Ухвала
від 13.07.2020 по справі 909/1064/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/1064/17

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

13.07.2020 м. Івано-Франківськ Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Ткаченко І. В., розглянувши заяву Головного управління Державної податкової служби в Івано-Франківській області про заміну кредитора правонаступником у справі про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Медобори",

в с т а н о в и в:

в провадженні Господарського суду Івано-Франківської області перебуває справа про банкрутство ТОВ "Медобори".

03 квітня 2019 р., відповідно до положень Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" суд ухвалив постанову, відповідно до якої визнав ТОВ "Медобори" банкрутом, відкрив ліквідаційну процедуру, ліквідатором банкрута призначив арбітражного керуючого Гунчак О. О.

Учасником у цій справі є кредитор Головне управління ДФС в Івано-Франківській області.

07 липня 2020 р., до суду надійшла заява Головного управління ДПС в Івано-Франківській області про заміну кредитора - Головного управління ДФС в Івано-Франківській області на правонаступника - Головне управління ДПС в Івано-Франківській області.

Слід врахувати, що 21 жовтня 2019 р., введений в дію Кодекс України з процедур банкрутства, відповідно до п. 2 Прикінцевих та перехідних положень якого Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" втратив чинність.

Згідно з п. 4 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства, з дня введення в дію цього Кодексу подальший розгляд справ про банкрутство здійснюється відповідно до положень цього Кодексу незалежно від дати відкриття провадження у справі про банкрутство, крім справ про банкрутство, які на день введення в дію цього Кодексу перебувають на стадії санації, провадження в яких продовжується відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Перехід до наступної судової процедури та подальше провадження у таких справах здійснюється відповідно до цього Кодексу.

Оскільки справа про банкрутство ТОВ "Медобори" перебуває на стадії ліквідації, подальший її розгляд здійснюється відповідно до положень Кодексу України з процедур банкрутства.

Згідно з статтями 13 та 21 Закону України "Про центральні органи виконавчої влади", виключно Кабінет Міністрів України наділено повноваженнями з утворення, реорганізації та ліквідації територіальних органів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади як юридичних осіб публічного права.

Частиною 9 ст. 5 Закону України "Про центральні органи виконавчої влади" визначено, що порядок здійснення заходів, пов`язаних з утворенням, реорганізацією чи ліквідацією міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, визначається Кабінетом Міністрів України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 20 жовтня 2011 р. № 1074 затверджено Порядок здійснення заходів, пов`язаних з утворенням, реорганізацією або ліквідацією міністерств, інших центральних органів виконавчої влади (Порядок), який визначає механізм здійснення заходів, пов`язаних з утворенням, реорганізацією або ліквідацією міністерств, інших центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів.

Відповідно до пунктів 5, 6 цього Порядку, орган виконавчої влади припиняється шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. Права та обов`язки органів виконавчої влади у разі приєднання одного або кількох органів виконавчої влади до іншого органу виконавчої влади переходять до органу виконавчої влади, до якого приєднано один або кілька органів виконавчої влади.

Згідно з п. 12 Порядку, орган виконавчої влади, утворений в результаті реорганізації, здійснює повноваження та виконує функції у визначених Кабінетом Міністрів України сферах компетенції з дня набрання чинності актом Кабінету Міністрів України щодо можливості забезпечення здійснення таким органом повноважень та виконання функцій органу виконавчої влади, що припиняється. Орган виконавчої влади, щодо якого набрав чинності акт Кабінету Міністрів України про його припинення, продовжує здійснювати повноваження та виконувати функції з формування і реалізації державної політики у визначеній Кабінетом Міністрів України сфері до набрання чинності актом Кабінету Міністрів України щодо можливості забезпечення здійснення утвореним органом виконавчої влади його повноважень та виконання функцій.

Як визначено в ч. 1 ст. 104 ЦК України, юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Згідно з ч. 2 ст. 107 ЦК України, після закінчення строку для пред`явлення вимог кредиторами та задоволення чи відхилення цих вимог комісія з припинення юридичної особи складає передавальний акт (у разі злиття, приєднання або перетворення) або розподільчий баланс (у разі поділу), який має містити положення про правонаступництво щодо майна, прав та обов`язків юридичної особи, що припиняється шляхом поділу, стосовно всіх її кредиторів та боржників, включаючи зобов`язання, які оспорюються сторонами.

Частиною 5 ст. 104 ЦК України встановлено, що юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 18 грудня 2018 р. № 1200 "Про утворення Державної податкової служби України та Державної митної служби України", утворено Державну податкову службу України та Державну митну службу України, реорганізувавши Державну фіскальну службу шляхом поділу; та установлено, що: Державна податкова служба є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра фінансів і який реалізує державну податкову політику, державну політику з адміністрування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування; Державна митна служба є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України через Міністра фінансів і який реалізує державну митну політику, державну політику у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування митного законодавства; Державна податкова служба та Державна митна служба є правонаступниками майна, прав та обов`язків реорганізованої Державної фіскальної служби у відповідних сферах діяльності; Державна фіскальна служба продовжує здійснювати повноваження та виконувати функції у сфері реалізації державної податкової політики, державної політики у сфері державної митної справи, державної політики з адміністрування єдиного внеску, державної політики у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування податкового, митного законодавства, а також законодавства з питань сплати єдиного внеску до завершення здійснення заходів з утворення Державної податкової служби, Державної митної служби та центрального органу виконавчої влади, на який покладається обов`язок забезпечення запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття кримінальних правопорушень, об`єктом яких є фінансові інтереси держави та/або місцевого самоврядування, що віднесені до його підслідності відповідно до Кримінального процесуального кодексу України.

Основні завдання та повноваження Державної податкової служби визначені в Положенні про Державну податкову службу, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 06 березня 2019 р. № 227.

Відповідно до п. 7 цього Положення, Державна податкова служба здійснює повноваження безпосередньо та через утворені в установленому порядку її територіальні органи.

19 червня 2019 р., Кабінет Міністрів України видав постанову № 537 "Про утворення територіальних органів Державної податкової служби", відповідно до якої утворено як юридичну особу публічного права Головне управління ДПС в Івано-Франківській області; реорганізовано деякі територіальні органи Державної фіскальної служби, в тому числі, Головне управління ДФС в Івано-Франківській області на Головне управління ДПС в Івано-Франківській області; визначено, що територіальні органи Державної податкової служби є правонаступниками майна, прав та обов`язків територіальних органів Державної фіскальної служби.

Наказом Державної податкової служби України від 12 липня 2019 р. № 14 "Про затвердження положень про територіальні органи ДПС" затверджено положення про Головне управління ДПС в Івано-Франківській області, відповідно до п. 1 якого Головне управління ДПС в Івано-Франківській області є територіальним органом Державної податкової служби України, який підпорядковується Державній податковій службі.

Головне управління ДПС в Івано-Франківській області забезпечує реалізацію повноважень ДПС на території Івано-Франківської області. Головне управління ДПС в Івано-Франківській області є правонаступником усіх прав та обов`язків Головного управління ДФС в Івано-Франківській області.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 р. № 682-р "Питання Державної податкової служби" вирішено погодитися з пропозицією Міністерства фінансів щодо можливості забезпечення здійснення Державною податковою службою покладених на неї постановою Кабінету Міністрів України від 06 березня 2019 р. № 227 "Про затвердження положень про Державну податкову службу України та Державну митну службу України" функцій і повноважень Державної фіскальної служби, що припиняється.

Відповідно до наказу Державної податкової служби України від 28 серпня 2019 р. № 36 вирішено розпочати виконання Державною податковою службою України функцій і повноважень Державної фіскальної служби України, що припиняється, з реалізації державної податкової політики, державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, державної політики у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування податкового законодавства, а також законодавства з питань сплати єдиного внеску та законодавства з інших питань, контроль за дотриманням якого покладено на Державну податкову службу.

Згідно з наказом Головного управління ДПС в Івано-Франківській області від 29 серпня 2019 р. № 5, вирішено розпочати виконання Головним управлінням ДПС в Івано-Франківській області функцій і повноважень Головного управління ДФС в Івано-Франківській області, що припиняється.

Відповідно до виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Головне управління ДПС в Івано-Франківській області зареєстровано 31 липня 2019 р.

У свою чергу, згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Головне управління ДФС в Івано-Франківській області перебуває у стані припинення.

Відтак у даному випадку відбулося передання адміністративної компетенції від одного суб`єкта владних повноважень до іншого, тому Головне управління ДПС в Івано-Франківській області є правонаступником всіх прав та обов`язків Головного управління ДФС в Івано-Франківській області.

Згідно із статтею 43 Кодексу України з процедур банкрутства, у разі вибуття чи заміни кредитора у справі про банкрутство господарський суд за заявою правонаступника або іншого учасника (учасників) справи здійснює заміну такої сторони її правонаступником на будь-якій стадії провадження у справі.

Усі дії, вчинені у справі про банкрутство до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив.

Аналогічні норми містить ст. 52 ГПК України: у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Враховуючи наведене, кредитора Головне управління ДФС в Івано-Франківській області слід замінити на правонаступника - Головне управління ДПС в Івано-Франківській області.

Керуючись статтями 2, 43 Кодексу України з процедур банкрутства, статтями 52, 234, 235 ГПК України, суд

у х в а л и в:

1. Заяву Головного управління Державної податкової служби в Івано-Франківській області про заміну кредитора правонаступником у справі про банкрутство товариства з обмеженою відповідальністю "Медобори" - задовольнити.

2. Кредитора Головне управління Державної фіскальної служби в Івано-Франківській області (76018, м. Івано-Франківськ, вул. Незалежності, буд. 20; ідентифікаційний код 39394463) замінити на правонаступника - Головне управління Державної податкової служби в Івано-Франківській області (76018, м. Івано-Франківськ, вул. Незалежності, буд. 20; ідентифікаційний код 43142559).

3. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена у визначені статтями 256, 257 ГПК України строк та порядку.

Суддя І. В. Ткаченко

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення13.07.2020
Оприлюднено15.07.2020
Номер документу90348323
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —909/1064/17

Ухвала від 28.11.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 06.11.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 06.12.2022

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 15.06.2022

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 01.06.2022

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 23.11.2021

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 02.11.2021

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 18.10.2021

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 13.08.2021

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

Ухвала від 13.07.2020

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Ткаченко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні