Рішення
від 28.09.2020 по справі 607/9203/20
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28.09.2020 Справа №607/9203/20

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області в складі:

головуючого - судді Вийванко О. М.

присяжних Веселович Т. Я.

Кіцану А. Л.

за участю секретаря судового засідання Стрілкової М. С.

заявника ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за клопотанням ОСОБА_1 , заінтересована особа - орган опіки і піклування Почаписької сільської ради Тернопільського району Тернопільської області про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, -

В С Т А Н О В И В :

Заявник ОСОБА_1 звернувся до суду із клопотанням про продовження строку дії рішення Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 21 травня 2018 року, яким вирішено визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканця АДРЕСА_1 , недієздатним, встановити над ОСОБА_2 опіку та призначити недієздатному ОСОБА_2 опікуна ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Обґрунтовує клопотанням тим, що його син через психічне захворювання він не розуміє значення своїх дій, не може надавати їм звіт, правильно орієнтуватися в просторі та оцінювати життєві ситуації, внаслідок чого страждає на важку розумову відсталість, судомний синдром, що досягає рівня вираженого недоумства. У зв`язку із тим, що строк дії попереднього рішення визначено 2 роки та закінчується, просить продовжити строк його дії.

Заявник у судовому засіданні заяву підтримав та просив її задовольнити.

Представник заінтересованої особи у судове засідання не з`явився, однак про місце та час розгляду даної справи повідомлявся належним чином.

Заслухавши пояснення заявника, перевіривши, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 є батьком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження, серії НОМЕР_1 від 04 серпня 1999 року.

Рішенням Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 21 травня 2018 року, яким вирішено визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканця АДРЕСА_1 , недієздатним, встановити над ОСОБА_2 опіку та призначити недієздатному ОСОБА_2 опікуна ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Згідно виписки з акта огляду МСЕК серії АВ № 0811592 від 05 травня 2017 року вбачається, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є інвалідом першої групи, підгрупи А , з дитинства, який потребує постійного стороннього догляду.

Згідно із довідкою № 360 від 25 травня 2020 року, виданої виконкомом Почапинської сільської ради Тернопільського району, ОСОБА_1 разом проживає та здійснює догляд за сином ОСОБА_2 , який є інвалідом першої групи з дитинства довічно.

Як слідує із висновку судово-психіатричного експерта № 370 від 25 серпня 2020 року, ОСОБА_2 на даний час страждає на важку розумову відсталість, судомний синдром, що досягає рівня вираженого недоумства. Внаслідок зазначеного психічного захворювання ОСОБА_2 не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

За вказаних обставин, судом встановлено, що на даний час ОСОБА_2 продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та не може керувати ними, що підтверджується висновком судово-психіатричного експерта № 370 від 25 серпня 2020 року.

Відповідно до ч. ч. 6, 7, 8 ст. 300 ЦПК України строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Судом з`ясовано, що заявник ОСОБА_1 звернувся до суду із клопотанням про продовження строку дії рішення Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 21 травня 2018 року із дотриманням строку звернення до суду із відповідним клопотанням, визначений ч. 7 ст. 300 ЦПК України.

Крім цього, суд встановив, виходячи з матеріалів справи, наявність обставин, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу ОСОБА_2 , внаслідок чого він продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, що підтверджено висновком судово-психіатричного експерта, тобто наявні підстави, передбачені ч. 8 ст. 300 ЦПК України.

За таких обставин, враховуючи наявні обставини, які свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу ОСОБА_2 , внаслідок чого він продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, що підтверджено висновком судово-психіатричного експерта, суд вважає, що заява про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною підлягає до задоволення, шляхом продовження строку дії рішення Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 21 травня 2018 року, яким вирішено визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканця АДРЕСА_1 , недієздатним, встановити над ОСОБА_2 опіку та призначити недієздатному ОСОБА_2 опікуна ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

На підставі наведеного, керуючись статтями 2, 4, 5, 12, 13, 76-78, 258-268, 273, 300, 352-355 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Задовольнити клопотання ОСОБА_1 , заінтересована особа - орган опіки і піклування Почаписької сільської ради Тернопільського району Тернопільської області про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною.

Продовжити строк дії рішення Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 21 травня 2018 року, яким вирішено визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканця АДРЕСА_1 , недієздатним, встановити над ОСОБА_2 опіку та призначити недієздатному ОСОБА_2 опікуна ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Встановити строк дії рішення про продовження строку дії рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатним протягом двох років з дня набрання цим рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційної скарги не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення суду, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення суду або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається до Тернопільського апеляційного суду або через Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_2 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа: орган опіки і піклування Почаписької сільської ради Тернопільського району Тернопільської області, місцезнаходження: вул. Жовтнева, 3 с. Почапинці Тернопільського району Тернопільської області, код ЄДРПОУ 04393605.

Повний текст рішення суду складено та підписано 05 жовтня 2020 року.

Головуючий суддяО. М. Вийванко

СудТернопільський міськрайонний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення28.09.2020
Оприлюднено06.10.2020
Номер документу91995208
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —607/9203/20

Рішення від 28.09.2020

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Вийванко О. М.

Рішення від 28.09.2020

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Вийванко О. М.

Ухвала від 09.09.2020

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Вийванко О. М.

Ухвала від 30.06.2020

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Вийванко О. М.

Ухвала від 09.06.2020

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Вийванко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні