Рішення
від 02.07.2020 по справі 697/928/20
КАНІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 697/928/20

Провадження № 2/697/467/2020

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 липня 2020 року

Канівський міськрайонний суд Черкаської області у складі:

в складі: головуючого - судді Льон О.М.

з участю секретаря с/з - Дрянової Н.В.,

розглянувши у порядку загального позовного провадження у підготовчому судовому засіданні в м. Канів, Черкаської області цивільну справу за позовом Виконавчого комітету Таганчанської сільської ради об`єднаної територіальної громади Черкаської області до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , треті особи: Служба у справах дітей Канівської районної державної адміністрації Черкаської області, Канівська районна державна адміністрація Черкаської області, Канівський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів,

ВСТАНОВИВ:

Позивач Виконавчий комітет Таганчанської сільської ради об`єднаної територіальної громади Черкаської області, який діє в інтересах малолітньої дитини ОСОБА_3 , звернувся до Канівського міськрайонного суду Черкаської області із позовною заявою до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , треті особи: Служба у справах дітей Канівської районної державної адміністрації Черкаської області, Канівська районна державна адміністрація Черкаської області, Канівський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів.

В обгрунтування позову зазначили, що відповідачі є батьками малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , але протягом тривалого часу ухиляються від виконання батьківських обов`язків щодо утримання та виховання дитини, передбачених ст. 150 СК України. Питання щодо виконання батьківських обов`язків стояло неодноразово, починаючи 2012 року. У 2015 році до служби у справах дітей Канівської райдержадміністрації від соціального педагога Таганчанської ЗОШ І-ІІІ ступенів ОСОБА_4 була направлена інформація щодо критичної ситуації, що відбулася у сім`ї ОСОБА_1 . ЇЇ чоловік ОСОБА_2 залишив сім`ю і проживає в цивільному шлюбі з ОСОБА_5 ОСОБА_1 проживає в житловому будинку за адресою: АДРЕСА_1 , який не є її власністю. Житло в аварійному стані, в приміщенні антисанітарні умови, електроенергія відключена за несплату. Дочку, яка перебувала в КЗ Корсунь-Шевченківський багатопрофільний навчально-реабілітаційний центр Надія Черкаської обласної ради відвідувача дуже рідко, лише щоб забрати додому на канікули після неодноразових нагадувань класного керівника, необхідними речами не забезпечувала про що неодноразово наголошували педагоги та дирекція центру. Вона не приймає участі в утриманні своєї доньки, не цікавиться її життям та здоров`ям, не виявляє материнської турботи про дочку, не цікавиться навчанням та вихованням доньки, її успішністю в навчанні та поведінкою дитини в центрі. Відповідно до інформації наданої жителями та депутатами Таганчанської об`єднаної територіальної громади ОСОБА_1 негативно характеризується за місцем проживання, ніде не працює, тривалий час ухиляється від виконання батьківських обов`язків щодо своєї малолітньої доньки ОСОБА_3 . У зв`язку з тим, що відповідачі самоусунулися від виконання батьківських обов`язків, просять суд позбавити батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , відносно їх малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , малолітню дитину просять передати органу опіки та піклування в особі Канівської районної державної адміністрації Черкаської області на час до прийняття рішення про подальше її влаштування. Також просять стягнути з відповідачів аліменти на дитину у розмірі по 1/4 заробітку (доходу), але не менше ніж 50% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно.

Представник позивача Виконавчого комітету Таганчанської сільської ради Черкаської області - Жорняк Н.Л. , яка діє на підставі довіреності від 23.06.2020, у підготовче засідання не з`явилася, подала до суду заяву про розгляд справи без її участі, позовні вимоги підтримує.

Відповідачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 у підготовче засідання не з`явилися, подали до суду заяви про розгляд справи у їх відсутність, позовні вимоги визнають в повному обсязі, не заперечують проти їх задоволення.

Представники третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: Служби у справах дітей Канівської районної державної адміністрації Черкаської області, Канівської районної державної адміністрації, Канівського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), у судове засідання не з`явилися, подали до суду письмові заяви про розгляд справи у їх відсутність, не заперечують щодо позбавлення відповідачів батьківських прав відносно малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , оскільки це відповідає інтересам дитини.

Згідно ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки у судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, дослідивши матеріали справи, встановив наступне.

Кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу (ч.1 ст.16 ЦК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Батьки, за нормами ст. ст. 150, 155 Сімейного Кодексу України, зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний та моральний розвиток, тобто здійснювати батьківські права, які не можуть суперечити інтересам дитини.

В судовому засіданні встановлено, що відповідачі ОСОБА_2 та ОСОБА_1 є батьками малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження серія НОМЕР_1 від 27.05.2008 ( а.с. 10).

Відповідно до характеристики, наданої виконавчим комітетом Таганчанської сільської ради ОТГ Черкаської області за № 279 від 14.05.2020 (а.с. 16) вбачається, що відповідач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , за час проживання на території Таганчанської сільської ради характеризується негативно, має залежність від спиртних напоїв, неодноразово була помічена в стані алкогольного сп`яніння. Має двох дітей: ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 Син ОСОБА_7 на протязі останнього часу проживає з батьком ОСОБА_2 та навчається в Степанецькому професійному аграрному ліцеї. ОСОБА_1 батьківських обов`язків відносно дітей не виконує, вихованням їх не займається, не приймає участі в утриманні, не цікавиться їх життям та здоров`ям, ніде не працює, живе за рахунок дитячих виплат.

Відповідно до характеристики, наданої виконавчим комітетом Таганчанської сільської ради ОТГ Черкаської області за № 280 від 14.05.2020 (а.с. 17) вбачається, що відповідач ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за час проживання на території Таганчанської сільської ради характеризується негативно, по характеру запальний, скандальний, ніде не працює, вживає спірні напої, батьківські обов`язки стосовно дочки ОСОБА_3 не виконує, вихованням не займається, не приймає участі в утриманні дитини, не цікавиться її життям та здоров`ям.

Відповідно до актів обстеження умов проживання сім`ї ОСОБА_1 від 08.01.2020, 05.02.2020 в будинку, де проживає родина не створено необхідних умов для утримання та виховання дітей ( а.с.18, 26).

Судом встановлено, що малолітня ОСОБА_3 , з особливими потребами, має порушення слуху, навчається в КЗ Корсунь-Шевченківський багатопрофільний навчально-реабілітаційний центр Надія Черкаської обласної ради . З інформації, яку надала адміністрація вказаного навчального закладу відомо, що, мати виховання дочки не цікавиться, уникає розмов з класним керівником ( а.с. 14).

Сім`я ОСОБА_1 перебувала на обліку сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах в Канівському районному центрі соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді. Фахівці центру працювали з цієї родиною, надавали їй соціальні послуги з метою подолання складних життєвих обставин, у які потрапила ця сім`я, та з метою формування навичок відповідального батьківства у громадянки ОСОБА_1 , що підтверджується матеріалами справи ( а.с. 12-13).

Рішенням комісії з питань освіти, культури, охорони здоров`я, материнства та дитинства, соціального захисту, туризму, молодіжної політики, фізкультури та спорту від 13.05.2020, враховуючи інтереси малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зобов`язано виконавчий комітет Таганчанської сільської ради підготувати висновок про доцільність позбавлення батьківських прав відповідно до інтересів дитини ( а.с.34) .

Виконком Таганчанської сільської ради ОТГ вважає за доцільне та в інтересах малолітньої ОСОБА_3 позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , про що надає висновок про доцільність позбавлення батьківських прав та відповідність його інтересам дитини № 232 від 14.05.2020 ( а.с. 12-13).

Частина 8 статті 7 СК України передбачає, що регулювання сімейних відносин має здійснюватися з максимально можливим урахуванням інтересів дитини.

В Декларації ООН прав дитини (1959 р.) зазначено, дитина для повного і гармонійного розвитку її особи потребує любові і розуміння. Вона повинна, якщо це можливо, зростати під опікою і відповідальністю своїх батьків і, в усякому разі, в атмосфері любові і моральної та матеріальної забезпеченості .

У відповідності до ч.2 ст.150 СК України, батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

Згідно ч.ч. 2, 4 ст. 155 СК України батьківські права не можуть здійснюватися всупереч інтересам дитини. Ухилення батьків від виконання батьківських обов`язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

У відповідності з ч.2.ст.157 СК України, той із батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов`язаний брати участь у її вихованні.

За змістом роз`яснень, викладених у п.п.15, 16 постанови Пленуму Верховного суду України №3 від 30 березня 2007 року Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усунення і про позбавлення та поновлення батьківських прав , позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно їх утримують та інше), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення, не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування своїми обов`язками.

Відповідно до ч.1 ст.164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: 1) не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров`я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування; 2) ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини; 3) жорстоко поводяться з дитиною; 4) є хронічними алкоголіками або наркоманами; 5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва; 6) засуджені за вчинення умисного злочину щодо дитини, тобто якщо вони ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Згідно ст.165 СК України право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім`ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров`я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років.

Так, відповідно до ст. 206 ЦПК України, відповідач може визнати позов протягом усього часу судового розгляду. Оскільки, визнання відповідачем позову не суперечить вимогам закону і не порушує прав та інтересів будь-яких осіб, суд його приймає.

Обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, їхніх представників (ст. 82 ЦПК України).

Таким чином, оцінюючи всі зібрані по справі докази, враховуючи вказані обставини, визнання відповідачами позову, з метою захисту законних прав та дотримання інтересів малолітньої дитини, забезпечення умов для їх належного утримання, виховання та повноцінного розвитку, суд вважає необхідним позовні вимоги про позбавлення батьківських прав задовольнити та позбавити відповідачів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 батьківських прав відносно малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та передати дитину органу опіки та піклування в особі Канівської районної державної адміністрації на час до прийняття рішення про подальше влаштування.

Щодо позовних вимог позивача про стягнення аліментів суд дійшов до наступного.

Згідно ч.2 ст. 166 СК України, особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини. Одночасно з позбавленням батьківських прав суд може на вимогу позивача або за власною ініціативою вирішити питання про стягнення аліментів на дитину.

Відповідно до ст. 180 СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Згідно з ч. 3 ст.180 СК України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

При визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров`я та матеріальне становище дитини; стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів; доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; 4) інші обставини, що мають істотне значення (ст. 182 СК України).

Відповідно до ч. 2 ст. 182 СК України мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Згідно з ч. 1 ст. 191 СК України аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову.

Таким чином, суд, оцінивши представлені в силу ст. 80 ЦПК України докази, вивчивши матеріали справи, законодавство, що регулює дані правовідносини, визнання відповідачами позову, вважає за необхідне стягнути з відповідачів аліменти на малолітню ОСОБА_3 . ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі по 1/4 заробітку (доходу), але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісяця, починаючи з 19.05.2020 і до досягнення дитиною повноліття.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 430 ЦПК України, суд допускає негайне виконання рішення у справі про стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць.

Судові витрати по справі складаються з судового збору за позовними вимогами немайнового характеру - позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів, від сплати якого звільнено позивача, а тому суд вважає, що у відповідності до ст. 141 ЦПК на відповідачів необхідно покласти сплату судового збору за дві позовні вимоги у розмірі по 1681,60 грн., на користь держави.

На підставі викладеного, керуючись статтями 4-13,76-89,200, 206, 258-273, 280 ЦПК України, Конвенцією про права дитини від 20.11.1989 року, Декларацією прав дитини від 20.11.1959 року, ст. ст. 150, 155, п.2 ч.1 ст.164, ч.2 ст.166, ст. ст. 180, 182-183 Сімейного кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позовом Виконавчого комітету Таганчанської сільської ради об`єднаної територіальної громади Черкаської області до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , треті особи: Служба у справах дітей Канівської районної державної адміністрації Черкаської області, Канівська районна державна адміністрація Черкаської області, Канівський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів -задовольнити.

Позбавити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_2 , батьківських прав відносно її малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_3 , батьківських прав відносно його малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Передати малолітню ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , - органу опіки та піклування в особі Канівської районної державної адміністрації Черкаської області на час до прийняття рішення про подальше її влаштування.

Зобов`язати Канівський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) внести відомості про позбавлення батьківських прав матері ОСОБА_1 та батька ОСОБА_2 до актового запису про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за № 5 .

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_2 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_2 , на користь Канівської районної державної адміністрації Черкаської області (код ЄДРПОУ 04061211, вул. О. Кошового, 3, м. Канів, Черкаської області) аліменти на ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 1/4 (однієї четвертої) заробітку (доходу) ОСОБА_1 , але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісяця, починаючи з 19.05.2020 і до досягнення дитиною повноліття, шляхом перерахування на особистий рахунок дитини.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_3 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2 , на користь Канівської районної державної адміністрації Черкаської області (код ЄДРПОУ 04061211, вул. О.Кошового,3, м. Канів, Черкаської області) аліменти на ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 1/4 (однієї четвертої) заробітку (доходу) ОСОБА_2 , але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісяця, починаючи з 19.05.2020 і до досягнення дитиною повноліття, шляхом перерахування на особистий рахунок дитини.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_2 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_2 , на користь держави /отримувач коштів: ГУК у м.Києві/м.Київ/22030106; код за ЄДРПОУ: 37993783;банк отримувача: Казначейство України (ЕАП); рахунок отримувача: 908999980313111256000026001, код класифікації доходів бюджету: 22030106/ судовий збір в розмірі 1681,60 грн.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_3 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2 , на користь держави /отримувач коштів: ГУК у м.Києві/м.Київ/22030106; код за ЄДРПОУ: 37993783;банк отримувача: Казначейство України (ЕАП); рахунок отримувача: 908999980313111256000026001, код класифікації доходів бюджету: 22030106/ судовий збір в розмірі 1681,60 грн.

Рішення в частині стягнення аліментів за один місяць допустити до негайного виконання.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Головуючий О . М . Льон

СудКанівський міськрайонний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення02.07.2020
Оприлюднено07.07.2020
Номер документу90223781
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —697/928/20

Ухвала від 16.01.2023

Цивільне

Канівський міськрайонний суд Черкаської області

Льон О. М.

Ухвала від 06.11.2020

Цивільне

Канівський міськрайонний суд Черкаської області

Льон О. М.

Рішення від 02.07.2020

Цивільне

Канівський міськрайонний суд Черкаської області

Льон О. М.

Ухвала від 02.06.2020

Цивільне

Канівський міськрайонний суд Черкаської області

Льон О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні