачує Продавцю за Товар, який підлягає поставці за даним Договором по цінам та на умовах, передбаченим у Додатках до Договору.

Згідно п 6.2. Договору загальна вартість Товару, що поставляється за цим Договором, становитиме сукупну вартість Товару, фактичне поставленого за цим Договором, що визначається на підставі накладних.

Відповідно до п.9.1 цей Договір набирає чинності з моменту його підписання та діє до 31.12.2019 року, але у будь-якому випадку моменту з повного виконання Сторонами взятих на себе зобов`язань за цим Договором. Сторони відповідно до абз. 3 ч. 2 ст. 207 Цивільного кодексу України дійшли згоди про обов`язковість скріплення печатками цього Договору, будь-яких Додатків та/або Додаткових угод до нього (крім випадків відсутності у покупця печатки).

Пунктом Договору 10.2 передбачено, що . В разі несвоєчасної поставки Товару, передбаченого умовами цього Договору та Додатків до нього, на вимогу Покупця, Продавець сплачує на користь Покупця пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла в період за який нараховується пеня, за кожний день прострочки від вартості непоставленого Товару.

В разі прострочення виконання грошового зобов`язання Покупцем за цим договором та відповідними Додатками до нього, понад десять календарних днів, але не більше двадцяти календарних днів, окрім пені передбаченої п. 10.3 цього Договору, Покупець на вимогу Продавця, зобов`язаний сплатити Продавцю штраф у розмірі десяти відсотків від вартості неоплаченого Товару. В разі прострочення виконання грошового зобов`язання Покупцем за цим Договором та відповідними Додатками до нього понад двадцять календарних днів, але не більше тридцяти календарних днів, окрім пені, передбаченої п. 10.3 цього Договору Покупець на вимогу Продавця, зобов`язаний сплатити Продавцю штраф у розмірі двадцять відсотків від вартості неоплаченого Товару.В разі прострочення виконання грошового зобов`язання Покупцем за цим Договором та відповідними Додатками до нього понад тридцять календарних днів, окрім пені, передбаченої п.10.3. цього Договору, Покупець, на вимогу Продавця, зобов`язаний сплатити Продавцю штраф у розмірі тридцять відсотків від вартості неоплаченого Товару. ( п. 10.4 Договору).

Згідно п. 10.5 Договору сплата пені та штрафу за цим Договором не звільняє Покупця від виконання зобов`язання по оплаті вартості Товару.

Згідно додатку №1 від 21.11.18р. до Договору поставки №11/1 від 21.11.18р. ціна Товару, що постачається в рамках цього Додатку, закріплюється Сторонами у Специфікації до даного Додатку, що є його невід`ємною частиною. Сторони встановлюють ціну Товару в гривні та визначають її еквівалент в доларах США.

В п.2. Додаткової угоди вказано, що Ціна та вартість Товару, що вказані в Специфікації до цього Додатку, визначені Сторонами виходячи з курсу продажу долару США до гривні, що склався на міжбанківському валютному ринку України на банківський день, що передує дню підписання цього Додатку до Договору, що становить 27,76 грн. за 1 долар США. Інформація про курси розміщена на Інтернет-сторінці http://mmfin.com.ua/currencv/mb/. а у разі її недоступності або відсутнос відповідної інформації на ній, визначається як курс готівкового продажу долару США на початок відповідного дня у банку Публічк акціонерне товариство Райффайзен Банк Аваль у м. Києві.

Умовами п. 3 Договору визначено, що Покупець розуміє та погоджується, що ціна та вартість Товару, вказана в цьому Додатку, є орієнтовною та підлягає зміні (коригуванню) Продавцем в односторонньому порядку (без згоди Покупця) за курсом продажу долара США до гривні на міжбанківському валютному ринку України на банківський день, що передує відповідному дню, зокрема: (1) дню виставлення рахунку на оплату Товару, за умови зміни такого курсу по відношенню до курсу продажу долара США до гривні, що склався на міжбанківському валютному ринку України на банківський день, що передує дню підписання цього Додатку та (2) дню розрахунку за Товар, за наявності умов та у порядку, вказаних в п. 5.2. цього Додатку.

Згідно п. 5, 5.1 Додаткової угоди розрахунки за Товар здійснюються Покупцем в наступному порядку: Попередня оплата в сумі, що становить 5 % від вартості Товару, вказаної в рахунку на оплату Товару, сплачується Покупцем протягом 2-х банківських днів з дати виписки рахунку Продавцем. Продавець зобов`язаний в день виписки рахунку передати його Покупцю факсом, електронною поштою або іншим зручним для Сторін способом. В подальшому, але не пізніше ніж протягом 7-ми робочих днів, Продавець зобов`язується передати/надіслати Покупцю оригінал такого рахунку. Якщо Покупець не сплачує Продавцю попередню оплату в повному обсязі у вищевказаний строк, виписаний Продавцем рахунок втрачає чинність. У такому випадку, Продавець виписує новий рахунок на оплату Товару з урахуванням положень п. З цього Додатку, Покупець оплачує новий рахунок у строки зазначені вище в цьому пункті Додатку.

Згідно п. 5.2 Залишок вартості Товару в сумі, що становить 95 % вартості Товару, вказаної в накладних на Товар, Покупеї зобов`язується сплатити не пізніше 10 жовтня 2019 року. При цьому, Покупець розуміє та погоджується, що вартість Товару, що залишилась не оплаченою станом на 30.08.2019 року може бути відповідно збільшена Продавцем в односторонньому порядку (без погодження Покупця), у разі, якщо станом на 30.08.2019 року курс продажу долара США до гривні на міжбанківському валютному ринку збільшився більш ніж на 5% по відношенню до курсу продажу долара США до гривні на міжбанківському валютному ринку України на банківський день, що передує дню виписки рахунку на оплату Товару або по відношенню до курсу, вказаного в п. 2. цього Додатку (у випадку, якщо коригуванні вартості Товару під час виписки рахунку не проводилося).

Умовами п. 8 Додатку вазначено, що якщо Покупець несвоєчасно або не повністю розрахувався з Продавцем за Товар, у строки вказані в п. 5.2. цього Додатку Продавець, за умови зростання курсу, вправі перерахувати прострочену частину вартості Товару за курсом продажу долара США до гривні на міжбанківському валютному ринку України на день попередній до дня такого перерахунку (дня претензії/вимоги, для звернення з позовом до суду тощо), по формулі:Si = (Аі/Ао) х S.

Згідно видаткової накладної №11/1 від 23.11.18р. відповідачу поставлено товар на суму 1 443 328 грн. 56 коп.

Згідно накладної №20/02, 07/05, 07/05-1 повернуто товар на суму 54878 грн. 88 коп., 35 177 грн. 76 коп. та 87 944 грн. 40 коп.

Згідно видаткової накладної №11/14 від 17.05.2019р. відповідачу поставлено товар на суму 123 122 грн. 16 коп.

Згідно видаткової накладної №28 від 05.08.2019р. відповідачу поставлено товар на 54 878 грн. 16 коп.

На виконання Договору поставки Позивач передав, а Відповідач отримав у власність засоби захисту рослин загальною вартістю 1 443 328,56 грн., що підтверджується підписаною сторонами договору видатковою накладною № 11/1 від 23.11.2018 р. Згідно з умовами, закріпленими у пункті 5 Додатку № 1 до Договору поставки, Відповідач зобов`язувався сплатити 5% попередньої оплати та розрахуватися повністю з Позивачем після отримання товару не пізніше 10 жовтня 2019 року. 22.11.2018 р. Відповідач сплатив попередню оплату, обумовлену Договором поставки, повністю в сумі 72 166,39 грн. (5% від загальної вартості товару). 20 лютого 2019 року, відповідно до накладної на повернення товару № 20/02, Відповідачем повернуто товар вартістю 54 878,88 грн., а 7 травня 2019 р. - повернуто товар вартістю 123 122,16 грн., що підтверджується накладною на повернення товару № 07/05 і накладною на повернення товару № 07/05-1. Загальна вартість поверненого Відповідачем товару склала 178 001,04 грн. Замість поверненого товару, Позивачем було передано Відповідачу інший товар, що відповідав умовам Договору поставки, на суму 178 001,04 грн., що підтверджується видатковою накладною № 11/14 від 17.05.2019 р. і видатковою накладною № 28 від 05.08.2019 р. Загальна вартість поставленого Позивачем товару Відповідачу склала 1 443 327,84 грн. Встановлено, що Відповідач зобов`язаний був сплатити Позивачу у строк до 10.10.2019 р. залишок вартості товару в сумі 1 371 161,45 грн., взяті на себе зобов`язання не виконав. Відповідач має прострочені грошові зобов`язання перед Позивачем за Договором поставки № 11/1 від 21 листопада 2018 р. в сумі 1 371 161,45 грн.

Відповідно до вимог ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов`язання повинні виконуватися належним чином та у встановлений строк у відповідності з вказівками закону, договору, одностороння відмова від виконання зобов`язань не допускається.

Відповідно до вимог ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Господарський суд не вбачає підстав, передбачених приписами ст. 233 Господарського кодексу України щодо зменшення розміру пені та штрафу.

Позовні вимоги позивача підлягають задоволенню в повному обсязі.

Згідно вимог ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на сторони пропорційно задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 73, 74, 123, 129, 232, 233, 236-241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ :

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Селянського (фермерського) господарства "Весела долина" (53506, Дніпропетровська область, Томаківський район, с. Семенівка, вул. Вишнева, буд. 65-Б, відокремлена садиба, ідентифікаційний код 21900245) на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Українська аграрно-хімічна компанія " (03040, м. Київ, вул. Стельмаха, 6а ідентифікаційний код 31109157) основний борг 1 317 161 грн. 45 коп., пеню 114 931 грн. 53 коп., штраф 411 348 грн. 44 коп., судовий збір в сумі 27666 грн. 62 коп.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили у відповідності до приписів ст. 241 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржена в порядку та строк, передбачений ст. ст. 254, 256 Господарського процесуального кодексу України .

Повне рішення складено 01.07.2020

Суддя Г.В. Манько

Дата ухвалення рішення23.06.2020
Оприлюднено01.07.2020
Номер документу90113876
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 1 897 441 грн. 42 коп

Судовий реєстр по справі —904/446/20

Ухвала від 27.05.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

Ухвала від 13.05.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

Ухвала від 05.05.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

Ухвала від 22.04.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 06.10.2020

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Мороз Валентин Федорович

Ухвала від 07.09.2020

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Мороз Валентин Федорович

Судовий наказ від 07.08.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Рішення від 23.06.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 09.06.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 13.05.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні