Ухвала
від 07.07.2020 по справі 909/483/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/483/18

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

07.07.2020 м. Івано-Франківськ Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Ткаченко І. В., розглянувши матеріали клопотання Національного банку України про закриття провадження та повернення сплаченого судового збору у справі за позовом Національного банку України до товариства з обмеженою відповідальністю "Скорзонера" про звернення стягнення на предмет іпотеки, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - публічне акціонерне товариство "Комерційний Банк "Приватбанк",

в с т а н о в и в:

в провадженні Господарського суду Івано-Франківської області перебуває справа за позовом НБУ до ТОВ "Скорзонера" про звернення стягнення на предмет іпотеки за іпотечним договором від 17 жовтня 2014 р. № 109 в рахунок погашення заборгованості АТ КБ "Приватбанк" за кредитним договором від 24 жовтня 2008 р. № 19; третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, АТ КБ "Приватбанк".

18 жовтня 2019 р., матеріали даної справи суд надіслав Львівському науково-дослідному інституту судових експертиз для проведення призначеної судом оціночно-земельної експертизи.

Станом на даний час матеріали справи № 909/483/18 до Господарського суду Івано-Франківської області не повертались.

30 червня 2020 р., до суду надійшло клопотання позивача про закриття провадження у цій справі та повернення сплаченого судового збору. Заяву від імені НБУ підписав представник (за довіреністю) Колосюк С. Л. При цьому до клопотання додана копія довіреності, в якій зазначено про уповноваження старшого юрисконсульта відділу судового захисту господарської діяльності управління претензійно-позовної роботи Юридичного департаменту Колосюка С. Л. представляти інтереси НБУ, зокрема, у всіх судах України.

Відповідно до частин 1, 3 ст. 169 ГПК України, при розгляді справи судом учасники справи викладають свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення, міркування щодо процесуальних питань у заявах та клопотаннях, а також запереченнях проти заяв і клопотань. Заяви, клопотання і заперечення подаються та розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом.

Як визначено в ч. 2 ст. 170 ГПК України, письмові заява, клопотання чи заперечення підписуються заявником чи його представником.

Статтею 8 Конституції України передбачено, що в Україні визнається і діє принцип верховенства права. Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй. Норми Конституції України є нормами прямої дії. Звернення до суду для захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина безпосередньо на підставі Конституції України гарантується.

Згідно з положеннями п. 3 ст. 131 2 Конституції України, що набрали чинності 30 вересня 2016 р. відповідно до Закону України "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)", виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді, а також захист від кримінального обвинувачення.

Підпунктом 11 пункту 161 розділу ХV "Перехідні положення" Конституції України, передбачено, що представництво відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 131 1 та ст. 131 2 цієї Конституції виключно прокурорами або адвокатами у Верховному Суді та судах касаційної інстанції здійснюється з 1 січня 2017 року; у судах апеляційної інстанції - з 1 січня 2018 року; у судах першої інстанції - з 1 січня 2019 року.

Представництво органів державної влади та органів місцевого самоврядування в судах виключно прокурорами або адвокатами здійснюється з 1 січня 2020 року.

Відповідно до частин 1, 3 ст. 56 ГПК України сторони, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь в судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника. Юридична особа незалежно від порядку її створення бере участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

В ч. 1 ст. 58 ГПК України встановлено, що представником у суді може бути адвокат або законний представник.

Відповідно до ч. 4 ст. 60 ГПК України, повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність".

Отже, наведені вище положення законодавства передбачають можливість здійснення процесуального представництва юридичною особою, як в порядку самопредставництва, так і іншими особами, як представниками юридичної особи за довіреністю.

В порядку самопредставництва юридичну особу може представляти за посадою її керівник або інші особи, повноваження яких визначені законодавством чи установчими документами.

Враховуючи вищевикладене, представництво НБУ у цій справі може здійснювати лише адвокат або заявник може брати участь в судовому процесі через свого керівника, або інших осіб, повноваження яких визначені законодавством чи установчими документами (самопредставництво юридичної особи).

Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду в ухвалі від 02 липня 2020 р. у справі № 922/1969/19 зазначив, що визнання особи такою, що діє в порядку самопредставництва, необхідно, щоб у відповідному законі, статуті, положенні чи трудовому договорі (контракті) було чітко визначене її право діяти від імені такої юридичної особи (суб`єкта владних повноважень без права юридичної особи) без додаткового уповноваження (довіреності).

Згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань на відповідний запит суду, станом на 23 червня 2020 р., тобто станом на дату підписання клопотання про закриття провадження у справі, відомості щодо права Колосюка С. Л. представляти інтереси НБУ в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань відсутні.

Крім того, до клопотання не додано доказів наявності у представника позивача статусу адвоката, не містить відповідних даних і додана до цього клопотання копія довіреності.

Згідно з частинами 2, 4 ст. 170 ГПК України, письмові заява, клопотання чи заперечення підписуються заявником чи його представником. Суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду.

Враховуючи викладене, заяву НБУ про закриття провадження у справі слід повернути без розгляду.

Керуючись статтями 56, 60, 169, 170 ГПК України, суд

у х в а л и в:

клопотання Національного банку України про закриття провадження у справі та повернення сплаченого судового збору - повернути без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена у визначені статтями 256, 257 ГПК України строк та порядку.

Суддя І. В. Ткаченко

Дата ухвалення рішення07.07.2020
Оприлюднено08.07.2020
Номер документу90256031
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —909/483/18

Ухвала від 06.08.2020

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 07.07.2020

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 10.10.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фрич М. М.

Ухвала від 17.09.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фрич М. М.

Ухвала від 28.05.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фрич М. М.

Ухвала від 13.05.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шкіндер П. А.

Ухвала від 24.04.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Селіваненко В.П.

Постанова від 04.02.2019

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Кравчук Наталія Миронівна

Постанова від 04.02.2019

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Кравчук Наталія Миронівна

Ухвала від 24.01.2019

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Кравчук Наталія Миронівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні