Ухвала
від 02.07.2020 по справі 904/3353/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

про прийняття позовної заяви до розгляду

та відкриття провадження у справі

02.07.2020 Справа № 904/3353/20

Суддя Кеся Н.Б., розглянувши матеріали позовної заяви

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Обрій-V", с.Коломийці Покровський район Дніпропетровська область

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Чорванаслчилик" "CHORVANASLCHILIK M.CH.J", с.Галаба Ургенчеський район Хорезмська область Республіка Узбекистан

про стягнення 22 442 Євро

ВСТАНОВИВ:

Товариство обмеженою відповідальністю "Обрій-V" (далі-Позивач) 23.06.2020 звернулося з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Чорванаслчилик" "CHORVANASLCHILIK M.CH.J" (далі-Відповідач), в якому просить суд стягнути з Відповідача на свою користь 22442 Євро заборгованості за відпущений товар та судові витрати по сплаті судового збору.

В обґрунтування позову Позивач посилається на неналежне виконання Відповідачем грошових зобов`язань за Контрактом №11 від 26.01.2016 року .

24.06.2020 ухвалою суду залишено позовну заяву без руху для усунення Товариством обмеженою відповідальністю "Обрій-V" недоліків позовної заяви.

У зв`язку із усуненням недоліків позовної заяви, суд вважає за можливе прийняти позов до розгляду та відкрити провадження у справі.

Згідно з ч. ч. 1, 2 ст. 247 Господарського процесуального кодексу (далі - ГПК України) у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи. У порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції господарського суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті.

Відповідно до ч. ч. 3, 4 ст. 12 ГПК України спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Здійснивши аналіз ціни позову, предмета та підстав позову, обраний Позивачем спосіб захисту, категорію та складність справи, обсяг та характер доказів у справі, кількість сторін та інших учасників справи, значення для суспільного інтересу, суд дійшов висновку, що цей спір має розглядатися у порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Крім того, як вбачається з доданих до позовної заяви документів, Товариство з обмеженою відповідальністю "Чорванаслчилик" "CHORVANASLCHILIK M.CH.J" є іноземним суб`єктом та нерезидентом, місцем знаходження якого є с.Галаба Ургенчеський район Хорезмська область Республіка Узбекистан.

Відповідно до ст. 366 ГПК України підсудність справ за участю іноземних осіб визначається цим Кодексом, законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 76 Закону України "Про міжнародне прватне право" суди можуть приймати до свого провадження і розглядати будь-які справи з іноземним елементом у таких випадках якщо сторони передбачили своєю угодою підсудність справи з іноземним елементом судам України, крім випадків, передбачених у статті 77 цього Закону.

Пунктом 8.6 Контракту №11 від 26.01.2016 року передбачено, що всі спори, розбіжності або вимоги, що виникають з даного контракту або у зв`язку з ним, підлягають вирішенню згідно із законодавством України в господарському суді Дніпропетровської області.

Отже, справа підсудна Господарському суді Дніпропетровської області.

Відповідно до статті 367 ГПК України у разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Судове доручення надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами (ч. 2 ст. 367 ГПК України).

19.12.1992 Україна приєдналася до Угоди про порядок вирішення спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, від 20.03.1992 (постанова Верховної Ради України від 19.12.1992 № 2889-XII "Про ратифікацію Угоди про порядок вирішення спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності") (далі - Угода).

Відповідно до статті 5 Угоди про порядок вирішення спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, компетентні суди та інші органи держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав зобов`язуються надавати взаємну правову допомогу. При виконанні доручень про надання правової допомоги компетентні суди та інші органи, в яких просять допомоги, застосовують законодавство своєї держави. При наданні правової допомоги компетентні суди та інші органи держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав зносяться одна з одною безпосередньо. При зверненні про надання правової допомоги і виконання рішень документи, що додаються, викладаються мовою держави, яка запитує, або російською мовою.

Таким чином, з метою належного повідомлення Товариства з обмеженою відповідальністю "Чорванаслчилик" "CHORVANASLCHILIK M.CH.J" про відкриття провадження у даній справі, суд вважає за необхідне звернутись з відповідним судовим дорученням до компетентного органу Республіки Узбекистан про вручення Товариству з обмеженою відповідальністю "Чорванаслчилик" "CHORVANASLCHILIK M.CH.J" ухвали суду про відкриття провадження у справі.

Суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги або вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (п. 4 ч.1 ст. 228 ГПК України).

Провадження у справі зупиняється до надходження відповіді від іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави на судове доручення про надання правової допомоги, вручення виклику до суду чи інших документів (п. 8 ч.1 ст.229 ГПК України).

Отже, оскільки суд повинен належним чином повідомити відповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю "Чорванаслчилик" "CHORVANASLCHILIK M.CH.J" про відкриття провадження у справі, а також враховуючи приписи статей 228, 229 ГПК України, суд дійшов висновку про необхідність зупинення провадження у справі №904/3353-20 до надходження відповіді від компетентного суду Республіки Узбекистан на судове доручення Господарського суду Дніпропетровської області про вручення ухвали суду про відкриття провадження у даній справі.

Керуючись статтями 12, 50, 80-81, 176, 177, 234, 228-229, 367 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Справа розглядатиметься за правилами спрощеного позовного провадження без виклику учасників справи за наявними у справі матеріалами.

3. Відповідачу встановити строк для надання відзиву на позовну заяву до 01.10.2020, який має відповідати вимогам ст.165 ГПК України, з доказами його направлення на адресу позивача.

4. Позивачу встановити строк в 2 тижні для надання відповіді на відзив з моменту його отримання.

5. Звернутись у встановленому законом порядку із судовим дорученням про надання правової допомоги до Економічного суду Хорезмської області Республіки Узбекистан (220100, Хорезмская область, город Ургенч, ул. АЛЬ-ХОРЕЗМИ, 107) з метою вручення даної ухвали відповідачу - Товариству з обмеженою відповідальністю "Чорванаслчилик" "CHORVANASLCHILIK M.CH.J" (Республіка Узбекистан, 220503, Хорезмська область, Ургенчеський район, с.Галаба, ІПН 200414737).

6. Зупинити провадження у справі №904/3353/20 до надходження відповіді від компетентного органу Республіки Узбекистан на судове доручення про надання правової допомоги.

7. Ухвала набирає законної сили в порядку ст. 235 ГПК України та може бути оскаржена до Центрального апеляційного господарського суду в десятиденний строк у порядку, встановленому статтями 254-259 ГПК України.

Суддя Н.Б. Кеся

Дата ухвалення рішення02.07.2020
Оприлюднено06.07.2020
Номер документу90175220
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/3353/20

Судовий наказ від 11.11.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Ухвала від 20.10.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Рішення від 20.10.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Ухвала від 02.07.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Ухвала від 02.07.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Ухвала від 24.06.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні