Ухвала
від 09.07.2020 по справі 910/4026/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

09.07.2020Справа № 910/4026/20

За позовом Хустської єпархії Української Православної Церкви

до Закарпатської обласної державної адміністрації

третя особа , яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Релігійна організація "Релігійна громада Української Православної Церкви (Православної Церкви України) Свято-Вознесенської парафії с.Присліп Міжгірського району Закарпатської області"

про визнання протиправним та скасування Розпорядження голови Закарпатської обласної державної адміністрації

Суддя Стасюк С.В.

Секретар судового засідання Цубера Ю.Ю.

Представники сторін:

позивач: Захарчук А.П. (ордер серія ТР № 081071 від 03.06.2020) в режимі відеоконференції;

відповідач: не з`явився;

третя особа: не з`явився.

ВСТАНОВИВ:

Хустська єпархія Української Православної Церкви (надалі по тексту - позивач) звернулась до Господарського суду міста Києва з позовною заявою до Закарпатської обласної державної адміністрації (надалі по тексту - відповідач) про визнання протиправним та скасування Розпорядження голови Закарпатської обласної державної адміністрації № 463 від 29.08.2019 "Про реєстрацію статуту релігійної громади" у новій редакції стосовно реєстрації статуту Релігійної організації "Релігійна громада Української Православної Церкви (Православної Церкви України) Свято-Вознесенської парафії с.Присліп Міжгірського району Закарпатської області".

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що Розпорядження голови Закарпатської обласної державної адміністрації № 463 від 29.08.2019, яким зареєстровано у новій редакції статут Релігійної організації "Релігійна громада Української Православної Церкви (Православної Церкви України) Свято-Вознесенської парафії с.Присліп Міжгірського району Закарпатської області" є протиправним та підлягає скасуванню, оскільки прийнято з перевищенням наданих повноважень та з порушенням законодавства.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 06.04.2020 у справі № 910/4026/20 позовну заяву залишено без руху на підставі частини 1 статті 174 Господарського процесуального кодексу України та надано позивачу строк для усунення недоліків.

28.04.2020 до суду представником позивача подано заяву про усунення недоліків.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 04.05.2020 суд прийняв позовну заяву до розгляду, відкрив провадження у справі № 910/4026/20 та постановив здійснювати розгляд справи у порядку загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 04.06.2020.

Проте після відкриття провадження у справі та дослідження матеріалів позовної заяви, суд встановив, що позовна заява не відповідає вимогам ч. 2 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 13.05.2020 у справі № 910/4026/20 позовну заяву залишено без руху на підставі частини 1 статті 174 Господарського процесуального кодексу України та надано позивачу строк для усунення недоліків.

05.06.2020 до суду представником позивача подано заяву про усунення недоліків.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 09.06.2020 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі № 910/4026/20, вирішено справу розглядати за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на 09.07.2020.

Представники відповідача та третьої особи в судове засідання 09.07.2020 не з`явились.

У судовому засіданні в режимі відеоконференції 09.07.2020 представник позивача підтримав подані ним клопотання про витребування доказів, залучення до участі у справі у якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Релігійної громади Української Православної церкви Свято - Вознесенської церкви с. Присліп (Нижній) та заперечив проти клопотання про направлення позовної заяви за підсудністю до Господарського суду Закарпатської області.

Розглянувши клопотання про залучення третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Релігійної громади Української Православної церкви Свято - Вознесенської церкви с. Присліп (Нижній) , суд вирішив відмовити в його задоволені, враховуючи наступне.

Так, частиною 1 статті 50 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Слід зазначити, що метою участі третіх осіб у справі є обстоювання ними власних прав і законних інтересів, на які може справити вплив рішення чи ухвала суду.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, виступає в процесі на боці тієї сторони, з якою в неї існують певні правові відносини.

Залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог, до участі у справі вирішується господарським судом з урахуванням того, чи є у цієї особи юридичний інтерес до даної справи.

Що ж до наявності юридичного інтересу у третьої особи, то у вирішенні відповідного питання суд має з`ясовувати, чи буде у зв`язку з прийняттям судового рішення з даної справи таку особу наділено новими правами чи покладено на неї нові обов`язки, або змінено її наявні права та/або обов`язки, або позбавлено певних прав та/або обов`язків у майбутньому.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі (частина 4 статті 50 Господарського процесуального кодексу України).

Суд відмовляє позивачу та третій особі у задоволенні клопотання про залучення третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Релігійної громади Української Православної церкви Свято - Вознесенської церкви с. Присліп (Нижній) , оскільки ними належним чином не доведено про наявність у зазначеної особи процесуальної правоздатності та процесуальної дієздатності.

Суд, розглянувши подане третьою особою клопотання про направлення позовної заяви за підсудністю до Господарського суду Закарпатської області, дійшов висновку про відмову в його задоволенні зважаючи на необґрунтованість доводів наведених в поданому клопотанні.

В судовому засіданні 09.07.2020 судом було розглянуто клопотання про витребування у відповідача документів та вирішено задовольнити його, враховуючи наступне.

Частинами 1-3 статті 80 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви. Відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подати суду докази разом з поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи.

Водночас, учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. У клопотанні повинно бути зазначено: 1) який доказ витребовується; 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; 5) причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання (частини 1 та 2 статті 81 Господарського процесуального кодексу України).

Відповідно до частини 1 статті 86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Розглядаючи справу, суд має вживати заходів до всебічного й повного встановлення обставин спору, що не суперечить принципу змагальності, оскільки останній відображається в змісті процесуальних прав та обов`язків осіб, що беруть участь у справі та реалізується в сукупності з принципами рівності, диспозитивності та безпосередності, проте суд наділяється в тому числі організаційно-розпорядчими повноваженнями, необхідними для здійснення ним функцій органу правосуддя та прийняття законних і обґрунтованих судових актів.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 183 Господарського процесуального кодексу України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

У зв`язку з необхідністю забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті, суд вважає за необхідне відкласти підготовче засідання.

Керуючись статтями 81, 120, 121, 177, 183 Господарського процесуального кодексу України,суд

УХВАЛИВ:

1.В порядку статті 81 Господарського процесуального кодексу України витребувати у Закарпатської обласної державної адміністрації (88001, Закарпатська обл., м. Ужгород, площа Народна, 4, ідентифікаційний код 00022496) належним чином засвідчені копії:

- реєстраційної справи Релігійної організації "Релігійна громада Української Православної Церкви (Православної Церкви України) Свято-Вознесенської парафії с.Присліп Міжгірського району Закарпатської області" (90014, Закарпатська область, Міжгірський район, с.Присліп, 52, ідентифікаційний код 43574897);

- список осіб, який став для Закарпатської обласної державної адміністрації підставою для відмови 17.05.2019 в реєстрації статуту Релігійної організації "Релігійна громада Української Православної Церкви (Православної Церкви України) Свято-Вознесенської парафії с.Присліп Міжгірського району Закарпатської області" в новій редакції;

- список осіб, який став для Закарпатської обласної державної адміністрації підставою для відмови 01.08.2019 в реєстрації статуту Релігійної організації "Релігійна громада Української Православної Церкви (Православної Церкви України) Свято-Вознесенської парафії с.Присліп Міжгірського району Закарпатської області" в новій редакції;

- список осіб, який став для Закарпатської обласної державної адміністрації підставою для реєстрації статуту Релігійної організації "Релігійна громада Української Православної Церкви (Православної Церкви України) Свято-Вознесенської парафії с.Присліп Міжгірського району Закарпатської області" в новій редакції від 29.08.2019;

- висновок Міжгірської районної адміністрації від 31.07.2019 № 01-23/791.

2.Підготовче засідання у справі № 910/4026/20 відкласти на 13.08.20 об 11:00 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44- Б, зал № 1 .

3.Викликати у підготовче засідання представників учасників справи, яким необхідно при собі мати документи, що підтверджують їх повноваження відповідно до статті 60 Господарського процесуального кодексу України.

4.Довести до відома учасників справи, що явка їх представників в судове засідання є необов`язковою. З урахуванням епідеміологічної ситуації в України, сторони можуть подати до суду заяви про розгляд справи за їхньої відсутності.

Звернути увагу учасників справи на тимчасовий характер вжитих судом процесуальних заходів для запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, серед учасників відкритих судових засідань.

Також інформуємо, що з метою запобігання виникненню та розповсюдженню гострих респіраторних захворювань та коронавірусу COVID-19, який віднесено до особливо небезпечних інфекційних хвороб, у Господарському суді міста Києва запроваджено особливий режим роботи, згідно з яким, зокрема, працівникам Служби судової охорони, що здійснюють пропускний режим до приміщень суду, рекомендовано не допускати до залів судового засідання осіб, які не є учасниками судового процесу, та осіб з ознаками респіраторних захворювань.

5.Звернути увагу учасників справи, що під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені статтями 46, 157, 195, 229, 256, 260, 288, 295, 306, 321, 341, 346, 349, а також інші процесуальні строки, зокрема, щодо зміни предмета або підстави позову, збільшення або зменшення розміру позовних вимог, подання відзиву продовжуються на строк дії такого карантину згідно з пунктом 4 розділу X "Прикінцеві положення" Господарського процесуального кодексу України.

6.Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Суддя С.В. Стасюк

Додатково: З урахуванням порядку допуску в приміщення господарського суду міста Києва представникам рекомендується прибувати не пізніше 20 хвилин до початку судового засідання.

До відома сторін: ознайомлення з матеріалами справи здійснюється щовівторка після 14:00 год. в приміщенні суду, каб.35, за наявності завчасно поданого через відділ діловодства Господарського суду міста Києва клопотання, в якому необхідно зазначати дату та час з`явлення представника до суду для ознайомлення з матеріалами справи. Коли представник з`явиться до суду для ознайомлення з матеріалами справи, потрібен документ, що посвідчує особу, оригінал довіреності та належним чином засвідчена копія для долучення до матеріалів справи.

Учасники процесу мають можливість отримувати процесуальні документи в електронному вигляді паралельно з документами у паперовому вигляді.

Для отримання процесуальних документів в електронному вигляді потрібно:

1. Зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (завести поштову скриньку електронного суду), розміщеній на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою: mail.gov.ua.

2. Подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі судової влади України у вищевказаному розділі. Процесуальні документи у відповідній справі, що видані після дати подання вказаної Заявки до суду, будуть надходити в електронному вигляді на зареєстровану електронну адресу учасника судового процесу в домені mail.gov.ua, зазначену в Заявці.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення09.07.2020
Оприлюднено13.07.2020
Номер документу90308464
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/4026/20

Ухвала від 22.08.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Стасюк С.В.

Ухвала від 18.07.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Стасюк С.В.

Ухвала від 19.06.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Стасюк С.В.

Ухвала від 06.10.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Стасюк С.В.

Ухвала від 10.09.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Стасюк С.В.

Ухвала від 13.08.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Стасюк С.В.

Ухвала від 09.07.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Стасюк С.В.

Ухвала від 09.06.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Стасюк С.В.

Ухвала від 13.05.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Стасюк С.В.

Ухвала від 04.05.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Стасюк С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні