Рішення
від 06.07.2020 по справі 942/228/20
НОВОПСКОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дата документу 06.07.2020

ЄУ № 942/228/20

Провадження №2/942/312/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 липня 2020 року Новопсковський районний суд Луганської області у складі:

головуючого судді Чалого А.В.

за участю секретаря судового засідання Войтенко О.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Новопсков в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до територіальної громади в особі Пісківської сільської ради Новопсковського району Луганської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору приватний нотаріус Новопсковського районного нотаріального округу Чернявська Ірина Володимирівна ,

ВСТАНОВИВ:

В лютому 2020 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовною заявою до відповідача про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Булавинівка Новопсковського району Луганської області, помер її батько - ОСОБА_2 , після смерті якого відкрилась спадщина у вигляді житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 та земельної ділянки площею 6,3400 га із земель колективної власності Асоціації Булавинівська , кадастровий номер 4423385900:06:001:0053.

Позивач зазначає, що тривалий час проживає та працює у Італії, що підтверджується викликом на роботу до Італії, виданим у 2007 році. Дізнавшись про смерть ОСОБА_2 , ОСОБА_1 планувала прилетіти до України для поховання батька та прийняття спадщини, що відкрилась після його смерті. Проте, в цей час вже почались активні бойові дії у Луганській та Донецькій областях, тому для збереження свого життя та здоров`я позивач вирішила перенести свій візит. Позивач ОСОБА_1 вважає, що вона не встигла вчасно подати заяву про прийняття спадщини, у зв`язку з тим, що такі дії мали довготривалий характер.

07.11.2019 року, через представника за довіреністю, позивач звернулась із заявою про прийняття спадщини після померлого ОСОБА_2 до приватного нотаріуса Новопсковського районного нотаріального округу Луганської області Чернявської І.В. Проте, нотаріусом видано постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії, у зв`язку з пропуском строку для прийняття спадщини та рекомендовано звернутися до суду для визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Позивач зазначає, що не звернулась до нотаріуса для прийняття спадщини у передбачений законом строк, оскільки склалась суспільно небезпечна ситуація на території Луганської та Донецької областях, та факт перебування нею за кордоном, що унеможливлювало перейматися реалізацією своїх спадкових прав після померлого батька. Інших спадкоємців першої черги за законом та (або) за заповітом, що претендують на спадщину після смерті матері позивача немає.

Посилаючись на вказані обставини, позивач просила суд визначити їй додатковий строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , тривалістю три місяці з дня набрання рішенням законної сили.

Ухвалою Новопсковського районного суду Луганської області від 06.03.2020 року відкрито загальне позовне провадження, призначено підготовче судове засідання на 04.05.2020 року.

Ухвалою Новопсковського районного суду Луганської області від 04.05.2020 року закрито підготовче провадження та призначено цивільну справу до судового розгляду на 03.06.2020 року.

03.06.2020 року судове засідання відкладено до 06.07.2020 року у зв`язку з неявкою представника відповідача.

Позивач до судового засідання не з`явилася, про дату, час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, в позові просила суд розглянути справу без її участі.

Представник відповідача Пісківської сільської ради Новопсковського району Луганської областідо судового засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, надав суду заяву, в якій просив розглянути справу без участі представника сільської ради та ухвалити рішення за наявними у справі матеріалами.

Третя особа - приватний нотаріус Чернявська І.В. до судового засідання не з`явилася про дату, час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, надала суду заяву про розгляд справи без її участі.

За таких обставин, суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності учасників справи на підставі наявних у справі доказів та без фіксування судового засідання технічними засобами, що відповідає положенням ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Дослідивши письмові докази, матеріали справи, з`ясувавши обставини справи та дослідивши їх доказами, суд вважає, що позов не підлягає задоволенню з наступних підстав.

За загальним правилом положення про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини. Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті 1220, 1222, 1270 ЦК України).

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (частина перша статті 1269 ЦК України).

Згідно з частиною третьою статті 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, які пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила частини третьої статті 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої зави; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Такий правовий висновок висловлений Верховним Судом України у постанові від 23 серпня 2017 року № 6-1320цс17.

З урахуванням наведеного, якщо спадкоємець пропустив шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин, закон гарантує йому право на звернення до суду з позовом про визначення додаткового строку на подання такої заяви.

Вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Булавинівка Новопсковського району Луганської області, помер ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданого повторно 21.11.2017 року Станично-Луганським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Луганській області.

Згідно відомостей, що містяться в технічному паспорту на житловий будинок, виданому КП Станично-Луганське районне бюро технічної інвентаризації та довідці № 1814 від 07.11.2019 року, виданою Пісківською сільською радою Новопсковського району Луганської області, ОСОБА_2 на праві власності належала 1/2 частина житлового будинку, розташованого по АДРЕСА_1 та земельна ділянка (пай) розміром 6,3400 га із земель колективної власності Асоціації Булавинівська , кадастровий номер 4423385900:06:001:0053.

Позивач ОСОБА_1 є донькою ОСОБА_2 , що підтверджуються свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 , виданого повторно 13.07.1977 року Станично-Луганським райвідділом ЗАГС Ворошиловградської області; витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб щодо підтвердження дошлюбного прізвища №00024220884 від 11.10.2019 року; свідоцтвом про укладення шлюбу серії НОМЕР_3 , виданого 27.06.1995 року Валуйською сільською радою Станично-Луганського району Луганської області.

З витягу про реєстрацію в Спадковому реєстрі №58223585 від 07.11.2019 року вбачається, що 07.11.2019 року приватним нотаріусом Новопсковського районного нотаріального округу Луганської області Чернявською І.В. заведена спадкова справа №300/2019 після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Постановою приватного нотаріуса Новопсковського районного нотаріального округу Луганської області Чернявської І.В. від 07.11.2019 року ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , з підстав пропущення спадкоємцем строку для прийняття спадщини.

Відповідно до п. 24 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30.05.2008 року №7 Про судову практику у справах про спадкування особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутись до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК України. Вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; 3) складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; 4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

Згідно із частиною першою статті 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

За змістом ст.ст. 12, 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Судом встановлено, що шестимісячний строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 сплинув 09.10.2014 року, а з заявою про прийняття спадщини до нотаріальної контори позивач ОСОБА_1 звернулась 07.11.2019 року, тобто більше ніж через п`ять років після смерті батька.

Посилаючись на поважність пропуску строку для прийняття спадщини, позивач зазначила, що суспільно небезпечна ситуація на території Луганської та Донецької областях та факт перебування нею за кордономбули перешкодою для своєчасної подачі заяви про прийняття спадщини.

Перевіривши обставини, на які посилається позивач щодо поважності причин пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини, суд дійшов наступних висновків.

Згідно з пунктом 3 глави 10 розділу ІІ Порядок вчинення окремих видів нотаріальних дій Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22 лютого 2012 року № 296/5, заява про прийняття спадщини, справжність підпису на якій посвідчується нотаріально, може подаватися засобами поштового зв`язку.

Згідно розпорядження КМУ Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких здійснювалася антитерористична операція, та визнання такими, що втратили чинність, деяких розпоряджень Кабінету Міністрів України від 02.12.2015 р. № 1275-р с. Булавинівка Новопсковського району Луганської області віднесене до населених пунктів, на території яких здійснювалася антитерористична операція.

У відповідності до Указу Президента України від 14 листопада 2014 року № 875/2014 Про рішення ради національної безпеки і оборони України від 04 листопада 2014 року Про невідкладні заходи щодо стабілізації соціально-економічної ситуації в Донецькій та Луганській областях та розпорядження Кабінету Міністрів України від 07 листопада 2014 № 1085-р Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення акціонерним товариством Укрпошта затверджено перелік населених пунктів Донецької та Луганської областей, на/з територію(ї) яких не здійснюється пересилання пошти та перелік відділень поштового зв`язку, де послуги поштового зв`язку тимчасово не надаються або надаються з певними обмеженнями.

Суд зазначає, що в зазначених вище переліках населені пункти Новопсковського району Луганської області відсутні. Отже, надання послуг поштового зв`язку у Новопсковському районі Луганської області здійснювалося без обмежень та у повному обсязі з початку проведення антитерористичної операції до теперішнього часу.

Відповідно до ст. 1 Консульського статуту України, затвердженого Указом Президента України 02.04.1994 року №127/94 Консульські установи України захищають за кордоном права та інтереси України, юридичних осіб і громадян України.

Згідно ст.ст. 44, 45 Консульського статуту України консул вчиняє нотаріальні дії, передбачені законодавством України. Порядок вчинення нотаріальних дій консулом визначається Законом України Про нотаріат цим Статутом, Положенням про порядок вчинення нотаріальних дій консулом, яке затверджується Міністерством юстиції України і Міністерством закордонних справ України, а також іншими актами законодавства України. Нотаріальні дії вчинюються у приміщенні консульської установи України.

З огляду на викладене, суд вважає необґрунтованими доводи позивача про те, що перебуваючи на території Італійської Республіки та у зв`язку з бойовими діями вона не могла приїхати в Україну та подати заяву про прийняття спадщини засобами поштового зв`язку або шляхом звернення до відповідного Генерального консульства України в Італії, оскільки матеріали справи не містять обставин, які свідчать про існування у позивача реальних перешкод для вчинення таких дій протягом часу встановленого законодавством для прийняття спадщини.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Надавши оцінку кожному аргументу, наведеному позивачем в позовній заяві, дослідивши обставини справи, перевіривши їх доказами, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, суд дійшов висновку про відсутність правових підстав для визначення додаткового строку для прийняття спадщини ОСОБА_1 , у зв`язку з чим позов задоволенню не підлягає.

Керуючись ст.ст.12, 13, 80, 81, 89, 141, 263-268, 354, 355 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

У задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до територіальної громади в особі Пісківської сільської ради Новопсковського району Луганської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини відмовити .

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 , паспорт серії НОМЕР_5 , виданий 02.09.1996 Станично-Луганським РВ УМВС України в Луганській області, зареєстрована: АДРЕСА_2 .

Відповідач: Пісківська сільська рада Новопсковського району Луганської області, код ЄДРПОУ 04336613, адреса: вул. Центральна, 26 А, с. Піски, Новопсковський район, Луганська область.

Третя особа: приватний нотаріус Новопсковського районного нотаріального округу Чернявська Ірина Володимирівна, адреса: вул. Українська 118, Д , смт Новопсков, Луганська область.

Апеляційну скаргу на рішення може бути подано до Луганського апеляційного суду через Новопсковський районний суд Луганської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відповідно до п. 3 розділу XII Прикінцеві положення ЦПК України зазначений рішенням строк продовжується на строк дії карантину, введеного постановою Кабінету Міністрів України Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 від 11.03.2020 № 211 (з наступними змінами і доповненнями).

Суддя Новопсковського районного суду

Луганської області А.В. Чалий

Дата ухвалення рішення06.07.2020
Оприлюднено13.07.2020
Номер документу90322837
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —942/228/20

Постанова від 16.12.2020

Цивільне

Луганський апеляційний суд

Лозко Ю. П.

Постанова від 16.12.2020

Цивільне

Луганський апеляційний суд

Лозко Ю. П.

Постанова від 16.12.2020

Цивільне

Луганський апеляційний суд

Лозко Ю. П.

Ухвала від 14.09.2020

Цивільне

Луганський апеляційний суд

Лозко Ю. П.

Ухвала від 17.08.2020

Цивільне

Луганський апеляційний суд

Яресько А. В.

Рішення від 06.07.2020

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Чалий А. В.

Ухвала від 04.05.2020

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Чалий А. В.

Ухвала від 06.03.2020

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Чалий А. В.

Ухвала від 17.02.2020

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Чалий А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні