Ухвала
від 30.07.2020 по справі 335/13849/19
ЗАПОРІЗЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Дата документу 30.07.2020 Справа № 335/13849/19

ЗАПОРІЗЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Єдиний унікальний №335/13849/19 Слідчий суддя в 1 інст. ОСОБА_1

Провадження №11сс/807/878/20 Доповідач в 2 інст. ОСОБА_2

Категорія ст.183 КПК України

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 липня 2020 року місто Запоріжжя

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Запорізького апеляційного суду в складі

головуючого ОСОБА_2 ,

суддів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

при секретарі ОСОБА_5 ,

розглянула в апеляційному порядку у відкритому судовому засіданні матеріали кримінального провадження стосовно

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Запоріжжя, громадянина України, з вищою освітою, який працює на посаді начальника управління з питань промисловості та економічної діяльності Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації, зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

підозрюваного у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.368, ч.1 ст.28 ч.1 ст.366КК України,

за участю прокурора ОСОБА_7 ,

захисника підозрюваного адвоката ОСОБА_8

підозрюваного ОСОБА_6 .

Захисник ОСОБА_6 адвокат ОСОБА_8 звернувсядо судуапеляційної інстанціїз апеляційноюскаргою наухвалу слідчогосудді Орджонікідзевськогорайонного судум.Запоріжжявід 06липня 2020року, якоюклопотання старшогослідчого СУГУНП Українив Запорізькійобласті ОСОБА_9 , погоджене з прокурором відділу прокуратури Запорізької області ОСОБА_7 , у кримінальному провадженні №42019080370000074 від 15 серпня 2019 року про відсторонення від посади ОСОБА_6 задоволено та відсторонено останнього від посади начальника управління з питань промисловості та економічної діяльності Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації строком на два місяці, в межах строку досудового розслідування, тобто до 03 вересня 2020 року.

Своє рішення слідчий суддя мотивував тим, що ОСОБА_6 , як керівник управління, має абсолютний доступ до усіх документів по фактам, що розслідуються, які достовірно можуть підтвердити вимагання та одержання ним неправомірної вигоди та складання та видачу завідомо неправдивих офіційних документів, які їм можуть бути підроблені, внесені зміни чи знищені. Крім того, начальник управління з питань промисловості та економічної діяльності Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації має адміністративний вплив на усіх працівників управління, які можуть повідомити про обставини кримінального правопорушення, яке інкримінується ОСОБА_6 . Слідчим в клопотанні та прокурором в судовому засіданні доведено потреби досудового розслідування, які виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи підозрюваного ОСОБА_6 , як відсторонення останнього від посади, оскільки саме перебування його на посаді начальника управління з питань промисловості та економічної діяльності Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації сприяло вчиненню кримінального правопорушення, в якому останній підозрюється. Також, негативнінаслідки відстороненнявід посадипідозрюваного ОСОБА_6 не перевищуютьнеобхідність таможливість досягненнязавдань уданому кримінальномуправопорушенні,а йогоперебування напосаді будесуперечити завданнямкримінального судочинствата інтересамгромадського суспільствазагалом. Таким чином,є достатніпідстави вважати,що длязапобігання вчиненнюіншого кримінальногоправопорушення,запобігання протиправнійповедінці підозрюваного ОСОБА_6 необхідно відсторонити його від займаної посади на строк досудового слідства, з метою подальшого уникнення перешкоджанню проведенню повного судового розгляду кримінального провадження в межах строку досудового розслідування, тобто до 03 вересня 2020 року.

В апеляційній скарзі захисник ОСОБА_6 адвокат ОСОБА_8 проситьвищевказану ухвалуслідчого суддіскасувати тапостановити новуухвалу -про відмовуу задоволенніклопотання слідчого СУГУНП Українив Запорізькійобласті ОСОБА_9 у кримінальному провадженні №42019080370000074 від 15 серпня 2019 року про відсторонення від посади.

В обґрунтуваннясвоєї апеляційноїскарги зазначає,що надані слідчому судді матеріали клопотання свідчать про відсутність достатніх підстав вважати, що такий захід забезпечення кримінального провадження, як відсторонення від посади, необхідний для припинення кримінального правопорушення та припинення або запобігання протиправній поведінці підозрюваного.

Доводи слідчого щодо наявності ризиків неналежної поведінки підозрюваного є непереконливими. Слідчий суддя не перевірив клопотання на відповідність вимогам Кримінального процесуального кодексу України, а саме: не перевірив наявність правової підстави для відсторонення від посади; чи є достатні докази, які вказують на вчинення особою кримінального правопорушення (обґрунтованість підозри); наслідки відсторонення від посади для інших осіб. Також слідчий суддя при постановленні ухвали не врахував, що слідчим та прокурором взагалі не доведено, що ОСОБА_6 , використовуючи повноваження, якими наділена посада начальника управління, може протиправно впливати на хід кримінального провадження, викладене є лише їх суб`єктивними припущеннями, які не ґрунтуються на жодному доказі.

Слідчий суддя в оскаржуваній ухвалі не вмотував свої висновки щодо наявності ризиків кримінального провадження, не навів жодного доказу, які свідчать про необхідність відсторонення ОСОБА_6 від посади та залишив поза увагою всі доводи сторони захисту, та не навів підстави для їх відхилення.

На момент постановлення ухвали про відсторонення ОСОБА_6 від посади жодних доказів того, що останнім здійснюється будь-який вплив на свідків або він іншим чином перешкоджає, або має намір перешкодити кримінальному провадженню, в тому числі знищити чи підробити документи, які мають значення для досудового розслідування, матеріали справи не містили, оскільки не були наданні органом досудового розслідування.

Слідчий суддяне врахувавте,що метавідсторонення ОСОБА_6 від посадибула досягнуташляхом застосуваннядо останньогоцим жеслідчим суддеюзапобіжного заходуіз покладеннямпевних обов`язків,в т.ч.утриматися вілспілкування зісвідками,потерпілими таекспертами уданому кримінальномупровадженні.

Крім того,слідчий суддяне дослідивпитання,чи дозволяєобсяг повноваженьначальника управлінняз питаньпромисловості таекономічної діяльностіДепартаменту промисловостіта розвиткуінфраструктури Запорізькоїобласної державноїадміністрації взагалівпливати насвідків,потерпілих абоінших учасників кримінального провадження, в тому числі протиправно.

До того ж, обставини правопорушення, викладені в клопотанні слідчого, відбулись при виконанні ОСОБА_6 повноважень члена обласної робочої групи з контролю за господарською діяльністю, пов`язаною з металобрухтом, діяльність якої призупинена рішенням регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Запорізької області, оформленим протоколом №5 від 12 березня 2020 року та затвердженим головою Запорізької обласної державної адміністрації та повноважень члена обласної комісії з питань господарської діяльності, пов`язаної з металобрухтом.

Тобто,вказані подіївідбулись не при виконанні підозрюваним повноважень начальника управління з питань промисловості та економічної діяльності Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації.

Отже, перебування ОСОБА_6 на посаді начальника управління з питань промисловості та економічної діяльності Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації жодним чином не сприяло вчиненню дій, які розглядаються органом досудового розслідування як злочинні, та не є наслідком виконання повноважень на вказаній вище посаді.

Висновки слідчого судді про те, що перебуваючи на посаді ОСОБА_6 може підробити, внести зміни або знищити документи по фактам, що розслідуються, не відповідають дійсним обставинам справи, оскільки на час розгляду клопотання про відсторонення ОСОБА_6 від посади вже проведені всі необхідні заходи, направленні на отримання доказів, зокрема проведені відповідні обшуки та вилучені всі необхідні документи, які можуть бути використаними в кримінальному провадженні у якості доказів. На підтвердження вказаних обставин стороною захисту слідчому судді були надані відповідні докази.

Що стосується безпідставних припущень слідчого судді про начебто продовження вчинення ОСОБА_6 злочинних дій, то тут необхідно зазначити, що навіть якщо припустити, що дії ОСОБА_6 щодо повідомлення суб`єктам господарювання про існування та діяльність Благодійної організації «Благодійного фонду «Бути добру» є кримінальним правопорушенням, то наразі вчинення таких дій є об`єктивно неможливим, оскільки проведення благодійних заходів цього Фонду відбувалось за суспільною ініціативою колишнього голови Запорізької обласної державної адміністрації ОСОБА_10 який на теперішній час вже звільнений з посади.

Крім того,при ухваленнівказаного рішенняслідчий суддяне врахувавтого,що наутриманні ОСОБА_6 перебувають двоєнеповнолітніх дітей, а доходів його дружини недостатньо для утримання всієї сім`ї. Тобто, відсторонення ОСОБА_6 від посади позбавить його можливості отримувати заробітну плату та утримувати свою сім`ю. Тобто, відсторонення ОСОБА_6 від посади буде мати негативні наслідки для інших осіб, зокрема членів його сім`ї.

Клопотання слідчого про відсторонення ОСОБА_6 від посади було задоволено слідчим суддею за відсутності обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_6 інкримінованих йому кримінальних правопорушень, за недостатності доказів, які б вказували на вчинення ним кримінальних правопорушень, а також має негативні наслідки для інших осіб, зокрема членів його сім`ї.

Захисник зазначає, що з доданих до клопотання протоколів про результати аудіо-, відео контролю за особою від 29 листопада 2019 року та від 07 лютого 2020 року не вбачається в діях (висловах) ОСОБА_6 ознак вимагання неправомірної вигоди для себе та/або третіх осіб, або інших протиправних дій. З цих документів вбачається лише те, що ОСОБА_6 розповідає співвласнику ТОВ «СОНЕРА ГРУП» ОСОБА_11 , що адміністрація та безпосередньо її голова ОСОБА_10 організовує благодійний бал та відповідно запрошує власників підприємств, установ, організацій прийняти у ньому участь, що мінімальний внесок за участь у вказаному благодійному заході складає десять тисяч гривень, та що всі зібранні грошові кошти будуть направленні на ремонт обласної інфекційної лікарні та за кожну отриману та витрачену копійку відзвітують. Після чого ОСОБА_6 запропонував ОСОБА_11 прийняти участь у вказаному вище благодійному заході.

Жодних відомостей про те, що ОСОБА_6 наполягав на участі ОСОБА_11 у вказаному вище благодійному заході, або вимагав грошові кошти за таку участь, вказані протоколи не містять, не містять вони і відомостей про те, що за участь у вказаній благодійній акції ОСОБА_6 зобов`язався неправомірно вчинити на користь ОСОБА_12 та/або ТОВ «СОНЕРА ГРУП» дії, направленні на виконання його безпосередніх повноважень, як члена обласної робочої групи з контролю за господарською діяльністю, пов`язаною із металобрухтом та/або як члена обласної комісії з питань господарської діяльності, пов`язаної з металобрухтом, зокрема голосувати в складі комісії за погодження акту обстеження спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств.

З матеріалів,які доданіслідчим доклопотання,вбачається,що Благодійнаорганізація «Благодійнийфонд «Бутидобру» отрималавід ТОВ«СОНЕРА ГРУП»04грудня 2019року благодійнийвнесок,допомогу Комунальнійустанові «Обласнаінфекційна клінічналікарня» Запорізькоїобласної ради, разом з тим жодних документів, які б свідчили про отримання цими особами саме неправомірної вигоди, не надано.

Що стосується підозри ОСОБА_6 у складанні та видачі завідомо неправдивого офіційного документу - акту моніторингу діяльності спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів, захисник наголошує на такому.

Складання актумоніторингу діяльності спеціалізованихабо спеціалізованихметалургійних переробнихпідприємств таїх приймальнихпунктів,його формата змістне передбаченожодним чиннимнормативно-правовимактом України, а його форма розроблена лише членами обласної робочої групи з контролю за господарською діяльністю, пов`язаною із металобрухтом з метою полегшення виконання своїх повноважень. До того ж, вказаний акт моніторингу не спричиняє та не здатний спричинити наслідки правового характеру.

Отже, в розумінні статті 366 КК України, акт моніторингу діяльності спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів не є офіційним документом, а тому об`єктивно не може бути предметом кримінального правопорушення, передбаченого статтею 366 КК України.

Не може розглядатися як офіційний документ і акт обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на відповідність вимогам Закону України «Про металобрухт», оскільки не відповідає вимогам, встановленим у примітці до ст.358 КК України, тому що не спричиняє та не здатний спричинити наслідки правового характеру.

Так, Законом України «Про ліцензування видів господарської діяльності» від 02 березня 2015 року з переліку видів господарської діяльності, яка підлягає ліцензуванню було виключено діяльність, пов`язану із заготівлею, переробкою брухту чорних та кольорових металів і його металургійною переробкою та внесено зміни до Закону України «Про металобрухт».

Станом на дати викладених у клопотанні подій, жодного дозвільного документу для діяльності спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів не вимагалось. Не є таким дозвільним документом і акт обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на відповідність вимогам Закону України «Про металобрухт», а його складання фактично є формальною дією.

Тобто,підприємство,предметом діяльностіякого єоперації зметалобрухтом -заготівля,переробка,металургійна переробкабрухту чорнихі кольоровихметалів може здійснювати такі операції без наявності акту обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на відповідність вимогам Закону України «Про металобрухт», та лише повинно мати у власності або закріплене за підприємством на праві господарського відання вагове, брухтопереробне, вантажопідйомне обладнання, а також обладнання, яке передбачене Переліком, затвердженим наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України 29 березня 2016 року за № 524, та забезпечити пожежну, вибухову, екологічну та радіаційну безпеку.

Складання актівобстеження спеціалізованихабо спеціалізованихметалургійних переробнихпідприємств таїх приймальнихпунктів навідповідність вимогамЗакону України«Про металобрухт» відноситься доповноважень обласноїробочої групиз контролюза господарськоюдіяльністю,пов`язаною ізметалобрухтом таскладанням актівобстеження спеціалізованихабо спеціалізованихметалургійних переробнихпідприємств таїх приймальнихпунктів.В тойже час, погодження вказанихактів відноситьсядо повноваженьіншого колегіальногооргану - обласної комісії з питань господарської діяльності, пов`язаної з металобрухтом, до складу якої входять інші посадові особи Запорізької обласної державної адміністрації, а також посадові особи Головного управління ДФС у Запорізькій області. Державної екологічної інспекції у Запорізькій області, Головного управління Держпраці у Запорізькій області.

Отже, твердження слідчого про те, що ОСОБА_6 одноособово та/або за участю невідомих осіб склав та видав ТОВ «СОНЕРА ГРУП», ТОВ «Тродмет» та ТОВ «Виробничо- комерційна фірма «СМЦ» завідомо неправдиві офіційні документи - акти обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на відповідність вимогам Закону України «Про металобрухт» не відповідають дійсності.

До повноважень начальника відділу промисловості управління з питань промисловості та економічної діяльності Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації, а також начальника управління з питань промисловості та економічної діяльності Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації, які в різні періоди часу виконував та виконує ОСОБА_6 , не відноситься складання та видача акту обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на відповідність вимогам Закону України «Про металобрухт».

Дійсно ОСОБА_6 є членом як і обласної робочої групи, так і членом обласної комісії з питань господарської діяльності, пов`язаної з металобрухтом. Разом з тим, вирішального впливу на прийняття вказаними колегіальними органами рішень він не має, а отже об`єктивно не міг обіцяти ОСОБА_11 вчинити дії, які не відносяться до його одноособових повноважень, зокрема скласти та видати акт обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на відповідність вимогам Закону України «Про металобрухт», а також об`єктивно не міг одноособово скласти, підписати та видати ТОВ «СОНЕРА ГРУП», ТОВ «Тродмет» та ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «СМЦ» такі акти обстеження.

Всі відомості,які відображенів актахмоніторингу діяльностіспеціалізованих абоспеціалізованих металургійнихпереробних підприємствта їхприймальних пунктівта вактах обстеженняспеціалізованих абоспеціалізованих металургійнихпереробних підприємствта їхприймальних пунктівфіксуються членамиробочої групи з контролюза господарськоюдіяльністю,пов`язаною зметалобрухтом напідставі оригіналівабо засвідченихкопій документів,наданих підприємствами, що здійснюють господарську діяльність, пов`язану з металобрухтом.

Ані Законом України «Про металобрухт», ані положенням про обласну комісію з питань господарської діяльності, пов`язаної з металобрухтом, ані положенням про обласну робочу групу з контролю за господарською діяльністю, пов`язаною з металобрухтом та складання актів обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів не передбачено повноважень членів робочої групи з контролю за господарською діяльністю, пов`язаною з металобрухтом перевіряти достовірність документів, наданих підприємствами, що здійснюють господарську діяльність, пов`язану з металобрухтом.

До тогож,достовірність даних, зазначених у акті обстеження, які фіксуються в ньому членами робочої групи з контролю за господарською діяльністю, пов`язаною з металобрухтом на підставі наданих підприємствами документів, у відповідності до форми акту, затвердженого наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 03 листопада 2011 року за №191, підтверджують своїми підписами представники або керівники цих підприємств.

ОСОБА_6 виконував обов`язкиголови робочоїгрупи зконтролю загосподарською діяльністю,пов`язаною ізметалобрухтом зпочатку 2013року, коли він навіть не займав ані посаду начальника відділу промисловості управління з питань промисловості та економічної діяльності Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації, ані посаду начальника управління з питань промисловості та економічної діяльності Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації.

Все вищезазначене свідчить про необґрунтованість підозри, про яку повідомлено ОСОБА_6 старшим слідчим СУ ГУНП України в Запорізькій області ОСОБА_9 в межах кримінального провадження №42019080370000074, та про недостатність доказів, які вказують на вчинення ОСОБА_6 кримінальних правопорушень, які йому інкримінуються органом досудового розслідування.

Згідно з ухвалою слідчого судді, слідчим управлінням ГУНП в Запорізькій області розслідується кримінальне провадження №42019080370000074 від 15.08.2019 року, за підозрою ОСОБА_6 у вчинені кримінальних правопорушень передбачених ч.3 ст.368, ч.1 ст.28 ч.1 ст.366 КК України.

ОСОБА_6 підозрюється у вчиненні правопорушень за таких обставин.

Відповідно до ст. 1Закону України"Промісцеві державніадміністрації" виконавчу владу в областях і районах, містах Києві та Севастополі здійснюють місцеві державні адміністрації.

Місцева державна адміністрація є місцевим органом виконавчої влади і входить до системи органів виконавчої влади.

Місцева державна адміністрація в межах своїх повноважень здійснює виконавчу владу на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, а також реалізує повноваження, делеговані їй відповідною радою.

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про місцеві державні адміністрації"

виконавчу владу в областях і районах, містах Києві та Севастополі здійснюють місцеві державні адміністрації.

Місцева державна адміністрація є місцевим органом виконавчої влади і входить до системи органів виконавчої влади.

Місцева державна адміністрація в межах своїх повноважень здійснює виконавчу владу на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, а також реалізує повноваження, делеговані їй відповідною радою.

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про металобрухт", спеціалізовані підприємства (суб`єкти господарювання всіх форм власності) - такі, які здійснюють операції з металобрухтом, мають у власності або закріплене за підприємствами на праві господарського відання вагове, брухтопереробне та вантажопідйомне обладнання, забезпечують згідно із законодавством пожежну, вибухову, екологічну і радіаційну безпеку.

Згідно зі ст. 4 Закону України "Про металобрухт", операції з металобрухтом здійснюються лише спеціалізованими або спеціалізованими металургійними переробними підприємствами, а також їх приймальними пунктами.

Відповідно до ст.5 Закону України "Про металобрухт", суб`єкти господарювання, які здійснюють заготівлю, переробку та металургійну переробку металобрухту, повинні мати кваліфікованих спеціалістів, відповідне устаткування, засоби екологічної безпеки. Перелік обладнання та устаткування, які необхідно мати спеціалізованому підприємству та його приймальним пунктам або спеціалізованому металургійному переробному підприємству, визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної промислової політики, при здійсненні операцій з металобрухтом у порядку, встановленому законодавством.

Суб`єкти господарювання, які здійснюють операції з металобрухтом, повинні забезпечити контроль за вибуховою, пожежною, екологічною та радіаційною безпекою відповідно до законодавства.

Згідно зі ст.12 Закону України "Про металобрухт", державне регулювання операцій з металобрухтом реалізується шляхом складання місцевими державними адміністраціями акта обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на відповідність вимогам цього Закону і контролю за додержанням встановлених ними умов і правил здійснення операцій з металобрухтом.

Відповідно до ст.13 Закону України "Про металобрухт", місцеві державні адміністрації у здійсненні операцій з металобрухтом:

- складають акт обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на відповідність вимогам цього Закону на територіях відповідних адміністративних одиниць;

- здійснюють контроль за додержанням спеціалізованими або спеціалізованими металургійними переробними підприємствами та їх приймальними пунктами встановлених умов та правил здійснення операцій з металобрухтом;

- виявляють порушення вимог цього Закону спеціалізованими або спеціалізованими металургійними переробними підприємствами та їх приймальними пунктами на територіях відповідних адміністративних одиниць.

Наказом Міністерстваекономічного розвиткуі торгівліУкраїни №524від 29березня 2016 року затверджено перелік обладнання та устаткування, які необхідно мати спеціалізованому підприємству та його приймальним пунктам або спеціалізованому металургійному переробному підприємству при здійсненні операцій з металобрухтом.

Відповідно до наказу Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації №130-к від 28 вересня 2018 року, ОСОБА_6 з посади заступника начальника відділу промисловості управління промисловості, транспорту та дорожнього господарства переведено на посаду начальника відділу промисловості управління з питань промисловості та економічної діяльності, з посадовим окладом згідно із штатним розписом із збереженням 6 рангу державного службовця в межах категорії "Б" посад державної служби.

Згідно із наказом Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації №136-к від 11 грудня 2019 року, ОСОБА_6 з посади начальника відділу промисловості управління з питань промисловості та економічної діяльності Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації переведено на посаду начальника управління з питань промисловості та економічної діяльності Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації, з посадовим окладом згідно штатного розпису, зі збереженням 6 (шостого) рангу державного службовця в межах категорії "Б" посад державної служби.

Відповідно до посадової інструкції начальника відділу промисловості управління з питань промисловості та економічної діяльності Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації, затвердженої директором Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації від 01 жовтня 2018 року начальник відділу промисловості відповідно до завдань та функцій відділу:

- здійснює керівництво діяльності відділу, розподіл обов`язків між працівниками та контроль за їх виконанням;

- контролює організацію здійснення контролю за додержанням встановлених умов і правил здійснення операцій з металобрухтом та приймає, у разі необхідності, участь у проведені обстежень промислових майданчиків спеціалізованих підприємств, діяльність яких пов`язана із металобрухтом;

- контролює організацію проведення засідань обласної комісії з контролю за господарською діяльністю, пов`язаною із металобрухтом та підготовку матеріалів на засідання обласної комісії;

- виконує доручення керівництва, готує доповідні записки, проекти наказів та розпоряджень з питань, що стосуються його компетенції;

- контролює діяльність підлеглих, здійснює керівництво відділом.

Відповідно до посадової інструкції начальника управління з питань промисловості та економічної діяльності Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації затвердженої директором Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації від 11 грудня 2019 року, начальник управління відповідно до завдань та функцій управління:

- організовує роботу управління, розподіляє обов`язки між заступником начальника управління начальником відділу економічної діяльності та начальником відділу промисловості, очолює та контролює їх роботу;

- забезпечує виконання покладених на управління завдань щодо участі у реалізації державної політики у промисловості області, бюджетній сфері та закріплених за управлінням показників;

- здійснює контроль за бюджетними коштами у межах встановлених йому бюджетних повноважень та оцінкою ефективності бюджетних програм, забезпечує ефективне, результативне і цільове використання бюджетних коштів, організацію та координацію роботи одержувачів бюджетних коштів у бюджетному процесі.

Таким чином, ОСОБА_6 перебуваючи на посадах начальника відділу промисловості управління з питань промисловості та економічної діяльності Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації, начальника управління з питань промисловості та економічної діяльності Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації виконував організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції, а отже, згідно з п. 1 примітки до ст. 364 КК України, був службовою особою.

Відповідно п.4 Положення про Департамент промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації, затвердженого розпорядженням голови обласної державної адміністрації №5 від 05 січня 2018 року (далі Положення) основними завданнями департаменту є:

- забезпечення реалізації державної політики у промисловості області, у тому числі інвестиційної, інноваційної, у сфері користування надрами та здійснення операцій з металобрухтом.

Згідно із п.5 Положення, Департамент відповідно до покладених на нього завдань та у визначеному чинним законодавством порядку забезпечує реалізацію Запорізькою обласною державною адміністрацією повноважень щодо:

- видачі актів обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на відповідність їх вимогам Закону України "Про металобрухт";

- організовує контроль за додержанням встановлених умов і правил здійснення операцій з металобрухтом та роботу обласної комісії з контролю за господарською діяльністю, пов`язаною із металобрухтом;

- організовує роботу з проведення обстежень спеціалізованих підприємств, спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на відповідність вимогам Закону України"Прометалобрухт" та складає акти обстеження спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств

Відповідно до розпорядження голови Запорізької обласної державної адміністрації №155 від 04 квітня 2013 року (із змінами від 21 травня 2019 року, 19 листопада 2019 року) затверджено склад обласної комісії з питань господарської діяльності, до якої включено ОСОБА_6 в якості секретаря.

Згідно із розпорядженням голови Запорізької обласної державної адміністрації №155 від 04 квітня 2013 року (із змінами від 21 травня 2019 року, 19 листопада 2019 року), затверджено склад робочої групи з контролю за господарською діяльністю, пов`язаною із металобрухтом, та складання актів обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів до якої включено ОСОБА_6 , як голову робочої групи.

Відповідно до положення про обласну робочу групу з контролю за господарською діяльністю пов`язаною з металобрухтом, та складання актів обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів (далі Положення), затвердженого розпорядженням голови обласної державної адміністрації №155 від 04 квітня 2013 року, обласна робоча група з контролю за господарською діяльністю пов`язаною з металобрухтом, та складання актів обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів (далі робоча група) створюється як робочий орган для здійснення контролю за господарською діяльністю, пов`язаною з металобрухтом, та складання актів обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів при голові облдержадміністрації.

Згідно з п.2 Положення, робоча група створюється з метою здійснення контролю за господарською діяльністю, пов`язаною із металобрухтом, та складання актів обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на території Запорізької області.

Відповідно до Положення, обласна робоча група зобов`язана на звернення суб`єктів господарської діяльності складати акти обстежень спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на відповідність їх вимогам Закону України "Про металобрухт".

Згідно з Положенням, формою роботи робочої групи є виїзні та камеральні перевірки (обстеження) суб`єктів господарської діяльності, пов`язаної із металобрухтом.

Відповідно до Положення, керує діяльністю робочої групи і організовує її роботу голова робочої групи.

Згідно з Положенням про обласну комісію з питань господарської діяльності пов`язаної з металобрухтом затвердженого розпорядженням голови обласної державної адміністрації №155 від 04 квітня 2013 року (далі Положення), комісія створюється з метою вирішення організаційно процедурних питань щодо обстеження промислових майданчиків суб`єктів підприємницької діяльності, пов`язаної із металобрухтом, розгляду результатів обстеження обласною робочою групою з контролю за господарською діяльністю, пов`язаною із металобрухтом, та складання актів обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів (далі робоча група) промислових майданчиків спеціалізованих підприємств із заготівлі, переробки, металургійної переробки металобрухту кольорових та чорних металів та їх приймальних пунктів та погодження актів обстежень спеціалізованих підприємств щодо відповідності їх вимогам Закону України"Прометалобрухт" та встановлених умов та правил здійснення операцій з металобрухтом.

Відповідно до інформаційної картки адміністративної послуги зі складання акту обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на відповідність вимогам Закону України "Про металобрухт", затвердженої наказом в.о. директора Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації №04-осн. від 14 січня 2019 року, адміністративна послуга зі складання акту обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на відповідність вимогам Закону "Прометалобрухт" надається безоплатно.

Згідно з п.10 Технологічної картки адміністративної послуги зі складання акту обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на відповідність вимогам Закону України "Про металобрухт", одним з етапів послуги є проведення обласною робочою групою з контролю за господарською діяльністю, пов`язаною з металобрухтом, та складання актів обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів, з виїздом на місце обстеження промислового майданчику суб`єкта отримання адміністративної послуги - спеціалізованого або спеціалізованого металургійного переробного підприємства та їх приймальних пунктів та складання акту обстеження щодо відповідності або не відповідності його вимогам Закону України "Про металобрухт".

13 серпня 2019 року, у денний час, співвласник ТОВ "СОНЕРА ГРУП", код ЄДРПОУ 41783369 ОСОБА_11 , перебуваючи біля приміщення "Укрпошти", розташованої за адресою: м.Запоріжжя, пр.Соборний буд.133, звернувся до начальника відділу промисловості управління з питань промисловості та економічної діяльності Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації ОСОБА_6 з метою отримання консультацій з приводу можливості поновлення акту обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств (брухт кольорових та чорних металів) від 20 лютого 2018 року, а саме промислового майданчика розташованого за адресою: м. Запоріжжя, провулок Архангельський, 1-А.

28 листопада 2019 року, у денний час, ОСОБА_6 , знаходячись біля кінотеатру "Байда", розташованого за адресою: м.Запоріжжя, пр.Соборний, 162, діючи умисно, з корисливих мотивів, розуміючи значущість займаної ним посади, її статусність, можливості та наявність відповідних повноважень, будучі обізнаним із відомчими нормативно - правовими актами, щодо безоплатності надання адміністративної послуги зі складання акту обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на відповідність вимогам Закону "Про металобрухт", висловив ОСОБА_11 вимогу про передачу неправомірної вигоди в сумі 10 000 гривень в інтересах третіх осіб.

При цьому, ОСОБА_6 повідомив, що у разі отримання вказаної суми неправомірної вигоди він, як голова обласної робочої групи з контролю за господарською діяльністю пов`язаною з металобрухтом здійснить обстеження/моніторинг діяльності ТОВ "СОНЕРА ГРУП", код ЄДРПОУ 41783369, а саме промислового майданчика, розташованого за адресою: м.Запоріжжя, провулок Архангельський, 1-А, за результатами якого складе відповідний акт моніторингу, в якому зазначить весь необхідний перелік обладнання та устаткування, які необхідно мати спеціалізованому підприємству при здійснені операцій з металобрухтом, яке фактично відсутнє у власності або на праві господарського відання ТОВ "СОНЕРА ГРУП", та у подальшому на засідання обласної комісії з питань господарської діяльності, пов`язаної з металобрухтом буде сприяти для включення ТОВ "СОНЕРА ГРУП" до переліку підприємств, які отримали акт обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на відповідність вимогам Закону України "Про металобрухт", та можуть здійснювати операції, пов`язані з металобрухтом.

Під час вказаної зустрічі ОСОБА_6 запевнив ОСОБА_11 , що на підставі зазначеного вище акту моніторингу діяльності ТОВ "СОНЕРА ГРУП", код ЄДРПОУ 41783369, обласна комісія з питань господарської діяльності, пов`язаної з металобрухтом поновить раніше виданий останнім акт обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств (брухт кольорових та чорних металів) від 20 лютого 2018 року.

Таким чином, ОСОБА_6 , з метою одержання неправомірної вигоди від ОСОБА_11 умисно створив умови, за яких останній був вимушений надати неправомірну вигоду з метою запобігти шкідливим наслідкам для своїх прав та законних інтересів.

Бажаючи уникнути негативних наслідків у вигляді відмови проведення моніторингу та подальше поновлення раніше виданого ТОВ "СОНЕРА ГРУП" акту обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств (брухт кольорових та чорних металів) від 20 лютого 2018 року, та розуміючи значущість займаної ОСОБА_6 посади, її статусність та можливості, ОСОБА_11 погодився на вимогу останнього.

З метою маскування своєї злочинної діяльності, ОСОБА_6 повідомив останньому, що 10 000 гривень він повинен перерахувати на розрахунковий рахунок № НОМЕР_1 , відкритий благодійною організацією "Благодійний Фонд "Бутидобру", код ЄДРПОУ 43328999 в АТ "Банк Кредит Дніпро /МФО 305749/.

04 грудня 2019 року , приблизно об 11 годині 58 хвилин, ОСОБА_6 продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел, направлений на вимагання неправомірної вигоди від ОСОБА_11 в інтересах третіх осіб, знаходячись у невстановленому в ході досудового розслідування місці, діючи умисно, з корисливих мотивів під час телефонної розмови повторно висловив останньому вимогу про необхідність передачі неправомірної вигоди в сумі 10 000 гривень в інтересах третіх осіб.

04 грудня 2019 року, о 13 годині 04 хвилини, на неодноразову незаконну вимогу ОСОБА_6 щодо внесення грошових коштів, не передбачених інформаційною карткою адміністративної послуги зі складання акту обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на відповідність вимогам Закону України "Про металобрухт", ТОВ "СОНЕРА ГРУП", код ЄДРПОУ 41783369, співвласником якого є ОСОБА_11 , було внесено 10 000 гривень на розрахунковий рахунок № НОМЕР_1 благодійної організації "Благодійний Фонд "Бутидобру", код ЄДРПОУ 43328999 в якості неправомірної вигоди за вирішення питання щодо складання акту моніторингу діяльності ТОВ "СОНЕРА ГРУП", код ЄДРПОУ 41783369 за адресою: м.Запоріжжя, провулок Архангельський, 1-А із зазначенням всього необхідного переліку обладнання та устаткування, які необхідно мати спеціалізованому підприємству при здійснені операцій з металобрухтом, яке фактично відсутнє у власності та користуванні ТОВ "СОНЕРА ГРУП", а також включення ТОВ "СОНЕРА ГРУП" до переліку підприємств, які отримали акт обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на відповідність вимогам Закону України"Прометалобрухт" та можуть здійснювати операції пов`язані з металобрухтом.

12 грудня 2019 року у денний час, ОСОБА_6 , попередньо переконавшись у перерахуванні ТОВ "СОНЕРА ГРУП", код ЄДРПОУ 41783369 грошових коштів в сумі 10 000 гривень на рахунок благодійної організації "Благодійний Фонд "Бутидобру", код ЄДРПОУ 43328999 та на виконання службових повноважень, які були обумовлені отриманням неправомірної вигоди від ОСОБА_11 , здійснив виїзд до промислового майданчика, розташованого за адресою: м. Запоріжжя, провулок Архангельський, 1-А, за результатами якого склав відповідний акт моніторингу в якому зазначив наявність необхідних умов у ТОВ "СОНЕРА ГРУП" для господарської діяльності із заготівлі, переробки, металургійної переробки металобрухту кольорових і чорних металів, а саме:

- п.1.1. наявність Акту обстеження облдержадміністрації;

- п.1.2. наявність документів, що підтверджують право власності суб`єкта господарювання або оренди ним земельної ділянки (виробничої площі);

- п. 1.3. наявність актів приймання металобрухту від фізичних осіб;

- п.1.4. наявність актів приймання чорних металів (вторинних);

- п. 1.5. наявність актів приймання брухту та відходів кольорових металів;

- п. 1.6. виконання вимог пожежної безпеки;

- п. 1.7. виконання вимог вибухової безпеки;

- п. 1.8. виконання вимог екологічної безпеки;

- п.1.9. виконання вимог радіаційної безпеки;

- п. 2.1. наявність брухтопереробного та/або металургійного обладнання;

- п. 2.2. наявність вантажопідйомного обладнання, яке пройшло технічний огляд;

- п.2.3. наявність повіреного вагового обладнання;

- п. 2.4. наявність повіреного вимірювального засобу, що забезпечує проведення радіаційного контролю.

В дійсності, станом на 12 грудня 2019 року у ТОВ "СОНЕРА ГРУП" були відсутні документи та обладнання зазначені у п.п. 1.3, 1.4, 1.5, 1.8, 1.9., 2.1, 2.2, 2.3 вищевказаного акту моніторингу, внаслідок чого дане підприємство не відповідало вимогам Закону України "Про металобрухт".

На виконання службових повноважень, які були обумовлені отриманням неправомірної вигоди від ОСОБА_11 , ОСОБА_6 будучи головою обласної робочої групи, підписав акт моніторингу, який містив неправдиві відомості щодо наявності необхідних умов у ТОВ "СОНЕРА ГРУП" для господарської діяльності із заготівлі, переробки, металургійної переробки металобрухту кольорових і чорних металів.

16 грудня 2019 року, в обідній час, ОСОБА_6 знаходячись біля адміністративної будівлі Запорізької обласної державної адміністрації за адресою: м. Запоріжжя, пр. Соборний буд.164, на виконання попередніх домовленостей із ОСОБА_11 передав останньому акт моніторингу діяльності спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів щодо обстеження промислового майданчика розташованого за адресою: м.Запоріжжя, провулок Архангельський, 1-А, в якому були відповідні відмітки щодо наявності всього необхідного переліку обладнання та устаткування, які необхідно мати спеціалізованому підприємству при здійснені операцій з металобрухтом, яке фактично було відсутнє у власності та користуванні ТОВ "СОНЕРА ГРУП".

28 січня 2020 року на засіданні обласної комісії з питань господарської діяльності, пов`язаної з металобрухтом, ОСОБА_6 , на виконання службових повноважень, які були обумовлені отриманням неправомірної вигоди від ОСОБА_11 , підготував доповідь директору Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації ОСОБА_13 щодо позитивного результату обстеження промислової території ТОВ "СОНЕРА ГРУП" за адресою: м.Запоріжжя, провулок Архангельський,1-А, та проект протоколу засідання обласної комісії з рішенням про включення ТОВ "СОНЕРА ГРУП" до переліку підприємств, які отримали акт обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на відповідність вимогам Закону України"Прометалобрухт" та можуть здійснювати операції пов`язані з металобрухтом. При вирішенні на засіданні зазначеного питання ОСОБА_6 , на виконання службових повноважень, які були обумовлені отриманням неправомірної вигоди від ОСОБА_11 , голосував на користь ТОВ "СОНЕРА ГРУП".

У подальшому ОСОБА_6 , на виконання службових повноважень, які були обумовлені отриманням неправомірної вигоди від ОСОБА_11 , склав та підписав протокол засідання обласної комісії з питань господарської діяльності, пов`язаної з металобрухтом № 1 від 28 січня 2020 року, згідно з яким було прийнято рішення про включення ТОВ "СОНЕРА ГРУП" до переліку підприємств, які отримали акт обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на відповідність вимогам Закону України"Прометалобрухт" та можуть здійснювати операції пов`язані з металобрухтом.

Таким чином, своїми умисними діями ОСОБА_6 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.3 ст.368 КК України, яке кваліфікується як одержання службовою особою неправомірної вигоди для третьої особи за вчинення в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, дій з використанням службового становища, поєднане з вимаганням неправомірної вигоди.

Крім того, ОСОБА_6 , будучи службовою особою, всупереч вимогам Закону України"Прометалобрухт" та наказу Міністерстваекономічного розвиткуі торгівліУкраїни №524від 29березня 2016 року, яким затверджено перелік обладнання та устаткування, які необхідно мати спеціалізованому підприємству та його приймальним пунктам або спеціалізованому металургійному переробному підприємству при здійсненні операцій з металобрухтом, діючи умисно, склав та видав завідомо неправдивий офіційний документ, а саме акт моніторингу діяльності спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів щодо обстеження промислового майданчика розташованого за адресою: м. Запоріжжя, провулок Архангельський, 1-А за таких обставин.

12 грудня 2019 року, у денний час, ОСОБА_6 , здійснив виїзд до промислового майданчика, розташованого за адресою: м. Запоріжжя, провулок Архангельський, 1-А.

В цей же день, приблизно об 11-00 годині, знаходячись на території промислового майданчика, розташованого за адресою: м. Запоріжжя, провулок Архангельський, 1-А, ОСОБА_6 , будучи службовою особою та головою обласної робочої групи з контролю за господарською діяльністю, пов`язаною з металобрухтом, діючи умисно, у групі із невстановленими особами, достовірно знаючи, що ТОВ "СОНЕРА ГРУП", код ЄДРПОУ 41783369 не має у власності або на праві господарського відання обладнання та устаткування, які необхідно мати спеціалізованому підприємству та його приймальним пунктам або спеціалізованому металургійному переробному підприємству при здійсненні операцій з металобрухтом склав та видав завідомо неправдивий офіційний документ, а саме акт моніторингу діяльності спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів щодо обстеження промислового майданчика, розташованого за адресою: м. Запоріжжя, провулок Архангельський, 1-А від 12 грудня 2019 року.

При цьому, ОСОБА_6 , діючи умисно, вніс до вищевказаного офіційного документу завідомо неправдиві відомості, про те, що ТОВ "СОНЕРА ГРУП", код ЄДРПОУ 41783369 має всі необхідні дозвільні документи, передбачені Законом України "Про металобрухт", та весь необхідний перелік обладнання та устаткування, які необхідно мати спеціалізованому підприємству та його приймальним пунктам або спеціалізованому металургійному переробному підприємству при здійсненні операцій з металобрухтом передбачений Наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України №524 від 29 березня 2016, а саме:

- п. 1.3. акти приймання металобрухту від фізичних осіб;

- п.1.4. акти приймання чорних металів (вторинних);

- п.1.5. актів приймання брухту та відходів кольорових металів;

- п.1.6. виконання вимог пожежної безпеки;

- п.1.7. виконання вимог вибухової безпеки;

- п.2.1. брухтопереробне обладнання (машина шліфувальна кутова GWS 20 230H заводський номер -7810011251, різак газокисневий "Промінь" 347 б\н, різак газокисневий Р3 б\н);

- п.2.2. вантажопідйомне обладнання (таль ручна шестерна стаціонарна HSZ-3,0, 3т заводський номер 910326);

- п.2.3. повірене вагове обладнання (ваги РП-15 Ш-13, 700 15 000 кг заводський номер 401).

В дійсності, станом на 12.12.2019 у ТОВ "СОНЕРА ГРУП" були відсутні документи та обладнання, зазначені у п.п. 1.3, 1.4, 1.5, 1.8, 1.9., 2.1, 2.2, 2.3 вищевказаного акту моніторингу, в наслідок чого дане підприємство не відповідало вимогам Закону України "Про металобрухт".

Вказані дозвільні документи, обладнання та устаткування у власності та/або на праві господарського відання ТОВ "СОНЕРА ГРУП" станом на 12 грудня 2019 року були відсутні.

Крім того, у вказаний день та час, після складання зазначеного завідомо неправдивого офіційного документу, саме акту моніторингу діяльності спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів щодо обстеження промислового майданчика, розташованого за адресою: м. Запоріжжя, провулок Архангельський, 1-А від 12 грудня 2019 року, ОСОБА_6 передав його для підпису іншим членам робочої групи з контролю за господарською діяльністю, пов`язаною з металобрухтом, які достовірно знаючи, що ТОВ "СОНЕРА ГРУП", код ЄДРПОУ 41783369 не має у власності або на праві господарського відання обладнання та устаткування, які необхідно мати спеціалізованому підприємству та його приймальним пунктам або спеціалізованому металургійному переробному підприємству при здійсненні операцій з металобрухтом, підписали його.

Внаслідок вказаних дій ОСОБА_6 та інших невстановлених осіб, 28 січня 2020 року обласною комісією з питань господарської діяльності, пов`язаною із металобрухтом ТОВ "СОНЕРА ГРУП", код ЄДРПОУ 41783369, було включено до переліку підприємств, які отримали акт обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на відповідність вимогам Закону України"Прометалобрухт" та надано дозвіл на здійснення операцій, пов`язаних з металобрухтом.

Таким чином, своїми умисними діями ОСОБА_6 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст.28, ч. 1 ст. 366 КК України, кваліфікуючими ознаками якого є складання і видача службовою особою завідомо неправдивого офіційного документу, вчинене групою осіб.

Крім того, ОСОБА_6 , діючи умисно, будучи службовою особою, всупереч вимогам Закону України"Прометалобрухт" та наказу Міністерстваекономічного розвиткуі торгівліУкраїни №524від 29березня 2016 року, яким затверджено перелік обладнання та устаткування, які необхідно мати спеціалізованому підприємству та його приймальним пунктам або спеціалізованому металургійному переробному підприємству при здійсненні операцій з металобрухтом, діючи умисно, склав та видав завідомо неправдивий офіційний документ, а саме акт №40-19 від 14 листопада 2019 року обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств (брухт чорних металів), а саме промислового майданчика ТОВ "Виробничо-комерційна фірма "СМЦ" розташованого за адресою: м. Запоріжжя, вул. Новобудов, 3 за таких обставин.

19 листопада 2019 року, приблизно о 17 годині 30 хвилин, ОСОБА_6 діючи умисно, у групі із невстановленими особами, знаходячись у приміщенні свого службового кабінету № НОМЕР_2 Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації за адресою: м.Запоріжжя, пр.Соборний, буд.164, будучи службовою особою та головою обласної робочої групи з контролю за господарською діяльністю, пов`язаною з металобрухтом, достовірно знаючи, що ТОВ "Виробничо - комерційна фірма "СМЦ" не має у власності або на праві господарського відання обладнання та устаткування, які необхідно мати спеціалізованому підприємству та його приймальним пунктам або спеціалізованому металургійному переробному підприємству при здійсненні операцій з металобрухтом склав та видав завідомо неправдивий офіційний документ, а саме акт №40-19 від 14 листопада 2019 року обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств (брухт чорних металів) щодо обстеження промислового майданчика ТОВ "Виробничо-комерційна фірма "СМЦ", розташованого за адресою: м. Запоріжжя, вул. Новобудов, 3.

При цьому, ОСОБА_6 вніс до вищевказаного офіційного документу завідомо неправдиві відомості, про те, що ТОВ "Виробничо-комерційна фірма "СМЦ" має всі необхідні дозвільні документи, передбачені Законом України "Про металобрухт", та весь необхідний перелік обладнання та устаткування, які необхідно мати спеціалізованому підприємству та його приймальним пунктам або спеціалізованому металургійному переробному підприємству при здійсненні операцій з металобрухтом, передбачений Наказом Міністерстваекономічного розвиткуі торгівліУкраїни №524від 29березня 2016 року, а саме:

- п. 8 наявне брухтопереробне обладнання (кутова шліфувальна машина BOSCH GWS, б/н);

-п. 9 наявне вантажопідйомне обладнання (таль цепна тип МСН 2003, 2т заводський номер 012032);

-п. 10 наявне вагове обладнання (ваги кранові Safal 3 Ton Crane Scale, 500-3000 кг, заводський номер 371).

-п. 11 наявне обладнання для проведення радіаційного контролю (дозиметр радіометр РКС 01 "СТОРА", заводський номер 1000317).

Вказані дозвільні документи, обладнання та устаткування у власності та/або на праві господарського відання ТОВ "Виробничо-комерційна фірма "СМЦ" станом на 14 листопада 2019 року були відсутні.

В подальшому у невстановлений в ході досудового розслідування час та місці, після складання зазначеного завідомо неправдивого офіційного документу, саме акту №40-19 від 14 листопада 2019 року обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств (брухт чорних металів) щодо обстеження промислового майданчика ТОВ "Виробничо-комерційна фірма "СМЦ", розташованого за адресою: м. Запоріжжя, вул. Новобудов, 3 ОСОБА_6 , з метою надання йому офіційно встановленої форми передбаченої наказом №191 від 03 листопада 2011 року Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, передав його для підпису іншим членам робочої групи з контролю за господарською діяльністю, пов`язаною з металобрухтом, які достовірно знаючи, що ТОВ "Виробничо-комерційна фірма "СМЦ" не має у власності або на праві господарського відання обладнання та устаткування, які необхідно мати спеціалізованому підприємству та його приймальним пунктам або спеціалізованому металургійному переробному підприємству при здійсненні операцій з металобрухтом, підписали його.

Внаслідок вказаних дій ОСОБА_6 та інших невстановлених осіб, 04 грудня 2019 обласною комісією з питань господарської діяльності, пов`язаною із металобрухтом ТОВ "Виробничо-комерційна фірма "СМЦ", код ЄДРПОУ 43147138 було включено до переліку підприємств, які отримали акт обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на відповідність вимогам Закону України"Прометалобрухт" та надано дозвіл на здійснення операцій пов`язаних з металобрухтом.

Таким чином, своїми умисними діями ОСОБА_6 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст.28, ч. 1 ст. 366 КК України, кваліфікуючими ознаками якого є складання і видача службовою особою завідомо неправдивого офіційного документу, вчинене групою осіб.

Крім того, ОСОБА_6 , діючи умисно, будучи службовою особою, всупереч вимогам Закону України"Прометалобрухт" та наказу Міністерстваекономічного розвиткуі торгівліУкраїни №524від 29березня 2016 року, яким затверджено перелік обладнання та устаткування, які необхідно мати спеціалізованому підприємству та його приймальним пунктам або спеціалізованому металургійному переробному підприємству при здійсненні операцій з металобрухтом, діючи умисно, склав та видав завідомо неправдивий офіційний документ, а саме акт №39-19 від 14 листопада 2019 року обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств (брухт кольорових металів), а саме промислового майданчика ТОВ "Виробничо-комерційна фірма "СМЦ", розташованого за адресою: м. Запоріжжя, вул. Новобудов, 3 за наступних обставин.

19 листопада 2019 року, приблизно о 17 годині 30 хвилин, ОСОБА_6 знаходячись у приміщенні свого службового кабінету №552 Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації за адресою: м. Запоріжжя, пр. Соборний, буд.164, діючи умисно, у групі із невстановленими особами, будучи службовою особою та головою обласної робочої групи з контролю за господарською діяльністю, пов`язаною з металобрухтом, достовірно знаючи, що ТОВ "Виробничо -комерційна фірма "СМЦ" не має у власності або на праві господарського відання обладнання та устаткування, які необхідно мати спеціалізованому підприємству та його приймальним пунктам або спеціалізованому металургійному переробному підприємству при здійсненні операцій з металобрухтом, склав та видав завідомо неправдивий офіційний документ, а саме акт №39-19 від 14 листопада 2019 року обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств (брухт кольорових металів) щодо обстеження промислового майданчика ТОВ "Виробничо-комерційна фірма "СМЦ", розташованого за адресою: м. Запоріжжя, вул. Новобудов, 3.

При цьому ОСОБА_6 вніс до вищевказаного офіційного документу завідомо неправдиві відомості про те, що ТОВ "Виробничо-комерційна фірма "СМЦ" має всі необхідні дозвільні документи, передбачені Законом України "Про металобрухт", та весь необхідний перелік обладнання та устаткування, які необхідно мати спеціалізованому підприємству та його приймальним пунктам або спеціалізованому металургійному переробному підприємству при здійсненні операцій з металобрухтом передбачений Наказом Міністерстваекономічного розвиткуі торгівліУкраїни №524від 29березня 2016 року, а саме:

- п. 9 наявне брухтопереробне обладнання (кутова шліфувальна машина BOSCH GWS, б/н);

- п. 10 наявне вантажопідйомне обладнання (таль цепна тип МСН 2003, 2т заводський номер 012032);

-п. 11 наявне вагове обладнання (ваги кранові Safal 3 Ton Crane Scale, 500-3000 кг, заводський номер 371).

-п. 12 наявне обладнання для проведення радіаційного контролю (дозиметр радіометр РКС 01 "СТОРА", заводський номер 1000317).

Вказані дозвільні документи, обладнання та устаткування у власності та/або на праві господарського відання ТОВ "Виробничо-комерційна фірма "СМЦ" станом на 14 листопада 2019 були відсутні.

В подальшому у невстановлений в ході досудового час та місці, після складання зазначеного завідомо неправдивого офіційного документу, саме акт №39-19 від 14 листопада 2019 обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств (брухт кольорових металів) щодо обстеження промислового майданчика ТОВ "Виробничо-комерційна фірма "СМЦ", розташованого за адресою: м.Запоріжжя, вул. Новобудов, 3 ОСОБА_6 , з метою надання йому офіційно встановленої форми передбаченої наказом №191 від 03 листопада 2011 року Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, передав його для підпису іншим членам робочої групи з контролю за господарською діяльністю, пов`язаною з металобрухтом, які достовірно знаючи, що ТОВ "Виробничо-комерційна фірма "СМЦ" не має у власності або на праві господарського відання обладнання та устаткування, які необхідно мати спеціалізованому підприємству та його приймальним пунктам або спеціалізованому металургійному переробному підприємству при здійсненні операцій з металобрухтом, підписали його.

Внаслідок вказаних дій ОСОБА_6 та інших невстановлених осіб, 04 грудня 2019 року обласною комісією з питань господарської діяльності, пов`язаною із металобрухтом ТОВ "Виробничо-комерційна фірма "СМЦ", код ЄДРПОУ 43147138 було включено до переліку підприємств, які отримали акт обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на відповідність вимогам Закону України"Прометалобрухт" та надано дозвіл на здійснення операцій пов`язаних з металобрухтом.

Таким чином, своїми умисними діями ОСОБА_6 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст.28, ч. 1 ст. 366 КК України, кваліфікуючими ознаками якого є складання і видача службовою особою завідомо неправдивого офіційного документу, вчинене групою осіб.

Крім того, ОСОБА_6 , діючи умисно, будучи службовою особою, всупереч вимогам Закону України"Прометалобрухт" та наказу Міністерстваекономічного розвиткуі торгівліУкраїни №524від 29березня 2016 року, яким затверджено перелік обладнання та устаткування, які необхідно мати спеціалізованому підприємству та його приймальним пунктам або спеціалізованому металургійному переробному підприємству при здійсненні операцій з металобрухтом, діючи умисно, склав та видав завідомо неправдивий офіційний документ, а саме акт №18-19 від 20 червня 2019 року обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств (брухт чорних металів), а саме промислового майданчика ТОВ "Тродмет" розташованого за адресою: м. Запоріжжя, вул. Новобудов, 3 за таких обставин.

20 червня 2019 року, приблизно о 16 годині 30 хвилин, ОСОБА_6 знаходячись у приміщенні свого службового кабінету №552 Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації за адресою: м. Запоріжжя, пр. Соборний, буд.164, діючи умисно, у групі із невстановленими особами, будучи службовою особою та головою обласної робочої групи з контролю за господарською діяльністю пов`язаною з металобрухтом, достовірно знаючи, що ТОВ "Тродмет" не має у власності або на праві господарського відання обладнання та устаткування, які необхідно мати спеціалізованому підприємству та його приймальним пунктам або спеціалізованому металургійному переробному підприємству при здійсненні операцій з металобрухтом, склав та видав завідомо неправдивий офіційний документ, а саме акт №18-19 від 20 червня 2019 року обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств (брухт чорних металів) щодо обстеження промислового майданчика ТОВ "Тродмет", розташованого за адресою: м.Запоріжжя, вул.Новобудов, 3.

При цьому ОСОБА_6 вніс до вищевказаного офіційного документу завідомо неправдиві відомості, про те, що ТОВ "Тродмет" має всі необхідні дозвільні документи передбачені Законом України"Прометалобрухт" та весь необхідний перелік обладнання та устаткування, які необхідно мати спеціалізованому підприємству та його приймальним пунктам або спеціалізованому металургійному переробному підприємству при здійсненні операцій з металобрухтом передбачений Наказом Міністерстваекономічного розвиткуі торгівліУкраїни №524від 29березня 2016 року, а саме:

- п.8 наявне брухтопереробне обладнання ( кутова шліфувальна машина УШМ 150/1300, б\н);

- п. 9 наявне вантажопідйомне обладнання (таль ручна шестерна ричажна ТРШР, 6 т., б\н);

- п. 10 наявне вагове обладнання (ваги для статичного зважування РС 10Ш13, 5-1000 кг, заводський номер - 5726).

- п. 11 наявне обладнання для проведення радіаційного контролю (дозиметр радіометр РКС 01 "СТОРА", заводський номер 1000317).

Вказані дозвільні документи, обладнання та устаткування у власності та/або на праві господарського відання ТОВ "Тродмет" станом на 20.06.2019 були відсутні.

В подальшому у невстановлений в ході досудового час та місці, після складання зазначеного завідомо неправдивого офіційного документу, саме акт №18-19 від 20 червня 2019 року обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств (брухт кольорових металів) щодо обстеження промислового майданчика ТОВ "Тродмет", розташованого за адресою: м. Запоріжжя, вул. Новобудов, 3 ОСОБА_6 , з метою надання йому офіційно встановленої форми передбаченої наказом №191 від 03 листопада 2011 року Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, передав його для підпису іншим членам робочої групи з контролю за господарською діяльністю, пов`язаною з металобрухтом, які достовірно знаючи, що ТОВ "Тродмет" не має у власності або на праві господарського відання обладнання та устаткування, які необхідно мати спеціалізованому підприємству та його приймальним пунктам або спеціалізованому металургійному переробному підприємству при здійсненні операцій з металобрухтом, підписали його.

Внаслідок вказаних дій ОСОБА_6 та інших невстановлених осіб, 21 червня 2020 року обласною комісією з питань господарської діяльності, пов`язаною із металобрухтом ТОВ "Тродмет", код ЄДРПОУ 43013589 було включено до переліку підприємств, які отримали акт обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на відповідність вимогам Закону України"Прометалобрухт" та надано дозвіл на здійснення операцій пов`язаних з металобрухтом.

Таким чином, своїми умисними діями ОСОБА_6 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст.28, ч. 1 ст. 366 КК України, кваліфікуючими ознаками якого є складання і видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, вчинений групою осіб.

Крім того, ОСОБА_6 , діючи умисно, будучи службовою особою, всупереч вимогам Закону України"Прометалобрухт" та наказу Міністерстваекономічного розвиткуі торгівліУкраїни №524від 29березня 2016 року, яким затверджено перелік обладнання та устаткування, які необхідно мати спеціалізованому підприємству та його приймальним пунктам або спеціалізованому металургійному переробному підприємству при здійсненні операцій з металобрухтом, діючи умисно, склав та видав завідомо неправдивий офіційний документ, а саме акт №17-19 від 20 червня 2019 року обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств (брухт кольорових металів), а саме промислового майданчика ТОВ "Тродмет" розташованого за адресою: м. Запоріжжя, вул.Новобудов, 3 за таких обставин.

20 червня 2019 року, приблизно о 16 годині 30 хвилин, ОСОБА_6 знаходячись у приміщенні свого службового кабінету №552 Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації за адресою: м. Запоріжжя, пр. Соборний, буд.164, діючи умисно, у групі із невстановленими особами, будучи службовою особою та головою обласної робочої групи з контролю за господарською діяльністю пов`язаною з металобрухтом, достовірно знаючи, що ТОВ "Тродмет" не має у власності або на праві господарського відання обладнання та устаткування, які необхідно мати спеціалізованому підприємству та його приймальним пунктам або спеціалізованому металургійному переробному підприємству при здійсненні операцій з металобрухтом, склав та видав завідомо неправдивий офіційний документ, а саме акт №17-19 від 20 червня 2019 року обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств (брухт кольорових металів) щодо обстеження промислового майданчика ТОВ "Тродмет", розташованого за адресою: м.Запоріжжя, вул.Новобудов, 3.

При цьому ОСОБА_6 вніс до вищевказаного офіційного документу завідомо неправдиві відомості, про те, що ТОВ "Тродмет" має всі необхідні дозвільні документи, передбачені Законом України"Прометалобрухт" та весь необхідний перелік обладнання та устаткування, які необхідно мати спеціалізованому підприємству та його приймальним пунктам або спеціалізованому металургійному переробному підприємству при здійсненні операцій з металобрухтом передбачений Наказом Міністерстваекономічного розвиткуі торгівліУкраїни №524від 29березня 2016 року, а саме:

- п.9 наявне брухтопереробне обладнання ( кутова шліфувальна машина УШМ 150/1300, б\н);

- п. 10 наявне вантажопідйомне обладнання (таль ручна шестерна ричажна ТРШР, 6 т., б\н);

- п. 11 наявне вагове обладнання (ваги для статичного зважування РС 10Ш13, 5-1000 кг, заводський номер - 5726).

- п. 12 наявне обладнання для проведення радіаційного контролю (дозиметр радіометр РКС 01 "СТОРА", заводський номер 1000317).

Вказані дозвільні документи, обладнання та устаткування у власності та/або на праві господарського відання ТОВ "Тродмет" станом на 20 червня 2019 року були відсутні.

В подальшому у невстановлений в ході досудового час та місці, після складання зазначеного завідомо неправдивого офіційного документу, а саме акту №17-19 від 20 червня 2019 року обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств (брухт кольорових металів) щодо обстеження промислового майданчика ТОВ "Тродмет", розташованого за адресою: м.Запоріжжя, вул. Новобудов, 3 ОСОБА_6 , з метою надання йому офіційно встановленої форми передбаченої наказом №191 від 03 листопада 2011 року Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, передав його для підпису іншим членам робочої групи з контролю за господарською діяльністю, пов`язаною з металобрухтом, які достовірно знаючи, що ТОВ "Тродмет" не має у власності або на праві господарського відання обладнання та устаткування, які необхідно мати спеціалізованому підприємству та його приймальним пунктам або спеціалізованому металургійному переробному підприємству при здійсненні операцій з металобрухтом, підписали його.

Внаслідок вказаних дій ОСОБА_6 та інших невстановлених осіб, 21 червня 2020 року обласною комісією з питань господарської діяльності, пов`язаною із металобрухтом ТОВ "Тродмет", код ЄДРПОУ 43013589 було включено до переліку підприємств, які отримали акт обстеження спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів на відповідність вимогам Закону України"Прометалобрухт" та надано дозвіл на здійснення операцій пов`язаних з металобрухтом.

Таким чином, своїми умисними діями ОСОБА_6 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст.28, ч. 1 ст. 366 КК України, кваліфікуючими ознаками якого є складання і видача службовою особою завідомо неправдивого офіційного документу, вчинене групою осіб.

30 червня 2020 року ОСОБА_6 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 368 КК України.

03 липня 2020 року ОСОБА_6 повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри у вчинені кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.368, ч.1 ст.28- ч.1 ст.366КК України

Обґрунтованість підозри ОСОБА_6 у вчиненніним вищевказаногокримінального правопорушенняпідтверджується зібранимив ходідосудового розслідуваннядоказами,в томучислі : показаннями свідка ОСОБА_11 який пояснив,що головаобласної робочоїгрупи,начальник відділупромисловості управлінняз питаньпромисловості таекономічної діяльностіДепартаменту промисловостіта розвиткуінфраструктури Запорізькоїобласної державноїадміністрації ОСОБА_6 за пособництва ОСОБА_14 вимагають знього неправомірнувигоду назагальну суму15500гривень завирішення питаннящодо отримання ТОВ"Сонера груп"актуобстеження місцевимидержавними адміністраціямиспеціалізованих підприємств,їх приймальнихпунктів таприймальних пунктівспеціалізованих металургійнихпереробних підприємств(брухтчорних такольорових металів);показаннями свідка ОСОБА_15 ,який пояснив,що з1998року знаходитьсяна посадідиректора ТОВ"Запоріжсільбудкомплект".В оренді ТОВ"Запоріжсільбудкомплект" знаходитьсяземельна ділянкаплощею 1,98га. Увласності ТОВ"Запоріжсільбудкомплект" знаходитьсявагове обладнання,а самеваги РП-15Ш-13,700 15000кг заводськийномер 401.Вказані вагивін непередавав ТОВ"Сонера груп"ні направі орендині направі господарськоговіддання;показаннями свідка ОСОБА_16 ,який пояснив,що підставою для прийняття обласною комісією з питань господарської діяльності, пов`язаної із металобрухтом рішення про включення ТОВ "Сонера груп" в перелік підприємств, які отримали акт обстеження став акт моніторингу діяльності спеціалізованих або спеціалізованих металургійних переробних підприємств та їх приймальних пунктів від 12 грудня 2019 року складений головою обласної робочої групи, начальником відділу промисловості Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури ЗОДА ОСОБА_6 ; показаннями свідка ОСОБА_17 , який пояснив, що ТОВ "Тродмет" таТОВ "Виробничо-комерційнафірма "СМЦ"ніколи фактичноне знаходились на території промислового майданчиказа адресою м.Запоріжжя,вул.Новобудов,3;листомТОВ"Запоріжсільбудкомплект"№6від 25 травня 2020 року;листом ТОВ"Сонера груп"ЄДРПОУ 41783369№42\19від 18 грудня 2019 року;тимчасовим доступомдо документіввід 03 квітня 2020 року,які перебувалиу володінніАТ "БанкКредит Дніпро/МФО305749/,за адресою:м.Київ,вул.Жилянська,32а саме:виписки рухугрошових коштівпо

рахунку № НОМЕР_1 , відкритому благодійноюорганізацією "БлагодійнийФонд "Бутидобру"ЄДРПОУ 43328999;протоколом прорезультати аудіо-,відео контролюособи від07 лютого 2020року №175/42-07/20;протоколом прорезультати аудіо-,відео контролюособи від29 листопада 2020року №228/42-07/19;актом моніторингудіяльності спеціалізованихабо спеціалізованихметалургійних переробнихпідприємств таїх приймальнихпунктів щодообстеження промисловогомайданчика розташованогоза адресою:м.Запоріжжя,провулок Архангельський,1-Авід 12 грудня 2019 року;протоколом №4засідання обласноїкомісії зпитань господарськоїдіяльності,пов`язаної зметалобрухтом від21 червня 2019 року;протоколом №1засідання обласноїкомісії зпитань господарськоїдіяльності,пов`язаної зметалобрухтом від28 січня 2020 року; актом №6-18 від 20 лютого 2018 року обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств (брухт кольорових металів), а саме промислового майданчика ТОВ "Сонера Груп"; актом №5-18 від 20 лютого 2018 року обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств (брухт чорних металів), а саме промислового майданчика ТОВ "Сонера Груп"; актом №17-19 від 20 червня 2019 року обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств (брухт кольорових металів), а саме промислового майданчика ТОВ "Тродмет", розташованого за адресою: м. Запоріжжя, вул. Новобудов, 3; актом №18-19 від 20 червня 2019 року обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств (брухт чорних металів), а саме промислового майданчика ТОВ "Тродмет" розташованого за адресою: м. Запоріжжя, вул. Новобудов, 3; актом №39-19 від 14 листопада 2019 року обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств (брухт кольорових металів) щодо обстеження промислового майданчика ТОВ "Виробничо-комерційна фірма "СМЦ", розташованого за адресою: м. Запоріжжя, вул.Новобудов, 3; актом №40-19 від 14 листопада 2019 року обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів та приймальних пунктів спеціалізованих металургійних переробних підприємств (брухт чорних металів) щодо обстеження промислового майданчика ТОВ "Виробничо-комерційна фірма "СМЦ", розташованого за адресою: м. Запоріжжя, вул. Новобудов, 3; іншими матеріалами кримінального провадження.

Вчиненню кримінального правопорушення сприяло перебування ОСОБА_6 на посаді начальника управління з питань промисловості та економічної діяльності Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації.

Так, ОСОБА_6 підозрюється у вчиненні тяжкого злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, за яке передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п`яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

ОСОБА_6 , перебуваючи на вищевказаній посаді, виконує адміністративно-розпорядчі і господарсько-фінансові функції, має право одноособово приймати рішення щодо діяльності Управління з питань промисловості та економічної діяльності Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації, у тому числі надавати вказівки підлеглим тощо.

Так, ОСОБА_6 використовує надані повноваження начальника управління з питань промисловості та економічної діяльності Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації з метою отримання неправомірної вигоди.

Відповідно до Положення та Кодексу закону про працю, ОСОБА_6 надається щорічна відпустка. У випадку тривалої відсутності начальника управління з питань промисловості та економічної діяльності Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації ОСОБА_6 приймається відповідне рішення (видається наказ) про призначення виконуючого обов`язки начальника з правом вчинення юридично значимих дій з управлінням та керівництвом органом, якими наділений начальник.

Таким чином, будь-яких негативних наслідків для інших осіб (будь-то контролюючі, державні органи, ограни місцевого самоврядування, юридичні чи фізичні особи) від відсторонення ОСОБА_6 від займаної посади не існує.

Таким чином, відсутність ОСОБА_6 на займаній посаді жодним чином не відобразиться на здійсненні Управлінням з питань промисловості та економічної діяльності Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації своєї діяльності.

ОСОБА_6 , як керівник управління, має абсолютний доступ до усіх документів по фактам, що розслідуються, які достовірно можуть підтвердити вимагання та одержання ним неправомірної вигоди та складання та видачу завідомо неправдивих офіційних документів, які їм можуть бути підроблені, внесені зміни чи знищені. Крім того, начальника управління з питань промисловості та економічної діяльності Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації має адміністративний вплив на усіх працівників управління, які можуть повідомити про обставини кримінального правопорушення, який інкримінується ОСОБА_6 .

Таким чином,є достатніпідстави вважати,що длязапобігання вчиненнюіншого кримінальногоправопорушення,запобігання протиправнійповедінці підозрюваного ОСОБА_6 необхідно відсторонити його від займаної посади на строк досудового і судового слідства, з метою подальшого уникнення перешкоджанню проведенню повного судового розгляду кримінального провадження.

Беручи до уваги вищевикладене, слідчий просить відсторонити підозрюваного ОСОБА_6 від посади начальника управління з питань промисловості та економічної діяльності Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації строком на 60 днів

Заслухавши доповідь судді; підозрюваного ОСОБА_6 та його захисника адвоката ОСОБА_8 , які підтримали апеляційну скаргу; прокурора, який заперечував проти задоволення апеляційної скарги та вважав, що оскаржувана ухвала є законною та обґрунтованою, перевіривши матеріали кримінального провадження та обговоривши доводи, викладені в апеляційній скарзі, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню частково, з таких підстав.

Згідно з положеннями ч.1 ст.154 КПК України, відсторонення від посади може бути здійснено щодо особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину середньої тяжкості, тяжкого чи особливо тяжкого злочину, і незалежно від тяжкості злочину - щодо особи, яка є службовою особою правоохоронного органу.

Відповідно до вимог ч.2 ст.157 КПК України, при вирішенні питання про відсторонення від посади слідчий суддя, суд зобов`язаний врахувати такі обставини: правову підставу для відсторонення від посади; достатність доказів, які вказують на вчинення особою кримінального правопорушення; наслідки відсторонення від посади для інших осіб.

З огляду на загальні засади застосування заходів забезпечення кримінального провадження, визначених ст.132 КПК України, слідчий суддя при оцінці потреб досудового розслідування зобов`язаний врахувати можливість досягнення завдань у конкретному кримінальному провадженні без застосування зазначених заходів.

На думку колегії суддів, слідчий суддя не в повній мірі врахував вказані положення закону при розгляді клопотання.

Згідно з наданими суду матеріалами кримінального провадження, органом досудового розслідування ОСОБА_6 підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.368, ч.1 ст.28 ч. 1 ст.366 КК України, одно з яких відноситься до тяжких злочинів (ч.3 ст.368 КК України).

За змістом оскаржуваної ухвали, слідчий суддя не поставив під сумнів обґрунтованість підозри ОСОБА_6 у вищевказаному кримінальному правопорушенні та дійшов висновку про те, що обґрунтованість підозри підтверджується доказами, зазначеними в клопотанні слідчого та доданими до цього клопотання.

З такими висновками слідчого судді погоджується і колегія суддів.

При цьому колегія суддів звертає увагу на те, що як неодноразово зазначав у своїх рішеннях Європейський суд з прав людини, факти, які є причиною виникнення підозри, не повинні бути такими самими переконливими як ті, що є необхідними для обґрунтування обвинувального вироку чи суто висунення обвинувачення, що здійснюється на наступній стадії процесу («Мюррей проти Сполученого Королівства» («Murrey v. the United Kingdom»)). Наявність обґрунтованої підозри передбачає наявність фактів або інформації, які б могли переконати об`єктивного спостерігача в тому, що відповідна особа могла вчинити злочин, однак те, що можна вважати «обґрунтованим», залежить від усіх обставин справи («Кемпбелл і Хартлі проти Сполученого Королівства» («Fox, Campbell and Hartley v. the United Kingdom»)).

Наданих прокурором доказів, достатньо для висновку, що ОСОБА_6 міг вчинити інкриміновані йому правопорушення, тобто підозра є обґрунтованою.

Доводи сторони захисту про невинуватість ОСОБА_6 є передчасними та мають ретельно перевірятися в ході досудового розслідування в установленому законом порядку.

В той же час, вирішуючи питання щодо наявності підстав для застосування до підозрюваного ОСОБА_6 такого заходу забезпечення кримінального провадження як відсторонення від посади, суд не звернув увагу на таке.

Дане кримінальне провадження здійснюється майже рік.

Будь-яких об`єктивних даних про те, що ОСОБА_6 , обіймаючи вищевказану посаду, якимось-чином перешкоджав чи намагався перешкодити кримінальному провадженню, в наданих суду матеріалах провадження немає і в самому клопотанні про таке не йдеться.

Приймаючи до уваги тривалість досудового розслідування і той факт, що всі невідкладні слідчі дії вже проведені, доводи клопотання про те, що ОСОБА_6 , перебуваючи на вищевказаній посаді та використовуючи надані йому у зв`язку з цим можливості, може підробити, внести змінити чи знищити офіційні документи та впливати на усіх працівників управління, які можуть повідомити про обставини кримінального правопорушення, є непереконливими та ґрунтуються на припущеннях.

Більш того, ухвалою слідчого судді від 06 липня 2020 року (яка на цей час набрала законної сили), до підозрюваного ОСОБА_6 застосовано запобіжний захід у виді домашнього арешту з покладенням на останнього певних обов`язків, передбачених ч.5 ст.195 КПК України, в т.ч. обов`язку утримуватись від спілкування зі свідками у даному провадженні, що поряд з іншим, є достатньою гарантією для запобігання ризикам, вказаним у клопотанні.

В свою чергу, відповідно до вимог ч.1 ст.157 КПК України, слідчий суддя, суд відмовляє у задоволенні клопотання про відсторонення від посади, якщо слідчий, прокурор не доведе наявність достатніх підстав вважати, що такий захід необхідний для припинення кримінального правопорушення, припинення або запобігання протиправній поведінці підозрюваного чи обвинуваченого, який, перебуваючи нам посаді, може знищити чи підробити речі і документи, які мають значення для досудового розслідування, незаконними засобами впливати на свідків та інших учасників кримінального провадження або протиправно перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

Як зазначено вище, існування таких обставин прокурором не доведено.

Також є непереконливими доводи клопотання про те, що застосування до підозрюваного ОСОБА_6 вказаного заходу необхідне для запобігання вчинення останнім іншого правопорушення, оскільки, згідно з матеріалами провадження, ОСОБА_6 раніше до кримінальної відповідальності не притягувався, характеризується виключно позитивно як за місцем мешкання так і за місцем роботи.

З огляду на викладене, є слушними доводи сторони захисту про те, що відсторонення підозрюваного ОСОБА_6 від посади буде мати невиправдані негативні наслідки для членів його сім`ї, зокрема двох його малолітніх дітей, які перебувають на його утриманні.

Отже, колегія суддів вважає, що слідчий суддя не з`ясував всіх обставин, які мають істотне значення для правильного вирішення клопотання, що є істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону і перешкодило слідчому судді прийняти законне та обґрунтоване рішення, у зв`язку з чим оскаржувана ухвала підлягає скасуванню з постановленням нової ухвали про відмову у задоволенні клопотання слідчого.

Керуючись ст.407, 422 КПК України, колегія суддів

УХВАЛИЛА:

апеляційну скаргу захисника ОСОБА_6 адвоката ОСОБА_8 задовольнити частково.

Ухвалу слідчогосудді Орджонікідзевськогорайонного судум.Запоріжжявід 06липня 2020року, якоюклопотання старшогослідчого СУГУНП Українив Запорізькійобласті ОСОБА_9 , погоджене з прокурором відділу прокуратури Запорізької області ОСОБА_7 , у кримінальному провадженні №42019080370000074 від 15 серпня 2019 року про відсторонення від посади ОСОБА_6 задоволено та відсторонено останнього від посади начальника управління з питань промисловості та економічної діяльності Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької обласної державної адміністрації строком на два місяці, в межах строку досудового розслідування, тобто до 03 вересня 2020 року, скасувати.

Постановити новуухвалу,якою відмовитиу задоволенніклопотання старшогослідчого СУГУНП Українив Запорізькійобласті ОСОБА_9 , погодженого з прокурором відділу прокуратури Запорізької області ОСОБА_7 , у кримінальному провадженні №42019080370000074 від 15 серпня 2019 року про відсторонення від посади ОСОБА_6 .

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Судді:

ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення30.07.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу91039449
СудочинствоКримінальне
Сутьвідмову у задоволенні клопотання слідчого. Керуючись ст.407, 422 КПК України, колегія суддів

Судовий реєстр по справі —335/13849/19

Ухвала від 17.08.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Макаров В. О.

Ухвала від 30.07.2020

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Дадашева С. В.

Ухвала від 30.07.2020

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Дадашева С. В.

Ухвала від 28.07.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйов А. В.

Ухвала від 28.07.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйов А. В.

Ухвала від 06.07.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйов А. В.

Ухвала від 06.07.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйов А. В.

Ухвала від 06.07.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйов А. В.

Ухвала від 06.07.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйов А. В.

Ухвала від 30.04.2020

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Дадашева С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні