Ухвала
від 07.07.2020 по справі 921/266/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ОКРЕМА УХВАЛА

07 липня 2020 року м. ТернопільСправа № 921/266/20 Господарський суд Тернопільської області

у складі судді Руденка О.В. розглянувши позовну заяву №б/н (вх. №311) від 22.04.2020

за позовом Дочірнього підприємства "Капро-Тернопіль", вул. Лучаківського, буд.5А, кв.61, м. Тернопіль, 46000

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Органік Фуд Україна", вул. Грушевського, буд.145, м. Збараж, Збаразький район, Тернопільська область, 47302

про стягнення 23 937,69 грн, з яких основний борг - 21 220, 55 грн, інфляційні збитки 1 754,89 грн, сума 3% річних - 962,25 грн.

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Тернопільської області звернулось Дочірнє підприємство "Капро-Тернопіль" з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Органік Фуд Україна" про стягнення 23 937,69 грн, з яких основний борг - 21 220, 55 грн, інфляційні збитки 1 754,89 грн, сума 3% річних - 962,25 грн.

Ухвалою від 29.04.2020 судом відкрито провадження у справі №921/266/20 за правилами спрощеного позовного провадження, без проведення судового засідання та без виклику сторін за наявними у справі матеріалами.

30.04.2020 копію цього процесуального документа суд направив на адресу відповідача листом із рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення №4602509179080. Дане відправлення повернулось до суду 09.06.2020 без вручення адресату із відміткою "за закінченням терміну зберігання".

11.06.2020 суд повторно направив ухвалу від 29.04.2020 на адресу ТОВ "Органік Фуд Україна" листом із рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення №4602509250434 зі штампом суду "Судова повістка".

Поштове відправлення №4602509250434 повернулось до суду 01.07.2020 без вручення адресату. При цьому, поштовим відділенням долучено довідку ф20 (штамп від 26.06.2020) про причини повернення, однак не зазначено жодну із таких.

За змістом ст.ст. 2, 7, 13 ГПК України основними засадами господарського судочинства є рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, змагальність сторін; правосуддя в господарських судах здійснюється на засадах рівності всіх юридичних осіб незалежно від будь-яких ознак чи обставин; суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до частини третьої статті 120 ГПК України виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень.

Днем отримання відповідачем копії ухвали є день її вручення відповідачу, визначений відповідно до статті 242 ГПК України.

Відповідно до частини 6 статті 242 ГПК України днем вручення судового рішення є:

1) день вручення судового рішення під розписку;

2) день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення на офіційну електронну адресу особи;

3) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про вручення судового рішення;

4) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду;

5) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Згідно пункту 16 розділу XIV Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах України затвердженої Наказом Державної судової адміністрації № 814 від 20.08.2019 із змінами внесеними згідно з Наказом Державної судової адміністрації № 1196 від 24.12.2019 на поштовій кореспонденції з повісткою про виклик до суду або судовим повідомленням (ухвала суду про дату, час та місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії) проставляються відповідні відмітки з позначкою або зі штампом суду "Судова повістка".

Згідно із статті 15 Закону України "Про поштовий зв`язок" Національний оператор, яким є ПАТ "Укрпошта" (розпорядження Кабінету Міністрів України № 10-р від 10 січня 2002 року "Про національного оператора поштового зв`язку"), забезпечує надання на всій території України універсальних послуг поштового зв`язку за переліком.

Відповідно до пункту 9 постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Правил надання послуг поштового зв`язку" № 270 від 05.03.2009 року (далі - Правил), Національний оператор поштового зв`язку забезпечує надання універсальних послуг поштового зв`язку на всій території України. До універсальних послуг поштового зв`язку належать послуги з пересилання поштових карток, листів - простих та рекомендованих.

Згідно із п.п. 2, 17 Правил, повідомлення про вручення поштового відправлення - це повідомлення, яким оператор поштового зв`язку доводить до відома відправника чи уповноваженої ним особи інформацію про дату вручення реєстрованого поштового відправлення та прізвище одержувача; рекомендовані листи, зокрема, з позначкою "Судова повістка" приймаються для пересилання лише з рекомендованим повідомленням про їх вручення.

Кабінет Міністрів України постановою від 27.12.2019 №1149 вніс зміни до Правил надання послуг поштового зв`язку. Зокрема, Правила, серед іншого, доповнено пунктом 99-2 такого змісту:

- Рекомендовані поштові відправлення з позначкою Судова повістка, адресовані юридичним особам, під час доставки за зазначеною адресою вручаються представнику юридичної особи, уповноваженому на одержання пошти, під розпис. У разі відсутності адресата за вказаною на рекомендованому листі адресою працівник поштового зв`язку робить позначку адресат відсутній за вказаною адресою, яка засвідчується підписом з проставленням відбитку календарного штемпеля і не пізніше ніж протягом наступного робочого дня повертає його до суду.

Бланк повідомлення про вручення рекомендованого листа з позначкою "Судова повістка" не пізніше ніж протягом наступного робочого дня повертається до суду (пункт 106 Правил).

У разі коли адресат відмовляється засвідчити своїм підписом факт відмови від одержання рекомендованого листа з позначкою Судова повістка, працівник поштового зв`язку робить позначку Адресат відмовився і не пізніше ніж протягом наступного робочого дня повертає його до суду.

У разі відмови адресата (представника юридичної особи, уповноваженого на одержання пошти) одержати рекомендований лист з позначкою Судова повістка працівник поштового зв`язку робить позначку Адресат відмовився із проставленням відбитку календарного штемпеля і не пізніше ніж протягом наступного робочого дня повертає його до суду (пункт 114 Правил).

У разі невручення рекомендованого листа з позначкою Судова повістка рекомендований лист разом з бланком повідомлення про вручення повертається за зворотною адресою у порядку, визначеному у пунктах 99, 99-1, 99-2, 106 та 114 цих Правил, із зазначенням причини невручення (пункт 116 Правил).

В силу приписів ГПК України та Правил поштового обігу поштова кореспонденція з позначкою Судова повістка була надіслана відповідачу ТОВ "Органік Фуд Україна" на адресу: вул. Грушевського, буд.145, м. Збараж, Збаразький район, Тернопільська область, 47302.

Проте, як вбачається з матеріалів справи, поштове відправлення №4602509250434, яким надсилалась судова ухвала, повернулося на адресу суду без вручення адресату лише 01.07.2020, тобто зі значним пропуском встановленого строку та без проставлення відмітки про причини повернення.

Виходячи з викладеного вище, у суду відсутні відомості про належне повідомлення відповідача про розгляд справи судом. Як наслідок, через протиправні дії посадових осіб Національного оператора, суд позбавлений можливості вирішити даний спір по суті в розумний термін.

Причиною цього є те, що працівниками Тернопільської дирекції Укрпошта не було дотримано вимог статті 242 ГПК України та пунктів 99-1, 99-2, 106, 114, 116 Правил надання послуг поштового зв`язку, а саме порушено строк повернення відправлення із відміткою "Судова повістка" та не здійснено позначки щодо причини невручення.

За приписами частин 6, 7, 8 статті 246 Господарського процесуального кодексу України окрема ухвала надсилається, зокрема, державним та іншим органам, посадовим особам, які за своїми повноваженнями повинні усунути виявлені судом недоліки чи порушення чи запобігти їх повторенню.

Неналежне виконання професійних обов`язків працівниками Відділення поштового зв`язку №2 м. Збараж Тернопільської дирекції Акціонерного товариства "Укрпошта" перешкоджає здійсненню судочинству, зокрема, у даній справі та повинно бути негайно припинено.

Суд враховує правову позицію Європейського суду з прав людини, сформульовану в рішенні від 08.11.2018 у справі "Созонов та інші проти України", в якій ЄСПЛ зазначив, що загальна концепція справедливого судочинства, яка охоплює основний принцип, згідно з яким провадження має бути змагальним, вимагає, щоб особа була поінформована про порушення справи. Принцип рівності вимагає, щоб кожній стороні була надана розумна можливість представити свою справу за умов, які не ставлять її в істотно несприятливе становище у порівнянні з іншою стороною. На національні суди покладено обов`язок з`ясувати, чи були повістки чи інші судові документи завчасно отримані сторонами та, за необхідності, зобов`язані фіксувати таку інформацію у тексті рішення. У разі невручення стороні належним чином судових документів, вона може бути позбавлена можливості захищати себе у провадженні.

За таких обставин, суд вважає за необхідне направити окрему ухвалу Тернопільській дирекції Акціонерного товариства "Укрпошта" для приведення процедури вручення поштової кореспонденції у відповідності до вищенаведених норм законодавства, що забезпечило б суду можливість належним чином виконувати свої процесуальні обов`язки та ефективно здійснювати правосуддя, забезпечуючи дотримання прав учасників справи, які гарантовані законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 246 ГПК України суд, виявивши при вирішенні спору порушення законодавства або недоліки в діяльності юридичної особи, державних чи інших органів, інших осіб, постановляє окрему ухвалу, незалежно від того, чи є вони учасниками судового процесу.

З метою забезпечення виконання вказівок, що містяться в окремій ухвалі, суд встановлює у ній строк для надання відповіді.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 234, 235, 246 ГПК України суд, -

УХВАЛИВ:

1. За викладеними фактами направити окрему ухвалу Тернопільській дирекції АТ "Укрпошта" (46001, м. Тернопіль, вул. В. Чорновола, 1).

2. Тернопільській дирекції АТ "Укрпошта" розглянути дану окрему ухвалу і вжити заходів для усунення недоліків в роботі відповідальних осіб та причин, які призвели до порушення строку повернення поштового відправлення №4602509250434 із відміткою "Судова повістка" та не проставлення позначки щодо причини його невручення.

3. Про результати інформувати суд у десятиденний строк з дня отримання цієї окремої ухвали із зазначенням номера справи №921/266/20.

4. Негайно надати суду письмову інформацію із зазначенням причин невручення поштового відправлення №4602509250434 із відміткою "Судова повістка" ТОВ "Органік Фуд Україна" за адресою: вул. Грушевського, буд.145, м. Збараж, Збаразький район, Тернопільська область, 47302.

5. Ухвалу направити Тернопільській дирекції АТ "Укрпошта" та позивачу, до відома

Окрема ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена в порядку та у строки, встановлені статтями 254-257 Господарського процесуального кодексу України.

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб - адресою: https://te.court.gov.ua/sud5022.

Суддя О.В. Руденко

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення07.07.2020
Оприлюднено08.07.2020
Номер документу90231768
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —921/266/20

Судовий наказ від 22.09.2020

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Руденко О.В.

Рішення від 26.08.2020

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Руденко О.В.

Ухвала від 07.07.2020

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Руденко О.В.

Ухвала від 29.04.2020

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Руденко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні