Рішення
від 06.07.2020 по справі 619/1386/20
ДЕРГАЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа №619/1386/20

провадження №2/619/755/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06.07.2020 м. Дергачі

Дергачівський районний суд Харківської області у складі:

Головуючого - судді Овсяннікова В.С.

за участю секретаря судового засідання - Матлахової Т.С.

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін в м. Дергачі цивільну справу за позовом Акціонерного Товариства Комерційний Банк ПРИВАТБАНК до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

АТ КБ ПРИВАТБАНК звернулось до суду з позовом про стягнення заборгованості з ОСОБА_1 за кредитним договором б/н від 06.05.2014 у розмірі 6 407,93 гривень.

В обґрунтування своїх позовних вимог позивач посилається на те, що 06.05.2014 ОСОБА_2 звернулась до АТ КБ ПРИВАТБАНК з метою отримання банківських послуг, у зв`язку з чим сторони уклали договір б/н від 06.05.2014, згідно якого ОСОБА_2 отримала кредит у розмірі 2 900 гривень у виді встановленого кредитного ліміту на платіжну картку зі сплатою відсотків за користування кредитом згідно умов договору.

Окрім цього позивач зазначив, що позичальник ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , її спадкоємцем є ОСОБА_1 , який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини. Таким чином, відповідач прийняв спадщину, до складу якої входять, у тому числі, кредитні зобов`язання померлого позичальника.

Станом на дату смерті заборгованість позичальника перед банком за кредитним договором б/н від 06.05.2014 становить 6 407 гривень 93 копійок.

Спадкоємці ОСОБА_2 мали право подати заву про прийняття або про відмову від спадщини у строк з 11.09.2015 по 11.03.2016.

28.11.2017 Банк направив претензію кредитора до Дергачівської державної нотаріальної контори.

25.11.2019 ОСОБА_1 банком було направлено лист-претензію, згідно яких позивач пред`явив свої вимоги, але ніяких дій не було виконано.

Позивач просить стягнути з відповідача вказану заборгованість та судовий збір.

Ухвалою суду від 25.05.2020відкрито провадження по даній справі та призначено справу до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін та витребувано докази по справі з нотаріальної контори.

За змістом ст. 279 ЦПК України розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи в порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі. Суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін. При розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи.

Відповідно до ст. 44 ЦПК України, учасники судового процесу та їх представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

Згідно ч. 5 ст. 279 ЦПК України, зважаючи на відсутність клопотань сторін щодо розгляду справи у судовому засіданні та незначну складність спору, суд не вбачає підстав для проведення судового засідання, а тому справа розглядається за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін за наявними у справі матеріалами.

Відповідачу було запропоновано протягом п`ятнадцяти днів із дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі подати відзив на позовну заяву та роз`яснено, що розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін проводиться за його клопотанням, яке він може подати в строк для подання відзиву на позов.

У відповідності до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Суд, дослідивши матеріали справи, дійшов наступного висновку.

Судом встановлено, що АТ КБ ПРИВАТБАНК та ОСОБА_2 уклали договір б/н від 06.05.2014, відповідно до якого остання отримала кредит у розмірі 2 900 гривень у виді встановленого кредитного ліміту на платіжну картку зі сплатою відсотків за користування кредитом згідно умов договору.

Вказаний договір є договором приєднання та укладений шляхом підписання позичальником Анкети-заяви про приєднання до Умов та Правил надання банківських послуг.

Згідно ст. 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно ч. 1 ст. 1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти.

11.09.2015 позичальник ОСОБА_2 померла, що підтверджується копією ухвали Дергачівського районного суду від 10.07.2017 про відмову у відкритті провадження по цивільній справі на а.с.36 та матеріалами спадкової справи.

З розрахунку, наданого банком вбачається, що станом на день смерті ОСОБА_2 заборгованість за кредитним договором б/н від 06.05.2014 становить 5 907 гривень 93 копійок, яка складається з:

- 2 749 гривень 41 копійки - заборгованість за кредитом;

- 3 158 гривень 52 копійки - заборгованість за відсотками.

28.11.2017 Банк направив претензію кредитора до Дергачівської державної нотаріальної контори (а.с. 37-40).

25.11.2019 банком було надіслано лист-претензію на адресу відповідача, яка залишилася без відповідного реагування (а.с.42-44).

Відповідно до ст. 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч. 1 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Статтею 1281 ЦК України встановлено, що спадкоємці зобов`язані повідомити кредитора спадкодавця про відкриття спадщини, якщо їм відомо про його борги, та/або якщо вони спадкують майно, обтяжене правами третіх осіб.

Кредиторові спадкодавця належить пред`явити свої вимоги до спадкоємця, який прийняв спадщину, не пізніше шести місяців з дня одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину на все або частину спадкового майна незалежно від настання строку вимоги.

Якщо кредитор спадкодавця не знав і не міг знати про прийняття спадщини або про одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину, він має право пред`явити свої вимоги до спадкоємця, який прийняв спадщину, протягом шести місяців з дня, коли він дізнався про прийняття спадщини або про одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину.

Кредитор спадкодавця, який не пред`явив вимоги до спадкоємців, що прийняли спадщину, у строки, встановлені частинами другою і третьою цієї статті, позбавляється права вимоги.

За змістом ст. 1282 ЦК України спадкоємці зобов`язані задовольнити вимоги кредитора повністю, але в межах вартості майна, одержаного у спадщину. Кожен із спадкоємців зобов`язаний задовольнити вимоги кредитора особисто, у розмірі, який відповідає його частці у спадщині. Вимоги кредитора спадкоємці зобов`язані задовольнити шляхом одноразового платежу, якщо домовленістю між спадкоємцями та кредитором інше не встановлено. У разі відмови від одноразового платежу суд за позовом кредитора накладає стягнення на майно, яке було передане спадкоємцям у натурі.

Абзацом 2 пункту 27 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 Про судову практику у справах про спадкування судам роз`яснено, що якщо спадкоємець прийняв спадщину стосовно нерухомого майна, але зволікає з виконанням обов`язку, передбаченого статтею 1297 ЦК України, зокрема з метою ухилення від погашення боргів спадкодавця, кредитор має право звернутися до нього з вимогою про погашення заборгованості спадкодавця, розмір якої може бути визначений за правилами ст. 625 цього Кодексу.

За змістом наведених вище норм матеріального права задоволення вимог кредитора спадкоємцями має відбуватись у межах вартості отриманого ним у спадщину майна. Тобто, до спадкоємців боржника обов`язок перед позикодавцями (кредиторами) спадкодавця виникає лише у межах, передбачених ст. 1282 ЦК України, тобто в межах вартості майна, одержаного у спадщину. У разі неотримання від спадкодавця у спадщину майна, особа не набуває статусу спадкоємця, і як наслідок у неї відсутній обов`язок задовольнити вимоги кредитора померлої особи.

При вирішенні спору про стягнення зі спадкоємця коштів для задоволення вимог кредитора встановленню підлягають обставини, пов`язані із з`ясуванням кола спадкоємців, належності спадкодавцю будь-якого рухомого чи нерухомого майна, вартості отриманого спадкоємцями майна та дотримання кредитором законодавчо визначеного строку пред`явлення вимоги до спадкоємців боржника.

Відповідний висновок викладено в постанові Верховного Суду від 21.08.2019 у справі №320/6489/16-ц.

Звертаючись до суду з цим позовом, позивач зазначив відповідача ОСОБА_1 , обґрунтувавши це тим, що він прийняв спадщину після смерті позичальника ОСОБА_2 за законом відповідно до ч. 3 ст. 1268 ЦК України, оскільки на момент її смерті - ІНФОРМАЦІЯ_1 постійно проживав разом з нею за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно довідки виконавчого комітету Слатинської селищної ради Дергачівського району Харківської області № 216, померла ОСОБА_2 мешкала та була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 . На момент смерті разом з нею мешкали та були зареєстровані: співмешканець ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 та його мати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4.

Доводи позивача, про те, що відповідач являється спадкоємцем ОСОБА_2 зводяться лише до констатації факту наявності у копіях паспортів останніх відмітки про їх зареєстроване місце проживання за однією і тією ж адресою. Однак вказана обставина не є достатнім доказом прийняття ОСОБА_1 спадщини після смерті позичальника.

Згідно ст. 5 ЦПК України здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб у спосіб визначений законами України.

Як вбачається з інформаційної довідки зі Спадкового реєстру № 60497724 від 10.06.2020, спадкова справа після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , заведена Дергачівською державною нотаріальною конторою 13.06.2018, за номером у нотаріуса - 128/2018, номер у спадковому реєстрі - 6256791.

Згідно копії спадкової справи № 128/2018, наданої Дергачівською державною нотаріальною конторою, з метою оформлення спадкових прав звернувся ОСОБА_4 в інтересах малолітньої дочки померлої - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Інші спадкоємці із заявами про прийняття спадщини не звертались.

05.09.2018 Дергачівською державною нотаріальною конторою видано свідоцтво про право на спадщину за законом ОСОБА_5 на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території Нововасилівської сільської ради Софіївського району Дніпропетровської області, площею 9,700 га, кадастровий номер 1225285200:01:003:0041, після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

За таких обставин, відсутні підстави вважати, що відповідач отримав у спадщину будь-яке майно після смерті ОСОБА_2 , а тому і не набув статусу спадкоємця.

Таким чином позивач не довів, що спадкоємцем позичальника є ОСОБА_1 . Не доведено, що останній прийняв спадщину, в зв`язку з чим у позивача може виникнути право вимоги до нього.

Таким чином позивачем позовні вимоги жодним чином не доведені та не обґрунтовані, а тому суд приходить висновку, що у задоволенні позову АТ КБ ПРИВАТБАНК слід відмовити в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 2-13, 77-80, 141, 259, 263-265 ЦПК України, ст.ст. 629, 1216 - 1218, 1054, 1268, 1281, 1282 ЦК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

У задоволенні позову Акціонерного Товариства Комерційний Банк ПРИВАТБАНК до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості - відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Харківського апеляційного суду через Дергачівський районний суд Харківської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення особами, що брали участь у судовому засіданні, а особами, які не брали участь у судовому засіданні - протягом 30 днів з дня отримання ними копії рішення.

Рішення набирає законної сили протягом 30 днів з дня його проголошення, або протягом 30 днів з дня отримання його копії учасниками процесу, які не брали участь у судовому засіданні, якщо не буде оскаржено у встановленому порядку.

Сторони у справі:

Акціонерне Товариство Комерційний Банк ПРИВАТБАНК , код ЄДРПОУ 14360570, адреса: вул. Набережна Перемоги, буд. 50, м. Дніпро.

ОСОБА_1 ,ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса реєстрації: АДРЕСА_1 .

Суддя В. С. Овсянніков

СудДергачівський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення06.07.2020
Оприлюднено07.07.2020
Номер документу90216320
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —619/1386/20

Рішення від 06.07.2020

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Овсянніков В. С.

Ухвала від 25.05.2020

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Овсянніков В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні