Рішення
від 14.07.2020 по справі 167/490/20
РОЖИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №167/490/20

Провадження №2/167/222/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.07.2020 року Рожищенський районний суд Волинської області в складі:

головуючого - судді Сіліча І.І.

секретаря судових засідань - Форсюк Т.М.

за участю прокурора - Мороза Д.В.

представника Копачівської сільської ради

Рожищенського району - Помагаєва О.Ю.

відповідача - ОСОБА_1

розглянувши в порядку загального позовного провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Рожище цивільну справу за позовом заступника керівника Маневицької місцевої прокуратури Волинської області Кузьміч Р.М. в інтересах держави в особі Копачівської сільської ради Рожищенського району до ОСОБА_1 про дострокове розірвання договору оренди земельної ділянки, -

ВСТАНОВИВ:

07 травня 2020 року заступник керівника Маневицької місцевої прокуратура Волинської області Кузьміч Р.М. в інтересах держави в особі Копачівської сільської ради Рожищенського району звернулася в суд з позовом до ОСОБА_1 про дострокове розірвання договору оренди земельної ділянки.

Свої позовні вимоги обґрунтовує тим, що Маневицькою місцевою прокуратурою, за результатами вивчення стану законності при користуванні майном територіальної громади на території Рожищенського району, встановлено порушення, у зв`язку з чим виникла необхідність у застосуванні визначених законом представницьких повноважень.

Встановлено, що 27.12.2019 року між Копачіською сільською радою Рожищенського району Волинської області в особі сільського голови Совтиса Олександра Євгенійовича, як орендодавцем, та ОСОБА_1 , як орендарем, укладено договір оренди землі, яким передбачено, що орендодавець надає, а орендар приймає у строкове платне користування земельну ділянку із цільовим призначенням: для сінокосіння і випасання худоби, з кадастровим номером 0724582900:01:004:0022, яка розташована за межами населених пунктів Копачіської сільської ради Рожищенського району Волинської області.

Пунктом 2 вказаного договору передбачено, що в оренду передається земельна ділянка загальною площею 21,0858 га.

Відповідно до п.п.15, 16 договору розділу умови використання земельної ділянки земельна ділянка передається в оренду для сільськогосподарського використання.

Цільове призначення земельної ділянки для сінокосіння і випасання худоби.

Пунктом 17 договору сторони погодили, що умови збереження стану об`єкта оренди: забороняється нецільове використання земельної ділянки.

Відповідно до п.28 договору орендар земельної ділянки зобов`язаний, зокрема, приступити до використання земельної ділянки в строки, встановлені договором оренди землі, зареєстрованим в установленому чинним законодавством порядку; забезпечувати використання землі за цільовим призначенням та за свій рахунок приводити її у попередній стан у разі незаконної зміни її рельєфу, за винятком випадків незаконної зміни рельєфу не власником такої земельної ділянки.

Водночас встановлено, що земельна ділянка з кадастровим номером 0724582900:01:004:0022, яка перебуває в оренді ОСОБА_1 , використовується не за видом цільового використання, оскільки у 2020 році пасовище розоране, на ньому вирощувалася озима пшениця, чим порушено вимоги п.2 ст.211 Земельного кодексу України.

Зазначена обставина, у відповідності до умов договору оренди та чинного законодавства тягне за собою розірвання договору оренди земельної ділянки.

Покликаючись на вказані обставини, позивач просив суд розірвати договір оренди землі від 27.12.2019 року, укладений між Копачівською сільською радою Рожищенського району Волинської області та ОСОБА_1 , який зареєстровано державним реєстратором Копачівської сільської ради 28.12.2019 року за реєстраційним номером №34965433.

Прокурор Мороз Д.В в судовому засіданні позовні вимоги підтримав, просив їх задовольнити.

Відповідач ОСОБА_1 в судовому засідання позовні вимоги не визнав, вважає їх необгрунтованими і надуманими, оскільки ніякої шкоди, як це вказано в позові, своїми діями він не завдав. В задоволенні позову просить відмовити.

Разом з тим, згідно відзиву поданого 04.06.2020 року відповідач ОСОБА_1 зазначає, що займається сільськогосподарськими роботами, а саме: вирощуванням сої, сіна, розведенням свиней, кролів, великої рогатої худоби, тому Копачівською сільською радою Рожищенського району йому було запропоновано взяти в оренду земельну ділянку для сінокосіння та випасання худоби, оскільки дане поле не використовувалося за призначенням і було в занедбаному стані. Погодившись, між ним як орендарем та сільською радою був укладений договір оренди землі від 27.12.2019 року. Він провів ряд заходів щодо окультурення земельної ділянки, таких як очищення від чагарників, вирівнювання площі, оранка, дискування, а також сівбу трави і пшениці. Зауважень щодо використання земельної ділянки зі сторони Копачівської сільської ради немає. Орендна плата ним сплачується вчасно.

Представник позивача Копачівської сільської ради Рожищенського району Помагаєв О.Ю. позовні вимоги не підтримав.

Відповідно до ч.4 ст.57 ЦПК України відмова органу, уповноваженого здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах, від поданого прокурором в інтересах держави позову (заяви), подання ним заяви про залишення позову без розгляду не позбавляє прокурора права підтримувати позов (заяву) і вимагати розгляду справи по суті.

Вислухавши пояснення сторін, свідків, з`ясувавши обставини справи та перевіривши їх доказами, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Судом встановлено, що 27.12.2019 року між Копачіською сільською радою Рожищенського району Волинської області в особі сільського голови Совтиса Олександра Євгенійовича, як орендодавцем, та ОСОБА_1 , як орендарем, укладено договір оренди землі, яким передбачено, що орендодавець надає, а орендар приймає у строкове платне користування земельну ділянку із цільовим призначенням: для сінокосіння і випасання худоби, з кадастровим номером 0724582900:01:004:0022, яка розташована за межами населених пунктів Копачіської сільської ради Рожищенського району Волинської області (а.с.9-11).

Відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності, вказаний договір було зареєстровано державним реєстратором Копачівської сільської ради 28.12.2019 року за реєстраційним номером №349665433 (а.с.13).

Пунктом 2 вказаного договору передбачено, що в оренду передається земельна ділянка загальною площею 21,0858 га (у тому числі по угіддях згідно Класифікації видів земельних угідь (КВЗУ):002.00 рослинний покрив земель і ґрунти - 21,0858 га; в тому числі: 002.0 сіножаті - 17,7448 га; 002.02 пасовища - 3,3410 га.

Пунктом 8 договору сторони погодили, що строк його дії становить сім років.

Відповідно до п.п.15, 16 договору розділу умови використання земельної ділянки земельна ділянка передається в оренду для сільськогосподарського використання.

Цільове призначення земельної ділянки для сінокосіння і випасання худоби. Код цільового призначення землі згідно КВЦПЗ - 01.08. для сінокосіння і випасання худоби.

Пунктом 17 договору сторони погодили, що умови збереження стану об`єкта оренди: забороняється нецільове використання земельної ділянки.

Відповідно до п.28 договору орендар земельної ділянки зобов`язаний, зокрема, приступити до використання земельної ділянки в строки, встановлені договором оренди землі, зареєстрованим в установленому чинним законодавством порядку; забезпечувати використання землі за цільовим призначенням та за свій рахунок приводити її у попередній стан у разі незаконної зміни її рельєфу, за винятком випадків незаконної зміни рельєфу не власником такої земельної ділянки; виконувати встановлені щодо об`єкта оренди обмеження (обтяження) в обсязі, передбаченому чинним законодавством України та договором землі тощо.

Згідно п. а ч.3 ст.22 Земельного кодексу України, земельні ділянки сільськогосподарського призначення надаються громадянам для: ведення особистого селянського господарства, садівництва, городництва, сінокосіння та випасання худоби, ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермирського господарства.

Абзац 2 ч.5 ст.20 Кодексу передбачає, що земельні ділянки сільськогосподарського призначення використовуються їх власниками або користувачами виключно в межах вимог користування землями певного виду використання, встановлених статтями 31, 33-37 цього Кодексу.

Зокрема, стаття 34 Кодексу передбачає, що землі для сінокосіння і випасання худоби є окремим видом використання земельних ділянок.

Статтею 25 Закону України Про оренду землі визначено обов`язок орендаря дотримуватися обмежень у користуванні земельною ділянкою, визначених законом або договором.

З пунктів 15, 16, 17 спірного договору вбачається, що забороняється нецільове використання земельної ділянки окрім як для сінокосіння і випасання худоби.

Водночас встановлено, що земельна ділянка з кадастровим номером 0724582900:01:004:0022, яка перебуває в оренді ОСОБА_1 , використовується не за видом цільового використання, оскільки у 2020 році пасовище розоране, на ньому вирощувалася озима пшениця, чим порушено вимоги п.2 ст.211 Земельного кодексу України.

Зазначене підтверджується актом б/н від 05.03.2020 року про проведення обстеження земельної ділянки, переданої ОСОБА_1 для сінокосіння та випасання худоби, який складено землевпорядником Копачівської сільської ради Рожищенського району Кондратюком М.В. (а.с.19).

Також вказаний факт підтверджується протоколом огляду місця події від 10.04.2020 року, проведеного в межах кримінального провадження №42020031160000015 від 23.03.2020 року, відповідно до якого земельна ділянка з кадастровим номером 0724582900:01:004:0022 розорена та засіяна сільськогосподарською культурою - озимою пшеницею (а.с.17-18).

Крім того, відповідач ОСОБА_1 , будучи допитаним в якості свідка в межах вказаного вище кримінального провадження, повідомив, що вказану земельну ділянку було розорано по всій площі та на всій території засіяно озимою пшеницею та травою (а.с.15-16).

Таким чином, зібрані матеріали свідчать про допущення ОСОБА_1 порушень вимог ч.5 ст.20, ч.1 ст.96 Земельного кодексу України, пунктів 15-17 укладеного договору оренди землі.

Посилання відповідача на те, що твердження прокуратури щодо нецільового використання земельної ділянки, спростовується актом тимчасової комісії з питань сільського господарства та земельних відносин на території Копачівської сільської ради Рожищенського району від 29.05.2020 року, згідно якого 26.05.2020 року комісією було проведено обстеження земельної ділянки на предмет встановлення використання земельної ділянки кадастровий номер 0724582900:01:004:0022 площею 21,0858 га, цільове призначення для сінокосіння і випасання худоби. Комісією встановлено, що земельна ділянка використовується відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та зауважень щодо використання земельної ділянки немає (а.с.38)., суд до уваги не приймає, оскільки відповідну комісію створено 29.05.2020 року, а спірний договір укладено 27.12.2019 року.

Допитані в судовому засіданні свідки ОСОБА_2 та ОСОБА_3 суду пояснили, що дійсно земельна ділянка, яка передана в оренду ОСОБА_1 розорена, на ній посіяна озима пшениця з травою. Однак, вважають, що це не є зміною цільового призначення земельної ділянки.

В силу ст.1 Закону України Про землеустрій цільове призначення земельної ділянки - це використання земельної ділянки за призначення, визначеним на підставі документації із землеустрою у встановленому законодавством порядку.

Згідно ч.1 ст.19 Земельного кодексу України землі України за основним цільовим призначенням поділяються на такі категорії: а) землі сільськогосподарського призначення; б) землі житлової та громадської забудови; в) землі природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення; г) землі оздоровчого призначення; ґ) землі рекреаційного призначення; д) землі історико-культурного призначення; е) землі лісогосподарського призначення; є) землі водного фонду; ж) землі промисловості, транспорту, зв`язку, енергетики, оборони та іншого призначення.

За приписами ч.5 ст.20, ст.34 ЗК України земельна ділянка для сінокосіння і випасання худоби може використовуватися лише в межах вказаного виду використання, тобто відповідач зобов`язаний був використовувати земельну ділянку виключно як пасовище, тобто в межах виду користування, передбаченому умовами договору.

В судовому засіданні доведена та обставина, що ОСОБА_1 допустив порушення виду використання земельної ділянки в межах однієї категорії цільового призначення - земель сільськогосподарського призначення та засіяв на спірній земельній ділянці на площі 21,0858 га озиму пшеницю.

Встановлено також, що відповідач із відповідними заявами про зміну виду використання земельної ділянки в межах її цільового призначення до уповноваженого органу не звертався.

Своїми діями орендар самостійно змінив вид цільового використання земельної ділянки в межах категорії земель сільськогосподарського призначення, в той час коли питання про визначення виду використання земельної ділянки належить до компенсації органів виконавчої влади та місцевого самоврядування та через нецільове призначення відповідачем спірної земельної ділянки бюджету спричинено втрати у вигляді недоодержання орендної плати за використання земельної ділянки як ріллі.

Згідно з статтею 32 Закону України Про оренду землі , договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов`язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об`єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

Відповідно до ст.34 Закону України Про оренду землі , у разі припинення або розірвання договору оренди землі орендар зобов`язаний повернути орендодавцеві земельну ділянку на умовах, визначених договором.

Таким чином, у зв`язку з неналежним виконанням відповідачем обов`язків, встановлених договором оренди землі, і порушенням вимог чинного законодавства, що регулює дані правовідносини, а саме використання орендованої земельної ділянки не за передбаченим договором видом цільового призначення, укладений між позивачем - Копачівською сільською радою Рожищенського району Волинської області та відповідачем ОСОБА_1 , договір оренди землі, який зареєстрований 28.12.2019 року підлягає достроковому розірванню, а земельна ділянка поверненню у розпорядження Копачівської територіальної громади в особі позивача.

Крім того, відповідно до ч.2 ст.141 ЦПК України , судові витрати, пов`язані з розглядом справи, у разі задоволення позову покладаються на відповідача, тому вимоги позивача про відшкодування відповідачем судових витрат підлягають до задоволення.

Керуючись ст.ст.12, 13, 81, 89, 133, 141 , 178, 263, 265, 268, 272, 283, 289, 354, 355 ЦПК України, ст.ст.21, 57, 626, 640, 794, 795 ЦК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов заступника керівника Маневицької місцевої прокуратури Волинської області Кузьміч Р.М. в інтересах держави в особі Копачівської сільської ради Рожищенського району до ОСОБА_1 про дострокове розірвання договору оренди земельної ділянки задовольнити.

Розірвати договір оренди землі від 27.12.2019 року, укладений між Копачівською сільською радою Рожищенського району Волинської області та ОСОБА_1 , який зареєстровано державним реєстратором Копачівської сільської ради Рожищенського району 28.12.2019 року за реєстраційним номером №34965433.

Стягнути з ОСОБА_1 в користь прокуратури Волинської області, оплачений судовий збір в розмірі 2102 (дві тисячі сто два) грн., зарахувавши його на р/р UA138201720343140001000004945 у Державній казначейській службі України, МФО 820172, код ЄДРПОУ 02909915.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, апеляційна скарга подається до Волинського апеляційного суду через Рожищенський районний суд Волинської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 14.07.2020 року.

СУДДЯ: І.І.Сіліч

СудРожищенський районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення14.07.2020
Оприлюднено16.07.2020
Номер документу90392708
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —167/490/20

Рішення від 14.07.2020

Цивільне

Рожищенський районний суд Волинської області

Сіліч І. І.

Рішення від 14.07.2020

Цивільне

Рожищенський районний суд Волинської області

Сіліч І. І.

Ухвала від 17.06.2020

Цивільне

Рожищенський районний суд Волинської області

Сіліч І. І.

Ухвала від 08.05.2020

Цивільне

Рожищенський районний суд Волинської області

Сіліч І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні