Рішення
від 10.07.2020 по справі 527/973/20
ГЛОБИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 527/973/20

провадження 2/527/425/20

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

10 липня 2020 року м. Глобине

Глобинський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді - Олефір А.О.,

за участю секретаря - Волик Л.І.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в м. Глобине цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , який подано представником - адвокатом Завезіоном Євгеном Леонідовичем до Троїцької сільської ради Глобинського району Полтавської області, третя особа без самостійних вимог щодо предмету спору: Глобинська державна нотаріальна контора Північно-Східного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Суми) про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,-,-

В С Т А Н О В И В:

11 червня 2020 року представник позивачів звернувся до суду з позовом про визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

У позовній заяві представник зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивачів - ОСОБА_3 , якому належало право на земельну частку (пай) яка знаходиться на території Троїцької сільської ради.

Позивачі звернулися із заявами у Глобинську державну нотаріальну контору видачу на їх ім`я свідоцтв про право на спадщинупісля померлого ОСОБА_3 , але нотаріус своєю постановою від 24.01.2020 року відмовила у видачі свідоцтва про прийняття спадщини за законом, оскільки спадкоємці пропустили шестимісячний термін для прийняття спадщини. Вказаний строк позивачі пропустили з поважної причини, так як не знали про наявність спадкового майна у померлого, оскільки лише у 2016 році рідний брат померлого - ОСОБА_4 повідомив, що померлий мав право на земельну частку (пай) і оригінал Сертифікату знаходиться у нього. Після отримання оригіналу сертифікату, позивачі неодноразово зверталися у Глобинську державну нотаріальну контору, але отримали постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії в січні 2020 року.

Посилаючись на поважність причин пропуску подання заяви про прийняття спадщини, представник позивачів просив суд, визнати, що строк для прийняття спадщини після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 пропущено ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженцем с. Фрунзівка Глобинського району Полтавської області, рнокпп: НОМЕР_1 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженцем с. Фрунзівка Глобинського району Полтавської області, рнокпп: НОМЕР_2 з поважної причини. Продовжити строк подачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 заяви про прийняття спадщини після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 до нотаріальної контори до трьох місяців з моменту вступу рішення суду в законну силу.

У підготовче засідання позивачі та їх представник не з`явилися, від представника надійшла заява, в якій просив справу розглядати за їх відсутності та вказав, що позовні вимоги підтримують.

Представники відповідача та третьої особи в підготовче засідання не з`явилися, подали до суду заяви, в яких просили справу розглядати за їх відсутності, проти задоволення позову не заперечували.

Відповідно до ч. 1 ст. 198 ЦПК України підготовче судове засідання проводиться за правилами, встановленими главою 6 цього розділу, з урахуванням особливостей підготовчого засідання, встановлених цим Кодексом.

Згідно із ч.3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідно до ч. 3 ст. 211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Дослідивши матеріали справи, всебічно, повно, об`єктивно оцінивши надані докази та давши їм належну оцінку, суд встановив наступне.

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 , виданого Виконавчим комітетом Фрунзівської сільської ради Глобинського району Полтавської області 07 листопада 2002 року (а.с. 9).

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є синами померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 , що підтверджується копіями свідоцтв про народження (а.с. 5,8).

Згідно довідки Виконавчого комітету Троїцької сільської ради Глобинського району від 24 січня 2020 року №02-50/32, померлий ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , до дня смерті був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 та в складі сім`ї він значився один (а.с. 10).

Померлому ОСОБА_3 належало право на земельну частку (пай), розташовану на території Фрунзівської сільської ради Глобинського району Полтавської області(а.с.11)

Позивачі звернулися до Глобинської державної нотаріальної контори із заявами про видачу на їх ім`я свідоцтв про право на спадщинуза законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 . Постановою від 24 січня 2020 року нотаріус відмовила їм у видачі свідоцтв, оскільки позивачами було пропущено встановлений законом строк для подання заяви про прийняття спадщини (а.с.12).

Відповідно до Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру №60576278 від 16 червня 2020 року, після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 спадкова справа не заведена, свідоцтва про право на спадщину не видавалися (а.с. 33).

Надаючи правову оцінку викладеним обставинам, суд зазначає наступне.

Згідно з ст. 1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з дня відкриття спадщини і протягом якого відповідно до ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Згідно з п. 24 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 Про судову практику у справах про спадкування , особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК.

Вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини.

Згідно п. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Судом встановлено, що позивачі є спадкоємцями за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 батька - ОСОБА_3 , строк для подання заяви про прийняття спадщини пропустили, оскільки їм не було відомо про наявність спадкового майна.

За таких обставин, суд визнає зазначену позивачами причину пропуску строку для прийняття спадщини поважною.

Приймаючи до уваги викладене, суд дійшов висновку, що позов є законним та обґрунтованим, а тому підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 1269, 1270, 1272 Цивільного кодексу України, ст.ст. 12, 13,76, 81, 82, 258, 259, 206, 263, 265, 268, 273 ЦПК України суд,-

В И Р І Ш И В :

Позовну заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 - задовольнити.

Визнати, що строк для прийняття спадщини після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 пропущено ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , рнокпп: НОМЕР_1 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , рнокпп: НОМЕР_2 з поважної причини.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , рнокпп: НОМЕР_1 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , рнокпп: НОМЕР_2 додатковий строк для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини післяпомерлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 , а саме 3 (три) місяці з дня набрання рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Полтавського апеляційного суду.

Повне найменування (ім`я) сторін та інших учасників справи .

Позивачі: ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 , рнокпп: НОМЕР_4 ), ОСОБА_2 (38213, Полтавська обл., Семенівський р-н., с. Пузирі, рнокпп: НОМЕР_2 ).

Відповідач: Троїцька сільська рада Глобинського району Полтавської області (Полтавська обл., Глобинський р-н., с. Троїцьке, вул. Дружби, буд. 32, код ЄДРПОУ: 22544054).

Третя особа без самостійних вимог щодо предмету спору: Глобинська державна нотаріальна контора Північно-Східного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Суми) (39000, Полтавська обл., м. Глобине, вул. Центральна, буд. 212, код ЄДРПОУ: 02899950).

Суддя А. О. Олефір

Дата ухвалення рішення10.07.2020
Оприлюднено14.07.2020
Номер документу90336321
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —527/973/20

Рішення від 10.07.2020

Цивільне

Глобинський районний суд Полтавської області

Олефір А. О.

Ухвала від 12.06.2020

Цивільне

Глобинський районний суд Полтавської області

Олефір А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні