Рішення
від 16.07.2020 по справі 365/233/20
ЗГУРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 365/233/20

Номер провадження: 2/365/176/20

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

16.07.2020 року смт. Згурівка

Згурівський районний суд Київської області в складі:

головуючого - судді ХИЖНОГО Р.В.

за участю секретаря судового засідання НОСОВОЇ О.О.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі № 1 в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Войтівської сільської ради Згурівського району Київської області, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування,-

В С Т А Н О В И В:

Представник позивачки ОСОБА_1 - адвокат Костенко О.М. звернувся до Згурівського районного суду Київської області із вищезазначеною позовною заявою посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла баба позивачки - ОСОБА_3 . За життя ОСОБА_3 склала заповіт, яким належний їй на праві власності житловий будинок по АДРЕСА_1 , заповіла своєму сину ОСОБА_4 . ОСОБА_4 був одиноким, помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , спадкова справа до майна померлого не заводилась. Також після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина за законом на земельну частку (пай) розміром 3,99 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), яка перебувала в колективній власності КСП Войківське на території Войтівської сільської ради Згурівського району Київської області, що належало ОСОБА_3 на підставі Сертифікату серії КВ в„– 0109378, виданого на підставі розпорядження Згурівської районної державної адміністрації № 196 від 03 червня 1997 року та зареєстрованого в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 377 від 21.07.1997 року. Сертифікат було втрачено, про що розміщено оголошення у пресі. Спадщину за законом в вигляді права на земельну частку пай прийняв своїми фактичними діями її син, батько позивачки - ОСОБА_5 . Свої спадкові права ОСОБА_5 не оформив та помер ІНФОРМАЦІЯ_3 . Спадщину за законом після смерті ОСОБА_5 прийняла позивачка, інші спадкоємці першої черги за законом - дружина померлого ОСОБА_3 та син померлого ОСОБА_1 від прийняття спадщини відмовились. Спадкові права позивачки ніким не оспорюються. Позивачці було відмовлено нотаріусом у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на право на земельну частку (пай), у зв`язку із ненаданням оригіналу Сертифікату. В досудовому порядку вирішити питання оформлення спадкових прав позивачка не має можливості, тому представник позивачки просить суд визнати за позивачкою ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом право на земельну частку (пай), а також не стягувати з відповідачів судові витрати.

В підготовче судове засідання учасники справи не з`явились, про дату, час і місце розгляду справи були повідомлені у встановленому законом порядку, направили до суду заяви, в яких просили проводити розгляд справи у їх відсутність. Представник позивачки позовні вимоги підтримав повністю, відповідачі позовні вимоги визнали повністю.

Суд визнав можливим розглядати справу без участі учасників справи, оскільки у справі є достатньо матеріалів про права та правовідносини сторін та їх неявка не перешкоджає розгляду справи.

На підставі ч. 3 ст. 200 ЦПК України суд вважає за можливе за результатами підготовчого провадження ухвалити рішення, враховуючи визнання позову відповідачами.

Відповідно ч. 4 ст. 206 ЦПК України суд ухвалює рішення про задоволення позову, враховуючи визнання відповідачами позову за наявності для того законних підстав.

Оцінюючи добуті в судовому засіданні докази, враховуючи визнання позову відповідачами, яке прийняте судом, як таке, що не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення повністю.

Обставини, викладені в позові підтверджуються наступним.

Дослідженими судом письмовими доказами встановлено, що ОСОБА_3 згідно Сертифікату серії КВ в„– 0109378 належало право на земельну частку (пай) розміром 3,99 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), яка перебувала в колективній власності КСП Войківське на території Войтівської сільської ради Згурівського району Київської області. Сертифікат виданий на підставі розпорядження Згурівської районної державної адміністрації № 196 від 03 червня 1997 року та зареєстрований в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 377 від 21.07.1997 року. Вказаний Сертифікат був втрачений (копія витягу з Книги реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) по КСП Войківське - а.с.22, довідка Войтівської сільської ради - а.с.48, викопіювання із схеми поділу земель - а.с.49, копія оголошення в газеті Панорама - а.с.47).

Відповідно до ст. 2 Закону України "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)", основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий районною (міською) державною адміністрацією.

Сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення власникам земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) земельних ділянок та видачі їм державних актів на право власності на землю.

Аналогічні положення передбачені п. 17 Перехідних положень ЗК України (Розділ Х).

Після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , відкрилась спадщина за заповітом на житловий будинок по АДРЕСА_1 , та спадщина за законом на право на земельну частку (пай) згідно Сертифікату серії КВ № 0109378. Спадкоємцем за заповітом майна у вигляді житлового будинку є її син ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 та спадкоємці після його смерті спадщину не приймали. Спадкова справа до майна померлого ОСОБА_5 не заводилась. Спадкоємцем за законом права на земельну частку (пай) є інший син померлої, батько позивачки - ОСОБА_5 , який спадщину прийняв своїми фактичними діями, що виразились у користуванні речами померлої. Спадкова справа до майна померлої ОСОБА_3 не заводилась (копії свідоцтв про смерть -а.с.9,11, копія заповіту - а.с.12, довідка Войтівської сільської ради - а.с.19, інформаційні довідки із Спадкового реєстру - а.с.36,38,39,41)

На час відкриття спадщини після смерті ОСОБА_3 чинним був ЦК УРСР 1963 року, тому саме норми зазначеного Кодексу підлягають до застосування до даних спадкових правовідносин, зокрема в частині визначення порядку прийняття спадщини та визначення належності до спадкоємців.

В силу ч. 1 ст. 5 ЦК України акти цивільного законодавства регулюють відносини, які виникли з дня набрання ними чинності.

Відповідно до ч. 3 ст. 5 ЦК України якщо цивільні відносини виникли раніше і регулювалися актом цивільного законодавства, який втратив чинність, новий акт цивільного законодавства застосовується до прав та обов`язків, що виникли з моменту набрання ним чинності.

Положеннями п. 4 Прикінцевих і Перехідних положень ЦК України передбачено, що даний Кодекс застосовується до цивільних відносин, що виникли після набрання ним чинності.

Щодо цивільних відносин, які виникли до набрання чинності Цивільним кодексом України, положення цього Кодексу застосовуються до тих прав і обов`язків, що виникли або продовжують існувати після набрання ним чинності.

Відповідно до п. 1 Постанови Пленуму ВСУ Про судову практику у справах про спадкування від 30.05.2008 року № 8 відносини спадкування регулюються правилами ЦК України якщо спадщина відкрилася не раніше 1 січня 2004 року. У разі відкриття спадщини до зазначеної дати застосовується чинне на той час законодавство, зокрема, відповідні правила Цивільного кодексу Української РСР.

Відповідно до ч.ч. 1.2 ст. 524 ЦК України 1963 року, спадкоємство здійснюється за законом і за заповітом.

Спадкоємство за законом має місце, коли і оскільки воно не змінено заповітом.

Відповідно до ч. 1 ст. 529 ЦК України 1963 року, при спадкоємстві за законом спадкоємцями першої черги є, в рівних частках, діти (у тому числі усиновлені), дружина і батьки (усиновителі) померлого. До числа спадкоємців першої черги належить також дитина померлого, яка народилася після його смерті.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 549 ЦК України 1963 року, визнається, що спадкоємець прийняв спадщину, якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном.

Після смерті ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , позивачці ОСОБА_1 та відповідачам ОСОБА_1 та ОСОБА_3 , як спадкоємцям першої черги за законом, відкрилась спадщина, зокрема і на право на земельну частку (пай). Позивачка спадщину у встановленому законом порядку прийняла шляхом постійного проживання разом із спадкодавцем на день відкриття спадщини. Інші спадкоємці - відповідачі у справі від прийняття спадщини відмовились. Спадкова справа до майна померлого ОСОБА_5 не заводилась (копія свідоцтва про смерть - а.с.10, копії свідоцтв про народження - а.с.13,17, копія свідоцтва про укладення шлюбу - а.с.16, довідка Войтівської сільської ради - а.с.18, копія погосподарської книги - а.с.20-21, заяви про відмову від спадщини - а.с.24,25, інформаційні довідки із Спадкового реєстру - а.с.37,40).

Відповідно до ст.1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно ч. 1 ст. 1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

В силу положення ст. 1258 ЦК України спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.

Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених статтею 1259 цього Кодексу.

Згідно ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно до ч. 1 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Згідно ч. 1 ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

В силу ч.1 ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов"язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Позивачці було відмовлено державним нотаріусом Згурівської державної нотаріальної контори Саркісян Л.М. у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну частку (пай), у зв"язку з ненаданням правовстановлюючого документу на право на земельну частку (пай) - Сертифікату (нотаріальна відмова - а.с.5).

Згідно положення п. 1 Листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування від 16.05.2013 року № 24-753/0/4-13 якщо спадщина відкрилась у період чинності ЦК УРСР, застосовуванню підлягають норми ЦК УРСР про належність спадщини спадкоємцеві з часу відкриття спадщини незалежно від оформлення права на спадщину.

В пункті 11 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику у справах про спадкування від 30.05.2008 року N 7 передбачено, що при вирішенні спору про спадкування права на земельну частку (пай) основним документом, що посвідчує таке право, є сертифікат про право на земельну частку (пай).

Пунктом 3.5 Листа ВССУ Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування 16.05.2013 року № 24-753/0/4-13 визначено, що належним способом захисту прав спадкоємців у разі відмови нотаріуса видати свідоцтво про право на спадщину на земельну частку (пай) є звернення спадкоємців з вимогами про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування.

Судом встановлено, що позивачка ОСОБА_1 є спадкоємцем першої черги за законом померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_5 . Позивачка спадщину прийняла, інші спадкоємці, відповідачі ОСОБА_3 , ОСОБА_1 від прийняття спадщини відмовились. До складу спадщини входить право на земельну частку (пай) розміром 3,99 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), яка перебувала в колективній власності КСП Войківське на території Войтівської сільської ради Згурівського району Київської області, згідно Сертифікату серії КВ в„– 0109378. На даний час Сертифікат втрачено. Позивачка позбавлена можливості оформити свої спадкові права в нотаріальних органах через відсутність правовстановлюючого документу - Сертифікату серії КВ в„– 0109378, а тому її порушені спадкові права підлягають судовому захисту.

Суд вважає за необхідне визнати за позивачкою ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом право на земельну частку (пай) згідно Сертифікату серії КВ № 0109378.

Не застосовувати до відповідача Войтівської сільської ради ст. 141 ЦПК України та понесені позивачкою судові витрати залишити за нею.

Враховуючи визнання позову відповідачами до початку розгляду справи по суті, суд вважає за необхідне повернути позивачці з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого нею при поданні позову, а саме грошові кошти в розмірі 628,60 грн.

Керуючись ст.ст. 524,529,534,549 ЦК України 1963 року, ст.ст. 5,1217,1218,1261,1268,1273 ЦК України, ст.ст.141,142,198,200,206,247,263-265,273 ЦПК України,-

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Войтівської сільської ради Згурівського району Київської області, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування - задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , як спадкоємцем за законом після смерті ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 право на земельну частку (пай) розміром 3,99 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), яка перебувала в колективній власності КСП Войківське на території Войтівської сільської ради Згурівського району Київської області. яке належало ОСОБА_3 на підставі Сертифікату на право на земельну частку (пай) серії КВ № 0109378.

На підставі ч. 1 ст. 142 ЦПК України повернути ОСОБА_1 з державного бюджету 50 відсотків судового збору, а саме грошові кошти в розмірі 628 (шістсот двадцять вісім) гривень 60 копійка, що був сплачений нею 17.06.2020 року згідно квитанції № 0.0.1739464408.1, оригінал якої знаходиться в матеріалах цивільної справи.

Не застосовувати до Войтівської сільської ради Згурівського району Київської області ст. 141 ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Київської апеляційного суду через Згурівський районний суд Київської області протягом тридцяти днів з дня складання судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

На підставі п. 3 Розділу ХІІ Прикінцеві положення Цивільного процесуального кодексу України під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строк апеляційного оскарження продовжити на строк дії такого карантину.

Позивач: ОСОБА_1 , жителька АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 .

Відповідачі: Войтівська сільська рада Згурівського району Київської області, адреса: вулиця Чкалова, будинок 1, село Войтове Згурівського району Київської області, код ЄДРПОУ 04362823;

ОСОБА_1 , житель АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_4 ;

ОСОБА_2 , жителька АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_5 .

ГОЛОВУЮЧИЙ Р.В. ХИЖНИЙ

СудЗгурівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення16.07.2020
Оприлюднено17.07.2020
Номер документу90422115
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —365/233/20

Рішення від 16.07.2020

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Хижний Р. В.

Ухвала від 18.06.2020

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Хижний Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні