Рішення
від 19.04.2010 по справі к25/85-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

06.04.10р. Справа № К25/85-08

За позовом ОСОБА_1, м . Дніпропетровськ

до Товариства з обмежен ою відповідальністю науково -виробничого об'єднання "Гази фікатор", м. Дніпропетровськ

про стягнення вартості частки майна товариства

Суддя Чередко А.Є.

Представники:

від позивача: ОСОБА_2 - д ов. №4556 від 17.12.07р.

від відповідача: не з'явився

СУТЬ СПОРУ:

Позивач звернувся до г осподарського суду з позовом до відповідача про стягненн я з останнього вартості част ини майна відповідача у зв'яз ку з виходом позивача зі скла ду учасників товариства та ч астини прибутку отриманого т овариством у 2006 році до момент у виходу позивача зі складу у часників товариства, пропорц ійної частці позивача у стат утному капіталі відповідача .

Позовні вимоги обґрунтова ні посиланням на не здійснен ня відповідачем належного ро зрахунку внаслідок виключен ня позивача зі складу учасни ків Товариства з обмеженою в ідповідальністю науково-вир обничого об'єднання "Газифік атор" та ст. 148 ЦК України, ст. 54 За кону України „Про господарсь кі товариства”.

Відповідач позовні вимоги не визнає та зазначає, що варт ість частки позивача, яка під лягає виплаті позивачеві вна слідок виходу з товариства т а частину прибутку товариств а не можливо встановити у зв' язку із не належним веденням фінансової звітності позива чем, яка займала посаду голов ного бухгалтера підприємств а.

24.03.2010р. позивач звернувся до с уду з заявою про уточнення по зовних вимог, згідно з якою пр осить суд стягнути з відпові дача на користь позивача у зв 'язку з виходом позивача зі ск ладу учасників товариства ва ртість частини майна Товарис тва з обмеженою відповідальн істю науково-виробничого об' єднання "Газифікатор" та част ину прибутку отриманого това риством у 2006 році до моменту ви ходу позивача зі складу учас ників товариства у розмірі 2820 50,00грн.

Отже, судом розглядаються п озовні вимоги позивача в ред акції заяви від 24.03.2010р.

Відповідач не забезпечив я вку представника до судового засідання та не надав витреб увані судом матеріали. Врахо вуючи належне повідомлення в ідповідача про час та місце с удового засідання у справі, щ о підтверджується відповідн ими матеріалами справи, не од норазове не з' явлення предс тавника відповідача до судов ого засідання та не надання д оказів на підтвердження існу вання поважних причин не з' явлення представника відпов ідача, суд вважає за можливе р озглянути справу за відсутно сті представника відповідач а, за наявними у справі матері алами (ст.. 75 ГПК України).

У судовому засіданні по спр аві оголошувались перерви з 17.04.2008р. по 22.04.2008р. та з 22.04.2008р. по 15.05.2008р.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставника позивача, господар ський суд, -

ВСТАНОВИ В:

На підставі розпорядженн я Виконавчого комітету Амур- Нижньодніпровської районно ї ради народних депутатів м. Д ніпропетровська № 384-р від 03.05.1994 р оку було перереєстровано вир обничій кооператив «Газифік атор»в товариство з обмежено ю відповідальністю науково-в иробниче об'єднання «Газифік атор». Відповідно до п.14 устан овчого договору відповідача , що був зареєстрований вищез азначеним розпорядженням, дл я забезпечення діяльності то вариства за рахунок внесків його учасників було створено статутний фонд в розмірі 37 500 000, 00 карбованців. Внесок ОСОБА _1 до статутного фонду відпо відача складав 10 125 000,00 карбован ців, в тому числі 8 850 060,00 карбован ців у вигляді обладнання та 1 2 74 940,00 карбованців грошовими ко штами. Доля позивачки у стату тному фонді ТОВ НВО «Газифік атор»на момент його утворенн я складала 27%.

23 червня 2001 року Виконавчим к омітетом Амур-Нижньодніпров ської ради м. Дніпропетровсь ка були зареєстровані зміни та доповнення № 1 до установчи х документів ТОВ НВО «Газифі катор», що були затверджені п ротоколом № 8 зборів учасникі в відповідача від 30.06.2000 року. Кр ім іншого, зазначеними зміна ми та доповненнями було внес ено зміни до п.14 установчого д оговору відповідача. У новій редакції п.14 установчого дого вору відповідача було визнач ено, що для забезпечення діял ьності товариства за рахунок внесків його учасників ство рюється статутний фонд в роз мірі 375,00 гривень. Внесок ОСОБ А_1 до статутного фонду відп овідача складав 105,00 гривень, в тому числі 88,50 гривень у вигляд і обладнання та 16,50 гривень гро шовими коштами. Доля позивач ки у статутному фонді ТОВ НВО «Газифікатор»після реєстра ції у 2001 році змін та доповнень до установчих документів ві дповідача складала 28%.

У листопаді 2006 року позивачк а вирішила вийти зі складу уч асників ТОВ НВО «Газифікатор »та, у відповідності до припи сів законодавства, отримати свою частку вартості майна т овариства. Для цього 20.11.2006 року позивачкою відповідачу було подано, належним чином оформ лену заяву, у якій позивачка п росила вивести її зі складу у часників ТОВ НВО «Газифікато р» та сплатити їй у строки, виз начені законодавством, варті сть частки майна та прибутку товариства відповідно до ро зміру її частки у статутному капіталі.

30 листопада 2006 року відбулис ь збори учасників відповідач а, на яких розглядалось питан ня про вихід позивачки зі скл аду учасників відповідача. Т ак, за наслідками розгляду за значеного питання збори учас ників відповідача вирішили з гідно поданій заяві виключит и зі складу учасників товари ства ОСОБА_1 з виплатою на лежної їй частки статутного фонду товариства та прибутку відповідно до чинного закон одавства.

Згідно ч. 1 ст. 54 Закону Україн и „Про господарські товарист ва", при виході учасника із тов ариства з обмеженою відповід альністю йому виплачується в артість частини майна, пропо рційна його частці у статутн ому (складеному) капіталі. Вип лата проводиться після затве рдження звіту за рік, в якому в ін вийшов з товариства, і в стр ок до 12 місяців з дня виходу. Зг ідно ч. 2 цієї статті Закону уч аснику, який вибув, виплачуєт ься належна йому частка приб утку, одержаного товариством в даному році до моменту його виходу.

Відповідно до ч. 1 ст. 148 ЦК Укра їни, учасник товариства з обм еженою відповідальністю має право вийти з товариства, по відомивши товариство про с вій вихід не пізніше ніж за три місяці до виходу, якщо інший строк не встановлени й статутом.

Як зазначено у п. 28 Постанови № 13 Пленуму Верховного Суду У країни від 24.10.2008р. „Про практику розгляду судами корпоративн их спорів”, при вирішенні сп орів, пов'язаних із виходом у часника з товариства, господ арські суди повинні керув атися тим, що відповідно до ЦК та Закону про господарськ і товариства учасник ТОВ чи Т ДВ вправі у будь-який час ви йти з товариства незалежно від згоди інших учасникі в та самого товариства. Вихі д зі складу учасників товари ства не пов'язується ні з ріш енням зборів учасників, ні з внесенням змін до установчих документів товариства. У зв' язку з цим моментом виходу уч асника з товариства є дата по дачі ним заяви про вихід відп овідній посадовій особі това риства або вручення заяви ци м особам органами зв'язку. По ложення установчих докумен тів, які обмежують чи заборо няють право на вихід учасник а з товариства, є незаконними .

Також, ст. 148 ЦК України та пун ктами 4.5. та 4.6. статуту ТОВ НВО «Г азифікатор»передбачено, що у випадку виходу учасника з то вариства з обмеженою відпові дальністю йому виплачується вартість частини майна това риства, пропорційна його час тці у статутному фонді, а тако ж належна йому частка прибут ку, одержаного товариством в даному році до моменту виход у учасника з товариства. Випл ата провадиться після затвер дження звіту за рік, в якому ві н вийшов з товариства, і в стро к до 12 місяців з дня виходу.

Враховуючи наведене, відпо відач був зобов'язаний не піз ніше 01 грудня 2007 року сплатити ОСОБА_1 вартість частини м айна, та отриманого в 2006 році пр ибутку ТОВ НВО «Газифікатор» , пропорційну її частці у стат утному капіталі.

Однак, як вбачається з матер іалів справи та не спростова но відповідачем розрахунок з ОСОБА_1 пов' язаний з її в иходом зі складу учасників т овариства не було здійснено, ні у встановлений законодав ством строк, ні на час розгляд у справи (доказів не надано).

Відповідно до п. 1 ст. 66 ГК Укра їни під майном підприємства розуміються виробничі та нев иробничі фонди, а також інші ц інності, вартість яких відоб ражається в самостійному бал ансі підприємства.

Згідно ж до ст. 190 ЦК України п ід майном розуміється окрема річ, сукупність речей, а також майнові права та обов'язки.

Частина 1 ст. 139 ГК України ви значає майно, як сукупність р ечей та інших цінностей (вклю чаючи нематеріальні активи), які мають вартісне визначен ня, виробляються чи використ овуються у діяльності суб'єк тів господарювання та відобр ажаються в їх балансі або вра ховуються в інших передбачен их законом формах обліку май на цих суб'єктів.

Згідно з ч. 1 ст. 145 ГК України , майновий стан суб'єкта госпо дарювання визначається суку пністю належних йому майнови х прав та майнових зобов'язан ь, що відображається в бухгал терському обліку його господ арської діяльності відповід но до вимог закону.

Отже, загальна вартість май на визначається на рівні акт ивів підприємства за вирахув анням його зобов'язань, тобто відповідає поняттю власного капіталу підприємства.

Для визначення обсягу та в артості майна відповідача, я к сумарної вартості активів товариства за вирахуванням й ого зобов' язань, згідно з ст . 190 ЦК України, для визначення в артості частки у майні товар иства пропорційної внеску по зивача до складеного капітал у, визначення частини прибут ку одержаного відповідачем у 2006р. судом була призначена суд ово-економічна експертиза, п роведення якої було доручено експерту Дніпропетровськог о науково-дослідного інститу ту судових експертиз.

На вирішення експерта, суд ом були поставлені наступн з апитання:

1. Якою є у грошовому еквіва ленті вартість частини майн а ТОВ НВО «Газифікатор», пр опорційна частці ОСОБА_1 у статутному капіталі ТОВ НВО «Газифікатор»(28%) виходя чи з сумарної вартості актив ів товариства за вирахування м його зобов' язань станом н а час виходу позивача зі скла ду учасників товариства - 20.11.2006 року?

2. Яким є розмір частини приб утку, одержаного ТОВ НВО «Газ ифікатор»у 2006 році, станом на 20 .11.2006р. що належить сплаті ОСО БА_1 у зв'язку з її виходом зі складу учасників ТОВ НВО «Га зифікатор»?

Відповідно до експертног о висновку Дніпропетровсько го науково-дослідного інстит уту судових експертиз № 2053/2054-09 в ід 30.12.2009р. відповідач по справі має сплатити ОСОБА_1 у зв'я зку з її виходом зі складу уча сників ТОВ НВО «Газифікатор» , вартість частини майна вказ аного товариства та частину прибутку отриманого товарис твом у 2006 році до моменту її вих оду зі складу учасників, в роз мірі 282 050,00 (двісті вісімдесят дв і тисячі п'ятдесят) гривень.

З огляду на вищенаведене, позовні вимоги позивача про стягнення з відповідача у зв 'язку з виходом позивача зі ск ладу учасників товариства ва ртості частини майна Товарис тва з обмеженою відповідальн істю науково-виробничого об' єднання "Газифікатор" та част ину прибутку отриманого това риством у 2006 році до моменту ви ходу позивача зі складу учас ників товариства у розмірі 2820 50,00грн. є правомірними та підл ягають задоволенню.

Судові витрати сплачені по зивачем за розгляд справи по сплаті держмита у сумі 2820,50грн ., сплаті інформаційно-техніч ного забезпечення судового п роцесу у сумі 118,00грн. та сплаті витрат за проведення судово ї експертизи у сумі 3384,00грн. слі д віднести на відповідача.

З підстав наведеного та кер уючись ст.ст. 15, 16, 148, 190 ЦК України, ст.ст. 66, 139, 145 ГК України, Законом України «Про господарські т овариства», ст.ст. 33, 34, 44, 41, 42, 49, 82-85 ГПК України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю нау ково-виробничого об'єднання "Газифікатор" (м. Дніпропетров ськ, вул.. Березинська, 3-а, ЄДРПО У 13455558) на користь ОСОБА_1 (А ДРЕСА_1, І.к. НОМЕР_1) забор гованість у сумі 282 050,00грн. та су дові витрати по сплаті держм ита у сумі 2820,50грн., інформаційн о-технічного забезпечення су дового процесу у сумі 118,00грн., п роведення судової експертиз и у сумі 3384,00грн., видати наказ.

Суддя А.Є. Чередко

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення19.04.2010
Оприлюднено28.12.2010
Номер документу9025579
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —к25/85-08

Ухвала від 25.03.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Чередко Антон Євгенович

Рішення від 19.04.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Чередко Антон Євгенович

Ухвала від 09.03.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Чередко Антон Євгенович

Ухвала від 22.02.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Чередко Антон Євгенович

Ухвала від 09.02.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Чередко Антон Євгенович

Ухвала від 16.10.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Чередко Антон Євгенович

Ухвала від 16.06.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Чередко А.Є.

Ухвала від 07.07.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Чередко А.Є.

Ухвала від 09.06.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Чередко А.Є.

Ухвала від 04.12.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Чередко А.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні