Ухвала
від 06.07.2020 по справі 360/2531/20
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі

06 липня 2020 року СєвєродонецькСправа № 360/2531/20 Суддя Луганського окружного адміністративного суду Свергун І.О., перевіривши матеріали за позовом Державної екологічної інспекції у Луганській області (вул. Гагаріна, 93, м. Сєверодонецьк, Луганська область, 93400) до дочірнього підприємства "Кремінське комгосподарство" Комунального підприємства "Кремінна-Комунсервіс" (пров. Нагорний, 149, м. Кремінна, Луганська область, 92900) про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю),

ВСТАНОВИВ:

01.07.2020 до Луганського окружного адміністративного суду надійшов позов Державної екологічної інспекції у Луганській області (далі - позивач) до дочірнього підприємства "Кремінське комгосподарство" Комунального підприємства "Кремінна-Комунсервіс" (далі - відповідач, ДП ККГ КП ККС ), в якому позивач просить застосувати заходи реагування у сфері державного нагляду (контролю) до дочірнього підприємства "Кремінське комгосподарство" Комунального підприємства "Кремінна-Комунсервіс" (код ЄДРПОУ 41027673, юридична адреса: 92900, Луганська область, Кремінський район, місто Кремінна, провулок Нагорний, будинок 149) у вигляді тимчасового зупинення виконання робіт з експлуатації полігону твердих побутових відходів, розташованого за адресою: Луганська область, Кремінський район, місто Кремінна (район Товариства з обмеженою відповідальністю ПІНТА-КРЕМІНСЬКИЙ ПИВОВАРЕНИЙ ЗАВОД ), шляхом зобов`язання тимчасово зупинити виконання робіт з експлуатації, до моменту належного виконання пунктів 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 припису від 22.06.2020 № 225, а саме: до розроблення інструкції з експлуатації полігона, до встановлення на в`їзді до полігона щиту з відповідною інформацією, до встановлення на КПП автомобільних ваг, до встановлення дорожніх знаків при в`їзді на територію полігона, до встановлення на КПП вишки, до оснащення КПП спеціальними приладами, для радіометричного контролю всіх відходів, до розроблення щорічного технологічного плану організації робіт із захоронення відходів, до встановлення контролю ступеню ущільнення відходів реперами, до організації системи моніторингу та заходів екологічної безпеки спрямованих на захист нормального стану повітря та ґрунту, до обладнання контрольно-дезінфікуючої зони, до обмеження території нагірною канавою, до оснащення системами захисту ґрунтових вод, вилучення та знешкодження біогазу та фільтрату, до спорудження по периметру території полігона суцільної огорожі, до освітлення господарської зони полігона і територія КПП у темний час доби, до встановлення спеціальних пожежних щитів, до усунення засмічення прилеглої до полігону території лісу побутовими відходами, до отримання дозволу на здійснення операцій у сфері поводження з відходами, до впровадження ведення журналу відповідно до типової форми первинної облікової документації № 1-ВТ, до усунення захоронення неперероблених (необроблених) побутових відходів, до забезпечення професійної підготовки, підвищення кваліфікації та проведення атестації фахівців у сфері поводження з відходами, до затвердження та узгодження реєстрових карт об`єктів утворення, оброблення і утилізації відходів.

Обґрунтовуючи заявлені позовні вимоги, позивач посилається на те, що на відповідно до статті 20 Закону України Про охорону навколишнього природного середовища , статті 6 Закону України Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності , погодження на проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю) позивачем на підставі звернення фізичної особи (фізичних осіб) про порушення, що спричинило шкоду її (їхнім) правам, законним інтересам, життю чи здоров`ю, навколишньому природному середовищу чи безпеці держави від 25.05.2020 № 2.3/337ПГ, наказу Інспекції від 01.06.2020 № 2/1-28-191, направлення на проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю) щодо додержання вимог законодавства у сфері охороно навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів дочірнім підприємством "Кремінське комгосподарство" Комунального підприємства "Кремінна-Комунсервіс" від 04.06.2020 № 2/2-18-572, Інспекцією в період з 09.06.2020 по 22.06.2020 проведено позаплановий захід державного нагляду (контролю) щодо додержання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів дочірнього підприємства "Кремінське комгосподарство" Комунального підприємства "Кремінна-Комунсервіс".

Діяльність ДП ККГ КП ККС пов`язана з утворенням, розміщенням та видаленням відходів I-IV класів небезпеки, а саме: батареї та акумулятори інші зіпсовані або відпрацьовані - код відходу 6000.2.9.08; відходи перевезень, не позначені іншим способом (відпрацьовані масляні фільтри) - код відходу 6000.2.9.22; транспортні засоби й транспортувальні комплекти, списані на брухт - код відходу 6000.3.1.01; макулатура паперова чи картонна - код відходу 7710.3.1.01; відходи, одержані у процесі зварювання (недогарки електродів) - код відходу 2820.2.1.20; відходи комунальні (міські) змішані, у т.ч. сміття з урн - код відходу 7720.3.1.01.

На балансі підприємства з 01.10.2018 знаходиться полігон твердих побутових відходів за адресою: Луганська обл., м. Кремінна в районі ТОВ Пінта-Кремінський пивоварений завод .

Полігон введений в експлуатацію в 1990 році. Обсяг видалених відходів станом на 01.06.2020 складає 105714,65 т. Проектна потужність полігону ТПВ складає 116000 т.

Проектну документацію на полігон ТПВ, акт введення в експлуатацію на час позапланової перевірки не надано. Технологія складування відходів виконується методом складування но тимчасовій під`їзній дорозі по раніше ущільненим відходом.

Па полігон ТПВ приймаються побутові відходи з житлових будинків, адміністративних і громадських установ та організацій, підприємств торгівлі та громадського харчування, закладів культури і мистецтва, навчальних та лікувально-профілактичних закладів та інших підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності, вуличний та садово- парковий змет і листя, а також подрібнені будівельні відходи і промислові відходи III та IV класів небезпеки.

Інспекцією в ході проведення заходу державного нагляду (контролю) відповідача встановлені чисельні порушення вимог природоохоронного законодавства.

За результатами перевірки ДП ККГ КП ККС складено акт позапланового заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб`єктом господарювання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів від 22.06.2020 № 225 та надано припис щодо усунення виявлених порушень вимог природоохоронного законодавства від 22.06.2020 № 225.

За встановленими порушеннями вимог природоохоронного законодавства, у відношенні заступника директора ДП ККГ КП ККС Дзивульського М.А. складено протоколи про адміністративні правопорушення та останнього притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу, які сплачено у повному обсязі.

Позивач зазначає, що відповідач систематично протягом тривалого часу не дотримувався зазначених вимог природоохоронного законодавства України, що стало підставою для звернення позивача до суду.

Відповідно до частини другої статті 171 Кодексу адміністративного судочинства України суддя відкриває провадження в адміністративній справі на підставі позовної заяви, якщо відсутні підстави для залишення позовної заяви без руху, її повернення чи відмови у відкритті провадження у справі.

Зазначена позовна заява відповідає вимогам статей 160, 161, 172 Кодексу адміністративного судочинства України, підстав для повернення позовної заяви, відмови у відкритті провадження в адміністративній справі суд не вбачає, у зв`язку з чим вважаю за необхідне відкрити провадження у справі.

Відповідно до вимог статті 12 КАС України вказана справа не належить до справ, що розглядаються виключно за правилами загального позовного провадження. Позивачем заявлено клопотання про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження. Відтак, суд вважає за необхідне здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Керуючись статтями 171, 248, 256, 257, 261 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя

УХВАЛИВ:

Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження в адміністративній справі за позовом Державної екологічної інспекції у Луганській області до дочірнього підприємства "Кремінське комгосподарство" Комунального підприємства "Кремінна-Комунсервіс" про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю).

Справа розглядатиметься в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

Призначити справу до розгляду в відкритому судовому засіданні на 29 липня 2020 року на 10 год. 00 хв. у приміщенні Луганського окружного адміністративного суду за адресою: Луганська область, м. Сєвєродонецьк, проспект Космонавтів, 18.

Запропонувати позивачеві надати суду протягом п`яти днів з дати отримання даної ухвали всі наявні документи та пояснення, які, на його думку, мають значення для розгляду справи та підтверджують доводи позивача, крім тих, які вже надані з позовною заявою.

У разі заперечень відповідача проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - встановити строк для подання відповідної заяви протягом п`яти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження.

Запропонувати відповідачеві протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі надіслати суду відзив на позовну заяву.

До відзиву додаються: 1) докази, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем; 2) документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Роз`яснити учасникам справи, що позивач має право подати до суду відповідь на відзив (ст. 163 КАС України), відповідач - заперечення (ст. 164 КАС України) протягом п`ятиденного строку, відлік якого починається, відповідно: для позивача - з моменту отримання відзиву на позов, для відповідача - з моменту отримання відповіді на відзив.

Відповідь на відзив, заперечення повинні відповідати вимогам ст. 162 КАС України.

Справа розглядатиметься суддею Свергун І.О. одноособово.

Інформацію щодо справи учасники справи можуть отримати на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки https://court.gov.ua/fair/sud1270/.

Копію ухвали про відкриття провадження в адміністративній справі надіслати особам, які беруть участь у справі, разом з витягом про їхні процесуальні права та обов`язки, встановлені статтями 44, 47 Кодексу адміністративного судочинства України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не може бути оскаржена.

СуддяІ.О. Свергун

Дата ухвалення рішення06.07.2020
Оприлюднено06.07.2020
Номер документу90207391
СудочинствоАдміністративне
Сутьзастосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю

Судовий реєстр по справі —360/2531/20

Рішення від 24.11.2021

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

І.О. Свергун

Ухвала від 08.11.2021

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

І.О. Свергун

Ухвала від 26.08.2020

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

І.О. Свергун

Ухвала від 06.07.2020

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

І.О. Свергун

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні