Ухвала
від 23.06.2020 по справі 756/5900/20
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 червня 2020 року м. Київ

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ

Київського апеляційного суду у складі:

Головуючого - ОСОБА_1.,

суддів - ОСОБА_2., ОСОБА_3.,

секретаря - ОСОБА_4.,

за участю:

прокурора - ОСОБА_5.,

підозрюваного - ОСОБА_6.,

захисника - ОСОБА_7.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду матеріали досудового розслідування, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань №12019100050007267 від 02.10.2019 року за апеляційною скаргою захисника підозрюваного ОСОБА_6. - ОСОБА_7. на ухвалу слідчого судді Оболонського районного суду м. Києва від 02 червня 2020 року про направлення до Київського міського центру судово-психіатричної експертизи для проведення стаціонарної комісійної комплексної психолого-психіатричної експертизи,-

ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця м. Києва, громадянина України, українця, з вищою освітою, не працюючого, неодруженого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1, раніше не судимого,

підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.296 України,-

В С Т А Н О В И Л А :

Слідчим відділом Оболонського УП ГУНП в м. Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12019100050007267 від 02.10.2019 року за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст.296 КК України.

10 квітня 2020 року в рамках кримінального провадження №12019100050007267 ОСОБА_6. повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.296 КК України.

18 травня 2020 року слідчим СВ Оболонського УП ГУНП в м. Києві ОСОБА_8. винесено постанову про призначення стаціонарної комісійної судової психолого-психіатричної експертизи стосовно підозрюваного ОСОБА_6.

20 травня 2020 року слідчий слідчого відділу Оболонського УП ГУНП в м. Києві ОСОБА_8. за погодженням з прокурором Київської місцевої прокуратури №5 ОСОБА_9 звернулася до Оболонського районного суду м. Києва із клопотанням про направлення підозрюваного ОСОБА_6. до Київського міського центру судово-психіатричних експертиз для проведення стаціонарної комісійної судової психолого-психіатричної експертизи.

Ухвалою слідчого судді Оболонського районного суду м. Києва від 02 червня 2020 року клопотання слідчого задоволено. Обґрунтовуючи своє рішення суд послався на відповідну практику Європейського суду з прав людини, врахування наявності обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_6. кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.296 КК України та висновку судово-психіатричного експерта Київського міського центру судово-психіатричної експертизи №267 відповідно до якого ОСОБА_6. потребує відносно нього саме стаціонарної експертизи.

На вказану ухвалу слідчого судді захисник підозрюваного ОСОБА_6. - ОСОБА_7. подав апеляційну скаргу з доповненнями в якій не погоджується з ухвалою слідчого судді, вважає її незаконною та необґрунтованою. Зазначає, що під час проведення досудового розслідування порушувалося право підозрюваного на захист, оскільки захисник був залучений у дане кримінальне провадження вже після вручення ОСОБА_6. повідомлення про підозру та його допиту в статусі підозрюваного. При цьому апелянт вважає, що підозра є необґрунтованою, амбулаторна судова психолого-психіатрична експертиза проведена неналежним чином, неповно та однобоко. Крім того, звертає увагу, що повідомлення про підозру містить звинувачення ОСОБА_6. в тому, що останній вчиняв злочинні дії щодо малолітньої ОСОБА_10., проте жодних доказів цього матеріали провадження не містять, всі докази зводяться лише до доведення вини ОСОБА_6. у вчиненні кримінального правопорушення стосовно ОСОБА_11. Тому, просить скасувати ухвалу слідчого судді від 02 червня 2020 року та постановити нову ухвалу, якою відмовити в задоволенні клопотання слідчого.

Заслухавши:

- доповідача - суддю апеляційного суду;

- прокурора, який заперечував проти задоволення апеляційної скарги;

- підозрюваного та його захисника, які підтримали апеляційну скаргу та просили її задовольнити;

- ознайомившись з матеріалами клопотаннята обговоривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів приходить до наступного висновку.

Як встановлено з матеріалів клопотання, під час здійснення досудового розслідування кримінального провадження №12019100050007267 від 02.10.2019 року в рамках якого ОСОБА_6. повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.296 КК України, слідчим СВ Оболонського УП ГУНП в м. Києві ОСОБА_8. 13.04.2020 року винесено постанову про призначення амбулаторної комплексної психолого-психіатричної експертизи стосовно підозрюваного ОСОБА_6.

За результатами проведення амбулаторної комплексної психолого-психіатричної експертизи, відповідно до висновку судово-психіатричного експерта Київського міського центру судово-психіатричної експертизи №267 встановлено, що ОСОБА_6. потребує відносно нього стаціонарної комісійної комплексної судової психолого-психіатричної експертизи.

Ухвалою слідчого судді Оболонського районного суду м. Києва від 02 червня 2020 року підозрюваного ОСОБА_6. направлено до Київського міського центру судово-психіатричної експертизи для проведення стаціонарної комісійної комплексної психолого-психіатричної експертизи.

Згідно ст.242 КПК України експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, яких залучають сторони кримінального провадження або слідчий суддя за клопотанням сторони захисту у випадках та порядку, передбачених статтею 244 цього Кодексу, якщо для з'ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з'ясування питань права.

Питання, пов'язані з психіатричною експертизою, врегульовані статтею 509 КПК України.

Відповідно до ст.509 КПК України слідчий, прокурор зобов'язані залучити експерта (експертів) для проведення психіатричної експертизи у разі, якщо під час кримінального провадження будуть встановлені обставини, які дають підстави вважати, що особа під час вчинення суспільно небезпечного діяння була в неосудному або обмежено осудному стані або вчинила кримінальне правопорушення в осудному стані, але після його вчинення захворіла на психічну хворобу, яка позбавляє її можливості усвідомлювати свої дії або керувати ними. Такими обставинами, зокрема, є: 1) наявність згідно з медичним документом у особи розладу психічної діяльності або психічного захворювання; 2) поведінка особи під час вчинення суспільно небезпечного діяння або після нього була або є неадекватною (затьмарення свідомості, порушення сприйняття, мислення, волі, емоцій, інтелекту чи пам'яті тощо).

У разі необхідності здійснення тривалого спостереження та дослідження особи може бути проведена стаціонарна психіатрична експертиза, для чого така особа направляється до відповідного медичного закладу на строк не більше двох місяців. Питання про направлення особи до медичного закладу для проведення психіатричної експертизи вирішується під час досудового розслідування - ухвалою слідчого судді за клопотанням сторони кримінального провадження в порядку, передбаченому для подання та розгляду клопотань щодо обрання запобіжного заходу, а під час судового провадження - ухвалою суду.

Під час апеляційного розгляду, встановлено, що рішення слідчим суддею прийнято з дотриманням вищезазначених вимог кримінального процесуального законодавства, при прийнятті рішення про направлення підозрюваного ОСОБА_6. до Київського міського центру судово-психіатричної експертизи для проведення стаціонарної комісійної комплексної психолого-психіатричної експертизи суд дійшов вірного висновку про доведеність наявності обставин, які свідчать про обґрунтованість підозри ОСОБА_6. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.296 КК України.

Постановляючи ухвалу, колегія суддів дослідила доводи клопотання слідчого про дозвіл на проведення стаціонарної комісійної комплексної судової психолого-психіатричної експертизи, додані до нього матеріали, на підставі чого прийшла до висновку, що клопотання відповідає вимогам ч.2 ст.244 КПК України. Висновки слідчого судді належним чином мотивовані та наведені обґрунтовані підстави для направлення підозрюваного ОСОБА_6. до Київського міського центру судово-психіатричної експертизи для проведення стаціонарної комісійної комплексної психолого-психіатричної експертизи.

За таких обставин, колегія суддів приходить до висновку, що ухвала слідчого судді Оболонського районного суду м. Києва від 02 червня 2020 року є законною і обґрунтованою, підстав для її скасування та задоволення апеляційної скарги захисника підозрюваного, не вбачається.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.309, 404, 405, 407, 419, 422 КПК України, колегія суддів,-

У Х В А Л И Л А :

Апеляційну скаргу захисника підозрюваного ОСОБА_6. - ОСОБА_7., залишити без задоволення.

Ухвалу слідчого судді Оболонського районного суду м. Києва від 02 червня 2020 року про направлення підозрюваного ОСОБА_6. до Київського міського центру судово-психіатричної експертизи для проведення стаціонарної комісійної комплексної психолого-психіатричної експертизи, залишити без змін.

Ухвала є остаточною та оскарженню не підлягає.

СУДДІ:




ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

СудКиївський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення23.06.2020
Оприлюднено08.02.2023
Номер документу90143016
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти громадського порядку та моральності

Судовий реєстр по справі —756/5900/20

Ухвала від 23.06.2020

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Слива Юрій Михайлович

Ухвала від 02.06.2020

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Дев'ятко В. В.

Ухвала від 20.05.2020

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Дев'ятко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні