Ухвала
від 16.07.2020 по справі 640/19394/19
ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД Справа № 640/19394/19

УХВАЛА

16 липня 2020 року м. Київ

Шостий апеляційний адміністративний суд у складі судді-доповідача Ключковича В.Ю. та суддів Пилипенко О.Є., Парінова А.Б., перевіривши матеріали апеляційної скарги Головного управління Державної податкової служби у м. Києві на рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 26 листопада 2019 року у справі за позовом товариства з обмеженою відповідальністю Віста Логістик до Головного управління Державної фіскальної служби у м. Києві, Державної податкової служби України про визнання протиправними дій, скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Окружного адміністративного суду від 26.11.2019 позов задоволено повністю.

Не погодившись з прийнятим рішенням суду першої інстанції, Головне управління ДФС у м. Києві подало апеляційну скаргу.

Ухвалою Шостого апеляційного адміністративного суду від 20 січня 2020 року апеляційну скаргу Головного управління ДФС у м. Києві на рішення Окружного адміністративного суду від 26 листопада 2019 року залишено без руху та надано апелянту строк для усунення недоліків, а саме: сплати судового збору у розмірі 5763 грн. - 10 днів з дня вручення копії даної ухвали.

Ухвалою Шостого апеляційного адміністративного суду від 04 лютого 2020 року апеляційну скаргу Головного управління ДФС у м. Києві на рішення Окружного адміністративного суду від 26 листопада 2019 року повернуто особі, яка її подала.

Із матеріалів справи вбачається, що належним чином завірену копію ухвали Шостого апеляційного адміністративного суду від 04 лютого 2020 року разом із оригіналом первинної апеляційної скарги з доданими матеріалами (для особи, яка її подала) направлено учасникам справи 05 лютого 2020 року, що підтверджується штемпелем Відділу забезпечення судового процесу (а.с.166, зворот, т.3).

30.03.2020 Головне управління Державної податкової служби у м. Києві (як правонаступник Головного управління Державної фіскальної служби у м. Києві) повторно звернулось з апеляційною скаргою на рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 26 листопада 2019 року, таким чином, пропустивши строк на апеляційне оскарження такого рішення та не сплативши судовий збір за подання апеляційної скарги.

Ухвалою Шостого апеляційного адміністративного суду від 12 травня 2020 року у задоволенні клопотання Головного управління Державної податкової служби у м. Києві про звільнення від сплати судового збору за подання апеляційної скарги відмовлено.

Також, ухвалою Шостого апеляційного адміністративного суду від 12 травня 2020 року апеляційну скаргу Головного управління Державної податкової служби у м. Києві залишено без руху та надано апелянту строк для усунення недоліків, а саме: сплати судового збору у розмірі 5763,00 грн. та подання заяви про поновлення строку, у якій необхідно вказати інші підстави для поновлення строку - 10 днів з дня вручення копії ухвали про залишення апеляційної скарги без руху, або з дня закінчення дії карантину, установленого постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 211 "Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19" та роз`яснено, що разі неусунення недоліків у вищезазначений строк, до апеляційної скарги будуть застосовані наслідки визначені п. 4 ч. 1 ст. 299 КАС України.

Згідно зворотного поштового повідомлення, яке повернулося на адресу Шостого апеляційного адміністративного суду, копії ухвал Шостого апеляційного адміністративного суду від 12 травня 2020 року, отримано представником апелянта - 21.05.2020.

03.07.2020 до Шостого апеляційного адміністративного суду Головним управлінням Державної податкової служби у м. Києві направлено, та 06.07.2020 зареєстровано судом, заяву про усунення недоліків апеляційної скарги, у якій апелянт просить відкрити апеляційне провадження та додає до клопотання платіжне доручення від 19 червня 2020 року №2455 на суму 5763, 00 грн.

Щодо пропущеного строку звернення до суду з апеляційною скаргою на рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 26 листопада 2019 року апелянт в заяві про усунення недоліків апеляційної скарги причин не зазначає.

Відповідно до положень ст. 295 КАС України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення (ухвали) суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження також може бути поновлений в разі його пропуску з інших поважних причин, крім випадків, визначених частиною другою статті 299 цього Кодексу.

При цьому, колегія суддів звертає увагу, що однією із засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, у тому числі й органів державної влади. Рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом передбачає єдиний правовий режим, який забезпечує реалізацію їхніх процесуальних прав та виконання процесуальних обов`язків.

Сплата судового збору за подання апеляційної скарги є процесуальним обов`язком сторони, що звертається до суду з апеляційною скаргою.

Разом з тим, щодо пропуску строку звернення до суду з апеляційної скаргою від 30.03.2020 (що підтверджується відбитком штемпеля на поштовому конверті), тобто з пропуском 30-денного строку на оскарження рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 26 листопада 2019 року, який відраховується з дня отримання копії такого рішення, апелянт не наводить жодних причин, які об`єктивно (через незалежні від нього обставини) перешкоджали б його зверненню з апеляційною скаргою в строк, визначений КАС України, або свідчили б на користь наявності підстав для поновлення такого строку, при тому, що апеляційна скарга подана повторно майже через 2 місяці після постановлення апеляційним судом ухвали про повернення апеляційної скарги.

Крім цього, суд звертає увагу, що відсутність коштів у суб`єкта владних повноважень коштів на сплату судового збору не є поважною причиною пропуску строку на апеляційне оскарження, як і посилання апелянта на неможливість виконання норми КАС України в частині дотримання строків на апеляційне оскарження.

Аналогічні правові висновки викладені в постановах Верховного Суду від 13.11.2018 у справі 804/958/17, від 17.10.2018 у справі № 808/2282/15, від 01.10.2018 у справі № 813/4076/15, від 20.04.2018 у справі № 822/2337/17, від 17.10.2018 у справі № 810/1802/17, від 02.10.2018 у справі № 805/3544/17-а та, відповідно до ч. 5 ст. 242 КАС України, є обов`язковими для колегії суддів при розгляді вищевказаного клопотання апелянта.

При цьому, апелянт у заяві про усунення недоліків апеляційної скарги не наводить жодних причин пропуску строку на апеляційне оскарження, які б могли бути розцінені судом як поважні, тобто такі, які об`єктивно зумовили зволікання апелянта із поданням належним чином оформленої апеляційної скарги, зокрема, вже після того, як його первинну апеляційну скаргу було повернено, та такі, які свідчили б на користь наявності підстав для поновлення такого строку, що не суперечило б в конкретному випадку принципу правової визначеності в частині остаточності рішення .

Отже, на виконання вимог ухвали Шостого апеляційного адміністративного суду від 12 травня 2020 року про залишення апеляційної скарги без руху апелянтом не подано заяву про поновлення строку, у якій би було вказано обставини, які підтверджували б поважність пропуску строку для подачі апеляційної скарги.

Враховуючи вищевикладене, та зважаючи на те, що апелянтом пропущено 30-денний строк на апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції, а підстав, визначених ч. 2 ст. 295 КАС України для його поновлення в даному випадку не вбачається, колегія суддів приходить висновку про наявність перешкод для відкриття апеляційного провадження.

Відповідно до п.4 ч. 1 ст. 299 КАС України суд апеляційної інстанції відмовляє у відкритті апеляційного провадження, якщо скаржником у строк, визначений судом, не подано заяву про поновлення строку на апеляційне оскарження або наведені підстави для поновлення строку на апеляційного оскарження визнані судом неповажними.

Колегія суддів врахувала той факт, що Постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року № 211 Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19 (зі змінами) з метою запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19 на всій території України встановлено карантин.

Крім того, згідно Указу Президента від 13 березня 2020 року № 87/2020 Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13 березня 2020 року Про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки в умовах спалаху гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 , з метою попередження розповсюдження захворюваності на гостру респіраторну інфекцію, спричинену коронавірусом COVID-19, на всій території України установлено карантин.

Однак, станом на 16 липня 2020 року Головним управлінням Державної податкової служби у м. Києві недоліки апеляційної скарги не усунуто, а саме, не подано заяву про поновлення строку, у якій би було вказано обставини, які підтверджували б поважність пропуску строку для подачі апеляційної скарги, однак, оскільки подано заяву про усунення недоліків апеляційної скарги, а інших клопотань чи заяв про продовження встановленого судом строку на усунення недоліків апеляційної скарги, з огляду на введений Урядом карантин, до суду не надходило, то суд вбачає за можливе вирішити питання щодо наявності/відсутності підстав для відкриття провадження у розумний строк.

Керуючись п. 4 ч. 1 ст. 299 КАС України, суд , -

У Х В А Л И В :

У відкритті апеляційного провадження у справі за апеляційною скаргою Головного управління Державної податкової служби у м. Києві на рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 26 листопада 2019 року у справі за позовом товариства з обмеженою відповідальністю Віста Логістик до Головного управління Державної фіскальної служби у м. Києві, Державної податкової служби України про визнання протиправними дій, скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії - відмовити.

Апеляційну скаргу разом із доданими до неї матеріалами повернути Головному управлінню Державної податкової служби у м. Києві.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена протягом тридцяти днів шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду.

Суддя-доповідач В.Ю. Ключкович

Судді А.Б. Парінов

О.Є. Пилипенко

Дата ухвалення рішення16.07.2020
Оприлюднено20.07.2020
Номер документу90424371
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними дій, скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —640/19394/19

Ухвала від 12.10.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ключкович Василь Юрійович

Ухвала від 03.09.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Васильєва І.А.

Ухвала від 16.07.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ключкович Василь Юрійович

Ухвала від 12.05.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ключкович Василь Юрійович

Ухвала від 12.05.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ключкович Василь Юрійович

Ухвала від 04.02.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ключкович Василь Юрійович

Ухвала від 20.01.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ключкович Василь Юрійович

Ухвала від 20.01.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ключкович Василь Юрійович

Рішення від 26.11.2019

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Амельохін В.В.

Ухвала від 26.11.2019

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Амельохін В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні