Ухвала
від 08.07.2020 по справі 916/3869/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

"08" липня 2020 р.м. Одеса Справа № 916/3869/19

Господарський суд Одеської області у складі судді Мостепаненко Ю.І. , розглянувши матеріали вх. № 3991/19

за позовом державного підприємства «Одеський морський торговельний порт» (65082, м. Одеса, Митна площа, 1, код ЄДРПОУ 01125666)

до відповідача приватного підприємства «ПОРТО-САН» (65026, м. Одеса, вул. Пастера, 44, код ЄДРПОУ 35405869)

про визнання права господарського відання на частку нерухомого майна.

ВСТАНОВИВ:

24.12.2019р. державне підприємство «Одеський морський торговельний порт» звернулось до Господарського суду Одеської області з позовною заявою до приватного підприємства «ПОРТО-САН» , в якій просило суд: 1) залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Управління державної реєстрації юридичного департаменту Одеської міської ради;2) визнати право держави в особі Міністерства інфраструктури України в особі Державного підприємства «Одеський морський торговельний порт» на частку у праві власності на об`єкт: нежилі будівлі та споруди «Блоку об`єктів і промислових приміщень, споруд» , який розташований за адресою: м.Одеса, Митна площа 1/8; 3) зобов`язати Управління державної реєстрації юридичного департаменту Одеської міської ради внести відповідні зміни до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 02.01.2020 № 916/3869/19 позовну заяву Державного підприємства «Одеський морський торговельний порт» та додані до неї документи повернуто заявнику без розгляду на підставі п. 1 ч. 5 ст. 174 ГПК України.

Постановою Південно-західного апеляційного господарського суду від 16.03.2020р. ухвалу господарського суду Одеської області від 02.01.2020 № 916/3869/19 про повернення позовної заяви без розгляду скасовано; позовну заяву державного підприємства «Одеський морський торговельний порт» (вх. № 3991/19 від 24.12.2019) направлено на розгляд господарському суду Одеської області.

27.03.2020р. до Господарського суду Одеської області від Південно-західного апеляційного господарського суду надійшли матеріали справи №916/3869/19.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 01.04.2020р. позовну заяву ДП «Одеський морський торговельний порт» залишено без руху та встановлено позивачу строк протягом десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху для усунення недоліків позовної заяви, шляхом надання до суду: визначення змісту позовних вимог щодо Управління державної реєстрації юридичного департаменту Одеської міської ради та щодо визначення конкретної частки у праві власності (із зазначенням виду права власності), яку позивач просить суд визнати за державою в особі Міністерства інфраструктури України в особі Державного підприємства «Одеський морський торговельний порт» ; визначення процесуального статусу (сторона чи інший учасник справи) Міністерства інфраструктури України та Управління державної реєстрації юридичного департаменту Одеської міської ради; інформації щодо наявності у позивача оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

03.07.2020р. до Господарського суду Одеської області від ДП Одеський морський торговельний порт надійшли:

- заява про поновлення строків (вх..№17316/20), відповідно до якої останній просить суд поновити ДП Одеський морський торговельний порт строк, встановлений ухвалою ГСОО від 01.04.2020р. на усунення недоліків позовної заяви у справі №916/3869/19;

- заява про усунення недоліків (вх.№17318/20), в якій ДП Одеський морський торговельний порт , серед іншого, зазначено, що позивачем помилково визначено Управління державної реєстрації юридичного департаменту Одеської міської ради учасником справи - третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, та судове рішення ніяким чином не може вплинути на права та обов`язки останнього;

- заява про зміну предмета позову (вх.№17312/20), відповідно до якої останній просить суд визнати право господарського відання за Державним підприємством Одеський морський торговельний порт на частку нерухомого майна: нежилі будівлі та споруди Блоку об`єктів і промислових приміщень, споруд , розташованого за адресою: м.Одеса, Митна пл., 1/8, яке є власністю держави в особі Міністерства інфраструктури України.

Щодо клопотання ДП Одеський морський торговельний порт про поновлення пропущеного строку, то суд не вбачає підстав для його задоволення, враховуючи наступне.

02.04.2020р. набрав чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)" від 30.03.2020 № 540-IX, яким розділ X "Прикінцеві положення" ГПК України доповнено пунктом 4, відповідно до якого вказано, що під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), процесуальні строки продовжуються на строк дії такого карантину. Строк, який встановлює суд у своєму рішенні, не може бути меншим, ніж строк карантину, пов`язаного із запобіганням поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

Водночас, п. 1 Постанови Кабінету Міністрів України від 20.05.2020р. № 392 "Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2"карантин установлено на всій території України до 31.07.2020р.

З огляду на те, що Законом № 540-ІХ процесуальні строки продовжені до закінчення карантину, подання відповідних заяв, в тому числі про усунення недоліків позовної заяви, без дотримання строків, передбачених нормами ГПК України, до закінчення карантину не є підставою для повернення таких заяв заявникові, оскільки, згідно із зазначеним Законом вони вважаються поданими своєчасно.

Відтак, у суду відсутні підстави для задоволення клопотання ДП Одеський морський торговельний порт про поновлення строку (вх.№17316/20 від 03.07.2020р.).

Відповідно до ч.3 ст. 174 ГПК України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Розглянувши матеріали позовної заяви та приймаючи до уваги усунення позивачем недоліків, які спричинили винесення ухвали про залишення позову без руху, відсутність підстав для її повернення чи відмови у відкритті провадження, суд, згідно ст.176 ГПК України, вважає за необхідне прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі №916/3869/19.

Відповідно до ст.12 Господарського процесуального кодексу України, в редакції Закону України від 03.10.2017р. №2147VІІІ, чинної з 15.12.2017р., господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку наказного або позовного провадження (загального або спрощеного). Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Згідно ч. 3 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України, при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: ціну позову; значення справи для сторін; обраний позивачем спосіб захисту; категорію та складність справи; обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; кількість сторін та інших учасників справи; чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Згідно положень ст.ст. 12, 247 ГПК України, враховуючи заявлені вимоги, категорію та складність справи, суд дійшов висновку щодо розгляду справи № 916/3869/19 в порядку загального позовного провадження .

Відповідно до ч. 3 ст. 46 ГПК України, до закінчення підготовчого засідання позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви. У справі, що розглядається за правилами спрощеного позовного провадження, зміна предмета або підстав позову допускається не пізніше ніж за п`ять днів до початку першого судового засідання у справі.

З огляду на зазначене, суд приймає заяву ДП Одеський морський торговельний порт (вх.№17312/20 від 03.07.2020р.) про зміну предмету позову до розгляду.

Разом з тим, ДП Одеський морський торговельний порт в заяві про усунення недоліків викладено клопотання про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Міністерство інфраструктури України.

В обґрунтування зазначеного клопотання позивач зазначає, що Міністерство інфраструктури України є органом управління щодо спірного майна.

Відповідно до ст.50 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Як встановлено судом, згідно з пунктами 1.1., 2.3.1, 4.1 Статуту Державного підприємства «Одеський морський торговельний порт» , затвердженого Наказом Міністерства інфраструктури України від 15.12.2017 за № 447, Державне підприємство «Одеський морський торговельний порт» є державним унітарним підприємством і діє як державне комерційне підприємство, засноване на державній власності, та належить до сфери управління Міністерства інфраструктури України. Одним із напрямків його діяльності є утримання та забезпечення ефективного використання державного майна, переданого йому на праві господарського відання, у тому числі модернізація, ремонт, реконструкція та будівництво об`єктів портової інфраструктури. Майно підприємства є державною власністю і закріплюється за ним на праві господарського відання.

Приймаючи до уваги зазначене, суд доходить висновку, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки Міністерства інфраструктури України щодо позивача, з огляду на що вважає за доцільне задовольнити клопотання ДП «Одеський морський торговельний порт» та залучити Міністерство інфраструктури України до участі у справі, в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача.

Керуючись ст.ст. 12, 120, 176, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1 . Прийняти до розгляду позовну заяву та відкрити провадження у справі № 916/3869/19.

2 . Прийняти справу до розгляду за правилами загального позовного провадження.

3. Прийняти до розгляду заяву ДП «Одеський морський торговельний порт» (вх.№17312/20 від 03.07.2020р.) про зміну предмету позову.

4. Залучити до участі у справі №916/3869/19 третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача - Міністерство інфраструктури України (01135, м.Київ, пр.Перемоги,14, код ЄДРПОУ 37472062)

5. Підготовче засідання призначити на "03" серпня 2020 р. о 15:15.

Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду Одеської області за адресою: м. Одеса, пр-т Шевченка, 29, в залі судових засідань № 15 (5 поверх), тел. 0(482)307-982.

6. Викликати сторони у підготовче засідання, яке призначено на „03» серпня 2020р. о 15 год. 15 хв.

7. Запропонувати відповідачу протягом 15 днів з дня вручення даної ухвали суду подати до суду відзив на позовну заяву оформлений відповідно до вимог ст.ст.165, 178 ГПК України; надіслати копію відзиву та доданих до нього доказів позивачу та третій особі одночасно з надісланням відзиву до суду; відповідні докази надіслання надати до суду.

8. Запропонувати позивачу надати до суду протягом 10 днів з дня отримання відзиву на позов відповідь на відзив, оформлений відповідно до вимог ст.ст.166, 184 ГПК України; надіслати копії відповіді на відзив та доданих до них доказів відповідачу та третій особі одночасно з надісланням відповіді суду; відповідні докази надіслання надати до суду.

9. Зобов`язати позивача, в порядку ч. 2 ст. 172 ГПК України надіслати на адресу Міністерства інфраструктури України копію позовної заяви з доданими до неї документами, докази надіслання надати до суду.

10. Запропонувати Міністерству інфраструктури України надати до суду у строк до ____2020р. пояснення щодо позову в порядку ст. 168 ГПК України, надіслати копію пояснень та доданих до них доказів позивачу та відповідачу одночасно з надісланням пояснень до суду; відповідні докази надіслання надати до суду.

11. Запропонувати відповідачу подати до суду протягом 10 днів з дня отримання відповіді на відзив, заперечення, оформлені відповідно до вимог ст.ст.167, 184 ГПК України, надіслати копію заперечень та доданих до них доказів позивачу та третій особі одночасно з надісланням заперечень до суду; відповідні докази надіслання надати до суду.

12. Роз`яснити сторонам про продовження процесуальних строків згідно прикінцевих положень Господарського процесуального кодексу України на строк дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

13. Рекомендувати учасникам справи на період карантинних заходів, введених Постановою Кабінету Міністрів України №211 від 11.03.2020р. "Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19", всі необхідні документи (позовні заяви, заяви, скарги, відзиви, пояснення, клопотання тощо) надавати суду в електронному вигляді на електронну адресу суду, через особистий кабінет в системі "Електронний суд", поштою, факсом або дистанційні засоби зв`язку.

14. Роз`яснити учасникам справи можливість звернення до суду із заявою про розгляд справи у їхній відсутності за наявними в справі матеріалами.

15. Повідомити учасників справи про наявність у Господарському суді Одеської області технічної можливості ознайомлення з матеріалами справи в дистанційному режимі, шляхом надсилання сканкопії матеріалів судової справи на електронну адресу, визначену заявником.

16. Повідомити учасників справи про наявність в Господарському суді Одеської області технічної можливості проведення судових засідань в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду відповідно до п.4 ст.197 ГПК України та в приміщенні суду відповідно до ч.ч.5-7 ст. 197 ГПК України

17. Запропонувати сторонам по справі зареєструвати офіційну електронну адресу за посиланням mail.gov.ua, натиснувши на кнопку «Поштова скринька mail.gov.ua» , а також проінформувати суд про наявність такої адреси; за цим же посиланням mail.gov.ua зареєструвати електронний кабінет в підсистемі «Електронний суд» , натиснувши на кнопку «Електронний суд» та авторизувавшись за допомогою особистого ключа (КЕП/ЕЦП). Відеоролик з покроковим роз`ясненням щодо реєстрації електронного кабінету в Електронному суді: https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=aGFpdKfP7Ac

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://od.arbitr.gov.ua

Ухвала набирає законної сили 08.07.2020р. та оскарженню не підлягає.

Суддя Ю.І. Мостепаненко

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення08.07.2020
Оприлюднено10.07.2020
Номер документу90282730
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/3869/19

Рішення від 16.11.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Мостепаненко Ю.І.

Ухвала від 12.11.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Мостепаненко Ю.І.

Рішення від 05.11.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Мостепаненко Ю.І.

Ухвала від 29.10.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Мостепаненко Ю.І.

Ухвала від 07.10.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Мостепаненко Ю.І.

Ухвала від 30.09.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Мостепаненко Ю.І.

Ухвала від 02.09.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Мостепаненко Ю.І.

Ухвала від 03.08.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Мостепаненко Ю.І.

Ухвала від 08.07.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Мостепаненко Ю.І.

Ухвала від 01.04.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Мостепаненко Ю.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні