Ухвала
від 30.06.2020 по справі 607/9203/20
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

30.06.2020 Справа №607/9203/20

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області в складі:

головуючого - судді Вийванко О.М.

присяжних Веселович Т.Я.

Кіцан А.Л.

за участю секретаря судового засідання Стрілкової М.С.

заявника ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду, в місті Тернополі заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа - Орган опіки і піклування Почапинської сільської ради про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, -

В С Т А Н О В И В :

Заявник ОСОБА_1 , заінтересована особа - Орган опіки і піклування Почапинської сільської радизвернувся в суд із заявою про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною .

В судовому засідання заявник ОСОБА_1 підтримав заявлене у заяві клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи ОСОБА_2 , 1999 року народження, для встановлення його психічного стану.

У судове засідання представник заінтересованої особи - Орган опіки і піклування Почапинської сільської радине з`явився з невідомої суду на те причини, хоча про день та час розгляду справи повідомлялися у встановленому законом порядку.

Заява обґрунтована тим, що рішенням суду від 21 травня 2018 року справа №607/4158/17 встановлено, що ОСОБА_2 з народження проживає зі мною та знаходиться на Д обліку в невролога з діагнозом: мікроцефалія, затримка психомовного розвитку. ОСОБА_2 неодноразово знаходився на лікуванні у віділенні для дітей з ураженням нервової системи та порушенням психіки Тернопільської ОДКЛ. Через психічне захворювання він не розуміє значення своїх дій, не може давати їм звіт, правильно орієнтуватися в просторі та оцінювати життєві ситуації. Згідно з висновку судово-психіатричного експерта №534 від 26 жовтня 2017 року ОСОБА_2 страждає на важку розумово відсталість, судомний синдром, що досягає рівня вираженого недоумства. Внаслідок зазначеного психічного захворювання ОСОБА_2 не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Станом на сьогоднішній день, здоров`я її сина не покращилося він і надалі продовжує жити із вищенаведеним діагнозом. У зв`язку з наведеним просить продовжити строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною.

З матеріалів справи встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є інвалідом першої групи з дитинства довічно, що підтверджується посвідченням серії НОМЕР_1 від 21 червня 2018 року.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Згідно з вимогами ст. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

В силу вимог ст. 105 ЦПК України, призначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити: характер і ступінь ушкодження здоров`я; психічний стан особи; вік особи, якщо про це немає відповідних документів і неможливо їх одержати.

Суд, проаналізувавши матеріали справи, з метою повного та об`єктивного розгляду справи, вважає за необхідне призначити судово-психіатричну експертизу ОСОБА_2 , 1999 року народження, для встановлення його психічного стану.

Згідно з вимогами п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

В силу вимог п. 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України, провадження у справі зупиняється у випадку встановленому п. 5 ч. 1 ст. 252 цього Кодексу, - на час проведення експертизи.

На підставі наведеного, керуючись статтями 103, 105, 252, 253, 260, 261, 298 Цивільного процесуального кодексу України, -

П О С Т А Н О В И В :

Призначити у справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Орган опіки і піклування Почапинської сільської ради про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити спеціалістам Тернопільської обласної психоневрологічної лікарні.

На вирішення експерта поставити питання:

Чи хворіє на даний час ОСОБА_2 , 1999 року народження, психічним захворюванням?

Якщо так, то чи спричиняє це психічне захворювання хронічній, стійкій психічний розлад?

Чи є дане захворювання хронічним, стійким психічним розладом?

Чи здатний ОСОБА_2 , 1999 року народження, усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, внаслідок наявності психічного розладу?

Чи потребує ОСОБА_2 , 1999 року народження, стороннього догляду?

Експерта попередити про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

В розпорядження експерта надати матеріали цивільної справи Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області № 607/9203/20.

Заявника ОСОБА_1 зобов`язати забезпечити явку в експертну установу ОСОБА_2 , 1999 року народження.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Копію ухвали направити учасникам справи.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційної скарги не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала суду, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Тернопільського апеляційного суду або через Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області протягом п`ятнадцяти днів з дня його проголошення.

Ухвала суду складена та підписана 30 червня 2020 року.

Головуючий суддяО. М. Вийванко

Присяжні Т.Я Веселович

А.Л. Кіцан

СудТернопільський міськрайонний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення30.06.2020
Оприлюднено02.07.2020
Номер документу90141048
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —607/9203/20

Рішення від 28.09.2020

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Вийванко О. М.

Рішення від 28.09.2020

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Вийванко О. М.

Ухвала від 09.09.2020

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Вийванко О. М.

Ухвала від 30.06.2020

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Вийванко О. М.

Ухвала від 09.06.2020

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Вийванко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні