Рішення
від 02.07.2020 по справі 314/3166/19
ВІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 314/3166/19

Провадження № 2/314/175/2020

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24.06.2020 року м.Вільнянськ

Справа № 314/3166/20;

провадження № 2/314/175/2020;

Вільнянський районний суд Запорізької області у складі:

головуючого судді Кіяшко В.О.,

секретар судового засідання Павлівська І.В.,

учасники справи:

-позивач ОСОБА_1 ;

-відповідач Фермерське господарство Счасливий І.О. ;

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Вільнянськ в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ФГ СчасливийІ.О. про стягнення плати за виконані роботи,

за участю: представник позивача адвоката Шмаровоз Т.М.,

представника відповідача Счасливого І.О. ,

стислий виклад позицій заявника.

Позивач звернувся до суду з позовною заявою до ФГ Счасливий І.О. про стягнення плати за виконані роботи. Заявлені вимоги позивач мотивував тим, що у період з 18 травня по 30 листопада 2018 року він надавав послуги з сільськогосподарських робіт (культивація, прополка, посів насіння соняшника, кукурудзи, внесення добрив) ФГ Счасливий І.О. . Зазначене підтверджується договором підряду та актом прийому-передачі виконаних робіт від 30.11.2018 року. Під час знаходження у договірних правовідносинах з відповідачем з боку останнього позивачу була нарахована, але не виплачена плата за виконані роботи у розмірі 24000,00 грн. (двадцять чотири) тисячі гривень 00 копійок. 30.11.2018 року позивач завершив польові роботи та підписав разом з замовником акт прийому-передачі виконаних робіт. Згідно договору підряду (п.10)оплата за виконанні роботи здійснюється одноразово на підставі акту виконаних робіт, який підписано 30 листопада 2018 року. Також виконанні за цивільно-правовим договором роботи обкладаються ПДФО, військовим збором, ЄСВ. Неодноразові звернення до відповідача з вимогами щодо виплати позивачу заборгованості за виконані роботи, не дали результату. У зв`язку з чим, позивач змушений звернутися до суду.

Відповідачем до суду подано відзив де відповідач не визнає позов з підстав того, договору між сторонами не укладалося підпис у договорі не є підписом відповідача, печатку можливо використали поза волею відповідача та поза його контролем.

У судовому засіданні представник позивача на позові наполягала, просила задовольнити його в повному обсязі.

Відповідач позовні вимоги не визнав, просив суд відмовити в задоволенні позову в повному обсязі.

Заяви, клопотання інші процесуальні дії у справі.

Ухвалою суду від 05.08.2019 року відкрито спрощене позовне провадження з повідомленням осіб, у якій роз`яснено відповідачу, право подати заяву із запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження та відзив на позов протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі (а.с. 12-13).

11.09.2019 року від відповідача по справі до суду надійшов відзив на позовну заяву (а.с. 25).

17.09.2019 року від позивача по справі до суду надійшла відповідь на відзив (а.с. 28-30).

01.10.2019 року від відповідача по справі до суду надійшли заперечення на позовну заяву (а.с. 32-34).

07.10.2019 року від представника позивача по справі до суду надійшли пояснення по справі з додатками (а.с. 44-50).

Інших процесуальних дій у справі (забезпечення доказів, вжиття заходів забезпечення позову) не вчинялось, провадження не зупинялось.

Фактичні обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин.

Вислухавши представника позивача, відповідача, повно і всебічно з`ясувавши обставини, на які позивач посилався як на підставу своїх вимог, дослідивши докази, надані сторонами, суд

встановив

Між ОСОБА_1 та Фермерським господарством Счасливий І.О. 18.05.2018 року укладено договір підряду, в якому підрядчик зобов`язався виконати певну роботу, а замовник здійснити оплату на підставі акту виконаних робіт. Також у договорі підряду укладеного між сторонами в п.10 визначено, що оплата здійснюється одноразово 30 листопада 2018 року (а.с.4). 30.11.2018 року позивач завершив польові роботи та підписав разом з замовником акт прийому-передачі виконаних робіт. Згідно договору підряду (п.10)оплата за виконанні роботи здійснюється одноразово на підставі акту виконаних робіт, який підписано 30 листопада 2018 року. Також виконанні за цивільно-правовим договором роботи обкладаються ПДФО, військовим збором, ЄСВ. Неодноразові звернення до відповідача з вимогами щодо виплати позивачу заборгованості за виконані роботи, не дали результату.

Оцінка аргументів учасників справи та доводів щодо порушення прав, застосовані норми права.

Згідно вимог ч.3ст.12 ЦПК України, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч.2ст.77 ЦПК України, предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Згідност.80 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом (частина 1); докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі (частина 5).

Згідност.81 ЦПК України, кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі.

Відповідно до ч. 1,2ст. 837 ЦК України за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов`язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов`язується прийняти та оплатити виконану роботу. Договір підряду може укладатися на виготовлення, обробку, переробку, ремонт речі або на виконання іншої роботи з переданням її результату замовникові.

За змістом ст.ст.626,628 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Статтею 526 ЦК України передбачено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін) (ч. 1ст. 530 ЦК України).

Відповідно до ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

В судовому засіданні встановлено, що 18.05.2018 року між сторонами укладено договір підряду, в якому підрядчик зобов`язався виконати певну роботу, а замовник здійснити оплату на підставі акту виконаних робіт. Також у договорі підряду укладеного між сторонами в п.10 визначено, що оплата здійснюється одноразово 30 листопада 2018 року.

30.11.2018 між сторонами в межах правовідносин за договором від 18.05.2018 складено акт прийому - передачі виконаних робіт відповідно до якого Замовник (ФГ Счасливий І .О. ) прийняв, а Підрядник ( ОСОБА_1 ) виконав роботи на суму 24000,00грн.

Доказів фіктивності правочину відповідачем до суду не надано.

Головне управління ДФС у Запорізькій області на запит адвоката Шмаровоз Т.М. , надає відповідь, що ФГ Счасливий І . О . відзвітувавши за 4 квартал 2018року відобразив по працівнику ОСОБА_1 суми нарахованих на виплачених сум податку у розмірі 4320, 00грн., суми нарахованого та виплаченого доходу у розмірі 24000,00грн. (копії додаються (а.с.45).

Вищезазначені обставини свідчать про те, що договір між сторонами укладався, підрядник виконав роботи визначені Договором, Замовник прийняв ці роботи та здійснив фінансові операції направлені на виконання грошового зобов`язання (відображення у податковій звітності суми нарахованого доходу , суми виплаченого доходу , суми нарахованого податку та суми перерахованого податку ) оплати виконаних робіт та сплати податку за Підрядника в якості податкового агенту(а.с.45-46).

Відповідно до ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Виконання зобов`язань, реалізація, зміна та припинення певних прав у договірному зобов`язанні можуть бути зумовлені вчиненням або утриманням від вчинення однією із сторін у зобов`язанні певних дій чи настанням інших обставин, передбачених договором, у тому числі обставин, які повністю залежать від волі однієї із сторін.

Згідно зі ст. 527 ЦК України боржник зобов`язаний виконати свій обов`язок, а кредитор - прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено договором або законом, не випливає із суті зобов`язання чи звичаїв ділового обороту.

Кожна із сторін у зобов`язанні має право вимагати доказів того, що обов`язок виконується належним боржником або виконання приймається належним кредитором чи уповноваженою на це особою, і несе ризик наслідків непред`явлення такої вимоги.

За визначенням ст.545 ЦК України прийнявши виконання зобов`язання, кредитор повинен на вимогу боржника видати йому розписку про одержання виконання частково або в повному обсязі.

Якщо боржник видав кредиторові борговий документ, кредитор, приймаючи виконання зобов`язання, повинен повернути його боржникові. У разі неможливості повернення боргового документа кредитор повинен вказати про це у розписці, яку він видає.

Наявність боргового документа у боржника підтверджує виконання ним свого обов`язку.

У разі відмови кредитора повернути борговий документ або видати розписку боржник має право затримати виконання зобов`язання. У цьому разі настає прострочення кредитора.

Відповідачем жодного доказу виконання грошового зобов`язання з оплати виконаних робіт за Договором від 18.05.2018 до суду не надано, у зв`язку з чим суд приходить до висновку про невиконання грошового зобов`язання відповідачем.

Враховуючи, що умовами Договору не врегульовано питання сплати податків, що виникають з правовідносин між сторонами, Відповідачем фактично сплачено податок, як податковим агентом, суд приходить до висновку про часткове задоволення позову, за вирахуванням фактично сплаченого податку в розмірі (24000,00 - 4320,00грн.) 19680,00 грн.

Питання розподілу судових витрат суд вирішує в порядку ст.141 ЦПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 76-80, 259, 263-265, 354 ЦПК України, суд -

вирішив:

1.Цивільний позов задовольнити частково.

2.Стягнути з Фермерського господарства Счасливий І.О. (код ЄДРПОУ 24515878, адреса: Запорізька область, Вільнянський район, село Максимівка, вулиця Центральна,будинок 81), на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 )заборгованість за виконані роботи за договором підряду від 18.05.2018 року у розмірі, що складає 19680(дев`ятнадцять тисяч шістсот вісімдесят) гривень00 копійок .

3.Стягнути з Фермерського господарства Счасливий І.О. (код ЄДРПОУ 24515878, адреса: Запорізька область, Вільнянський район, село Максимівка, вулиця Центральна,будинок 81), на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 ) сплачений при подачі позову до суду судовий збір у розмірі 968 (дев`ятсот шістдесят вісім) гривень00 копійок.

4.В задоволенні іншої частини позову відмовити.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії рішення.

Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відповідно до п. 3 розділу ХІІ Прикінцевих положень Цивільного процесуального кодексу України під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), процесуальні строки, визначені статтею 354 Цивільного процесуального кодексу України для апеляційного оскарження продовжуються на строк дії такого карантину.

Повний текст рішення суду складено 02.07.2020 року.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 .

Відповідач: Фермерське господарство Счасливий І.О. , код ЄДРПОУ 24515878, адреса: Запорізька область, Вільнянський район, село Максимівка, вулиця Центральна,будинок 81.

Суддя Вікторія Олександрівна Кіяшко

02.07.2020

Дата ухвалення рішення02.07.2020
Оприлюднено17.07.2020
Номер документу90422328
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення плати за виконані роботи,

Судовий реєстр по справі —314/3166/19

Постанова від 20.10.2020

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Дашковська А. В.

Ухвала від 09.10.2020

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Дашковська А. В.

Ухвала від 21.08.2020

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Дашковська А. В.

Рішення від 02.07.2020

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кіяшко В. О.

Рішення від 24.06.2020

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кіяшко В. О.

Ухвала від 05.08.2019

Цивільне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кіяшко В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні