Рішення
від 30.06.2020 по справі 138/3263/19
МОГИЛІВ-ПОДІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 138/3263/19

Провадження №:2-о/138/18/20

РІШЕННЯ

Іменем України

30 червня 2020 року м. Могилів-Подільський

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області в складі:

головуючого, судді: Цибульського О.Є.,

присяжних: Войціха П.Д., Следь В.Л.,

з участю: секретаря Спічко А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Могилів-Подільського міськрайонного суду цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки і піклування виконавчого комітету Немійської сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області, про визнання громадянина недієздатним, встановлення над ним опіки і призначення опікуна, -

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернувся в Могилів-Подільський міськрайонний суд з заявою про визнання його рідного брата - ОСОБА_2 недієздатним, встановлення над ним опіки, посилаючись на те, що останній є особою з інвалідністю 1 групи Б з 27 червня 2013 року безстроково, страждає на психічне захворювання, і потребує стороннього нагляду та допомоги. В зв`язку із захворюванням не здатен усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Їхня матір ОСОБА_3 , яка доглядала за братом та була його опікуном, ІНФОРМАЦІЯ_1 . Наразі він є його найближчим родичом, і з дня смерті матері постійно турбується про брата, тобто фактично здійснює опіку над ним. Визнання його недієздатним та встановлення опіки над ним необхідно для того, щоб на законних підставах мати змогу забезпечувати реалізацію немайнових і майнових прав його брата ОСОБА_2 та захист його інтересів. А тому, заявник просить суд визнати ОСОБА_2 недієздатним та призначити його опікуном недієздатного брата.

Заявник ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, подав до суду письмову заяву, де просив суд справу розглянути у його відсутність, заявлені вимоги задовольнити в повному обсязі.

Представник заінтересованої особи органу опіки і піклування виконавчого комітету Немійської сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області в судове засідання не з`явився, подав до суду письмову заяву, де просив суд справу розглянути у його відсутність, проти задоволення заявлених вимог не заперечує.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд приходить до висновку, що заявлені вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав:

згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , батьками ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є ОСОБА_4 та ОСОБА_3 (а.с.7).

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , батьками ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є ОСОБА_4 та ОСОБА_3 (а.с.9).

Як вбачається з довідки до акта огляду МСЕК серії НОМЕР_3 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , має інвалідність у зв`язку з загальним захворюванням, група інвалідності перша Б з 27 червня 2013 року безстроково, потребує постійного регульованого стороннього догляду та допомоги, що також підтверджується пенсійним посвідченням серії НОМЕР_4 (а.с.6).

Згідно свідоцтва про смерть, ОСОБА_3 , померла ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.10).

Згідно довідки виконкому Немійської сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області №1404 від 18.10.2019, ОСОБА_1 зареєстрований та проживає по АДРЕСА_1 , разом з ним проживає з 2003 року без реєстрації його брат ОСОБА_2 , 1961 року народження (а.с.5).

Рішенням виконкому Немійської сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області №60 від 18.10.2019, затверджено висновок органу опіки та піклування про доцільність призначення опікуном ОСОБА_2 його брата ОСОБА_1 (а.с.11,12).

Ухвалою Могилів-Подільського міськрайонного суду від 27.02.2020 у даній цивільній справі було призначено судову психіатричну експертизу. Згідно висновку судово-психіатричного експерта №114 від 13.04.2020, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , страждає на хронічний стійкий психічний розлад у вигляді вираженої деменції внаслідок епілепсії, з дисфоричними розладами (F02.843). Внаслідок свого захворювання ОСОБА_2 позбавлений здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними (а.с.51-53).

Відповідно до ст. 58 ЦК України, опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Частиною 1 ст.60 ЦК України передбачено, що суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Згідно п.3.1. розділу 3 Правил опіки та піклування, затверджених Наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді, Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства освіти України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26 травня 1999 року N 34/166/131/88, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 17 червня 1999 р. за N 387/3680, при призначенні опікуна (піклувальника) беруться до уваги його можливості виконувати опікунські обов`язки, стосунки між ним та підопічним. Опікун чи піклувальник призначається лише за його згодою і, як правило, з числа родичів чи близьких підопічному осіб.

Відповідно до ч.1 ст.300 ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Відповідно до подання №75 від 24.02.2020 Немійської сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області, винесеного за результатами звернення ОСОБА_1 заявник зареєстрований та проживає по АДРЕСА_1 , у приватному будинку з усіма зручностями разом з хворим братом ОСОБА_2 , який є особою з інвалідністю першої групи та страждає на психічні розлади, утримує та доглядає його. Заявник є повнолітніьою та дієздатною особою, на обліку в психоневрологічному та наркологічному закладі не перебуває, до кримінальної відповідальності не притягувався, на даний час перебуває на пенсії, матеріально забезпечений. Орган опіки та піклування Немійської сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області не заперечує про встановлення опіки над ОСОБА_2 та призначення опікуном його брата ОСОБА_1 . З умовами опіки, правами та обов`язками, що виникають при встановленні опіки, ОСОБА_1 ознайомлений, що підтверджується також актом обстеження матеріально-побутових умов проживання ОСОБА_2 від 15.10.2019 (а.с.62,63).

Відповідно до ч.6,7,8 ст.300 ЦПК України, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Враховуючи вище викладене, аналізуючи зібрані в судовому засіданні докази, суд вважає за необхідне визнати недієздатним ОСОБА_2 та призначити ОСОБА_1 його опікуном. Визначити строк дії рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатним до 30 червня 2022 року включно. Роз`яснити, що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатним має право подати опікун, представник органу опіки та піклування, не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, а саме до 30 червня 2022 року.

Судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною відносяться на рахунок держави.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст. 58, 60 ЦК України, ст. 10, 13, 81, 89, 258,259,263-268,293,294,299,300, 354, 355 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заявлені вимоги задовольнити.

Визнати недієздатним - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_5 , який народився та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ідентифікаційний номер НОМЕР_6 , опікуном - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_5 .

Рішення про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , недієздатним, діє до ІНФОРМАЦІЯ_4 включно.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , недієздатним має право подати опікун, або представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, а саме до 30 червня 2022 року.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , недієздатним повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого він продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Вінницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення або складення. Учасник справи якому рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Згідно п.3 розділу ХII Прикінцеві положення ЦПК України, під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені статтями 49, 83, 84, 170, 178, 179, 180, 181, 185, 210, 222, 253, 275, 284, 325, 354, 357, 360, 371, 390, 393, 395, 398, 407, 424 цього Кодексу, а також інші процесуальні строки щодо зміни предмета або підстави позову, збільшення або зменшення розміру позовних вимог, подання доказів, витребування доказів, забезпечення доказів, а також строки звернення до суду, подання відзиву та відповіді на відзив, заперечення, пояснень третьої особи щодо позову або відзиву, залишення позовної заяви без руху, подання заяви про перегляд заочного рішення, повернення позовної заяви, пред`явлення зустрічного позову, заяви про скасування судового наказу, розгляду справи, апеляційного оскарження, розгляду апеляційної скарги, касаційного оскарження, розгляду касаційної скарги, подання заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами продовжуються на строк дії такого карантину.

Відомості про учасників справи:

- заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ідентифікаційний номер НОМЕР_6 , місце проживання: АДРЕСА_1 ;

- заінтересована особа орган опіки та піклування виконавчого комітету Немійської сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області, код ЄДРПОУ 04326721, місце знаходження: вул. Юності, 18, с. Немія Могилів-Подільського району Вінницької області

Головуючий суддя: О.Є.Цибульський

Присяжні: П.Д.Войціх

В.Л.Следь

Дата ухвалення рішення30.06.2020
Оприлюднено10.07.2020
Номер документу90294413
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання громадянина недієздатним, встановлення над ним опіки і призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —138/3263/19

Рішення від 30.06.2020

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Цибульський О. Є.

Ухвала від 27.05.2020

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Цибульський О. Є.

Ухвала від 27.02.2020

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Цибульський О. Є.

Ухвала від 02.01.2020

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Цибульський О. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні