Ухвала
від 06.07.2020 по справі 335/13849/19
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/13849/19 1-кс/335/2914/2020

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 липня 2020 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , підозрюваного ОСОБА_4 , захисника ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Запоріжжя клопотання старшого слідчого СУ ГУНП України в Запорізькій області ОСОБА_6 про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Запоріжжя, українця, громадянина України, з вищою освітою, працюючого на посаді начальника управління з питань промисловості та економічної діяльності Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації, який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, -

- підозрюваного у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 368, ч.1 ст.28 ч. 1 ст. 366 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_6 , за погодженням з прокурором відділу прокуратури Запорізької області ОСОБА_3 , звернувся до слідчого судді з клопотанням про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою у кримінальному провадженні № 42019080370000074 від 15.08.2019 року відносно ОСОБА_4 , мотивуючи свої вимоги тим, що відповідно до ст. 1 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» виконавчу владу в областях і районах, містах Києві та Севастополі здійснюють місцеві державні адміністрації.

Місцева державна адміністрація є місцевим органом виконавчої влади і входить до системи органів виконавчої влади.

Місцева державна адміністрація в межах своїх повноважень здійснює виконавчу владу на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, а також реалізує повноваження, делеговані їй відповідною радою.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про місцеві державні адміністрації»

виконавчу владу в областях і районах, містах Києві та Севастополі здійснюють місцеві державні адміністрації.

Місцева державна адміністрація є місцевим органом виконавчої влади і входить до системи органів виконавчої влади.

Місцева державна адміністрація в межах своїх повноважень здійснює виконавчу владу на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, а також реалізує повноваження, делеговані їй відповідною радою.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про металобрухт» спеціалізовані підприємства (суб`єкти господарювання всіх форм власності) - такі, які здійснюють операції з металобрухтом, мають у власності або закріплене за підприємствами на праві господарського відання вагове, брухтопереробне та вантажопідйомне обладнання, забезпечують згідно із законодавством пожежну, вибухову, екологічну і радіаційну безпеку.

Згідно зі ст. 4 Закону України «Про металобрухт» операції з металобрухтом здійснюються лише спеціалізованими або спеціалізованими металургійними переробними підприємствами, а також їх приймальними пунктами.

Відповідно до ст. 5 Закону України «Про металобрухт» суб`єкти господарювання, які здійснюють заготівлю, переробку та металургійну переробку металобрухту, повинні мати кваліфікованих спеціалістів, відповідне устаткування, засоби екологічної безпеки. Перелік обладнання та устаткування, які необхідно мати спеціалізованому підприємству та його приймальним пунктам або спеціалізованому металургійному переробному підприємству, визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної промислової політики, при здійсненні операцій з металобрухтом у порядку, встановленому законодавством.

Суб`єкти господарювання, які здійснюють операції з металобрухтом, повинні забезпечити контроль за вибуховою, пожежною, екологічною та радіаційною безпекою відповідно до законодавства.

Згідно зі ст. 12 Закону України «Про металобрухт» Державне регулювання операцій з металобрухтом реалізується шляхом складання місцевими державними адміністраціями акта обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на відповідність вимогам цього Закону і контролю за додержанням встановлених ними умов і правил здійснення операцій з металобрухтом.

Відповідно до ст. 13 Закону України «Про металобрухт» місцеві державні адміністрації у здійсненні операцій з металобрухтом:

- складають акт обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на відповідність вимогам цього Закону на територіях відповідних адміністративних одиниць;

- здійснюють контроль за додержанням спеціалізованими або спеціалізованими металургійними переробними підприємствами та їх приймальними пунктами встановлених умов та правил здійснення операцій з металобрухтом;

- виявляють порушення вимог цього Закону спеціалізованими або спеціалізованими металургійними переробними підприємствами та їх приймальними пунктами на територіях відповідних адміністративних одиниць.

Наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України №524 від 29.03.2016 затверджено перелік обладнання та устаткування, які необхідно мати спеціалізованому підприємству та його приймальним пунктам або спеціалізованому металургійному переробному підприємству при здійсненні операцій з металобрухтом.

Відповідно до наказу Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації №130-к від 28.09.2018 ОСОБА_4 з посади заступника начальника відділу промисловості управління промисловості, транспорту та дорожнього господарства переведено на посаду начальника відділу промисловості управління з питань промисловості та економічної діяльності, з посадовим окладом згідно із штатним розписом із збереженням 6 рангу державного службовця в межах категорії «Б» посад державної служби.

Згідно із наказом Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації №136-к від 11.12.2019 ОСОБА_4 з посади начальника відділу промисловості управління з питань промисловості та економічної діяльності Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації переведено на посаду начальника управління з питань промисловості та економічної діяльності Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації, з посадовим окладом згідно штатного розпису, зі збереженням 6 (шостого) рангу державного службовця в межах категорії «Б» посад державної служби.

Відповідно до посадової інструкції начальника відділу промисловості управління з питань промисловості та економічної діяльності Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації затвердженої директором Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації від 01.10.2018 року начальник відділу промисловості відповідно до завдань та функцій відділу:

- здійснює керівництво діяльності відділу, розподіл обов`язків між працівниками та контроль за їх виконанням;

- контролює організацію здійснення контролю за додержанням встановлених умов і правил здійснення операцій з металобрухтом та приймає, у разі необхідності, участь у проведені обстежень промислових майданчиків спеціалізованих підприємств, діяльність яких пов`язана із металобрухтом;

- контролює організацію проведення засідань обласної комісії з контролю за господарською діяльністю, пов`язаною із металобрухтом та підготовку матеріалів на засідання обласної комісії;

- виконує доручення керівництва, готує доповідні записки, проекти наказів та розпоряджень з питань, що стосуються його компетенції;

- контролює діяльність підлеглих, здійснює керівництво відділом.

Відповідно до посадової інструкції начальника управління з питань промисловості та економічної діяльності Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації затвердженої директором Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації від 11.12.2019 року начальник управління відповідно до завдань та функцій управління:

- організовує роботу управління, розподіляє обов`язки між заступником начальника управління начальником відділу економічної діяльності та начальником відділу промисловості, очолює та контролює їх роботу;

- забезпечує виконання покладених на управління завдань щодо участі у реалізації державної політики у промисловості області, бюджетній сфері та закріплених за управлінням показників;

- здійснює контроль за бюджетними коштами у межах встановлених йому бюджетних повноважень та оцінкою ефективності бюджетних програм, забезпечує ефективне, результативне і цільове використання бюджетних коштів, організацію та координацію роботи одержувачів бюджетних коштів у бюджетному процесі.

Таким чином, ОСОБА_4 перебуваючи на посадах начальника відділу промисловості управління з питань промисловості та економічної діяльності Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації, начальника управління з питань промисловості та економічної діяльності Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації виконував організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції, а отже, згідно з п. 1 примітки до ст. 364 КК України, був службовою особою.

Відповідно п.4 Положення про Департамент промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації затвердженого розпорядженням голови обласної державної адміністрації №5 від 05.01.2018 (далі Положення) основними завданнями департаменту є:

- забезпечення реалізації державної політики у промисловості області, у тому числі інвестиційної, інноваційної, у сфері користування надрами та здійснення операцій з металобрухтом.

Згідно із п.5 Положення Департамент відповідно до покладених на нього завдань та у визначеному чинним законодавством порядку забезпечує реалізацію Запорізькою обласною державною адміністрацією повноважень щодо:

- видачі актів обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на відповідність їх вимогам Закону України «Про металобрухт»;

- організовує контроль за додержанням встановлених умов і правил здійснення операцій з металобрухтом та роботу обласної комісії з контролю за господарською діяльністю, пов`язаною із металобрухтом;

- організовує роботу з проведення обстежень спеціалізованих підприємств, спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на відповідність вимогам Закону України «Про металобрухт» та складає акти обстеження спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств

Відповідно до розпорядження голови Запорізької обласної державної адміністрації №155 від 04.04.2013 (із змінами від 21.05.2019, 19.11.2019) затверджено склад обласної комісії з питань господарської діяльності до якої включено ОСОБА_4 в якості секретаря.

Згідно із розпорядженням голови Запорізької обласної державної адміністрації №155 від 04.04.2013 (із змінами від 21.05.2019, 19.11.2019) затверджено склад робочої групи з контролю за господарською діяльністю, пов`язаною із металобрухтом, та складання актів обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів до якої включено ОСОБА_4 , як голову робочої групи.

Відповідно до положення про обласну робочу групу з контролю за господарською діяльністю пов`язаною з металобрухтом, та складання актів обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів (далі Положення) затвердженого розпорядженням голови обласної державної адміністрації №155 від 04.04.2013 обласна робоча група з контролю за господарською діяльністю пов`язаною з металобрухтом, та складання актів обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів (далі робоча група) створюється як робочий орган для здійснення контролю за господарською діяльністю, пов`язаною з металобрухтом, та складання актів обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів при голові облдержадміністрації.

Згідно з п.2 Положення Робоча група створюється з метою здійснення контролю за господарською діяльністю, пов`язаною із металобрухтом, та складання актів обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на території Запорізької області.

Відповідно до Положення обласна робоча група зобов`язана на звернення суб`єктів господарської діяльності складати акти обстежень спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на відповідність їх вимогам Закону України «Про металобрухт»

Згідно з Положенням формою роботи робочої групи є виїзні та камеральні перевірки (обстеження) суб`єктів господарської діяльності, пов`язаної із металобрухтом.

Відповідно до Положення керує діяльністю робочої групи і організовує її роботу голова робочої групи.

Згідно з Положенням про обласну комісію з питань господарської діяльності пов`язаної з металобрухтом затвердженого розпорядженням голови обласної державної адміністрації №155 від 04.04.2013 (далі Положення) комісія створюється з метою вирішення організаційно процедурних питань щодо обстеження промислових майданчиків суб`єктів підприємницької діяльності, пов`язаної із металобрухтом, розгляду результатів обстеження обласною робочою групою з контролю за господарською діяльністю, пов`язаною із металобрухтом, та складання актів обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів (далі робоча група) промислових майданчиків спеціалізованих підприємств із заготівлі, переробки, металургійної переробки металобрухту кольорових та чорних металів та їх приймальних пунктів та погодження актів обстежень спеціалізованих підприємств щодо відповідності їх вимогам Закону України «Про металобрухт» та встановлених умов та правил здійснення операцій з металобрухтом.

Відповідно до інформаційної картки адміністративної послуги зі складання акту обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на відповідність вимогам Закону України «Про металобрухт» затвердженої наказом в.о. директора Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації №04-осн. від 14.01.2019 адміністративна послуга зі складання акту обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на відповідність вимогам Закону «Про металобрухт» надається безоплатно.

Згідно з п.10 Технологічної картки адміністративної послуги зі складання акту обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на відповідність вимогам Закону України «Про металобрухт» одним з етапу послуги є проведення обласною робочою групою з контролю за господарською діяльністю, пов`язаною з металобрухтом, та складання актів обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів, з виїздом на місце обстеження промислового майданчику суб`єкта отримання адміністративної послуги - спеціалізованого або спеціалізованого металургійного переробного підприємства та їх приймальних пунктів та складання акту обстеження щодо відповідності або не відповідності його вимогам Закону України «Про металобрухт».

13.08.2019 року, у денний час, співвласник ТОВ «СОНЕРА ГРУП», код ЄДРПОУ 41783369 ОСОБА_7 , перебуваючи біля приміщення «Укрпошти» розташованої за адресою: м. Запоріжжя, пр. Соборний буд.133 звернувся до начальника відділу промисловості управління з питань промисловості та економічної діяльності Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації ОСОБА_4 з метою отримання консультацій з приводу можливості поновлення акту обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств (брухт кольорових та чорних металів) від 20.02.2018, а саме промислового майданчика розташованого за адресою: м. Запоріжжя, провулок Архангельський, 1-А.

28.11.2019, у денний час, ОСОБА_4 , знаходячись біля кінотеатру «Байда» розташованого за адресою: м. Запоріжжя, пр. Соборний, 162, діючи умисно, з корисливих мотивів, розуміючи значущість займаної ним посади, її статусність, можливості та наявність відповідних повноважень, будучі обізнаним із відомчими нормативно - правовими актами, щодо безоплатності надання адміністративної послуги зі складання акту обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на відповідність вимогам Закону «Про металобрухт», висловив ОСОБА_7 вимогу про передачу неправомірної вигоди в сумі 10 000 гривень в інтересах третіх осіб.

При цьому ОСОБА_4 повідомив, що у разі отримання вказаної суми неправомірної вигоди він, як голова обласної робочої групи з контролю за господарською діяльністю пов`язаною з металобрухтом здійснить обстеження/моніторинг діяльності ТОВ «СОНЕРА ГРУП», код ЄДРПОУ 41783369, а саме промислового майданчика розташованого за адресою: м. Запоріжжя, провулок Архангельський, 1-А за результатами якого складе відповідний акт моніторингу в якому зазначить весь необхідний перелік обладнання та устаткування, які необхідно мати спеціалізованому підприємству при здійснені операцій з металобрухтом, яке фактично відсутнє у власності або на праві господарського відання ТОВ «СОНЕРА ГРУП» та у подальшому на засідання обласної комісії з питань господарської діяльності, пов`язаної з металобрухтом буде сприяти для включення ТОВ «СОНЕРА ГРУП» до переліку підприємств, які отримали акт обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на відповідність вимогам Закону України «Про металобрухт» та можуть здійснювати операції пов`язані з металобрухтом.

Під час вказаної зустрічі ОСОБА_4 запевнив ОСОБА_7 , що на підставі зазначеного вище акту моніторингу діяльності ТОВ «СОНЕРА ГРУП», код ЄДРПОУ 41783369, обласна комісія з питань господарської діяльності пов`язаної з металобрухтом поновить раніше виданий останнім акт обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств (брухт кольорових та чорних металів) від 20.02.2018.

Таким чином, ОСОБА_4 , з метою одержання неправомірної вигоди від ОСОБА_7 умисно створив умови, за яких останній був вимушений надати неправомірну вигоду з метою запобігти шкідливим наслідкам для своїх прав та законних інтересів.

Бажаючи уникнути негативних наслідків у вигляді відмови проведення моніторингу та подальше поновлення раніше виданого ТОВ «СОНЕРА ГРУП» акту обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств (брухт кольорових та чорних металів) від 20.02.2018 та розуміючи значущість займаної ОСОБА_4 посади, її статусність, можливості ОСОБА_7 погодився на вимогу останнього.

З метою маскування своєї злочинної діяльності, ОСОБА_4 повідомив останньому, що 10 000 гривень він повинен перерахувати на розрахунковий рахунок № НОМЕР_1 відкритий благодійною організацією «Благодійний Фонд «Бутидобру», код ЄДРПОУ 43328999 в АТ "Банк Кредит Дніпро /МФО 305749/.

04.12.2019, приблизно об 11 годині 58 хвилин, ОСОБА_4 продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел направлений на вимагання неправомірної вигоди від ОСОБА_7 в інтересах третіх осіб, знаходячись у невстановленому в ході досудового розслідування місці, діючи умисно, з корисливих мотивів під час телефонної розмови повторно висловив останньому вимогу про необхідність передачі неправомірної вигоди в сумі 10 000 гривень в інтересах третіх осіб.

04.12.2019, о 13 годині 04 хвилини, на неодноразову незаконну вимогу ОСОБА_4 , щодо внесення грошових коштів, не передбачених інформаційною карткою адміністративної послуги зі складання акту обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на відповідність вимогам Закону України «Про металобрухт», ТОВ «СОНЕРА ГРУП», код ЄДРПОУ 41783369, співвласником якого є ОСОБА_7 , було внесено 10 000 гривень на розрахунковий рахунок № НОМЕР_1 благодійної організації «Благодійний Фонд «Бутидобру», код ЄДРПОУ 43328999 в якості неправомірної вигоди за вирішення питання щодо складання акту моніторингу діяльності ТОВ «СОНЕРА ГРУП», код ЄДРПОУ 41783369 за адресою: м. Запоріжжя, провулок Архангельський, 1-А із зазначенням всього необхідного переліку обладнання та устаткування, які необхідно мати спеціалізованому підприємству при здійснені операцій з металобрухтом, яке фактично відсутнє у власності та користуванні ТОВ «СОНЕРА ГРУП», а також включення ТОВ «СОНЕРА ГРУП» до переліку підприємств, які отримали акт обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на відповідність вимогам Закону України «Про металобрухт» та можуть здійснювати операції пов`язані з металобрухтом.

12.12.2019 у денний час, ОСОБА_4 , попередньо переконавшись у перерахуванні ТОВ «СОНЕРА ГРУП», код ЄДРПОУ 41783369 грошових коштів в сумі 10 000 гривень на рахунок благодійної організації «Благодійний Фонд «Бутидобру», код ЄДРПОУ 43328999 та на виконання службових повноважень, які були обумовлені отриманням неправомірної вигоди від ОСОБА_7 , здійснив виїзд до промислового майданчика розташованого за адресою: м. Запоріжжя, провулок Архангельський, 1-А за результатами якого склав відповідний акт моніторингу в якому зазначив наявність необхідних умов у ТОВ «СОНЕРА ГРУП» для господарської діяльності із заготівлі, переробки, металургійної переробки металобрухту кольорових і чорних металів, а саме:

- п.1.1. наявність Акту обстеження облдержадміністрації;

- п.1.2. наявність документів, що підтверджують право власності суб`єкта господарювання або оренди ним земельної ділянки (виробничої площі);

- п. 1.3. наявність актів приймання металобрухту від фізичних осіб;

- п.1.4. наявність актів приймання чорних металів (вторинних);

- п. 1.5. наявність актів приймання брухту та відходів кольорових металів;

- п. 1.6. виконання вимог пожежної безпеки;

- п. 1.7. виконання вимог вибухової безпеки;

- п. 1.8. виконання вимог екологічної безпеки;

- п.1.9. виконання вимог радіаційної безпеки;

- п. 2.1. наявність брухтопереробного та/або металургійного обладнання;

- п. 2.2. наявність вантажопідйомного обладнання, яке пройшло технічний огляд;

- п.2.3. наявність повіреного вагового обладнання;

- п. 2.4. наявність повіреного вимірювального засобу, що забезпечує проведення радіаційного контролю.

В дійсності, станом на 12.12.2019 у ТОВ «СОНЕРА ГРУП» були відсутні документи та обладнання зазначені у п.п. 1.3, 1.4, 1.5, 1.8, 1.9., 2.1, 2.2, 2.3 вищевказаного акту моніторингу, внаслідок чого дане підприємство не відповідало вимогам Закону України «Про металобрухт».

На виконання службових повноважень, які були обумовлені отриманням неправомірної вигоди від ОСОБА_7 , ОСОБА_4 будучи головою обласної робочої групи, підписав акт моніторингу, який містив неправдиві відомості щодо наявності необхідних умов у ТОВ «СОНЕРА ГРУП» для господарської діяльності із заготівлі, переробки, металургійної переробки металобрухту кольорових і чорних металів.

16.12.2019 року, в обідній час, ОСОБА_4 знаходячись біля адміністративної будівлі Запорізької обласної державної адміністрації за адресою: м. Запоріжжя, пр. Соборний буд.164, на виконання попередніх домовленостей із ОСОБА_7 передав останньому акт моніторингу діяльності спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів щодо обстеження промислового майданчика розташованого за адресою: м. Запоріжжя, провулок Архангельський, 1-А в якому були відповідні відмітки, щодо наявності всього необхідного переліку обладнання та устаткування, які необхідно мати спеціалізованому підприємству при здійснені операцій з металобрухтом, яке фактично було відсутнє у власності та користуванні ТОВ «СОНЕРА ГРУП».

28.01.2020 на засіданні обласної комісії з питань господарської діяльності, пов`язаної з металобрухтом, ОСОБА_4 , на виконання службових повноважень, які були обумовлені отриманням неправомірної вигоди від ОСОБА_7 , підготував доповідь директору Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації ОСОБА_8 щодо позитивного результату обстеження промислової території ТОВ «СОНЕРА ГРУП» за адресою: м. Запоріжжя, провулок Архангельський,1-А та проект протоколу засідання обласної комісії з рішенням про включення ТОВ «СОНЕРА ГРУП» до переліку підприємств, які отримали акт обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на відповідність вимогам Закону України «Про металобрухт» та можуть здійснювати операції пов`язані з металобрухтом. При вирішенні на засіданні зазначеного питання ОСОБА_4 , на виконання службових повноважень, які були обумовлені отриманням неправомірної вигоди від ОСОБА_7 , голосував на користь ТОВ «СОНЕРА ГРУП».

У подальшому ОСОБА_4 , на виконання службових повноважень, які були обумовлені отриманням неправомірної вигоди від ОСОБА_7 , склав та підписав протокол засідання обласної комісії з питань господарської діяльності, пов`язаної з металобрухтом № 1 від 28.01.2020, згідно якого було прийнято рішення про включення ТОВ «СОНЕРА ГРУП» до переліку підприємств, які отримали акт обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на відповідність вимогам Закону України «Про металобрухт» та можуть здійснювати операції пов`язані з металобрухтом.

Таким чином, своїми умисними діями ОСОБА_4 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 368 КК України, яке кваліфікується як одержання службовою особою неправомірної вигоди для третьої особи за вчинення в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, дій з використанням службового становища, поєднане з вимаганням неправомірної вигоди.

Крім того, відповідно до наказу Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації №130-к від 28.09.2018 ОСОБА_4 з посади заступника начальника відділу промисловості управління промисловості, транспорту та дорожнього господарства переведено на посаду начальника відділу промисловості управління з питань промисловості та економічної діяльності, з посадовим окладом згідно із штатним розписом із збереженням 6 рангу державного службовця в межах категорії «Б» посад державної служби.

Згідно із наказом Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації №136-к від 11.12.2019 ОСОБА_4 з посади начальника відділу промисловості управління з питань промисловості та економічної діяльності Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації переведено на посаду начальника управління з питань промисловості та економічної діяльності Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації, з посадовим окладом згідно штатного розпису, зі збереженням 6 (шостого) рангу державного службовця в межах категорії «Б» посад державної служби.

Відповідно до посадової інструкції начальника відділу промисловості управління з питань промисловості та економічної діяльності Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації затвердженої директором Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації від 01.10.2018 року начальник відділу промисловості відповідно до завдань та функцій відділу:

- здійснює керівництво діяльності відділу, розподіл обов`язків між працівниками та контроль за їх виконанням;

- контролює організацію здійснення контролю за додержанням встановлених умов і правил здійснення операцій з металобрухтом та приймає, у разі необхідності, участь у проведені обстежень промислових майданчиків спеціалізованих підприємств, діяльність яких пов`язана із металобрухтом;

- контролює організацію проведення засідань обласної комісії з контролю за господарською діяльністю, пов`язаною із металобрухтом та підготовку матеріалів на засідання обласної комісії;

- виконує доручення керівництва, готує доповідні записки, проекти наказів та розпоряджень з питань, що стосуються його компетенції;

- контролює діяльність підлеглих, здійснює керівництво відділом.

Відповідно до посадової інструкції начальника управління з питань промисловості та економічної діяльності Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації затвердженої директором Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації від 11.12.2019 року начальник управління відповідно до завдань та функцій управління:

- організовує роботу управління, розподіляє обов`язки між заступником начальника управління начальником відділу економічної діяльності та начальником відділу промисловості, очолює та контролює їх роботу;

- забезпечує виконання покладених на управління завдань щодо участі у реалізації державної політики у промисловості області, бюджетній сфері та закріплених за управлінням показників;

- здійснює контроль за бюджетними коштами у межах встановлених йому бюджетних повноважень та оцінкою ефективності бюджетних програм, забезпечує ефективне, результативне і цільове використання бюджетних коштів, організацію та координацію роботи одержувачів бюджетних коштів у бюджетному процесі.

Таким чином, ОСОБА_4 перебуваючи на посадах начальника відділу промисловості управління з питань промисловості та економічної діяльності Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації, начальника управління з питань промисловості та економічної діяльності Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації виконував організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції, а отже, згідно з п. 1 примітки до ст. 364 КК України, був службовою особою.

Відповідно до розпорядження голови Запорізької обласної державної адміністрації №155 від 04.04.2013 (із змінами від 21.05.2019, 19.11.2019) затверджено склад обласної комісії з питань господарської діяльності до якої включено ОСОБА_4 в якості секретаря.

Згідно із розпорядженням голови Запорізької обласної державної адміністрації №155 від 04.04.2013 (із змінами від 21.05.2019, 19.11.2019) затверджено склад робочої групи з контролю за господарською діяльністю, пов`язаною із металобрухтом, та складання актів обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів до якої включено ОСОБА_4 , як голову робочої групи.

ОСОБА_4 , будучи службовою особою, всупереч вимогам Закону України «Про металобрухт» та наказу Міністерства економічного розвитку і торгівлі України №524 від 29.03.2016, яким затверджено перелік обладнання та устаткування, які необхідно мати спеціалізованому підприємству та його приймальним пунктам або спеціалізованому металургійному переробному підприємству при здійсненні операцій з металобрухтом, діючи умисно, склав та видав завідомо неправдивий офіційний документ, а саме акт моніторингу діяльності спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів щодо обстеження промислового майданчика розташованого за адресою: м. Запоріжжя, провулок Архангельський, 1-А за наступних обставин.

12.12.2019 року, у денний час, ОСОБА_4 , здійснив виїзд до промислового майданчика розташованого за адресою: м. Запоріжжя, провулок Архангельський, 1-А.

В цей же день, приблизно об 11 годині, знаходячись на території промислового майданчика розташованого за адресою: м. Запоріжжя, провулок Архангельський, 1-А, ОСОБА_4 , будучи службовою особою та головою обласної робочої групи з контролю за господарською діяльністю пов`язаною з металобрухтом, діючи умисно, у групі із невстановленими особами, достовірно знаючи, що ТОВ «СОНЕРА ГРУП», код ЄДРПОУ 41783369 не має у власності або на праві господарського відання обладнання та устаткування, які необхідно мати спеціалізованому підприємству та його приймальним пунктам або спеціалізованому металургійному переробному підприємству при здійсненні операцій з металобрухтом склав та видав завідомо неправдивий офіційний документ, а саме акт моніторингу діяльності спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів щодо обстеження промислового майданчика розташованого за адресою: м. Запоріжжя, провулок Архангельський, 1-А від 12.12.2019.

При цьому ОСОБА_4 , діючи умисно, вніс до вищевказаного офіційного документу завідомо неправдиві відомості, про те, що ТОВ «СОНЕРА ГРУП», код ЄДРПОУ 41783369 має всі необхідні дозвільні документи передбачені Законом України «Про металобрухт» та весь необхідний перелік обладнання та устаткування, які необхідно мати спеціалізованому підприємству та його приймальним пунктам або спеціалізованому металургійному переробному підприємству при здійсненні операцій з металобрухтом передбачений Наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України №524 від 29.03.2016, а саме:

- п. 1.3. акти приймання металобрухту від фізичних осіб;

- п.1.4. акти приймання чорних металів (вторинних);

- п.1.5. актів приймання брухту та відходів кольорових металів;

- п.1.6. виконання вимог пожежної безпеки;

- п.1.7. виконання вимог вибухової безпеки;

- п.2.1. брухтопереробне обладнання (машина шліфувальна кутова GWS 20 230H заводський номер - 7810011251, різак газокисневий «Промінь» 347 б\н, різак газокисневий Р3 б\н);

- п.2.2. вантажопідйомне обладнання (таль ручна шестерна стаціонарна HSZ-3,0, 3т заводський номер 910326);

- п.2.3. повірене вагове обладнання (ваги РП-15 Ш-13, 700 15 000 кг заводський номер 401).

В дійсності, станом на 12.12.2019 у ТОВ «СОНЕРА ГРУП» були відсутні документи та обладнання зазначені у п.п. 1.3, 1.4, 1.5, 1.8, 1.9., 2.1, 2.2, 2.3 вищевказаного акту моніторингу, в наслідок чого дане підприємство не відповідало вимогам Закону України «Про металобрухт».

Вказані дозвільні документи, обладнання та устаткування у власності та/або на праві господарського відання ТОВ «СОНЕРА ГРУП» станом на 12.12.2019 були відсутні.

Крім того, у вказаний день та час, після складання зазначеного завідомо неправдивого офіційного документу, саме акту моніторингу діяльності спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів щодо обстеження промислового майданчика розташованого за адресою: м. Запоріжжя, провулок Архангельський, 1-А від 12.12.2019 ОСОБА_4 передав його для підпису іншим членам робочої групи з контролю за господарською діяльністю пов`язаною з металобрухтом, які достовірно знаючи, що ТОВ «СОНЕРА ГРУП», код ЄДРПОУ 41783369 не має у власності або на праві господарського відання обладнання та устаткування, які необхідно мати спеціалізованому підприємству та його приймальним пунктам або спеціалізованому металургійному переробному підприємству при здійсненні операцій з металобрухтом підписали його.

Внаслідок вказаних дій ОСОБА_4 та інших невстановлених осіб, 28.01.2020 обласною комісією з питань господарської діяльності, пов`язаною із металобрухтом ТОВ «СОНЕРА ГРУП», код ЄДРПОУ 41783369 було включено до переліку підприємств, які отримали акт обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на відповідність вимогам Закону України «Про металобрухт» та надано дозвіл на здійснення операцій пов`язаних з металобрухтом.

Таким чином, своїми умисними діями ОСОБА_4 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст.28, ч. 1 ст. 366 КК України, кваліфікуючими ознаками якого є складання і видача службовою особою завідомо неправдивого офіційного документу, вчинене групою осіб.

Крім того, наказом №191 від 03.11.2011 Міністерства економічного розвитку і торгівлі України затверджено форму акту обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств (брухт чорних металів, брухт кольорових металів).

Наказом №191 від 03.11.2011 Міністерства економічного розвитку і торгівлі України передбачено підписання акту обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств (брухт чорних металів, брухт кольорових металів) членами робочої групи з контролю за господарською діяльністю, пов`язаною із металобрухтом, та складання актів обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів.

Згідно із розпорядженням голови Запорізької обласної державної адміністрації №155 від 04.04.2013 (із змінами від 21.05.2019, 19.11.2019) затверджено склад робочої групи з контролю за господарською діяльністю, пов`язаною із металобрухтом, та складання актів обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів до якої включено ОСОБА_4 , як голову робочої групи, головного спеціаліста відділу промисловості Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації ОСОБА_9 , головного спеціаліста відділу промисловості Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації ОСОБА_10 , представника Державної екологічної інспекції у Запорізькій області.

Відповідно до положення про обласну робочу групу з контролю за господарською діяльністю пов`язаною з металобрухтом, та складання актів обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів (далі Положення) затвердженого розпорядженням голови обласної державної адміністрації №155 від 04.04.2013 обласна робоча група з контролю за господарською діяльністю пов`язаною з металобрухтом, та складання актів обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів (далі робоча група) створюється як робочий орган для здійснення контролю за господарською діяльністю, пов`язаною з металобрухтом, та складання актів обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів при голові облдержадміністрації.

Згідно з п.2 Положення Робоча група створюється з метою здійснення контролю за господарською діяльністю, пов`язаною із металобрухтом, та складання актів обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на території Запорізької області.

Відповідно до Положення обласна робоча група зобов`язана на звернення суб`єктів господарської діяльності складати акти обстежень спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на відповідність їх вимогам Закону України «Про металобрухт»

Згідно з Положенням формою роботи робочої групи є виїзні та камеральні перевірки (обстеження) суб`єктів господарської діяльності, пов`язаної із металобрухтом.

Відповідно до Положення керує діяльністю робочої групи і організовує її роботу голова робочої групи.

ОСОБА_4 , діючи умисно, будучи службовою особою, всупереч вимогам Закону України «Про металобрухт» та наказу Міністерства економічного розвитку і торгівлі України №524 від 29.03.2016, яким затверджено перелік обладнання та устаткування, які необхідно мати спеціалізованому підприємству та його приймальним пунктам або спеціалізованому металургійному переробному підприємству при здійсненні операцій з металобрухтом, діючи умисно, склав та видав завідомо неправдивий офіційний документ, а саме акт №40-19 від 14.11.2019 обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств (брухт чорних металів), а саме промислового майданчика ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «СМЦ» розташованого за адресою: м. Запоріжжя, вул. Новобудов, 3 за наступних обставин.

19.11.2019, приблизно о 17 годині 30 хвилин, ОСОБА_4 діючи умисно, у групі із невстановленими особами, знаходячись у приміщенні свого службового кабінету № НОМЕР_2 Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації за адресою: м. Запоріжжя, пр. Соборний, буд.164, будучи службовою особою та головою обласної робочої групи з контролю за господарською діяльністю пов`язаною з металобрухтом, достовірно знаючи, що ТОВ «Виробничо -комерційна фірма «СМЦ» не має у власності або на праві господарського відання обладнання та устаткування, які необхідно мати спеціалізованому підприємству та його приймальним пунктам або спеціалізованому металургійному переробному підприємству при здійсненні операцій з металобрухтом склав та видав завідомо неправдивий офіційний документ, а саме акт №40-19 від 14.11.2019 обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств (брухт чорних металів) щодо обстеження промислового майданчика ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «СМЦ» розташованого за адресою: м. Запоріжжя, вул. Новобудов, 3.

При цьому ОСОБА_4 вніс до вищевказаного офіційного документу завідомо неправдиві відомості, про те, що ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «СМЦ» має всі необхідні дозвільні документи передбачені Законом України «Про металобрухт» та весь необхідний перелік обладнання та устаткування, які необхідно мати спеціалізованому підприємству та його приймальним пунктам або спеціалізованому металургійному переробному підприємству при здійсненні операцій з металобрухтом передбачений Наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України №524 від 29.03.2016, а саме:

- п. 8 наявне брухтопереробне обладнання (кутова шліфувальна машина BOSCH GWS, б/н);

- п. 9 наявне вантажопідйомне обладнання (таль цепна тип МСН 2003, 2т заводський номер 012032);

- п. 10 наявне вагове обладнання (ваги кранові Safal 3 Ton Crane Scale, 500-3000 кг, заводський номер 371).

- п. 11 наявне обладнання для проведення радіаційного контролю (дозиметр радіометр РКС 01 «СТОРА», заводський номер 1000317).

Вказані дозвільні документи, обладнання та устаткування у власності та/або на праві господарського відання ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «СМЦ» станом на 14.11.2019 були відсутні.

В подальшому у невстановлений в ході досудового час та місці, після складання зазначеного завідомо неправдивого офіційного документу, саме акту №40-19 від 14.11.2019 обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств (брухт чорних металів) щодо обстеження промислового майданчика ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «СМЦ» розташованого за адресою: м. Запоріжжя, вул. Новобудов, 3 ОСОБА_4 , з метою надання йому офіційно встановленої форми передбаченої наказом №191 від 03.11.2011 Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, передав його для підпису іншим членам робочої групи з контролю за господарською діяльністю пов`язаною з металобрухтом, які достовірно знаючи, що ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «СМЦ» не має у власності або на праві господарського відання обладнання та устаткування, які необхідно мати спеціалізованому підприємству та його приймальним пунктам або спеціалізованому металургійному переробному підприємству при здійсненні операцій з металобрухтом підписали його.

Внаслідок вказаних дій ОСОБА_4 та інших невстановлених осіб, 04.12.2020 обласною комісією з питань господарської діяльності, пов`язаною із металобрухтом ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «СМЦ», код ЄДРПОУ 43147138 було включено до переліку підприємств, які отримали акт обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на відповідність вимогам Закону України «Про металобрухт» та надано дозвіл на здійснення операцій пов`язаних з металобрухтом.

Таким чином, своїми умисними діями ОСОБА_4 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст.28, ч. 1 ст. 366 КК України, кваліфікуючими ознаками якого є складання і видача службовою особою завідомо неправдивого офіційного документу, вчинене групою осіб.

Крім того, наказом №191 від 03.11.2011 Міністерства економічного розвитку і торгівлі України затверджено форму акту обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств (брухт чорних металів, брухт кольорових металів).

Наказом №191 від 03.11.2011 Міністерства економічного розвитку і торгівлі України передбачено підписання акту обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств (брухт чорних металів, брухт кольорових металів) членами робочої групи з контролю за господарською діяльністю, пов`язаною із металобрухтом, та складання актів обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів

Згідно із розпорядженням голови Запорізької обласної державної адміністрації №155 від 04.04.2013 (із змінами від 21.05.2019, 19.11.2019) затверджено склад робочої групи з контролю за господарською діяльністю, пов`язаною із металобрухтом, та складання актів обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів до якої включено ОСОБА_4 , як голову робочої групи, головного спеціаліста відділу промисловості Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації ОСОБА_9 , головного спеціаліста відділу промисловості Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації ОСОБА_10 , представника Державної екологічної інспекції у Запорізькій області.

Відповідно до положення про обласну робочу групу з контролю за господарською діяльністю пов`язаною з металобрухтом, та складання актів обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів (далі Положення) затвердженого розпорядженням голови обласної державної адміністрації №155 від 04.04.2013 обласна робоча група з контролю за господарською діяльністю пов`язаною з металобрухтом, та складання актів обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів (далі робоча група) створюється як робочий орган для здійснення контролю за господарською діяльністю, пов`язаною з металобрухтом, та складання актів обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів при голові облдержадміністрації.

Згідно з п.2 Положення Робоча група створюється з метою здійснення контролю за господарською діяльністю, пов`язаною із металобрухтом, та складання актів обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на території Запорізької області.

Відповідно до Положення обласна робоча група зобов`язана на звернення суб`єктів господарської діяльності складати акти обстежень спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на відповідність їх вимогам Закону України «Про металобрухт»

Згідно з Положенням формою роботи робочої групи є виїзні та камеральні перевірки (обстеження) суб`єктів господарської діяльності, пов`язаної із металобрухтом.

Відповідно до Положення керує діяльністю робочої групи і організовує її роботу голова робочої групи.

ОСОБА_4 , діючи умисно, будучи службовою особою, всупереч вимогам Закону України «Про металобрухт» та наказу Міністерства економічного розвитку і торгівлі України №524 від 29.03.2016, яким затверджено перелік обладнання та устаткування, які необхідно мати спеціалізованому підприємству та його приймальним пунктам або спеціалізованому металургійному переробному підприємству при здійсненні операцій з металобрухтом, діючи умисно, склав та видав завідомо неправдивий офіційний документ, а саме акт №39-19 від 14.11.2019 обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств (брухт кольорових металів), а саме промислового майданчика ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «СМЦ» розташованого за адресою: м. Запоріжжя, вул. Новобудов, 3 за наступних обставин.

19.11.2019, приблизно о 17 годині 30 хвилин, ОСОБА_4 знаходячись у приміщенні свого службового кабінету №552 Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації за адресою: м. Запоріжжя, пр. Соборний, буд.164, діючи умисно, у групі із невстановленими особами, будучи службовою особою та головою обласної робочої групи з контролю за господарською діяльністю пов`язаною з металобрухтом, достовірно знаючи, що ТОВ «Виробничо -комерційна фірма «СМЦ» не має у власності або на праві господарського відання обладнання та устаткування, які необхідно мати спеціалізованому підприємству та його приймальним пунктам або спеціалізованому металургійному переробному підприємству при здійсненні операцій з металобрухтом склав та видав завідомо неправдивий офіційний документ, а саме акт №39-19 від 14.11.2019 обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств (брухт кольорових металів) щодо обстеження промислового майданчика ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «СМЦ» розташованого за адресою: м. Запоріжжя, вул. Новобудов, 3.

При цьому ОСОБА_4 вніс до вищевказаного офіційного документу завідомо неправдиві відомості, про те, що ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «СМЦ» має всі необхідні дозвільні документи передбачені Законом України «Про металобрухт» та весь необхідний перелік обладнання та устаткування, які необхідно мати спеціалізованому підприємству та його приймальним пунктам або спеціалізованому металургійному переробному підприємству при здійсненні операцій з металобрухтом передбачений Наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України №524 від 29.03.2016, а саме:

- п. 9 наявне брухтопереробне обладнання (кутова шліфувальна машина BOSCH GWS, б/н);

- п. 10 наявне вантажопідйомне обладнання (таль цепна тип МСН 2003, 2т заводський номер 012032);

- п. 11 наявне вагове обладнання (ваги кранові Safal 3 Ton Crane Scale, 500-3000 кг, заводський номер 371).

- п. 12 наявне обладнання для проведення радіаційного контролю (дозиметр радіометр РКС 01 «СТОРА», заводський номер 1000317).

Вказані дозвільні документи, обладнання та устаткування у власності та/або на праві господарського відання ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «СМЦ» станом на 14.11.2019 були відсутні.

В подальшому у невстановлений в ході досудового час та місці, після складання зазначеного завідомо неправдивого офіційного документу, саме акт №39-19 від 14.11.2019 обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств (брухт кольорових металів) щодо обстеження промислового майданчика ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «СМЦ» розташованого за адресою: м. Запоріжжя, вул. Новобудов, 3 ОСОБА_4 , з метою надання йому офіційно встановленої форми передбаченої наказом №191 від 03.11.2011 Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, передав його для підпису іншим членам робочої групи з контролю за господарською діяльністю пов`язаною з металобрухтом, які достовірно знаючи, що ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «СМЦ» не має у власності або на праві господарського відання обладнання та устаткування, які необхідно мати спеціалізованому підприємству та його приймальним пунктам або спеціалізованому металургійному переробному підприємству при здійсненні операцій з металобрухтом підписали його.

Внаслідок вказаних дій ОСОБА_4 та інших невстановлених осіб, 04.12.2020 обласною комісією з питань господарської діяльності, пов`язаною із металобрухтом ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «СМЦ», код ЄДРПОУ 43147138 було включено до переліку підприємств, які отримали акт обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на відповідність вимогам Закону України «Про металобрухт» та надано дозвіл на здійснення операцій пов`язаних з металобрухтом.

Таким чином, своїми умисними діями ОСОБА_4 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст.28, ч. 1 ст. 366 КК України, кваліфікуючими ознаками якого є складання і видача службовою особою завідомо неправдивого офіційного документу, вчинене групою осіб.

Крім того, наказом №191 від 03.11.2011 Міністерства економічного розвитку і торгівлі України затверджено форму акту обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств (брухт чорних металів, брухт кольорових металів).

Наказом №191 від 03.11.2011 Міністерства економічного розвитку і торгівлі України передбачено підписання акту обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств (брухт чорних металів, брухт кольорових металів) членами робочої групи з контролю за господарською діяльністю, пов`язаною із металобрухтом, та складання актів обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів

Згідно із розпорядженням голови Запорізької обласної державної адміністрації №155 від 04.04.2013 (із змінами від 21.05.2019, 19.11.2019) затверджено склад робочої групи з контролю за господарською діяльністю, пов`язаною із металобрухтом, та складання актів обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів до якої включено ОСОБА_4 , як голову робочої групи, головного спеціаліста відділу промисловості Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації ОСОБА_9 , головного спеціаліста відділу промисловості Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації ОСОБА_10 , представника Державної екологічної інспекції у Запорізькій області.

Відповідно до положення про обласну робочу групу з контролю за господарською діяльністю пов`язаною з металобрухтом, та складання актів обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів (далі Положення) затвердженого розпорядженням голови обласної державної адміністрації №155 від 04.04.2013 обласна робоча група з контролю за господарською діяльністю пов`язаною з металобрухтом, та складання актів обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів (далі робоча група) створюється як робочий орган для здійснення контролю за господарською діяльністю, пов`язаною з металобрухтом, та складання актів обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів при голові облдержадміністрації.

Згідно з п.2 Положення Робоча група створюється з метою здійснення контролю за господарською діяльністю, пов`язаною із металобрухтом, та складання актів обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на території Запорізької області.

Відповідно до Положення обласна робоча група зобов`язана на звернення суб`єктів господарської діяльності складати акти обстежень спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на відповідність їх вимогам Закону України «Про металобрухт»

Згідно з Положенням формою роботи робочої групи є виїзні та камеральні перевірки (обстеження) суб`єктів господарської діяльності, пов`язаної із металобрухтом.

Відповідно до Положення керує діяльністю робочої групи і організовує її роботу голова робочої групи.

ОСОБА_4 , діючи умисно, будучи службовою особою, всупереч вимогам Закону України «Про металобрухт» та наказу Міністерства економічного розвитку і торгівлі України №524 від 29.03.2016, яким затверджено перелік обладнання та устаткування, які необхідно мати спеціалізованому підприємству та його приймальним пунктам або спеціалізованому металургійному переробному підприємству при здійсненні операцій з металобрухтом, діючи умисно, склав та видав завідомо неправдивий офіційний документ, а саме акт №18-19 від 20.06.2019 обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств (брухт чорних металів), а саме промислового майданчика ТОВ «Тродмет» розташованого за адресою: м. Запоріжжя, вул. Новобудов, 3 за наступних обставин.

20.06.2019, приблизно о 16 годині 30 хвилин, ОСОБА_4 знаходячись у приміщенні свого службового кабінету №552 Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації за адресою: м. Запоріжжя, пр. Соборний, буд.164, діючи умисно, у групі із невстановленими особами, будучи службовою особою та головою обласної робочої групи з контролю за господарською діяльністю пов`язаною з металобрухтом, достовірно знаючи, що ТОВ «Тродмет» не має у власності або на праві господарського відання обладнання та устаткування, які необхідно мати спеціалізованому підприємству та його приймальним пунктам або спеціалізованому металургійному переробному підприємству при здійсненні операцій з металобрухтом склав та видав завідомо неправдивий офіційний документ, а саме акт №18-19 від 20.06.2019 обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств (брухт чорних металів) щодо обстеження промислового майданчика ТОВ «Тродмет» розташованого за адресою: м. Запоріжжя, вул. Новобудов, 3.

При цьому ОСОБА_4 вніс до вищевказаного офіційного документу завідомо неправдиві відомості, про те, що ТОВ «Тродмет» має всі необхідні дозвільні документи передбачені Законом України «Про металобрухт» та весь необхідний перелік обладнання та устаткування, які необхідно мати спеціалізованому підприємству та його приймальним пунктам або спеціалізованому металургійному переробному підприємству при здійсненні операцій з металобрухтом передбачений Наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України №524 від 29.03.2016, а саме:

- п.8 наявне брухтопереробне обладнання ( кутова шліфувальна машина УШМ 150/1300, б\н);

- п. 9 наявне вантажопідйомне обладнання (таль ручна шестерна ричажна ТРШР, 6 т., б\н);

- п. 10 наявне вагове обладнання (ваги для статичного зважування РС 10Ш13, 5-1000 кг, заводський номер - 5726).

- п. 11 наявне обладнання для проведення радіаційного контролю (дозиметр радіометр РКС 01 «СТОРА», заводський номер 1000317).

Вказані дозвільні документи, обладнання та устаткування у власності та/або на праві господарського відання ТОВ «Тродмет» станом на 20.06.2019 були відсутні.

В подальшому у невстановлений в ході досудового час та місці, після складання зазначеного завідомо неправдивого офіційного документу, саме акт №18-19 від 20.06.2019 обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств (брухт кольорових металів) щодо обстеження промислового майданчика ТОВ «Тродмет» розташованого за адресою: м. Запоріжжя, вул. Новобудов, 3 ОСОБА_4 , з метою надання йому офіційно встановленої форми передбаченої наказом №191 від 03.11.2011 Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, передав його для підпису іншим членам робочої групи з контролю за господарською діяльністю пов`язаною з металобрухтом, які достовірно знаючи, що ТОВ «Тродмет» не має у власності або на праві господарського відання обладнання та устаткування, які необхідно мати спеціалізованому підприємству та його приймальним пунктам або спеціалізованому металургійному переробному підприємству при здійсненні операцій з металобрухтом підписали його.

Внаслідок вказаних дій ОСОБА_4 та інших невстановлених осіб, 21.06.2020 обласною комісією з питань господарської діяльності, пов`язаною із металобрухтом ТОВ «Тродмет», код ЄДРПОУ 43013589 було включено до переліку підприємств, які отримали акт обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на відповідність вимогам Закону України «Про металобрухт» та надано дозвіл на здійснення операцій пов`язаних з металобрухтом.

Таким чином, своїми умисними діями ОСОБА_4 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст.28, ч. 1 ст. 366 КК України, кваліфікуючими ознаками якого є складання і видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, вчинений групою осіб.

Крім того, наказом №191 від 03.11.2011 Міністерства економічного розвитку і торгівлі України затверджено форму акту обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств (брухт чорних металів, брухт кольорових металів).

Наказом №191 від 03.11.2011 Міністерства економічного розвитку і торгівлі України передбачено підписання акту обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств (брухт чорних металів, брухт кольорових металів) членами робочої групи з контролю за господарською діяльністю, пов`язаною із металобрухтом, та складання актів обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів

Згідно із розпорядженням голови Запорізької обласної державної адміністрації №155 від 04.04.2013 (із змінами від 21.05.2019, 19.11.2019) затверджено склад робочої групи з контролю за господарською діяльністю, пов`язаною із металобрухтом, та складання актів обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів до якої включено ОСОБА_4 , як голову робочої групи, головного спеціаліста відділу промисловості Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації ОСОБА_9 , головного спеціаліста відділу промисловості Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації ОСОБА_10 , представника Державної екологічної інспекції у Запорізькій області.

Відповідно до положення про обласну робочу групу з контролю за господарською діяльністю пов`язаною з металобрухтом, та складання актів обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів (далі Положення) затвердженого розпорядженням голови обласної державної адміністрації №155 від 04.04.2013 обласна робоча група з контролю за господарською діяльністю пов`язаною з металобрухтом, та складання актів обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів (далі робоча група) створюється як робочий орган для здійснення контролю за господарською діяльністю, пов`язаною з металобрухтом, та складання актів обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів при голові облдержадміністрації.

Згідно з п.2 Положення Робоча група створюється з метою здійснення контролю за господарською діяльністю, пов`язаною із металобрухтом, та складання актів обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на території Запорізької області.

Відповідно до Положення обласна робоча група зобов`язана на звернення суб`єктів господарської діяльності складати акти обстежень спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на відповідність їх вимогам Закону України «Про металобрухт»

Згідно з Положенням формою роботи робочої групи є виїзні та камеральні перевірки (обстеження) суб`єктів господарської діяльності, пов`язаної із металобрухтом.

Відповідно до Положення керує діяльністю робочої групи і організовує її роботу голова робочої групи.

ОСОБА_4 , діючи умисно, будучи службовою особою, всупереч вимогам Закону України «Про металобрухт» та наказу Міністерства економічного розвитку і торгівлі України №524 від 29.03.2016, яким затверджено перелік обладнання та устаткування, які необхідно мати спеціалізованому підприємству та його приймальним пунктам або спеціалізованому металургійному переробному підприємству при здійсненні операцій з металобрухтом, діючи умисно, склав та видав завідомо неправдивий офіційний документ, а саме акт №17-19 від 20.06.2019 обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств (брухт кольорових металів), а саме промислового майданчика ТОВ «Тродмет» розташованого за адресою: м. Запоріжжя, вул. Новобудов, 3 за наступних обставин.

20.06.2019 року, приблизно о 16 годині 30 хвилин, ОСОБА_4 знаходячись у приміщенні свого службового кабінету №552 Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації за адресою: м. Запоріжжя, пр. Соборний, буд.164, діючи умисно, у групі із невстановленими особами, будучи службовою особою та головою обласної робочої групи з контролю за господарською діяльністю пов`язаною з металобрухтом, достовірно знаючи, що ТОВ «Тродмет» не має у власності або на праві господарського відання обладнання та устаткування, які необхідно мати спеціалізованому підприємству та його приймальним пунктам або спеціалізованому металургійному переробному підприємству при здійсненні операцій з металобрухтом склав та видав завідомо неправдивий офіційний документ, а саме акт №17-19 від 20.06.2019 обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств (брухт кольорових металів) щодо обстеження промислового майданчика ТОВ «Тродмет» розташованого за адресою: м. Запоріжжя, вул. Новобудов, 3.

При цьому ОСОБА_4 вніс до вищевказаного офіційного документу завідомо неправдиві відомості, про те, що ТОВ «Тродмет» має всі необхідні дозвільні документи передбачені Законом України «Про металобрухт» та весь необхідний перелік обладнання та устаткування, які необхідно мати спеціалізованому підприємству та його приймальним пунктам або спеціалізованому металургійному переробному підприємству при здійсненні операцій з металобрухтом передбачений Наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України №524 від 29.03.2016, а саме:

- п.9 наявне брухтопереробне обладнання ( кутова шліфувальна машина УШМ 150/1300, б\н);

- п. 10 наявне вантажопідйомне обладнання (таль ручна шестерна ричажна ТРШР, 6 т., б\н);

- п. 11 наявне вагове обладнання (ваги для статичного зважування РС 10Ш13, 5-1000 кг, заводський номер - 5726).

- п. 12 наявне обладнання для проведення радіаційного контролю (дозиметр радіометр РКС 01 «СТОРА», заводський номер 1000317).

Вказані дозвільні документи, обладнання та устаткування у власності та/або на праві господарського відання ТОВ «Тродмет» станом на 20.06.2019 були відсутні.

В подальшому у невстановлений в ході досудового час та місці, після складання зазначеного завідомо неправдивого офіційного документу, а саме акту №17-19 від 20.06.2019 обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств (брухт кольорових металів) щодо обстеження промислового майданчика ТОВ «Тродмет» розташованого за адресою: м. Запоріжжя, вул. Новобудов, 3 ОСОБА_4 , з метою надання йому офіційно встановленої форми передбаченої наказом №191 від 03.11.2011 Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, передав його для підпису іншим членам робочої групи з контролю за господарською діяльністю пов`язаною з металобрухтом, які достовірно знаючи, що ТОВ «Тродмет» не має у власності або на праві господарського відання обладнання та устаткування, які необхідно мати спеціалізованому підприємству та його приймальним пунктам або спеціалізованому металургійному переробному підприємству при здійсненні операцій з металобрухтом підписали його.

Внаслідок вказаних дій ОСОБА_4 та інших невстановлених осіб, 21.06.2020 обласною комісією з питань господарської діяльності, пов`язаною із металобрухтом ТОВ «Тродмет», код ЄДРПОУ 43013589 було включено до переліку підприємств, які отримали акт обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на відповідність вимогам Закону України «Про металобрухт» та надано дозвіл на здійснення операцій пов`язаних з металобрухтом.

Таким чином, своїми умисними діями ОСОБА_4 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст.28, ч. 1 ст. 366 КК України, кваліфікуючими ознаками якого є складання і видача службовою особою завідомо неправдивого офіційного документу, вчинене групою осіб.

30.06.2020року ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 368 КК України.

03.07.2020 року ОСОБА_4 повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри у вчинені кримінальних правопорушень передбачених ч.3 ст.368, ч.1 ст.28- ч.1 ст.366 КК України

Обґрунтованість підозри ОСОБА_4 у вчиненніним вищевказаногокримінального правопорушенняпідтверджується зібранимив ходідосудового розслідуваннядоказами,в томучислі допитомсвідка ОСОБА_7 який пояснив,що головаобласної робочоїгрупи,начальник відділупромисловості управлінняз питаньпромисловості таекономічної діяльностіДепартаменту промисловостіта розвиткуінфраструктури Запорізькоїобласної державноїадміністрації ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 за пособництва ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_2 вимагають знього неправомірнувигоду назагальну суму15500гривень завирішення питаннящодо отримання ТОВ«СОНЕРА ГРУП» актуобстеження місцевимидержавними адміністраціямиспеціалізованих підприємств,їх приймальнихпунктів таприймальних пунктівспеціалізованих металургійнихпереробних підприємств(брухтчорних такольорових металів);допитом свідка ОСОБА_12 ,який пояснив,що з1998року знаходитьсяна посадідиректора ТОВ«Запоріжсільбудкомплект».В оренді ТОВ«Запоріжсільбудкомплект» знаходитьсяземельна ділянкаплощею 1,98га розташована ОСОБА_12 увласності ТОВ«Запоріжсільбудкомплект» знаходитьсявагове обладнання,а самеваги РП-15Ш-13,700 15000кг заводськийномер 401.Вказані вагивін непередавав ТОВ«Сонера груп»ні направі орендині направі господарськоговіддання;допитом свідка ОСОБА_13 ,який пояснив,що підставою для прийняття обласною комісією з питань господарської діяльності, пов`язаної із металобрухтом рішення про включення ТОВ «Сонера груп» в перелік підприємств, які отримали акт обстеження став акт моніторингу діяльності спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів від 12.12.2019 року складений головою обласної робочої групи, начальником відділу промисловості Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури ЗОДА ОСОБА_4 ; допитом свідка ОСОБА_14 , який пояснив, що ТОВ «Тродмет» таТОВ «Виробничо-комерційнафірма «СМЦ»ніколи фактичноне знаходилисьна територіїпромислового майданчиказа адресою:м.Запоріжжя,вул.Новобудов,3;листомТОВ «Запоріжсільбудкомплект»№6від 25.05.2020;листом ТОВ«Сонера груп»ЄДРПОУ 41783369№42\19від 18.12.2019;тимчасовим доступомдо документіввід 03.04.2020,які перебувалиу володінніАТ "БанкКредит Дніпро/МФО305749/,за адресою:м.Київ,вул.Жилянська,32а саме:виписки рухугрошових коштівпо рахунку№ НОМЕР_1 відкритому благодійноюорганізацією «БлагодійнийФонд «Бутидобру»ЄДРПОУ 43328999;протоколом прорезультати аудіо-,відео контролюособи від07.02.2020№175/42-07/20;протоколом прорезультати аудіо-,відео контролюособи від29.11.2020№228/42-07/19;актом моніторингудіяльності спеціалізованихабо спеціалізованихметалургійних переробнихпідприємств таїх приймальнихпунктів щодообстеження промисловогомайданчика розташованогоза адресою:м.Запоріжжя,провулок Архангельський,1-Авід 12.12.2019;протоколом №4засідання обласноїкомісії зпитань господарськоїдіяльності,пов`язаної зметалобрухтом від21.06.2019;протоколом №1засідання обласноїкомісії зпитань господарськоїдіяльності,пов`язаної зметалобрухтом від28.01.2020; актом №6-18 від 20.02.2018 обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств (брухт кольорових металів), а саме промислового майданчика ТОВ «Сонера Груп»; актом №5-18 від 20.02.2018 обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств (брухт чорних металів), а саме промислового майданчика ТОВ «Сонера Груп»; актом №17-19 від 20.06.2019 обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств (брухт кольорових металів), а саме промислового майданчика ТОВ «Тродмет» розташованого за адресою: м. Запоріжжя, вул. Новобудов, 3; актом №18-19 від 20.06.2019 обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств (брухт чорних металів), а саме промислового майданчика ТОВ «Тродмет» розташованого за адресою: м. Запоріжжя, вул. Новобудов, 3; актом №39-19 від 14.11.2019 обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств (брухт кольорових металів) щодо обстеження промислового майданчика ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «СМЦ» розташованого за адресою: м. Запоріжжя, вул. Новобудов, 3; актом №40-19 від 14.11.2019 обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств (брухт чорних металів) щодо обстеження промислового майданчика ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «СМЦ» розташованого за адресою: м. Запоріжжя, вул. Новобудов, 3; іншими матеріалами кримінального провадження.

Крім того, ОСОБА_4 підозрюється у вчиненні тяжкого злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, за яке передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п`яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

Усвідомлюючи ступінь тяжкості вчинених ним злочинів, з метою уникнення притягнення до кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, усвідомлюючи невідворотність покарання за його вчинення, є ризик того, що підозрюваний ОСОБА_4 буде переховуватись від органів досудового розслідування та суду.

Крім того, на даний час ОСОБА_4 будучи начальником управління з питань промисловості та економічної діяльності Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації, обізнаний про способи маскування злочинної діяльності, місце знаходження документів, що викривають факти, які підтверджують його причетність та причетність інших осіб до злочинної діяльності, і маючи доступ до документів може знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення та незаконно впливати на свідків та потерпілого у цьому ж кримінальному провадженні.

Таким чином, ОСОБА_4 може незаконно впливати на свідків та потерпілого у кримінальному провадженні та перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином. Також, може продовжити злочинну діяльність, знищити, сховати або спотворити речі, документи, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення.

Окрім вказаного, на цей час у вказаному кримінальному провадженні досудове слідство триває, не встановлено повного кола пособників та учасників скоєння злочину, які можуть бути причетні до вимагання неправомірної вигоди та складання і видачі завідомо неправдивих офіційних документів, у зв`язку із чим, знаходячись на волі, ОСОБА_4 може перешкодити провадженню шляхом надання вказівок можливим пособникам з метою приховання предметів та документів, що мають значення для досудового слідства.

Також, ОСОБА_4 може перешкоджати кримінальному провадженню шляхом умисної неявки за викликами слідчого або іншим чином.

Враховуючи викладене, досудове слідство доходить до висновку, що усвідомлюючи ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення і наступного покарання, підозрюваний ОСОБА_4 , з метою уникнення притягнення до кримінальної відповідальності за вчинене кримінальне правопорушення може ухилятися від явки в органи досудового слідства та/або суду, без поважних причин не з`являтись, затягувати проведення слідчих дій, що дає підстави вважати, що ОСОБА_4 буде умисно переховуватись від органів досудового розслідування, чим перешкодить встановленню істини по справі. Крім того, може здійснити спробу знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення та буде незаконно впливати на свідків у цьому ж кримінальному провадженні та перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

Таким чином, згідно вимог п. 4 ч. 1 ст. 184 КПК України, під час проведення досудового розслідування підтверджено наявність ризиків, передбачених п.п. 1, 2, 3, 4 ч. 1 ст. 177 КПК.

Жоден із більш м`яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам, передбаченим ст. 177 КПК України, з наступних підстав:

- при обранні особистого зобов`язання та домашнього арешту підозрюваний зобов`язується не відлучатися із населеного пункту, в якому він зареєстрований, житла, в якому він проживає чи перебуває, без дозволу слідчого. Враховуючи тяжкість вчинених злочинів та усвідомлення ОСОБА_4 невідворотності покарання за їх вчинення, існує ризик того, що ОСОБА_4 буде переховуватися від органів досудового розслідування.

- особи, які заслуговують на довіру та поручаться за виконання підозрюваним ОСОБА_4 обов`язків, передбачених ст. 194 КПК України, відсутні. Відсутність таких осіб, також унеможливлює застосування відносно нього запобіжного заходу у вигляді застави.

Виходячи з наведеного, жоден з більш м`яких запобіжних заходів не може запобігти наведеним вище ризикам.

У зв`язку із зазначеними вище обставинами, досудове слідство приходить до висновку, що, перебуваючи на волі, ОСОБА_4 активно перешкоджатиме виконанню завдань кримінального провадження, що не дозволить виконати прийняті щодо нього процесуальні рішення та може продовжити злочинну діяльність.

Беручи до уваги те, що підозрюваний ОСОБА_4 може переховуватись від органів досудового розслідування та суду, знищити, сховати документи, речові докази, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, незаконно впливати на свідків, використовуючи погрози або службове становище схиляти їх до дачі неправдивих показань, може продовжувати свою злочинну діяльність, активно перешкоджати встановленню істини у справі, що унеможливить проведення відносно нього необхідних слідчих дій, слідчий просить обрати відносно ОСОБА_4 запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Разом з цим, при постановленні ухвали про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою слідчий просить визначити розмір застави ОСОБА_4 в сумі 169 440 грн.

В судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 підтримала клопотання, та просила його задовольнити з підстав викладених у ньому.

Захисник та підозрюваний ОСОБА_4 проти клопотання заперечували, посилаючись на недоведеність ризиків, передбачених ст.177 КПК України та необґрунтованість підозри у вчиненні кримінальних правопорушень. Просили відмовити в задоволенні клопотання.

Вивчивши клопотання та докази, якими воно обґрунтовується, заслухавши доводи учасників кримінального провадження, слідчий суддя дійшов наступних висновків.

Слідчим суддею встановлено, що в провадженні Головного управління Національної поліції в Запорізькій області знаходяться матеріали кримінального провадження відомості по якому внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 42019080370000074 від 15.08.2019, за підозрою ОСОБА_4 у вчинені кримінальних правопорушень передбачених ч.3 ст.368, ч.1 ст.28 ч.1 ст.366 КК України.

30.06.2020 року ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 368 КК України.

03.07.2020 року ОСОБА_4 повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри у вчинені кримінальних правопорушень передбачених ч.3 ст.368, ч.1 ст.28-ч.1 ст.366 КК України

Згідно змісту ст.ст.131-132 КПК України, запобіжні заходи є заходами забезпечення кримінального провадження і застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду з метою досягнення дієвості цього провадження.

При вирішенні даного клопотання, слідчий суддя бере до уваги обставини, визначені ч. 1 ст. 178, ч. 1 ст. 194КПК України для обрання запобіжного заходу, та підстави застосування запобіжного заходу, визначені ст. 177 КПК України.

У відповідності до ч. 1 ст. 177 КПК України, метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам перешкоджати кримінальному провадженню будь-яким чином.

Відповідно до ч. 1 ст.194КПК України під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя, суд зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення; наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор; недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

Наявність обґрунтованоїпідозри ОСОБА_4 у вчиненнікримінальних правопорушень,передбачених ч.3ст.368,ч.1ст.28-ч.1ст.366 КК України, підтверджується зібраними у кримінальному провадженні доказами, які досліджені в ході судового розгляду клопотання, оскільки оцінивши надані стороною обвинувачення сукупність доказів з точки зору належності, допустимості та достовірності, слідчий суддя вважає, що стороною обвинувачення надано достатньо доказів, які дають підстави слідчому судді дійти висновку про причетність ОСОБА_4 до інкримінованих йому кримінальних правопорушень, що свідчить про обґрунтованість повідомленої ОСОБА_4 підозри.

При цьому, слідчий суддя враховує, що на даному етапі провадження слідчий суддя не вправі вирішувати ті питання, які повинен вирішувати суд під час розгляду кримінального провадження по суті, зокрема, оцінювати докази з точки зору їх достатності і допустимості для визнання особи винною чи невинною у вчиненні кримінального правопорушення. Слідчий суддя на підставі сукупності отриманих доказів повинен визначити лише чи є причетність особи до вчинення злочинів вірогідною та достатньою для застосування щодо особи запобіжного заходу.

На даній стадії слідчий суддя не вирішує питання, які вирішуються судом під час судового розгляду, а матеріали клопотання містять достатньо даних для висновку про причетність ОСОБА_4 до інкримінованих йому кримінальних правопорушень.

Такий висновок цілком узгоджується із правовою позицією Європейського суду з прав людини, викладену у рішенні по справі «Мюррей проти Сполученого Королівства», відповідно до якого факти, які викликають підозру не обов`язково мають бути встановлені до ступеня, необхідного для засудження чи навіть для пред`явлення обвинувачення, що є завданням наступних етапів кримінального процесу.

Виходячи із тяжкості кримінальних правопорушень, інкримінованих ОСОБА_4 , які відповідно до ст.12КК України відносяться до категорії тяжких та нетяжких кримінальних правопорушень, за скоєння яких передбачено покарання у вигляді позбавлення волі, слідчий суддя доходить до висновку про наявність ризиків, передбачених п. 1, 2,3, 4 ч. 1 ст. 177 КПК України, про які зазначено у клопотанні слідчого та наведено прокурором у судовому засіданні.

Статтею 183КПК України передбачено, що тримання під вартою є винятковим запобіжним заходом, який застосовується виключно у разі, якщо прокурор доведе, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам, передбаченим статтею 177 КПК України.

Згідно практики Європейського суду з прав людини, висновки про ступінь ризиків та неможливість запобігання їм більш м`яких запобіжних заходів, мають бути зроблені за результатами сукупного аналізу обставин злочину та особистості підозрюваного (його характеру, моральних якостей, способу життя, сімейних зв`язків, постійного місця роботи, утриманців), поведінки підозрюваного під час розслідування злочину (наявність або відсутність спроб ухиляння від органів влади), поведінки підозрюваного під час попередніх розслідувань (способу життя взагалі, способу самозабезпечення, системності злочинної діяльності, наявності злочинних зв`язків).

Як зазначено в п.143 Рішення ЄСПЛ «Бойченко проти Молдови» одне тільки посилання судів на відповідну норму закону без вказівки підстав з яких вони вважають обґрунтованими твердження про те, що ніби заявник може перешкоджати провадженню по справі, переховуватись від правосуддя або скоювати нові злочини, не є достатніми для ухвалення рішення про тримання заявника під вартою (аналогічні справи - «Беччієв проти Молдови» та «Сарбан проти Молдови»).

Вирішуючи клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, слідчий суддя враховує тяжкість злочинів, у вчиненні яких підозрюється ОСОБА_4 , його вік, міцність соціальних зв`язків, стан здоров`я, та дані про особу підозрюваного.

Так, ОСОБА_4 , раніше не судимий та до кримінальної відповідальності не притягався, офіційно працює, має постійне місце проживання, де проживає разом із дружиною та двома неповнолітніми дітьми, позитивно характеризується за місцем роботи та фактичного проживання.

На переконання слідчого судді, все вищевикладене свідчить про тісні соціальні зв`язки підозрюваного ОСОБА_4 , його соціальну адаптованість.

На переконання слідчого судді, обґрунтовуючи у клопотанні наявність ризиків, що визначають доцільність застосування до підозрюваного ОСОБА_4 запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, існування яких слідчий суддя не ставить під сумнів, прокурор та слідчий, не довели неможливість застосування до підозрюваного інших, більш м`яких видів запобіжних заходів для їх запобігання.

В ході розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу відносно ОСОБА_4 встановлено дані про те, що застосування більш м`якого запобіжного заходу відносно останнього, ніж виняткового, найбільш суворого запобіжного заходу у вигляді триманні під вартою, буде достатнім для запобігання вищевказаним ризикам, та з урахуванням встановлених обставин, зокрема, тривалість проведення досудового розслідування кримінального провадження, відомостей про особу підозрюваного, який має міцні соціальні зв`язки, одружений, має постійне місця проживання, слідчий суддя доходить до висновку, про наявність підстав для застосування відповідно до ч. 4 ст.194КПК України до підозрюваного більш м`якого запобіжного заходу, а саме у вигляді домашнього арешту в нічний час доби , ніж застосування запобіжного заходу у вигляді триманні під вартою.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 181 КПК України,домашній арешт полягає в забороні підозрюваному, обвинуваченому залишати житло цілодобово або у певний період доби.Домашній арешт може бути застосовано до особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину, за вчинення якого законом передбачено покарання у виді позбавлення волі.

З урахуванням вищезазначених обставин, слідчий суддя вважає за необхідне застосувати до ОСОБА_4 запобіжний захід у вигляді домашнього арешту у певний час доби, заборонивши у період доби з 22-00 год. до 07-00 год. наступної доби залишати місце проживання за адресою: АДРЕСА_1 , та покласти на нього передбачені ст.194КПК України обов`язки: цілодобово не відлучатись з місця проживання, якщо це не пов`язано з обов`язком з` прибувати на виклик до слідчого, у проваджені якого перебувають матеріали кримінального провадження, прокурора та суду, залежно від стадії кримінального провадження; не відлучатися без дозволу слідчого, прокурора чи суду залежно від стадії кримінального провадження за межі м.Запоріжжя; повідомляти про зміну місця проживання слідчого, прокурора або суд; утримуватись від спілкування зі свідками, потерпілими та експертами у даному кримінальному провадженні.

Такий запобіжний захід, на переконання слідчого судді, є достатнім та забезпечить виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків під час досудового розслідування та в суді.

Враховуючи вимоги ч. 2ст. 219 КПК України, слідчий суддя вважає за необхідне визначити строк дії ухвали про застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту відносно підозрюваного ОСОБА_4 в межах строку досудового розслідування, до 03.09.2020 року.

Керуючись ст.ст.3, 9,22,177,178,183,193,376 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого СУ ГУНП України в Запорізькій області ОСОБА_6 залишити без задоволення.

Застосувати до підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді домашнього арешту у певний час доби заборонивши у період доби з 22-00 год. до 07-00 год. наступної доби залишати місце проживання за адресою: АДРЕСА_1 .

Роз`яснити підозрюваному ОСОБА_4 , що відповідно до ст. 181 КПК Українипрацівники органу національної поліції з метою контролю за його поведінкою мають право з`являтися в житло, під арештом в якому він перебуває, вимагати надання усних чи письмових пояснень з питань, пов`язаних із виконання покладених на неї обов`язків.

Покласти на ОСОБА_4 , передбачені ч. 5ст. 194 КПК Україниобов`язки:

?прибувати на виклик до слідчого, у проваджені якого перебувають матеріали кримінального провадження, прокурора та суду, залежно від стадії кримінального провадження;

?не відлучатися без дозволу слідчого, прокурора чи суду залежно від стадії кримінального провадження за межі м.Запоріжжя;

?повідомляти про зміну місця проживання слідчого, прокурора або суд;

?утримуватись від спілкування зі свідками, потерпілими та експертами у даному кримінальному провадженні.

В разі невиконання покладених на ОСОБА_4 обов`язків, до нього може бути застосований більш жорсткий запобіжний захід.

Копію ухвали для виконання передати до органу Національної поліції за місцем проживання підозрюваного.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Визначити строк дії вказаної ухвали до 03 вересня 2020 року.

Ухвала можебути оскарженабезпосередньо доЗапорізького апеляційногосуду протягом пяти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.07.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу90351003
СудочинствоКримінальне
Сутьзастосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Запоріжжя, українця, громадянина України, з вищою освітою, працюючого на посаді начальника управління з питань промисловості та економічної діяльності Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації, який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, - - підозрюваного у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 368, ч.1 ст.28 ч. 1 ст. 366 КК України

Судовий реєстр по справі —335/13849/19

Ухвала від 17.08.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 30.07.2020

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Дадашева С. В.

Ухвала від 30.07.2020

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Дадашева С. В.

Ухвала від 28.07.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйов А. В.

Ухвала від 28.07.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйов А. В.

Ухвала від 06.07.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйов А. В.

Ухвала від 06.07.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйов А. В.

Ухвала від 06.07.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйов А. В.

Ухвала від 06.07.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйов А. В.

Ухвала від 30.04.2020

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Дадашева С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні